Autor Wątek: Komiks jako rekwizyt w filmie  (Przeczytany 5975 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jaszczu

Odp: Komiks jako rekwizyt w filmie
« Odpowiedź #15 dnia: Śr, 17 Kwiecień 2024, 18:00:34 »
W polskiej komedii "Juliusz" główny bohater rysuje komiksy, a w rzeczywistości na potrzeby filmu rysował je Robert "Bele" Sienicki :)

W "Najmro" główny bohater czyta "Funky Kovala" w kiblu.

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #16 dnia: Śr, 17 Kwiecień 2024, 18:56:17 »
W młodzieżowym serialu "Obudziłam się wampirzycą" jeden z przyjaciół bohaterki jest komiksowym ortodoksyjnym sprzedawcą, a później sam tworzy komiks (opisujący przygody głównej bohaterki serialu), który odnosi duży sukces. Jest nawet pokazany jego dyżur autografowy. :)

No i w "Niezniszczalnym" wszystko kręci się wobec superbohatersko-komiksowej fiksacji głównego antagonisty.
« Ostatnia zmiana: Śr, 17 Kwiecień 2024, 19:00:34 wysłana przez Deepdelver »

Online Castiglione

« Odpowiedź #17 dnia: Śr, 17 Kwiecień 2024, 19:57:28 »
W "Karmazynowym przypływie" Tony'ego Scotta marynarza pobili się o to, czy lepszy jest Silver Surfer rysowany przez Kirby'ego czy Moebiusa.

Offline wilk

« Odpowiedź #18 dnia: Śr, 17 Kwiecień 2024, 20:11:11 »
Trzy w jednym: Zagubione dziewczęta, Maus i Ghost World a do tego Watchmen Babies in V for Vacation.

;)

Offline komiks

« Odpowiedź #19 dnia: Śr, 17 Kwiecień 2024, 21:02:30 »
w serialu "teoria wielkiego podrywu" (Big Bang Theory) komiksy niejednokrotnie były tematem przewodnim całych odcinków

Gościnnie wystąpił nawet Neil Gaiman

Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Kandor

« Odpowiedź #20 dnia: Śr, 17 Kwiecień 2024, 21:07:52 »
w serialu "teoria wielkiego podrywu" (Big Bang Theory) komiksy niejednokrotnie były tematem przewodnim całych odcinków
No właśnie ja mam ten problem z tym, że w tym serialu komiksy są tylko rekwizytem porozrzucanymi (nierzadko dosłownie) po planie. Za to trochę bardziej serio za pasję komiksową Sheldona zabrano się w "Młodym Sheldonie". Przyda mi się szybki trwałych obu seriali😀

Offline Kadet

« Odpowiedź #21 dnia: Śr, 17 Kwiecień 2024, 21:38:41 »
Główny bohater "Złap mnie, jeśli potrafisz", grany przez Leonarda DiCaprio, czytał komiksy o "Flashu" i użył raz aliasu "Barry Allen". Użył też zresztą innym razem aliasu "doktor Connors"... :)

https://www.cbr.com/flash-catch-me-if-you-can/
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Pabloff

« Odpowiedź #22 dnia: Cz, 18 Kwiecień 2024, 13:19:02 »
Jaś Fasola, poza "Batmanem", czyta także "Asteriksa". To znaczy: Fasola i Teddy czytają. ;)

Offline Tymon Nadany

« Odpowiedź #23 dnia: Pt, 19 Kwiecień 2024, 11:10:11 »
W "Karmazynowym przypływie" Tony'ego Scotta marynarza pobili się o to, czy lepszy jest Silver Surfer rysowany przez Kirby'ego czy Moebiusa.
Dialogi do tego filmu poprawiał sam Quentin Tarantino, i te nawiązanie do Silver Surfera to efekt jego pracy.
Co do czytania przed snem komiksów przez komediantów. Słyszałem że w jednym odcinku Miodowych lat Norek dawał  Karolowi do snu  komiks z Lobo ale mój znajomy, który mi to powiedział nie umaił powiedzieć w którym dokładnie odcinku to było.
« Ostatnia zmiana: Pt, 19 Kwiecień 2024, 11:14:43 wysłana przez Tymon Nadany »

Offline Pabloff

« Odpowiedź #24 dnia: Pt, 19 Kwiecień 2024, 13:31:36 »
Słyszałem że w jednym odcinku Miodowych lat Norek dawał Karolowi do snu komiks z Lobo ale mój znajomy, który mi to powiedział nie umaił powiedzieć w którym dokładnie odcinku to było.

Taka scena miała miejsce w odcinku 76.: "Mordercy są wśród nas". Odświeżyłem sobie ten fragment i nie jestem w stanie stwierdzić co to za komiks i czy to w ogóle Lobo. Norek go kartkuje, ale niewiele widać – raczej trudno określić co to jest. Komiks ma okładkę-samoróbkę z widocznym tytułem "Zbrodnia i kara", co ma związek z fabułą odcinka. Może była w serialu jakaś inna, podobna scena, faktycznie z Lobo, ale nie pamiętam takowej...

Offline Koalar

« Odpowiedź #25 dnia: Pt, 19 Kwiecień 2024, 13:58:45 »
Trochę tu speców od znajdywania komiksów po jednym kadrze jest, więc może ktoś dojdzie, co to za komiks kartkuje Tadzio Norek :) Zaczyna kartkowanie ok. 25:20, ale linku do odcinka nie daję z wiadomych względów.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #26 dnia: Pt, 19 Kwiecień 2024, 14:04:40 »
Oczywiście że Bolo, nie chcę się wygłupić i strzelać, a teraz nie sprawdzę, więc zostawiam "wskazówki":

Spirytusowy potwór w 13 Posterunku jak już wspomniał @Tymon Nadany, z ML dwa świetne sitcomy (oba z "dołkami" - ML po zmianie Pilaszewskiej na Żak w roli Aliny a 13. w pierwszej połowie drugiej serii, Jakubik i drugi Pazura jeszcze by dali radę, ale ton serialu był kompletnie odmienny, dopiero w późniejszych odcinkach wrócił na "właściwe" tory, ale to nie temat o serialach...).

Nie wspomniany, a chyba najbardziej znany przykład ogólnie komiksu na pierwszym planie (lub gdzieś blisko pierwszego planu) - Spaced, brytyjski sitcom, główny bohater domorosłym twórcą komiksowym o wymownym nazwisku Tim Bisley (grany przez obecnie zauważalnego w Hollywood Simona Pegga).
2000 AD artists Jim Murray and Jason Brashill provided the artwork for Tim's comic The Bear(...)
Tłumaczenie: ww. twórcy (Murray znany np. z Batman/Dredd) zilustrowali komiks fikcyjnego bohatera serialu.
« Ostatnia zmiana: Pt, 19 Kwiecień 2024, 14:20:32 wysłana przez Piterrini »

« Odpowiedź #27 dnia: Pt, 19 Kwiecień 2024, 14:19:29 »
serial Utopia kręci się wokół komiksu - ale to zakładam że większość zna.

Offline GSPdibbler

« Odpowiedź #28 dnia: Pt, 19 Kwiecień 2024, 14:25:59 »
Podsiadło czyta na początku komiks w reklamie banku. Przez ułamek sekundy widać, ale nie zdążyłem odgadnąć co to za tytuł. Reklama banku gdzie siedzi na pomoście. Nie wiek czy się kwalifikuje, bo to nie film, bardziej komiks w mediach.

Offline Tymon Nadany

« Odpowiedź #29 dnia: Pt, 19 Kwiecień 2024, 14:26:12 »
W filmie wygrane marzenia z 2000 roku 129 TASM z debiutem Punishera jest świętym graalem dla jednego z bohaterów filmu