Autor Wątek: Komiksy od „Krakersa"  (Przeczytany 142573 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krakers

Odp: Komiksy od „Krakersa"
« Odpowiedź #690 dnia: Pt, 27 Październik 2023, 16:02:08 »
Prace nad „Retro 2” powoli postępują do przodu, choć nie tak szybko, jakbym chciał, z powodu remontu, który się przeciąga. Literki są już na 108 planszach ze 178. Przy okazji okazało się, że komiks o kosmitach ma o 8 stron więcej (były dwa wydania komiksu, wersja skrócona i poszerzona, będzie wersja dłuższa).

Przy okazji - mam na sprzedaż ostatni egzemplarz z autografami „Arbuz Jagoda i tajemnice Zun-Zuna”. Jeśli ktoś się nie załapał, ma jeszcze okazję u mnie kupić. Cena bez zmian - taka sama jak w dniu wydania - 150 zł. Nakład wyniósł 50 egz. 212 stron, kreda, full color, stan idealny. Jakby ktoś reflektował - niech da znać.
Strona „Krakersa” - komiks.top

Offline Krakers

« Odpowiedź #691 dnia: Wt, 12 Grudzień 2023, 08:15:20 »
Zostały mi ostatnie 18 stron do zrobienia literek i zrobienie okładki. Gruntowny remont mojego mieszkania, z powodu którego komiks jest opóźniony o kilka miesięcy, dobiega końca - w tym tygodniu mam etap malowania, w piątek panele podłogowe, a potem sprzątanie i koniec tej rocznej mordęgi. Oznacza to, że za tydzień ukończę literki, a za dwa tygodnie zacznie się pierwsza korekta i zapytam drukarnię o aktualną wycenę. Myślę, że od 1 stycznia będzie można już wpłacać, a data skierowania do druku będzie zależała od tego, kiedy wpłaty z zamówień pokryją koszty druku. W optymistycznym wariancie, jeśli wszyscy zamawiający wpłacą od razu, w ciągu 2 tygodni stycznia, to komiks ukaże się na początku lutego. Jeśli potrwa to miesiąc, może ukazać się pod koniec lutego lub na początku marca (w zależności od tego, jak wyrobi się drukarnia).

Okładki jeszcze nie ma, ale tak wygląda strona tytułowa i niektóre z komiksów.

Komiks można wciąż zamawiać. Postaram się, by cena była podobna do ceny tomu 1, ale wszystko zależy od kosztu druku.

Przypominam, że ukaże się równocześnie z trzecim zeszytem „Kapitana Marvela Jr.”. Jego cena wyniesie 10 zł. Prace nad nim zaczną się w chwili ukończenia składu „Retro - 2”. Próbki pokażę, jak już wybiorę komiks do tłumaczenia.

Przypominam również, że wraz z tomem 2, będzie dodruk tomu 1. Dodruk Retro 1 będzie różnił się od pierwszego wydania dodatkową korektą stron, na których po ukazaniu się zauważono literówki. Tom 1 można więc zamawiać.
« Ostatnia zmiana: Wt, 12 Grudzień 2023, 08:30:09 wysłana przez Krakers »

Offline Krakers

« Odpowiedź #692 dnia: So, 23 Grudzień 2023, 20:20:15 »
Prace nad „Retro – 2” są prawie na ukończeniu. Została mi jeszcze do zrobienia stopka redakcyjna i tylna strona okładki.

Naniosłem już literki na wszystkie plansze komiksów i można rozpocząć pierwszą korektę.

Nie miałem zbyt wiele czasu, by popracować nad okładką, bo i tak już jest niezły poślizg, dlatego dałem obrazek w stylu starej SF znaleziony na stronach z darmowymi obrazkami. Tragedii chyba nie ma.

Offline Astar

« Odpowiedź #693 dnia: So, 23 Grudzień 2023, 21:48:50 »
AI
Tragedia

Offline Death

« Odpowiedź #694 dnia: So, 23 Grudzień 2023, 23:28:40 »
Dlaczego? Wygląda fajnie.

Offline Leyek

« Odpowiedź #695 dnia: So, 23 Grudzień 2023, 23:31:26 »
Ta @Death świetna jest, tak świetna, że po obejrzeniu potrzebne jest to:

Mam nadzieję, że to tylko jakaś wersja robocza. Przecież z piękną okładką z nr 1 to się gryzie totalnie.

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #696 dnia: Nd, 24 Grudzień 2023, 00:02:04 »
Jak ze wszystkimi grafikami generowanymi aktualnie przez AI diabeł tkwi w szczegółach. Weźcie się przyjrzyjcie tej małej postaci dziewczynki (?). Każda kończyna jak oderwana od innego ciała. Obok jakiś ośmionogi jamnik, dalej unosi się jakiś dziwny paproch, ni to pies ni to wydra. Rozumiem, że jak sci-fi to wszystko przejdzie byle był klimacik. Już lepiej wziąć kadr czy fragment kadru z tych komiksów i pokolorować jakimś płaskim kolorem. No ale z drugiej strony widzę, że lajki się sypią więc się ludziom podoba.

@Death, Ty taki fan klasycznych frankofonów i coś takiego dla Ciebie wygląda fajnie? Ech.
« Ostatnia zmiana: Nd, 24 Grudzień 2023, 00:03:41 wysłana przez Jaszczu »

Offline PJP

« Odpowiedź #697 dnia: Nd, 24 Grudzień 2023, 01:00:32 »
Mnie to przypomina pierwsze wydania klasyki SF. I bardzo złe okładki Phantom Pressu. Ma to swój urok, ale wolałbym coś innego na okładce ;) Co do grafik generowanych przez AI, bawię się tym jakiś czas i faktycznie przy podstawowych ustawieniach AI idzie na łatwiznę, miało problem z palcami, czasem z nogami czy oczami. Bywa, że wygląda to trochę nieludzko, ale to w końcu science fiction, czyż nie?  8)
Poszedłbym w coś bardziej staroświeckiego, np.:

« Ostatnia zmiana: Nd, 24 Grudzień 2023, 01:06:55 wysłana przez PJP »

Offline Death

« Odpowiedź #698 dnia: Nd, 24 Grudzień 2023, 01:28:41 »
No przecież właśnie o to chodzi, że pasuje do tego albumu i wygląda jak stare okładki SF. Wygląda fajnie.

Offline Leyek

« Odpowiedź #699 dnia: Nd, 24 Grudzień 2023, 02:10:20 »
wygląda jak stare okładki SF.

Widziałeś kiedyś stare okładki SF? Bo tutaj komputer wali w oczy z kilometra.

No ale z drugiej strony widzę, że lajki się sypią więc się ludziom podoba.

Wiesz lajki niekoniecznie muszą być za okładkę, ale równie dobrze za to, że praca nad tomem idzie do przodu. Choć ja np. przez to szkaradzieństwo lajka nie dałem i jeśli coś takiego zostanie jako ostateczna okładka mocno się zastanowię czy ten tom kupić mimo, że mam jedynkę i resztę staroci z ostatnich lat od Krakersa.

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #700 dnia: Nd, 24 Grudzień 2023, 05:35:05 »
Wolę dalsze obsówy niż tą okładkę D:

Offline Krakers

« Odpowiedź #701 dnia: Nd, 24 Grudzień 2023, 06:25:54 »
@ PJP
Te obrazki, które pokazałeś, są z domeny publicznej?

==========

Jeśli znajdziecie ilustrację na licencji CC lub z domeny publicznej, która będzie pasowała (nie będzie wchodzić na napis tytułowy lub logo Krakersa) i nie trzeba będzie nad nią długo pracować z retuszem (usuwaniem napisów, kombinowania), to mogę podmienić obrazek. Miałem wiele świetnych grafik i komiksów z domeny publicznej na dysku, który musiałem sformatować z powodu awarii komputera.

Mam trochę obrazków z NASA z lat 1950-1980, z domeny publicznej, ale nie za bardzo mi „leżą”.

Te okładki, które mam, mają mnóstwo napisów, albo niską rozdzielczość lub wymagają czasochłonnego retuszu (właściwie odtwarzania). Chcę wydać ten album jak najszybciej i mieć już go z głowy, bo zbyt długo się to ciągnie.

Znalazłem przed chwilą takie coś, ale i tak wymagają sporo pracy z retuszem i usuwaniem napisów. Najbardziej podoba mi się pierwszy od góry.

« Ostatnia zmiana: Nd, 24 Grudzień 2023, 07:37:36 wysłana przez Krakers »

Offline PJP

« Odpowiedź #702 dnia: Nd, 24 Grudzień 2023, 09:00:08 »
Wygenerowane Midjourneyem  8)

Offline Krakers

« Odpowiedź #703 dnia: Nd, 24 Grudzień 2023, 09:09:43 »
Skoro tak, to gdyby użyć którejś z nich, to wyglądałoby to tak (wizualizacja na szybko).

W pierwszej trzeba by domalować antenę (czy co to tam jest na górze rakiety) i dodać tło pod napis z tytułem, a w drugiej tylko gwiazdki (mniej pracy).
« Ostatnia zmiana: Nd, 24 Grudzień 2023, 09:18:14 wysłana przez Krakers »

Offline Castiglione

« Odpowiedź #704 dnia: Nd, 24 Grudzień 2023, 09:41:23 »
Te dwie powyższe dużo lepsze, no ale bez jaj, zbiór retro komiksów i okładka generowana w AI ???