Autor Wątek: Kończące się nakłady komiksów  (Przeczytany 304871 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline angelscorpion

Odp: Kończące się nakłady komiksów
« Odpowiedź #1050 dnia: Cz, 29 Maj 2025, 19:53:19 »
Może Egmont zrobi dodruki przed MFKiG? Będzie Sienkiewicz, więc musi mieć co podpisywać 🙂

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #1051 dnia: Cz, 29 Maj 2025, 20:07:42 »
Ale czego Egmont ma zrobić dodruki, bo raczej nie New Mutants.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1052 dnia: Cz, 29 Maj 2025, 22:00:17 »
Dlaczego nie "New Mutants"?

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #1053 dnia: Cz, 29 Maj 2025, 22:17:05 »
Mój błąd. Uroiło mi się, że Mucha to wydała  ;)

Offline Nephilim

« Odpowiedź #1054 dnia: Pt, 30 Maj 2025, 14:13:54 »
Z Gildii, Smaku Liter oraz Bonito wywiało drugi integral XIII więc śpieszcie się z kupnem jak coś ;)

Offline Murazor

« Odpowiedź #1055 dnia: Pn, 28 Lipiec 2025, 13:21:04 »
Kultura Gniewu na fb:

Cytat: Kultura Gniewu
Oto lista wydanych przez nas tytułów, których nakłady mają się ku końcowi i to ostatnie chwile na ich zakup:
Aldobrando
Battling Boy
Bękart
Blixa i Żorżeta
Bośniacki płaski pies
Czarna studnia
Ester i Klemens. Trzy głowy profesora Muri
Gry jaskółek
Hmmarlowe i niedole Julitty
Jamilti
Koniec świata w Makowicach
Love in Vain
Miasto psów
Możemy zostać przyjaciółmi
Niedoskonałości
Niepamięć absolutna
OM
Pinki
Podróż
Popman
Powstanie t.1. Za dzień, za dwa
Przypadek pana Marka
Pragnienie
Produkt #24 (okładka Ernesto Gonzalesa)
Przyjaciele
Rozmówki polsko-angielski
Safari na plazy
Spodouści
Samotność rajdowca
Strange Years. Jesień
Trzy paradoksy
W obcej skórze
Zakazany owoc

Offline Alienus66

« Odpowiedź #1056 dnia: Pn, 28 Lipiec 2025, 13:27:00 »
Może ktoś coś z tego polecić żeby szkoda było nie przeczytać?

Offline Necr09

« Odpowiedź #1057 dnia: Pn, 28 Lipiec 2025, 14:48:15 »
Od siebie mogę polecić Strange Years. Jesień i Miasto psów przy czym oba to tomy pierwsze, gdzie nie powstały kontynuacje niestety.
FGO: 758,469,198

Offline Takesh

« Odpowiedź #1058 dnia: Pn, 28 Lipiec 2025, 14:50:46 »
Nie ma kontynuacji? Nie mogli od razu integrala zrobić?  ::)

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #1059 dnia: Pn, 28 Lipiec 2025, 15:11:41 »
Wyszedł czarno-biały integral Miasta Psów (zawiera 2 części i z tego co rozumiem dwójka nie wyszła w innym wydaniu)

https://www.bedetheque.com/BD-Cite-des-Chiens-INT-La-Cite-des-chiens-343642.html

Jeżeli mnie pamięć nie myli, to Lyricstof miał tą wersję. Zagadam go, czy może napisać coś więcej.

Offline Komediant

« Odpowiedź #1060 dnia: Pn, 28 Lipiec 2025, 15:50:01 »
Może ktoś coś z tego polecić żeby szkoda było nie przeczytać?

Idąc po kolei z listy to polecam Battling Boy - Paul Pope oddaje hołd Kirbyemu i jego kreacjom, przy czym tak, jak przy lekturze staroci Kirby'ego czy Ditko odpadałem, tak tu mamy świetną komiksową zabawę. Tytuł niby kierowany bardziej do młodszego czytelnika, ale dla mnie to chyba nawet ulubiony Pope. Graficznie jak zawsze sztos. Pope okrutnie ociąga się z kontynuacją, ponoć niedługo ma być.
Jamilti, zbiór wczesnych nowelek Rutu Modan, dość duży rozstrzał rysunkowy, momentami jest wręcz paintopodobnie, a Modan ma ten rzadki talent do prezentowania wiarygodnych postaci i ciekawych między nimi relacji nawet w tak krótkich metrażach.
Love in Vein - graficzna perełka, pewna, gruba krecha Mezzo z mnóstwem tuszu, na dzień dobry kojarząca się z Burnsem i jego Black Hole. Fabularnie to standardowa biografia muzyczna i nie na poziomie komiksów które Mezzo tworzył do scenariuszy Pirusa (jeden z moich ulubionych frankofońskich duetów, konsekwentnie omijany w Polsce), ale dla samych rysunków warto.
Dalej Niedoskonałości, jedna z moich ulubionych graphic novels ever, Tomine to jeden z najbardziej błyskotliwych współczesnych komiksiarzy, mało kto potrafi tyle wyciągać z obyczajówek unikając jednocześnie efekciarstwa.
Dość ciepło wspominam jeszcze i ciągle mam na półce Trzy Paradoksy, dość sentymentalno-melancholijny tytuł, ciekawy formalnie.

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #1061 dnia: Pn, 28 Lipiec 2025, 15:55:36 »
Samotność rajdowca - jest w moim TOP 10 jeśli nie TOP 5 komiksów ever. Momentami bardzo, bardzo zabawnie, momentami wzruszająco. Oczywiście trzeba być otwartym na styl Mahlera, który jest według mnie przemistrzem minimalizmu.

Offline burberry

« Odpowiedź #1062 dnia: Śr, 30 Lipiec 2025, 10:59:41 »
Ze swojej strony mogę polecic Battling Boy'a, którego czytałem jakieś 7 lat temu i całkiem nieźle się ubawiłem (choć nic z niego nie pamiętam) oraz Niedoskonałości, które mam na półce i czytałem ze dwa razy - jest to niezła obyczajówka, traktująca o rozpadzie związku. Jak ktoś lubi takie tematy, to powinno się spodobać. Reszty nie czytałem.

Moje pytanie dotyczy Aldobrando: fajne?

Offline Pabloff

« Odpowiedź #1063 dnia: Cz, 31 Lipiec 2025, 14:09:26 »
Samotność rajdowca - jest w moim TOP 10 jeśli nie TOP 5 komiksów ever. Momentami bardzo, bardzo zabawnie, momentami wzruszająco. Oczywiście trzeba być otwartym na styl Mahlera, który jest według mnie przemistrzem minimalizmu.

Wokół tej Samotności rajdowca "kręcę się" już od dawna. Pragnienie Mahlera jest według mnie świetne! Narobiłeś mi smaka. ;)

Offline Death

« Odpowiedź #1064 dnia: Cz, 31 Lipiec 2025, 14:17:08 »
Aldobrando bardzo fajne, takie proste, choć niegłupie i ładnie narysowane fantasy.
Samotność rajdowca też bardzo fajna, choć bardziej mi się podobał najnowszy komiks z rysunkami Mahlera, czyli Przez noc.
Poleciłbym też Miasto psów (ze względu na rysunki Rebelki) i Powstanie z rysunkami Gawronkiewicza (fabularnie też fajne), ale ile można czekać na kontynuacje? :/