Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 766000 razy)

Offline Sędzia

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #3045 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 13:42:26 »
Gdy ktoś bierze się za adaptację, to najpewniej znaczy, że sam ma niewiele do powiedzenia.
Większość twórców komiksów ma niewiele do powiedzenia. Zwłaszcza jeśli ktoś jest jednocześnie scenarzystą i rysownikiem, to zazwyczaj pięknym rysunkom towarzyszy fabularny gniot, a w lepszych przypadkach fabularna przeciętność. Dlatego lepiej by taki ktoś wziął się za adaptację, jest przynajmniej baza dająca szansę na przyzwoity poziom fabuły..

Poza tym czasem adaptacja może z przeciętnej książki dać kapitalny komiks.

Online Takesh

« Odpowiedź #3046 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 13:57:02 »
Ojciec chrzestny, Czas apokalipsy, Zaklęte rewiry, Trzej muszkieterowie (wiadomo która wersja), Ziemia obiecana, itd.

Domyślam się, że chodzi o tych Muszkieterów

https://www.filmweb.pl/film/Trzej+muszkieterowie-2011-485468

Też ich uwielbiam  8)

Offline tuco

« Odpowiedź #3047 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 14:40:23 »

Poza tym czasem adaptacja może z przeciętnej książki dać kapitalny komiks.
Jakieś przykłady?

Offline Dracos

« Odpowiedź #3048 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 14:57:40 »
Ojciec chrzestny, Czas apokalipsy, Zaklęte rewiry, Trzej muszkieterowie (wiadomo która wersja), Ziemia obiecana, itd.

Ale to są właśnie te wyjątki jeśli się spojrzy jak wiele adaptacji, albo co teraz modne "na motywach powieści" powstało.

Ogólnie mam podobne zdanie jak tuco tj nie lubię adaptacji i w komiksie ich unikam, ale może nie tyle dlatego że uważam że ktoś nie ma niczego do powiedzenia co raczej wychodzę z założenia że jeśli znam historię i nie może mnie ona zaskoczyć to nie mam zamiaru na nią tracić czasu.

Edit: O panie i i teraz nie potrafię emotikonki w tym kontekście odczytać czy to na poważnie czy żarcik.

Domyślam się, że chodzi o tych Muszkieterów

https://www.filmweb.pl/film/Trzej+muszkieterowie-2011-485468

Też ich uwielbiam  8)
« Ostatnia zmiana: So, 04 Styczeń 2025, 15:00:37 wysłana przez Dracos »

Offline parsom

« Odpowiedź #3049 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 15:45:47 »

Online studio_lain

« Odpowiedź #3050 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 15:47:07 »
a nowa odslone - 2 filmy - widzieliscie? ciekawe podejscie do serca i szpady - brudno, szaro, mrocznie
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline Sędzia

« Odpowiedź #3051 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 15:50:29 »
Jakieś przykłady?

Żebym mógł się wypowiedzieć na 100% musiałbym przeczytać i książkę i komiks, dlatego napisałem że "może dać". Mogę sobie jednak pozwolić na wnioskowanie - z ocen, rozpoznawalności i braku tłumaczeń na język polski można wskazać np. Nestora Burmę, gdzie kryminały Leo Malleta nie wydają się być ponadprzeciętne a komiks jest wybitny. Podobnie seria komiksów Parker oparta na kryminałach Richarda Starka, komiks jest kapitalny.

Książkowy Krzyk Ludu ma co prawda jakąś francuską nagrodę, ale oceny takie sobie; nie ma tłumaczenia na nasze. A komiks jest wybitny.

Raport Brodecka w wersji komiksowej jest powszechnie uznawany za wybitny, a książka jakoś tak mniejszy rozgłos uzyskała (choć opinie są pozytywne).

Offline parsom

« Odpowiedź #3052 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 16:00:56 »
Ja z adaptacjami mam inny problem.
Mianowicie - nie wszystko się nadaje. Taki np. Moby Dick - nie wiem jak by to zrobić, żeby nie stracić całego smaku tej książki, tych wszystkich dygresji, rozważań itd. Trochę podobnie jest z Don Kichotem. Sama fabuła to tylko pretekst.
Chociaż takie np. Sanatorium pod Klepsydrą Hasa jakoś tego Schulza przekłada na inny język.
I przy okazji kolejny przykład genialnych adaptacji - Rękopis znaleziony w Saragossie. I Lalka (ta Hasa).

Offline nesumi

« Odpowiedź #3053 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 17:34:28 »
Raport Brodecka w wersji komiksowej jest powszechnie uznawany za wybitny, a książka jakoś tak mniejszy rozgłos uzyskała (choć opinie są pozytywne).

Książka mieli komiks na drobniutkie kawałeczki, pożera i wysrywa. Zresztą, taka sama sytuacja ma miejsce w przypadku Drogi McCarthy'ego. Oba komiksy, choć na swój sposób świetnie, koło książek nawet nie leżały.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #3054 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 17:58:49 »
Książka mieli komiks na drobniutkie kawałeczki, pożera i wysrywa. Zresztą, taka sama sytuacja ma miejsce w przypadku Drogi McCarthy'ego. Oba komiksy, choć na swój sposób świetnie, koło książek nawet nie leżały.

o Drodze to jasne, natomiast co do Raportu to napisałem wyraźnie, że oceny ma dobre, ale rozgłosu, przynajmniej w Polsce, nie zyskała.

Offline parsom

« Odpowiedź #3055 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 18:08:05 »
Zyskała, tylko to było już dosyć dawno. Internety nie robiły wtedy jeszcze takiego szumu. Wydaną w tym samym czasie Drogę "rozsławił" film.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #3056 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 18:37:20 »
Zyskała, tylko to było już dosyć dawno. Internety nie robiły wtedy jeszcze takiego szumu. Wydaną w tym samym czasie Drogę "rozsławił" film.

Wydana w 2009 r., jeszcze dwa lata temu chodziła za kilkanaście złotych na Allegro (nowe egzemplarze), 5 lat temu chodziła za 3-4 złote. To świadczy o tym, że książka żadnego większego rozgłosu nie zyskała, co nie znaczy że w jakiś branżowych pismach ktoś nie chwalił. Po prostu przeczytało kilkadziesiąt osób, który się spodobało, a reszta nie kupiła. A stan obecny jest taki, że na LC ma 41 ocen i 8 opinii, czyli w zasadzie nie istnieje w Internetach.

Żeby było jasne, nie znaczy to że jest słaba, po prostu nie odniosła, przynajmniej w Polsce, żadnego sukcesu.

Dopiero po wydaniu komiksu zalegające egzemplarze się sprzedały i teraz kosztują swoje.

Na marginesie, to komiks miał wyprzedane pierwsze wydanie oraz dodruk (jeśli się nie mylę to dwa razy po 800 egzemplarzy) a obecnie planowane jest drugie wydanie. Nie zdziwiłbym się, gdyby łączna sprzedaż komiksów przekroczyła (może nawet kilkukrotnie) sprzedaż książki. Ale to tylko dywagacje, bez żadnych danych.

Offline kaishaku

« Odpowiedź #3057 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 18:56:11 »

Ogólnie komiksowe adaptacje wypadają słabo przy książkowych pierwowzorach.
Dołożyłbym do tego jeszcze "Czarne nenufary".

Trudno jest zmieścić na nawet kilkuset stronach komiksu, kilkaset stron opisów książkowych.
Komiks przerabia książkę trochę na skróty. Chwała komiksiarzom za propagowanie i próbę dotarcia do odbiorców.

Żeby nie było samego marudzenia.
"Niezwyciężony", jako komiks bardzo daje radę.
Super klimat robią kolory w tym komiksie.
Duży + dla Mikołajczyka !

Offline deFranco

« Odpowiedź #3058 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 19:01:10 »
Wieczna wojna to dla mnie komiks wybitny, a książkę ledwo zmęczyłem.
Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #3059 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 19:15:03 »
Ciekawa dyskusja.

Osobiście uważam "Wieczną wojnę" w wersji komiksowej za lepsze dzieło niż książka. Widać, że kiedy autor wrócił do tematu, to rozważył inne opcje i postawił na inne warianty scenariusza. Oczywiście MUSZĘ brać pod uwagę, że komiks oceniam wyżej tylko dlatego, że z tą wersją zapoznałem się w pierwszej kolejności. Ale w tym przypadku chyba jednak będę skłaniał się ku ocenie, że powrót autora do tej historii po latach dał lepszą wersję w komiksie.
EDIT: @de Franco - sekundy, sekundy, sekundy  :)

Innym tytułem jest manga "All you need is kill" - oceniam tę adaptację za bardzo udaną, może nie tyle lepszą, co nie ustępującą książce.

"Nowy wspaniały Świat" - komiks dosyć wiernie przekłada powieść - porównywałem nawet niektóre sceny dialogowe i znajdywałem to w wersji 1 do 1. Tak więc wiernie, ale czy lepiej? Kwestia własnej oceny.
I tutaj wydaje mi się, że Fred Fordham chyba ogólnie stawia sobie za cel wierność w przekładach.

Moby Dick - wydaje mi się, że film z 1956 roku dosyć ładnie poradził sobie z tematem. Kompromis, który twórcy filmu zawsze muszą podjąć, wydaje mi się tutaj dobrze wyważony.

Ostatni Mohikanin - nie mogę doczekać się wersji Egmontu, żeby porównać ją z wersją węgierską z czasów PRL. Ta węgierska sprytnie przestawia kolejność niektórych wydarzeń z książki. To będzie ciekawy eksperyment.

Te przykłady nie zmieniają faktu, że ogólnie zgadzam się z oceną, że adaptacje w innym medium zawsze muszą okroić książkę. Po prostu muszą. Chyba tylko adaptacja w postaci gry video ma przestrzeń do rozwinięcia.

Jak opublikuję tę wiadomość, to pewnie zaraz mi się przypomni jeszcze jakaś fajna adaptacja  :)
« Ostatnia zmiana: So, 04 Styczeń 2025, 19:17:35 wysłana przez Martin Eden »