Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 767393 razy)

Kandor, Saruman i 10 Gości przegląda ten wątek.

Offline Castiglione

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #3825 dnia: So, 12 Lipiec 2025, 07:52:28 »
Ja tylko chciałem napisać, że W poszukiwaniu Ptaka Czasu posiada najlepsze zakończenie w historii komiksu w ogóle ever. Ale więcej nie ma co pisać, kto nie czytał Jaja mroku, ten wyskoczy kiedyś z kapci.
Daj spokój. Ja się tego domyśliłem przed końcem, ten album od początku daje mocne przesłanki co do tego, co ma się w nim okazać.

Offline Death

« Odpowiedź #3826 dnia: So, 12 Lipiec 2025, 09:45:53 »
Daj spokój. Ja się tego domyśliłem przed końcem, ten album od początku daje mocne przesłanki co do tego, co ma się w nim okazać.
Spoiler: PokażUkryj
Czekaj... ale nie mówimy o matce, tylko o córce. Domyśliłeś się tego o córce i stworku, czego nie można było się domyślić? Bo o matce to wiadomo.

Offline Takesh

« Odpowiedź #3827 dnia: So, 12 Lipiec 2025, 11:08:49 »
Co do wątku córki, to w życiu nie spodziewałem się tego, co tam się wydarzyło...

Offline Death

« Odpowiedź #3828 dnia: So, 12 Lipiec 2025, 17:31:57 »
Tam się nie wydarzyło, tam się odjebało. :)

Offline Castiglione

« Odpowiedź #3829 dnia: Nd, 13 Lipiec 2025, 00:43:34 »
Przecież już na początku albumu są mocne sugestie, że Pelissa nie jest prawdziwym człowiekiem.

Żeby nie być gołosłownym, to konkretnie chodzi mi o scenę, w której niewidomy strażnik, który wyczuwa inne osoby, nie widzi Pelissy, a zamiast tego zwraca się do Kudłacza. Co nawet Bragon komentuje w myślach, że strażnik zachowuje się, jakby w ogóle nie istniała.

« Ostatnia zmiana: Nd, 13 Lipiec 2025, 00:54:43 wysłana przez Castiglione »

Offline Death

« Odpowiedź #3830 dnia: Nd, 13 Lipiec 2025, 01:22:24 »
Tak, tak, pamiętam te sceny, to wszystko było napisane tak, żeby zakończenie miało sens, a nie było z dupy. Nadal to moje ulubione zakończenie w historii komiksu, ale gratuluję, że się domyśliłeś wcześniej. Ja po prostu czytałem dalej, a potem miałem takie "faktycznie, przecież wcześniej ten niewidomy gość jej nie dostrzegł". Ale nie pomyślałem, że to się tak zakończy. :)
Zresztą, tak jak pisałem...u mnie czytanie ostatniego albumu odbyło się po dwudziestu latach od pierwszej lektury Muszli Ramora. To jeszcze wzmocniło przekaz, bo żyłem w nieświadomości dwie dekady.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #3831 dnia: Nd, 13 Lipiec 2025, 04:48:40 »
Znaczy no ja nie mówię, że zakończenie było złe, ale jak dla mnie autor w tej scenie mocno zaakcentował, że z Pelissą jest coś nie tak, a o Kudłaczu powiedział niemalże wprost, że nie jest tylko zwierzątkiem, ale służy jakiejś złej sile. Później był jeszcze moment, w którym Pelissa jakby się wyłączyła rozdzielona od Kudłacza. Więc konkluzja jak najbardziej nie wzięła się z niczego, ale też nie była dla mnie jakimś mindfuckiem. Natomiast samo w sobie ciekawe jest zamknięcie historii w dosyć gorzki sposób, którego raczej bym się nie spodziewał po sadze fantasy, zwłaszcza że poprzednie tomy wydawały się kierować ją w raczej konwencjonalny sposób.

Offline michał81

« Odpowiedź #3832 dnia: Nd, 13 Lipiec 2025, 05:30:26 »
To teraz przeczytajcie wcześniejsze tomy. Kwestia Pelissy i Kudłacza była już lekko sugerowana wcześniej, kiedy np. Kudłacz stracił przytomność i Pelissa też, tylko dopiero znajac całość można to wyłapać przy powtórnym czytaniu. Loisel miał to zaplanowane dużo wcześniej, a zaprezentowanym kadrem z ostatniego albumu to tylko potwierdził.
« Ostatnia zmiana: Nd, 13 Lipiec 2025, 05:32:33 wysłana przez michał81 »

Offline Death

« Odpowiedź #3833 dnia: Nd, 13 Lipiec 2025, 08:33:38 »
Oczywiście. Na tym właśnie polega dobrze napisana historia, że późnej odkrywasz, że to wszystko ma sens i było zaplanowane wcześniej. :) Jak w Szóstym zmyśle, że oglądasz drugi raz, żeby sprawdzić czy naprawdę nikt nie widzi Bruce'a Willisa i odkrywasz, że w żadnej scenie nie jest pokazane, że na przykład żona go widzi. I były sceny, kiedy było sugerowane, że widzi go tylko młody.

Offline donT

« Odpowiedź #3834 dnia: Nd, 13 Lipiec 2025, 09:00:02 »
Dimwood to gotycki horror bedacy zwienczeniem tworczosci legendy amerykanskiego undergroundu, mistrza komiksowej ekstraklasy, Richarda Corbena. To nigdy wczesniej niepublikowane dzielo, ostatni rozdzial kolekcji, ktora od pewnego czasu prezentuje nam wydawnictwo Dark Horse. Fabulala opowiada o powrocie mlodej kobiety w rodzinne strony, naznaczone niedokonczonymi sprawami, mrokiem i niewyjasnionymi zbrodniami. Tytulowa posiadlosc to miejsce przeklete, odgrodzone lasem, ktorego lepiej unikac — od dawna gina tam ludzie. Corben nie stopniuje napiecia, ale z typowa dla siebie gracja od pierwszych plansz osacza czytelnika i wzbudza gleboki niepokoj. Raz wywolany dyskomfort nie odpuszcza ani na moment, towarzyszy nam az do ostatnich stron. Historia sama w sobie nie jest szczegolnie zlozona, a jej zakonczenie mozna przewidziec. Nie brakuje jednak kilku sprytnych zwrotow akcji, ktore skutecznie podtrzymuja napiecie i zainteresowanie. O warstwie graficznej trudno sie rozpisywac bo wiadomo, czego sie spodziewac po Corbenie. Warto jednak wspomniec o ogromnej dawce groteskowosci. Postacie, a zwlaszcza ich twarze, sa przerysowane i wyraznie „powykrecane”, co stalo sie cecha charakterystyczna jego poznych prac. Polecac nie trzeba, fani siegna po ten album bez wahania. Nie bylo, nie ma i prawdopodobnie nigdy nie bedzie drugiego tak oryginalnego tworcy jak Richard Corben.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #3835 dnia: Nd, 13 Lipiec 2025, 12:03:03 »
Odpowiem jednak w spoilerze...
No to szczerze w poprzednich tomach nie wyłapałem takich przesłanek. Także wolałbym, gdyby w ostatnim autor też był bardziej subtelny, wtedy faktycznie mogłoby mnie to kopnąć i zachęcić do ponownej lektury, żeby wyhaczyć, czy było to sugerowane wcześniej.

Online Leyek

« Odpowiedź #3836 dnia: Pn, 14 Lipiec 2025, 22:41:32 »

Donżon t. 7 - petarda, ale w sumie tego się spodziewałem, bo ten tom to bezpośrednia kontynuacja tomu 1 (wg mnie jednego z najlepszych) + 2 historie (poboczna i przyszłościowa). Czytałem przez 3 dni dawkując sobie na spokojnie. Albumy w tym tomie są dość nowe i tym samym zahaczają o aktualne tematy (migracja - choć we Francji to już nie taka nowość; religia i jej nakazy) oczywiście w pokręconym donżonowym stylu. Zamykający tom album rysowany przez Davida B. to już sztos nad sztosy i pod względem rysunkowym i scenariuszowym - pokazujący jak świetnie można wykorzystać to medium. 9+/10, a kto tam pisze w wątku Donżona, że już mu się znudziły to z automatu ban z forum ;)

Ice Cream Man t. 1 - cztery historie dziejące się w tym samym miasteczku. Postacią wspólną jest lodziarz i częściowo gliniarze. Jedna niezła (druga), trzy pozostałe takie sobie. Ogólnie takie Zbłąkane kule dla ubogich. Do rozważenia jak nie ma co czytać. 5/10.

Przez noc - bardzo dobre, choć nie każdemu może podejść. Ale jak ktoś lubi czeskie kino to brać bez zastanowienia. Kreska Mahlera jak zawsze prosta, ale elegancka. Cały komiks dzieje się (choć to nie do końca dobre określenie, bo cała akcja to dialog pomiędzy dwoma postaciami kumpli) na przestrzeni jednego wieczorno-nocnego wyjścia na piwo. Do tego spory polski wątek. 8/10.

Ancy-monstra. Demo - graficznie petarda (choć dla mnie aż za dużo detali na tak mały format, mam nadzieję, że pełnoprawny album będzie w większym formacie). Scenariuszowo ciężko stwierdzić, bo tam gdzie się zaczyna coś dziać akcja się urywa. Wydanie eleganckie, z dodatkami jak to u Łazura. Warto, żeby zrobić sobie apetyt na więcej, ale na razie bez oceny.
PS. Młody czytelnik też stwierdził, że bardzo fajne.
« Ostatnia zmiana: Pn, 14 Lipiec 2025, 22:44:55 wysłana przez Leyek »

Offline Guru_Komiksu

« Odpowiedź #3837 dnia: Wt, 15 Lipiec 2025, 15:26:49 »
Cesarzowa Charlotta - przeczytałem całość. Jako odświętny fan twórczości Nury'ego ten komiks nie dorównuje jego poprzednim dziełom. Nie wciągnęło mnie to jak Katanga, Pewnego Razu we Francji, czy Złoto i Krew. Wspomniane komiksy łyknąłem za jednym razem, później powtarzając lekturę, tak świetne są. Natomiast Charlotta - robiłem trochę tych przerw, bo w ogóle mnie to nie wciągnęło. Niekiedy przeczytałem kilka stron i nie miałem ochoty na więcej. Ostatnia część okazała się tą najlepszą. W sumie cieszyłem się, że to koniec. Możliwe, że wpływ na to miało poznanie losów cesarzowej z wikipedii i innych artykułów na ten temat, dlatego nic już mnie później nie zaskoczyło. Komiks jest poprawny i tyle. W sumie troszkę się rozczarowałem. Od strony graficznej nie mam nic do zarzucenia. Kreska czytelna, choć kolory czasami sprawiały wrażenie płaskich, ale to moje odczucia.
Prorok - jestem w trakcie drugiego tomu. Na razie więcej pytań niż odpowiedzi, co trochę drażni, bo jakoś mam takie przeczucie, że nie wiadomo dokąd to zmierza. To, co odkrył bohater na końcu pierwszego tomu domyśliłem się już na początku. Zobaczymy jak będzie dalej. W sumie i tak nawet przeciętny frankofon jest lepszy od jakichkolwiek Marveli, DC, Verttigo itd, więc jakiś poziom powinien trzymać.

Offline Takesh

« Odpowiedź #3838 dnia: Wt, 15 Lipiec 2025, 16:34:20 »
W sumie i tak nawet przeciętny frankofon jest lepszy od jakichkolwiek Marveli, DC, Verttigo itd, więc jakiś poziom powinien trzymać.

Co do Vertigo pozwolę się nie zgodzić. Postawię przeciętne Vertigo nad większością frankofonów. Karen Berger miała nosa do historii i twórców i może były jakieś słabsze tytuły, ale nigdy poniżej dobrego poziomu. Przeciętny frankofon to dostateczny poziom. Samo przeciętny to mówi...

https://sjp.pwn.pl/slowniki/przeci%C4%99tny.html

Offline Xmen

« Odpowiedź #3839 dnia: Wt, 15 Lipiec 2025, 17:40:59 »
Przeciętny to prawie synonim frankofonu.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.