Autor Wątek: Kryzys komiksiarza  (Przeczytany 31251 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Spiff

Odp: Kryzys komiksiarza
« Odpowiedź #60 dnia: Pn, 04 Grudzień 2023, 13:42:44 »
@Żwirek
Jeśli naprawdę chcesz coś oddać, w znaczeniu, że jak ktoś przyjdzie i ci zabierze, to dasz, to ja bardzo chętnie.

- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline komiks

« Odpowiedź #61 dnia: Pn, 04 Grudzień 2023, 14:53:50 »
@Żwirek
Jeśli naprawdę chcesz coś oddać, w znaczeniu, że jak ktoś przyjdzie i ci zabierze, to dasz, to ja bardzo chętnie. Z Warszawy do Poznania mam bilet za złotówkę, to mogę przyjechać. Serio propozycja i uprzejma prośba o przesłanie listy tytułów na PW.
Z oddaniem nie byłoboby problemu, wystarczy dac znać na OLX i ktoś przyjedzie. Nie chce komuś oddawać komiksów, to trochę ekstremalne jak dla mnie, co innego do biblioteki, bo wtedy mam poczucie, że robię coś dobrego dla lokalnej społeczności, a nie, że komuś za frajer oddaje komiksy.

Jeśli komuś nie zależy na cenie, tylko na pozbyciu się komiksów, to Skupszop bierze komiksy po 1/3 realnej ceny zakupu. Wrzucałem do ich kalkulatora zdublowane tomy Wonder Woman i Superman Odrodzenie i oferowali po 8-9 zł. Czyli jak ktoś potrzebuje, to może tam wszystko opchnąć za pół darmo.

https://skupszop.pl/jak-to-dziala-s-30#wycen
To wyglada spoko, zainteresuje się tym dzięki. Podobne do sprzedaży hurtowej, ale tutaj plus taki, że nie muszę z nikim dyskutować, wysyłać zdjęć, nikt też nie marudzi, że tego czy tamtego komiksu nie chce.

Nie odkurza w salonie, bo ma od tego Ukrainkę. Nie gotuje obiadu, bo ma catering. Nie uzupełnia oleju w silniku, bo ma leasing. To i nie sprzedaje komiksów dla marnych paru tysiaków. Kto bogatemu zabroni?

Tylko jak już zupełnie nic się nie chce a miejsca na półce nie ma to co wtedy? Najszybciej do kosza na śmieci?
Widzę, że ktoś ma ból dupy. Ja akurat często sam przygotowuje posiłki i nigdy służby do sprzątania nie miałem. Po prostu jestem osobą z tendencjami do perfekcjonizmu, więc cała operacja sprzedaży zajmuje mi jakieś 3 godziny. Najpierw trzeba spisać wszystkie komiksy, ich ceny okładkowe, potem wyliczyć z tego procenty. Następnie znaleźć kupca, więc dyskusja z różnymi osobami, każdemu trzeba tłumaczyć to samo, że nie wystawiam na OLX. No i muszę być "w pogotowiu", bo nie wiesz kiedy ktoś napisze, mnie to obciąża psychicznie, bo na coś czekam, coś muszę zrobić. Potem wysyłanie zdjęć, a z nich usuwanie metadanych (tak, robię to). Potem znowu dyskusja, bo czasami ktoś czegoś w takiej hurtowej transakcji jednak nie chce. Drukowanie etykiety, ja nie mam drukarki więc idę do drukarni. Pakowanie, to najbardziej czasochłonne. Karton, który nie zawsze mam, albo pasuje, itd. Plus najważniejsze, ja tego nie cierpię, mam alergię i pakowstręt, nie wiem dlaczego, ale jak widać, wolę pisać na forum, niż to wszystko w tym czasie zrobić i odzyskać te tysiące.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline xanar

« Odpowiedź #62 dnia: Pn, 04 Grudzień 2023, 15:08:44 »
Dobrze, że nie masz alergii na odpakowywanie.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Sędzia

« Odpowiedź #63 dnia: Pn, 04 Grudzień 2023, 15:29:15 »
Kto bogatemu zabroni.

Offline Xmen

« Odpowiedź #64 dnia: Pn, 04 Grudzień 2023, 15:29:45 »
Bogatemu nikt nie zabroni.
Moja Ukrainka cały miesiąc się nie pokazywała i nie sprzątała. Dziesiątego przyszła po wypłatę, więc pytam "za co chcesz wypłatę?" Ona "jak tu? Przecież jestem w gościu".
A tak serio mam trochę szrotu sh do opchnięcia, poniżej 50% okładkowej.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline komiks

« Odpowiedź #65 dnia: Pn, 04 Grudzień 2023, 15:39:24 »
Kto bogatemu zabroni.
Za bogatego się nie uważam i wcale tych komiksów tak dużo nie kupuję. Aktualnie to jest moje jedyne hobby, a biorąc pod uwagę, że np nie jeżdżę na wakacje i nie mam samochodu, to pewnie w skali roku wydaje na komiksy nie więcej, niż właśnie wakacje w ciepłych krajach, albo roczne utrzymanie samochodu (eksploatacja, paliwo, naprawy).

PS sorki, zrobił się offtop.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #66 dnia: Pn, 04 Grudzień 2023, 15:47:13 »
Widzę, że ktoś ma ból dupy. Ja akurat często sam przygotowuje posiłki i nigdy służby do sprzątania nie miałem. Po prostu jestem osobą z tendencjami do perfekcjonizmu, więc cała operacja sprzedaży zajmuje mi jakieś 3 godziny.
Naprawdę mam to gdzieś. Mogą ci nawet zgnić w piwnicy. To wolny kraj.

Śmieszą mnie po prostu teksty, o Jezu!, ile to roboty z wystawieniem na allegro. Do tego cała lista wymagań wobec kupującego.
Batman returns
his books to the library

Offline Sędzia

« Odpowiedź #67 dnia: Pn, 04 Grudzień 2023, 21:02:05 »
Po prostu jestem osobą z tendencjami do perfekcjonizmu, więc cała operacja sprzedaży zajmuje mi jakieś 3 godziny. Najpierw trzeba spisać wszystkie komiksy, ich ceny okładkowe, potem wyliczyć z tego procenty. Następnie znaleźć kupca, więc dyskusja z różnymi osobami, każdemu trzeba tłumaczyć to samo, że nie wystawiam na OLX. No i muszę być "w pogotowiu", bo nie wiesz kiedy ktoś napisze, mnie to obciąża psychicznie, bo na coś czekam, coś muszę zrobić. Potem wysyłanie zdjęć, a z nich usuwanie metadanych (tak, robię to). Potem znowu dyskusja, bo czasami ktoś czegoś w takiej hurtowej transakcji jednak nie chce. Drukowanie etykiety, ja nie mam drukarki więc idę do drukarni. Pakowanie, to najbardziej czasochłonne. Karton, który nie zawsze mam, albo pasuje, itd. Plus najważniejsze, ja tego nie cierpię, mam alergię i pakowstręt, nie wiem dlaczego, ale jak widać, wolę pisać na forum, niż to wszystko w tym czasie zrobić i odzyskać te tysiące.

Nic nie trzeba spisywać, wręcz nie ma to żadnego sensu. Ani liczenie procentów z ceny okładkowej. Nigdy tego nie robię. Mi się chce, więc sprawdzam po ile chodzą komiksy (po ile są wystawione i po ile zeszły) ale jak się komuś nie chce, to może na Allegro Lokalnie wystawiać jako licytacja. Żeby nie narobić się za marne grosze, można ustawić licytację nie od 1 zł, ale od np. 10 złotych i sprzedajesz za tyle ile ludziska wylicytują. Możliwe, że sprzedasz taniej niż ja, ale nadal wyprzedane komiksy potrafią osiągnąć wysoką cenę.

Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tłumaczeniem, że nie wystawiasz na OLX. Mnie nikt nigdy na Allegro nie pytał o OLXa, inna sprawa że wystawiam i na Allegro Lokalnie i na OLXie i prawdę mówiąc ostatnio na OLXie schodzi więcej.

Nie musisz być w pogotowiu - wystarczy wieczorkiem odpowiedzieć na wiadomość. To nie jest tak, że kupujący zasypują wiadomościami, zazwyczaj jest to kilka zapytań w tygodniu, czasem mniej, czasem bliżej 10. Zazwyczaj chodzi o obniżenie ceny (więc albo ktoś proponuje głupią cenę i piszesz "nie, dziękuję" albo sensowną i wtedy się dogadujesz, a to powoduje, że masz z tego kasę, więc to są fajne wiadomości). Albo ktoś chce zdjęcia dodatkowe, albo wreszcie chce kupić więcej niż jeden komiks i prosi o połączenie kilku ofert albo ich wycenę (więc to też fajne wiadomości).

Nie musisz drukować etykiety - i na Allegro i na OLXie jest możliwość wysyłki bez etykiety. Wówczas dostajesz numer, który musisz napisać na paczce. A Inpost sobie sam drukuje etykietę i przykleja na paczkę.

Natomiast odnośnie pakowania, to tutaj nie będę się spierał - jak ktoś nie ogarnął sobie zapasów, to jest z tym problem. Ale zawsze można zacząć chomikować te opakowania i po kilku miesiącach zacząć pozbywać się zbędnej makulatury, a odzyskaną kasę wywalić na kolejne komiksy.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #68 dnia: Pn, 04 Grudzień 2023, 22:44:20 »
Wiecie co, ja poproszę niektórych tutaj o namiary do siebie. Albo przynajmniej w jakiej firmie pracujecie. Będę wiedział, gdzie nie składać zamówień na usługi, bo najpierw będę musiał wysłuchać litanii o tym ile z tym będzie zachodu, tanio nie będzie a na koniec i tak będę musiał połowę sam zrobić.
Batman returns
his books to the library

Offline HugoL3

« Odpowiedź #69 dnia: Pn, 04 Grudzień 2023, 22:47:57 »
Jeśli tylu chętnych odsprzeda SH np z tego roku to piszcie na priv, chętnie uzupełnię braki i zamierzam zapłacić.

Offline death_bird

« Odpowiedź #70 dnia: Pn, 04 Grudzień 2023, 23:29:08 »
No i ogarnąć sobie kawałek kartonu to jest takie wyzwanie dla dorosłego człowieka?

Jak się ma czas to może i nie problem. Jak się chomikuje kartony albo wysyła się w takich po przysłowiowych bananach to może i też nie problem.
Gdy dawno temu zdarzało mi się sprzedawać książki na Alledrogo to zwyczajnie okładałem bąbelkami i pakowałem w papier. Małe gabaryty, miękkie na ogół okładki, stan używany. Nie było problemu. Z komiksami to jest już wyższa szkoła jazdy, bo każdy chce stan idealny za połowę ceny. I sam jako czytelnik komiksów doskonale tę tęsknotę za stanem igła rozumiem. Więc nie wrzucę tomu w "byle co" żeby "latało w pudełku" (brzmi znajomo?). Gazet już nie czytam, papierów też nie chomikuję to i wypchać nie ma czym. Jak dla mnie do momentu jakiejś apokaliptycznej likwidacji kolekcji albo przynajmniej dużej wyprzedaży kiedy będzie opłacało się pod względem czasowym ganiać za większą ilością kartonu na raz, za papierami z makulatury i belą folii bąbelkowej to się zwyczajnie czasowo nie kalkuluje.
Możesz uznać to za lenistwo. Dla mnie logistyka sprzedaży na poziomie pojedynczych tomów zwyczajnie wydaje się być nieopłacalna.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline komiks

« Odpowiedź #71 dnia: Wt, 05 Grudzień 2023, 00:00:42 »
Nie musisz drukować etykiety - i na Allegro i na OLXie jest możliwość wysyłki bez etykiety. Wówczas dostajesz numer, który musisz napisać na paczce. A Inpost sobie sam drukuje etykietę i przykleja na paczkę.
Wszedłem na Allegro lokalnie i nigdzie nie widzę opcji wysyłania bez etykiety. Wiem, że z poziomu aplikacji InPost można coś takiego ogarnąć, ale ja nie mam aplikacji InPost i nie mogę jej zainstalować (mniejsza dlaczego).

Offline Crono

« Odpowiedź #72 dnia: Wt, 05 Grudzień 2023, 08:19:14 »
Na allegro lokalnie tylko poprzez paczkomaty OneBox można nadawać bez etykiety. Do paczkomatów InPost trzeba ją niestety wydrukować. Na OLX do paczkomatów InPost można nadawać bez etykiety.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #73 dnia: Wt, 05 Grudzień 2023, 08:27:26 »
Na allegro lokalnie tylko poprzez paczkomaty OneBox można nadawać bez etykiety. Do paczkomatów InPost trzeba ją niestety wydrukować. Na OLX do paczkomatów InPost można nadawać bez etykiety.

Możesz mieć rację, bo ostatnio wysyłałem właśnie OneBoxem i sam byłem zdziwiony, bo kod się od razu wygenerował, bez żadnego kliknięcia. Poza tym ja obecnie raczej wysyłam przez Inpost bezpośrednio i tam też jest kod nadania w każdej przesyłce, jeśli dobrze pamiętam (sam wolę drukować, więc nie korzystam, dlatego mogę nie mieć ścisłych informacji na temat kodów). Przy czym jak nie korzystam z aplikacji, tylko normalnie przez stronę wysyłam paczkę (Szybkie nadania).

Offline _Paweł

« Odpowiedź #74 dnia: Wt, 05 Grudzień 2023, 10:55:43 »
Wrzucajcie proszę na giełdę forumową te niechciane superhero z ekstra rabatami. Tylko spis i ceny z informacją, jaka miejscowość. Albo samo zdjęcie z informacją pakiet za stówkę. Myślę, że znajdą się chętni, którzy podjadą i odkupią.
Bez etykiety można wysyłać przy sprzedaży przez OLX paczkomatem oraz na furgonetka.pl "Istnieje jednak możliwość nadawania przesyłek bez konieczności drukowania etykiety. Taka usługa dostępna jest u wybranych przewoźników. Możesz z niej skorzystać, zaznaczając w formularzu zamówienia przesyłki opcję “Nie chcę drukować” przy sekcji Dokumenty przewozowe."
« Ostatnia zmiana: Wt, 05 Grudzień 2023, 10:59:01 wysłana przez _Paweł »