Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 767702 razy)

daniel gizicki i 11 Gości przegląda ten wątek.

Offline bibliotekarz

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #3330 dnia: So, 25 Styczeń 2025, 12:06:14 »
Morrison to grafoman. Typ kompletnie nie ogarnia narracji komiksowej i powinien raczej książki pisać.
Morrison nie ogarnia narracji komiksowej. No, ciekawa uwaga  ;D
Batman returns
his books to the library

« Odpowiedź #3331 dnia: So, 25 Styczeń 2025, 12:32:01 »
  Spróbuj może czego innego jeszcze? Ja z gościa, który go kompletnie nie trawił, zmieniłem się w megafana, chociaż owszem zdarzają się tytuły które lądują na allegro 5 minut po zamknięciu. Mi tam Asylum się podobało, chociaż również uważam, że opinie są trochę przesadzone, natomiast mam problem z rysunkami. Mam te wydanie z WKKDC i innego nie widziałem na oczy. Tam strasznie ciemno jest, na niektórych kadrach nie widać co się znajduje.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #3332 dnia: So, 25 Styczeń 2025, 12:38:37 »
Doom Patrol, Animal Man, New X-men czy We3 to tak genialne komiksy, że nie pozostaje mi nic innego, tylko określić Morrisona mianem wizjonera komiksu. Aha, i Azyl Arkham też mi sie nie podoba.

Offline zerodwatrzy

« Odpowiedź #3333 dnia: So, 25 Styczeń 2025, 13:11:58 »
Od azylu się odbiłem kilka lat temu (planuję dać drugą szansę przy nowym wydaniu), ale Niewidzialni i Doom Patrol to dla mnie ścisła topka komiksów, Animal Man tak mi siadł, że pochłonąłem go na jednym posiedzeniu, a All-Star Superman przekonał mnie w końcu do postaci Supermana, a jego Batman do batrodziny (wczesniej wolałem zdecydowanie nietoperza działającego solo). Połączenie niepohamowanej kreatywności z chaosem, który po głębszym spojrzeniu coraz bardziej się porządkuje - to jest zestaw, na który zawsze będę się łapał. Chociaż nie czuję tu kwasów, bardziej mix dysocjantów z fenylkami

Offline death_bird

« Odpowiedź #3334 dnia: So, 25 Styczeń 2025, 13:34:40 »
Doom Patrol, Animal Man, New X-men czy We3 to tak genialne komiksy, że nie pozostaje mi nic innego, tylko określić Morrisona mianem wizjonera komiksu.

Że "New X-Men" jest genialnym komiksem? Polemizowałbym. To jest bardzo solidny tytuł, ale gdybym miał go jakoś scharakteryzować napisałbym, że jest "społecznie zaangażowany" a nie "genialny". Niewątpliwie zasługą Morrisona jest powołanie do życia (że tak to ujmę) Cassandry Nova aczkolwiek skądinąd ta postać momentami bywa cokolwiek przegięta. ;)
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #3335 dnia: So, 25 Styczeń 2025, 15:19:47 »
Że "New X-Men" jest genialnym komiksem? Polemizowałbym. To jest bardzo solidny tytuł, ale gdybym miał go jakoś scharakteryzować napisałbym, że jest "społecznie zaangażowany" a nie "genialny". Niewątpliwie zasługą Morrisona jest powołanie do życia (że tak to ujmę) Cassandry Nova aczkolwiek skądinąd ta postać momentami bywa cokolwiek przegięta. ;)
Oczywiście, że jest genialny. Już samo wprowadzenie dziwacznych i niepotrzebnymi mutacjami było powiewem świeżości. Do tego nowe, wspaniale postaci (Cassandra Nova, Stepford Cuckoos, Kid Omega), jak i odświeżanie i pchnięcie w rozwoju Emmy Frost czy Beasta. Dla mnie Morrison, tym runem, przetarł szlak i ponownie udowodnij, że komiks superhero może mieć o wiele więcej do zaproponowania niż tylko puste mordobicie, wszechobecne w latach 90.

Offline dreamer36

« Odpowiedź #3336 dnia: So, 25 Styczeń 2025, 15:21:36 »
Doom Patrol, Animal Man, New X-men czy We3 to tak genialne komiksy, że nie pozostaje mi nic innego, tylko określić Morrisona mianem wizjonera komiksu. Aha, i Azyl Arkham też mi sie nie podoba.

Do tego wszystkiego dołożyłbym jeszcze Klausa - mega mi się podobał. Ale faktycznie Azyl różnie wchodzi - mi za pierwszym razem mega się podobał, postanowiłem sobie odświeżyć i nie doczytałem do końca - takie coś mi się jeszcze nie zdarzyło. Ligę Morrisona też bardzo lubię - uważam, że jest to, tak jak New X-Men, może nie genialności, ale górna półka działu "solidna robota".

A We3 to jest mój ulubiony komiks ever - EVER. Nie ma i nie będzie na tej planecie nic lepszego :)

Offline amsterdream

« Odpowiedź #3337 dnia: So, 25 Styczeń 2025, 18:02:36 »
New X-Men miał świetny początek ale w połowie zabrakło pary. Tom 4 to już typowa grafomania. Znowu jakieś podróże w czasie i tym podobne morrisonizmy.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline burberry

« Odpowiedź #3338 dnia: So, 25 Styczeń 2025, 18:18:19 »
Azyl Arkham słabiutki, leżał u mnie na półce 10 lat i w zeszłym roku w końcu się zdecydowałem przeczytać... 4/10 to adekwatna ocena.

Online donT

« Odpowiedź #3339 dnia: Pn, 27 Styczeń 2025, 09:19:58 »
Myslac o CE nie wiem czy "lektura" jest okresleniem odpowiednim czy moze zasluguje na cos bardziej  nobilitujacego. Wiem natomiast, ze obcowanie z tym tytulem bylo przezyciem unikalnym, epickim, oraz ze takie historie, nie zdarzaja sie czesto. Szczerze mowiac nie czuje sie wystarczajaco kompetentny aby brac sie za jakiekolwiek recenzowanie CE. Wierze, ze jest tworem tak kompleksowym, ze moznaby pisac o nim rozprawy naukowe czy prowadzic akademickie dyskusje. Komiks Roosevelta to dzielo kompletne, napisane z arcymistrzowska precyzja, angazujace czytelnika i wciagajace w wir przedstawionych wydarzen. Jest jak prad morski, porywajacy w swoje glebiny bez szans na uwolnienie sie. Wystarczy zapoznac sie z kilkoma pierwszymi stronami by nie moc przestac. CE nie jest prosta historia, do poczytania sobie przy sobocie, po robocie. Bynajmniej. Ta monumentalna opowiesc wymaga skupienia, uwagi i czasu. Zmusza czytelnika do myslenia, prob indywidualnej interpretacji oraz zadawania pytan. Ciag przyczynowo-skutkowy jest tak niesamowicie przebogaty, ze z latwoscia mozna sie w nim pogubic. Autor odwoluje sie wielokrotnie do innych dziel literackich czy przeroznych symboli, co podnosi poprzeczke w przyswajaniu dziela. Malo tego, przedstawione wydarzenia nalezace do innych plaszczyzn, czasem sa rownowazne. Tylko ktora z przenikajacych sie rzeczywistosci jest nadrzedna? Czy moze istnieja rownolegle i kazda z nich posiada przejscie do kolejnej? Kiedy jestesmy w swiecie CE, kiedy w rzeczywistym, kiedy w grze, a kiedy w snach / wspomnieniach? Zadania nie ulatwia szkatulkowosc i inne krolicze nory, umieszczane co chwile przez autora, a do ktorych chcac nie chcac wpadamy. Tom 2 zdaje sie wiele  tlumaczyc, ale czy aby na pewno? Pewne zdarzenia, ukazane z innej perspektywy, wydaja sie nabierac nowego swiatla, ale inne wrecz przeciwnie. Niby wszystko nagle sie klaruje, ale mimo wszystko autor zmusza nas do ulozenia sobie wlasnej wersji wydarzen. To jest magia i niezwykla podroz, w ktorej bierzemy udzial wraz z bohaterami. Pomijajac jednak zlozonosc materialu i stawiane wymagania, komiks czytalo mi sie niezwykle plynnie. Odkladajac go na polke z mysla "na dzis wystarczy" juz myslalem, kiedy do niego wroce. Rozumiem opinie, ze moglby byc nieco krotszy i po czesci sie z nimi zgadzam. Ostatni rozdzial (6 1/2) uwazam za nieco niepotrzebny, bo (nie wykluczam, ze ja tego nie dostrzegam!) niewiele wnosi do juz opowiedzianej historii. Konczac swoja krotka opinie nadmienie tylko, ze lektura CE przetasowala moja top lista za rok 2024 i komiks ten przebojem wdarl sie na 1 miejsce.  Nalezy mu sie ono bezdyskusyjnie, to genialny komiks. I szkoda tylko, ze przez niski, wyprzedany naklad wielu czytelnikow nie bedzie mialo mozliwosci sie z nim zapoznac.
Dyszka.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline khomaniac

« Odpowiedź #3340 dnia: Pn, 27 Styczeń 2025, 09:27:43 »
Mutafukaz

Totalna jazda bez trzymanki. Miałem średnie nastawienie przysiadając do niego. Pierwsze 100 stron, też średnio mnie przekonało. Ale im dalej się wczytywałem, tym bardziej komiks się rozkręcał i ostatecznie oceniam go bardzo wysoko. Zdecydowanie top komiksów jeśli chodzi o akcje. Dynamiczne sekwencje robią ogromne wrażenie. Rysunki, z trochę może za bardzo wymuskaną jak na mój gust kreską, też są wyjątkowo szczegółowe i świetnie pokolorowane. Wrażenie robi też zmiana stylu rysunków/kolorowania pomiędzy kolejnymi rozdziałami.
Na minus są fragmenty, kiedy autor zamiast fajnie lecieć z fabułą, sili się na jakieś rozkminy filozoficzne i społeczne. Nie dość, że jest to płytkie, niekonsekwentne to miejscami po prostu durne (np. porównanie atomu do układu słonecznego). Na szczęście nie ma tego wiele ;) Polecam

Offline komiks

« Odpowiedź #3341 dnia: Pn, 27 Styczeń 2025, 11:00:11 »
Malo tego, przedstawione wydarzenia nalezace do innych plaszczyzn, czasem sa rownowazne. Tylko ktora z przenikajacych sie rzeczywistosci jest nadrzedna? Czy moze istnieja rownolegle i kazda z nich posiada przejscie do kolejnej? Kiedy jestesmy w swiecie CE, kiedy w rzeczywistym, kiedy w grze, a kiedy w snach / wspomnieniach? Zadania nie ulatwia szkatulkowosc i inne krolicze nory, umieszczane co chwile przez autora, a do ktorych chcac nie chcac wpadamy. Tom 2 zdaje sie wiele  tlumaczyc, ale czy aby na pewno? Pewne zdarzenia, ukazane z innej perspektywy, wydaja sie nabierac nowego swiatla, ale inne wrecz przeciwnie. Niby wszystko nagle sie klaruje, ale mimo wszystko autor zmusza nas do ulozenia sobie wlasnej wersji wydarzen.
Najlepszy komentarz odnośnie CE jaki do tej pory czytałem. Podobnie uważam, że CE ma konstrukcję szkatułkową i jest surrealistyczny. Nie ma jednej słusznej interpretacji, może być ich wiele, jednocześnie wszystkie są prawdziwe. I w zależności od interpretacji poszczególnych elementów, łącząc je otrzymujemy różne komiksy. Być może jest coś dalej i można połączyć te różne komiksy w jedną historię? Czekam aż ktoś mądrzejszy weźmie się za recenzję CE, najlepiej obeznany w sztuce surrealizmu.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline studio_lain

« Odpowiedź #3342 dnia: Pn, 27 Styczeń 2025, 11:27:24 »
obejrzyjcie/przeczytajcie Rękopis znaleziony w Saragossie :)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline wujekmaciej

« Odpowiedź #3343 dnia: Pn, 27 Styczeń 2025, 11:37:05 »
Najlepszy komentarz odnośnie CE jaki do tej pory czytałem. Podobnie uważam, że CE ma konstrukcję szkatułkową i jest surrealistyczny. Nie ma jednej słusznej interpretacji, może być ich wiele, jednocześnie wszystkie są prawdziwe. I w zależności od interpretacji poszczególnych elementów, łącząc je otrzymujemy różne komiksy. Być może jest coś dalej i można połączyć te różne komiksy w jedną historię? Czekam aż ktoś mądrzejszy weźmie się za recenzję CE, najlepiej obeznany w sztuce surrealizmu.

A to nie jest jedna historia opowiadana niechronologicznie na kilku płaszczyznach czasowych ?

Online donT

« Odpowiedź #3344 dnia: Pn, 27 Styczeń 2025, 12:10:15 »
Tak, ale oprocz linii czasowych, w CE mieszaja sie rowniez rozne rzeczywistosci.

Najlepszy komentarz odnośnie CE jaki do tej pory czytałem.
(...)
Czekam aż ktoś mądrzejszy weźmie się za recenzję CE, najlepiej obeznany w sztuce surrealizmu.

Dzieki stary! Ja rowniez na to czekam! Chcialbym wiedziec jak duzo mi umknelo.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.