Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 763769 razy)

Offline Castiglione

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #3795 dnia: Nd, 06 Lipiec 2025, 09:28:52 »
Fakt, budzi sprzeczne emocje, ale to jak każdy warty uwagi twórca ;D Ja lubię, mimiką postaci gra według mnie rewelacyjnie.

Za to spojrzałem, jak wyglądają inne team-upy Punishera z MK i...

Będzie ciekawie :D
« Ostatnia zmiana: Nd, 06 Lipiec 2025, 09:32:21 wysłana przez Castiglione »

Offline Popiel

« Odpowiedź #3796 dnia: Wt, 08 Lipiec 2025, 15:49:26 »
Zaliczyłem wczoraj dwie adaptacje literackie.

"Ostatni Mohikanin" od Mandioka. Porzućcie wszelką nadzieję, którzy nie znacie powieści lub choćby filmowej adaptacji Manna. To jest impresja - pięknie namalowana, ale impresja. Nie ma tu fabuły, komiksowej narracji też niewiele. Zachwycające plansze. Po prostu ozdobiony tekstem artbook, inspirowany powieścią Coopera. Jako że nie jestem wielbicielem takiej formy - 6/10. Acz pewnie fanów znajdzie.

"Władca much" od NonStopComics. A tu już inna bajka. Rysunkowo kojarzy się trochę z Craigiem Thompsonem, trochę z Prosiakiem (Będziesz smażyć się...). Dramatyczna historia o narodzinach totalitaryzmu/militaryzmu, o marginalizowaniu wiedzy, empatii i zdrowego rozsądku. Bardzo aktualna, wspaniale rozpisana i rozrysowana, płynie się przez nią, a kolory dodatkowo robią robotę. Na końcu mocny cios w głowę, w której ten komiks (jak i powieść) zostaje na dłużej. 10/10

Offline death_bird

« Odpowiedź #3797 dnia: Wt, 08 Lipiec 2025, 18:35:23 »
"Aphrodite V" (Hill/Spokes).
Klimat/kreska dają całkiem ciekawy miks "Lazarus" z "Gotham Central" przy czym scenarzysta zarzeka się, że jego inspiracja to "Robocop". No ok. Powiedzmy, że wierzę. W każdym razie wcześniejsza wersja "Dziewiątki" zachowuje się tak jak zaprojektowany do misji specjalnych cyborg z grubsza powinien się zachowywać i nie odpływa w rejony w które skręca jej "praprawnuczka". Jest element cybernetyczny, jest coś na kształt intrygi w obszarze big tech. Czyta się szybko, sprawnie, z wrażeniem, że to mogłoby działać jako jakiś prequel do "CP 2077" i w zasadzie szkoda, że niczego dalej tam nie ma, bo jakiś potencjał na kontynuację by był. W każdy razie broni się jako indywidualna historia.
6,5/10
i to byłoby oczko więcej niż
"Aphrodite IX", który z kolei jest już pomieszaniem z poplątaniem. Jak pierwszy tom wprowadza pewną (baaardzo umowną, ale jednak) konwencję w której od biedy idzie się odnaleźć tak "Vol 2" wchodzi już w klimaty, które pachną dosyć mocno odgrzewanym mielonym. Generalnie w całości tej historii widziałbym wpływy "Reign of Fire" (taki filmik ze Scorupco z 2002 r.), "Moonraker" (czyli 1979 r.) i być może (choć to może być już nadinterpretacja) jakiś pogłos po "Battlestar Galactica" (czytając to za pierwszym razem tego akurat bym nie wyłapał). W każdym razie jeżeli ktoś już pogodzi się ze smokami w vol 1 i postanowi pójść dalej to nagle dostanie po głowie takimi pomysłami, że lepiej byłoby chyba pozostać przy pierwszym zbiorczym.
Jak "Piątkę" można sobie spokojnie poczytać jako samodzielną, stojącą na własnych nogach historyjkę (choć to mimo wszystko tylko element jakiegoś tam większego świata przedstawionego) tak "Dziewiątka" jest już niewątpliwie tytułem dla miłośników uniwersum. I chyba tylko dla nich.
5,5/10.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline donT

« Odpowiedź #3798 dnia: Wt, 08 Lipiec 2025, 22:41:39 »
Jezeli podeszla Wam Klatwa Amby, a nie kupiliscie jeszcze tomu 2, to bardzo polecam sie zaopatrzyc. Dwojka, zachowujac szkatulkowa strukture, w sprawny sposob kontynuuje rozpoczete watki oraz dorzuca kolejne. Pomimo natloku postaci, ogromnej ilosci roznorakich bostw o dziwacznej charakterystyce i jeszcze dziwniejszych imionach, komiks ten czyta sie fenomenalnie. Biorac pod uwage jak zlozony i przebogaty jest material zrodlowy, Baranko ogarnia temat wzorowo i niezwykle przystepnie. Kompletnie inny krag kulturowy nie ma tu absolutnie zadnego znaczenia, wrecz przeciwnie - mruga subtelnie okiem, intryguje i wciaga. Rysunkowo jak zawsze, na pelnym gazie, bez zadnych kompromisow (choc to akurat nie jest zadna niespodzianka). Jak dla mnie bomba, zdecydowanie warta kazdego miejsca na polce.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #3799 dnia: Cz, 10 Lipiec 2025, 14:02:58 »
Excalibur Kroniki - nie jest źle, a nawet jest nieźle, ale hype na forum zdecydowanie przesadzony. Taki typowy dla Lost in Time frankofon, ale z tych lepsiejszych.

Daredevil Soule 1-3 - początek jest fajny, bardziej mroczny niż Waid, ale potem jest ostry zjazd formy.

Batman - Powrót Mrocznego Rycerza, MR Kontratakuje, Rasa Panów, Ostatnia krucjata, Złote dziecko - dwa pierwsze tomy czytałem już kilka razy. Nadal są świetne (dla mnie przede wszystkim MR kontratakuje), ale z każdą lekturą robią mniejsze wrażenie niż kiedyś. To zresztą ostatni raz, kiedy je czytam. Z pozostałych tomów bardzo fajnie czytało mi się Rasę Panów, natomiast Ostatnia krucjata i zwłaszcza Złote dziecko to popłuczyny nie warte uwagi.

Saga o Potworze z Bagien, Potwór z bagien Snydera, Potwór z Bagien - Zielone piekło - Saga to najsłabszy tytuł Moore'a, którzy czytałem. Późniejsze dzieła, nawet jeśli pozostawiły mnie obojętnym (Liga, Promethea, Providence), pokazywały kunsztownie (a wręcz zbyt kunsztownie) stworzony scenariusz. Saga tego nie ma, to po prostu bardzo dobry komiks SH. Niektóre części mi się podobały (Lekcja anatomii, fajnie też było znowu spotkać Constantine'a), ale w sumie nie znalazłem w Sadze niczego, co by mnie zachwyciło. I tak by to zostało, gdybym nie przeczytał Potwora Snydera, a przede wszystkim Zielonego piekła. Zwłaszcza to ostatnie to potworny gniot (i to gunwo napisał gość od Hrabstwa Essex, nie chce mi się w to wierzyć). Potwór Snydera nieco wyżej, ale minimalnie, bo to trochę taki zombie slasher. I na tym tle rzeczywiście Potwór Moore'a to dzieło genialne.

Ratman Omnibus - zupełnie nie trafia do mnie forma krótkich historyjek opartych o drętwe poczucie umoru i nieśmieszne żarty słowne. Jeśli ktoś narzeka na polski komiks, to moim zdaniem powinien z tego powodu, a nie dlatego, że mu patyczaki nie wyglądają ładnie. Fajne wydanie.

Herzyk - Kiedyś będzie pięknie i Kontny - Jesteśmy różni - na KFK dostałem za friko dwie propagandówki, a za darmo to uczciwa cena. Pierwsza dotyczy LGBT, druga antysemityzmu (albo raczej semityzmu). Herzyk napisała ckliwego gniota, który na dodatek jest narysowany, żeby to dobrze określić, słitaśnie do wyrzygania. Taki cozy komiks dla tych środowisk. Natomiast Jesteśmy różni oceniam dość wysoko. Przede wszystkim podoba mi się to jak został narysowany, a i tematyka ujęta w sposób nienachalny, historia jest też bardzo ok. Takie rzeczy są tworzone pod określone cele, ale w tym przypadku autorom udało się stworzyć coś, co ma swoją wartość.

Eisner - Nowy Jork - czytam komiksy Eisnera z powodu nazwiska, bo to kawał ważnej historii komiksu. Ale ten tom mnie niczym nie zainteresował. Jak dla mnie Umowa z Bogiem wyraźnie lepsza, i Sprawa rodzinna i inne historie chyba też, jeśli dobrze pamiętam, przynajmniej pierwsza historia. Zostało mi jeszcze Życie w obrazkach i powtórka Żyda Fagina.

Żywa stal - bardzo wysoko oceniam światotworzenie w tym komiksie, dużo ciekawych, porąbanych pomysłów. Sama historia jest mało zajmująca, a bohaterowie są nudni i płytcy.

Julia Przygody kryminolożki i Z archiwum spraw kryminalnych (9 tomów) - bardzo fajna lektura. Przypomina trochę stare amerykańskie seriale o gliniarzach. Zagadki są ciekawe, scenariusze są mocno dopracowane. Doskonała lekka lektura dla miłośników kryminałów. Jedynie pierwsze cztery tomy to ciągnięcie tego samego wątku, co było moim zdaniem niepotrzebne, bo był delikatny przesyt tematem. Równie dobrze można było zakończyć to po 1 tomie. Ale to tylko drobna uwaga, nie przekreślająca całości. Z niecierpliwością czekam na kolejne tomy, polecam.

Offline deFranco

« Odpowiedź #3800 dnia: Cz, 10 Lipiec 2025, 15:40:06 »
Excalibur Kroniki - nie jest źle, a nawet jest nieźle, ale hype na forum zdecydowanie przesadzony. Taki typowy dla Lost in Time frankofon, ale z tych lepsiejszych.

Julia Przygody kryminolożki i Z archiwum spraw kryminalnych (9 tomów) - bardzo fajna lektura. Przypomina trochę stare amerykańskie seriale o gliniarzach. Zagadki są ciekawe, scenariusze są mocno dopracowane. Doskonała lekka lektura dla miłośników kryminałów. Jedynie pierwsze cztery tomy to ciągnięcie tego samego wątku, co było moim zdaniem niepotrzebne, bo był delikatny przesyt tematem. Równie dobrze można było zakończyć to po 1 tomie. Ale to tylko drobna uwaga, nie przekreślająca całości. Z niecierpliwością czekam na kolejne tomy, polecam.

100% zgoda.
Wątek Myrny w Julii faktycznie trochę za długi, a podobno to jeszcze nie koniec.
Za to "Przygody kryminolożki" praktycznie bez słabych punktów jeśli chodzi o fabułę. W swoim gatunku, świetna rzecz.
Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle

Offline Lobo

« Odpowiedź #3801 dnia: Cz, 10 Lipiec 2025, 17:39:08 »
Pełna zgoda co do Daredevila Soule
Tom 1 fajny, jest klimat mrok seryjny morderca, współgrająca oprawa graficzna
Kolejne tomy to już poza paroma wątkami typowa super bohaterszczyzna dla nastolatków

Offline deFranco

« Odpowiedź #3802 dnia: Cz, 10 Lipiec 2025, 18:01:43 »
Jeszcze tylko dodam, zgadzając się z Sędzią co do Excalibur, że z tych klimatów trochę bardziej podobał mi się Pendragon.
Lepiej napisany i z lepszą grafiką.
Cenię sobie takie tolkienowsko/dark baśniowo/heroic fantazyjne kadry:

Próżno szukać takiej grafy w Conanach (przynajmniej tych co czytałem) dlatego je odpuściłem.
Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle

Offline Castiglione

« Odpowiedź #3803 dnia: Cz, 10 Lipiec 2025, 19:35:05 »
Batman - Powrót Mrocznego Rycerza, MR Kontratakuje, Rasa Panów, Ostatnia krucjata, Złote dziecko - dwa pierwsze tomy czytałem już kilka razy. Nadal są świetne (dla mnie przede wszystkim MR kontratakuje), ale z każdą lekturą robią mniejsze wrażenie niż kiedyś. To zresztą ostatni raz, kiedy je czytam. Z pozostałych tomów bardzo fajnie czytało mi się Rasę Panów, natomiast Ostatnia krucjata i zwłaszcza Złote dziecko to popłuczyny nie warte uwagi.
DK2 to super komiks, ja stawiam na równi z jedynką. "Rasa panów" też bardzo solidna rzecz. Ja generalnie całą serię lubię, z tym że dwa ostatnie traktuję jako dodatki - "Ostatnia krucjata" jest spoko, za to "Złote dziecko" to już koncertowe marnowanie potencjału.

Eisner - Nowy Jork - czytam komiksy Eisnera z powodu nazwiska, bo to kawał ważnej historii komiksu. Ale ten tom mnie niczym nie zainteresował. Jak dla mnie Umowa z Bogiem wyraźnie lepsza, i Sprawa rodzinna i inne historie chyba też, jeśli dobrze pamiętam, przynajmniej pierwsza historia. Zostało mi jeszcze Życie w obrazkach i powtórka Żyda Fagina.
Mnie też podobał się najmniej z Eisnerów (choć nie czytałem jeszcze "Sprawy rodzinnej"). Zdecydowanie za dużo niezwiązanych ze sobą, 1-stronicowych scenek. Taki pomysł na ukazanie panoramy życia w wielkim mieście miał sens, ale aż dwie dłuższe historie opierały się na podobnej konwencji, przez co zrobiło się to dla mnie męczące. Reszta tomu to też raczej krótsze formy. Aczkolwiek już jakiś czas planuję powtórkę, więc może przy drugim podejściu bardziej do mnie trafi.

"Życie w obrazkach" jest bardzo fajne, choć dla mnie najlepsza "Umowa z Bogiem".

Offline 79ers

« Odpowiedź #3804 dnia: Cz, 10 Lipiec 2025, 21:44:16 »
Próżno szukać takiej grafy w Conanach (przynajmniej tych co czytałem) dlatego je odpuściłem.
Dlatego lektura Conana to przede wszystkim SSoC w czerni i bieli - w całej serii skaczemy w czasie i przestrzeni, międlimy bez przerwy te same tematy i wątki, i pomimo tego całość jest rewelacyjna. To jeden z moich ulubionych komiksów, a z całą pewnością ulubiona seria komiksowa obok Pelissy, wczesnego Yansa i Thorgala. Uważam, że w Pendragonie klimat robią rysunki, a w Kronikach Excalibura kolory, ale opowieści te są zbyt krótkie i schematyczne.
Conan w odróżnieniu od propozycji LiT jest dłuższą historią i pozwala poznać, polubić i zrozumieć tworzony świat. Podobne wrażenia miałem oglądając serial Merlin z Colinem Morganem. Obejrzenie jednego z odcinków wyrwanego z kontekstu stwarzało wrażenie, że mam do czynienia z kolejnym durnym  serialem dla młodzieży. Kiedy obejrzałem  całość to polubiłem bardzo tę historię.
« Ostatnia zmiana: Cz, 10 Lipiec 2025, 21:45:48 wysłana przez 79ers »

Offline deFranco

« Odpowiedź #3805 dnia: Cz, 10 Lipiec 2025, 22:17:32 »
SSoC kupowałem do 20 tomu. A przeczytałem chyba 15 i odpuściłem.
Żałuję, bo rysunki rewelacja, ale treść rysunków . . . .  ::)
Pustynia - turbany - pustynia - turbany - pustynia - mag - pustynia - turbany - pustynia - turbany - pustynia -mag itd . . . .
Nie dałem rady. Co jakiś czas trochę piasku mi nie przeszkadza, ale w kółko mielić to samo ?
Brakowało mi tam właśnie klimatów bardziej chłodniejszych, zachodnich, północnych (patrz Zdradzona czarodziejka, cudo klimat),
i trochę baśniowych (patrz Willow).
Czekam ciągle na jakieś komiksowe heroic fantasy które mnie zaspokoi i doczekać się nie mogę.

Offline Death

« Odpowiedź #3806 dnia: Cz, 10 Lipiec 2025, 22:38:05 »
Ej, ale to wszystko jest w Conanie. To znaczy nie wiem co tam się dzieje w tej kolekcji empikowej, ale integrale Conana z Labrum są super, ciągle zmienia się sceneria. Chcecie Zdradzonej czarodziejki? Polecam Córkę lodowego olbrzyma z obłędnymi rysunkami Robina Rechta.

https://gildia.pl/518200-conan-z-cymerii-2.html

Offline komiks

« Odpowiedź #3807 dnia: Cz, 10 Lipiec 2025, 23:21:19 »
Conana z Labrum kompletnie mi nie podszedł, pierwszy tom przeczytałem i sprzedałem.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline deFranco

« Odpowiedź #3808 dnia: Pt, 11 Lipiec 2025, 00:13:51 »
Czytałem tylko SSoC, te grubasy z Egmontu, no i Semiki rzecz jasna  :)
SSoC i Semiki graficznie super, ale piaskowo monotonne fabuły trochę nie tego . . .
Te z Egmontu w ogóle mi nie podeszły fabularnie, a rysunki tragedia. Typowe niechlujne współczesne Amerykany.
Przyznam się, że o tych od Labrum zupełnie zapomniałem  :-[
Kolego Death, trochę mnie zainteresowałeś. Mówisz, że scenerie są różnorodne. A mógłbyś napisać
czy jest tam choć w części taki klimat mrocznej baśni/heroic fantasy w stylu pierwszych Thorgali czy Willow ?
Fabuły nie muszą być dla mnie skomplikowane. Szukam fajnych czytadeł z takim mega klimatem.
No i rzecz jasna starannie narysowanych. Żadnych bazgrołów z Egmontu  >:( Piękne kobiety mają być piękne  8)

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #3809 dnia: Pt, 11 Lipiec 2025, 00:16:16 »

Ej, ale to wszystko jest w Conanie. To znaczy nie wiem co tam się dzieje w tej kolekcji empikowej, ale integrale Conana z Labrum są super, ciągle zmienia się sceneria. Chcecie Zdradzonej czarodziejki? Polecam Córkę lodowego olbrzyma z obłędnymi rysunkami Robina Rechta.

Podobne odczucia. Samo jego nazwisko by mi wystarczyło, by sięgnąć po ten tom, a przecież pozostałe historie wcale nie gorsze. Dla mnie osobiście chyba najlepszy ze wszystkich dotąd wydanych tomów.