Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 766833 razy)

bababatman i 6 Gości przegląda ten wątek.

Offline Leyek

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #3030 dnia: Śr, 01 Styczeń 2025, 21:08:22 »

Leonardo2Vinci - najgorszy komiks przeczytany w 2025 zaliczyłem z dużym prawdopodobieństwem już 1 stycznia. Gdzieś (ale w miejscu, które z reguły się sprawdza) widziałem dobrą opinię czy recenzję i wziąłem ten komiks w ciemno, nie patrząc nawet na przykładowe plansze. Duży błąd. Bo już te chaotyczne bazgroły może zapaliłyby mi lampkę ostrzegawczą. Co z tego, że autor wplątał w rysunki prace da Vinciego (w sumie to skalkował) jeśli nie ma to większego sensu, a i o tym, że jest taki zabieg w sumie dowiadujemy się dopiero z posłowia. Nawrzucanie masy odniesień do kadrów/plansz to niestety nie jest sposób na to, żeby wyszło z tego coś ciekawego. Fabuła? Jaka fabuła. Coś tam damy o wielkim zagrożeniu, zrobimy 2 plany czasowe, trochę pitolenia i niech czytelnik myśli, że to ambitne dzieło. Aha, jako statek kosmiczny robi jakaś wieża czy coś w ten deseń, ze szkiców Leonardo, a klonowanie (w roku 10000 którymś odbyło się na podstawie odciska palca LdV na obrazie z Luwru ;) Szkoda kasy, czasu, a nawet papieru na którym to wydrukowano. 2/10.

Offline parsom

« Odpowiedź #3031 dnia: Śr, 01 Styczeń 2025, 21:51:22 »
Co wy z tą sympatią do bohaterów - co rusz ktoś narzeka, że nie poczuł, że losy mu obojętne, że się nie utożsamił. Czy np. Schulza albo Prousta czyta się dla poznania losów bohaterów? Dante spisał swojego rodzaju katalog grzechów i zilustrował go postaciami, którym z jakichś powodów chciał dokopać. Akcji tam wiele nie ma, bo i skąd ma być? Co się ma wydarzyć w zaświatach, gdzie wszystko już jest jak ma być? W efekcie trudno oczekiwać nie wiadomo czego po adaptacji.

Offline maxim1987

« Odpowiedź #3032 dnia: Pt, 03 Styczeń 2025, 10:06:28 »
Leonardo2Vinci - najgorszy komiks przeczytany w 2025
U mnie jeden z gorszych przeczytanych w 2024. Dałem się namówić Marcinowi ze Scream na zakup, plansze nawet mi podeszły, ale fabuła to dno totalne. Co ciekawe - czytałem kilka bardzo przychylnych recenzji tego komiksu. Ale wiadomo - o gustach się nie dyskutuje

Offline donT

« Odpowiedź #3033 dnia: Pt, 03 Styczeń 2025, 10:36:09 »
Dzieki za ostrzezenie panowie. Mialem Leonardo2Vinci na wishliscie, a wlasciwie juz w koszyku czekajacy na nastepne zamowienie. Ja rowniez trafilem na kilka recenzji, w tym filmik jednego takiego goscia co mu sie prawie zawsze kazdy komiks podoba, bardzo ow tytul zachwalajacych. Anyway, po waszych wpisach wyfrunal ze schowka. Za duzo wychodzi, aby wszystko testowac na wlasnej skorze i portfelu.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Lobo

« Odpowiedź #3034 dnia: Pt, 03 Styczeń 2025, 11:17:03 »
Tak dokładnie, jemu się wszystko podoba zwłaszcza gdy ma ładne rysunki bo gdyby chciał ciekawą fabułę to by książki czytał. Rozbraja mnie jego tok myślenia

Offline Popiel

« Odpowiedź #3035 dnia: Pt, 03 Styczeń 2025, 12:40:57 »
To ten pan, co był rozczarowany, że "Ostatni Blaki" nie jest horrorem w klimacie Nosferatu, w "Kent State" znalazł ślady "Stranger Things" a o "Robota jak każda inna" Alexa Inkera mówił "Hm, Inker, na okładce, to pewnie coś o tatuażystach"?
« Ostatnia zmiana: Pt, 03 Styczeń 2025, 12:45:22 wysłana przez Popiel »

Offline Lobo

« Odpowiedź #3036 dnia: Pt, 03 Styczeń 2025, 13:01:57 »
Albo że nie musi czytać Frankensteina od Scream bo już czytał Frankenstein żyje żyje od KBoom. Mnóstwo tych smaczków

Offline donT

« Odpowiedź #3037 dnia: Pt, 03 Styczeń 2025, 13:06:33 »
Tak, to ten mistrz lania wody.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline parsom

« Odpowiedź #3038 dnia: Pt, 03 Styczeń 2025, 13:07:59 »
Ja niespecjalnie słucham co mówi - przewijam żeby zobaczyć jak komiks wygląda, bo z innych źródeł często trudno się tego dowiedzieć.

Offline Popiel

« Odpowiedź #3039 dnia: Pt, 03 Styczeń 2025, 13:58:12 »
Też tak robiłem, ale - poza tym, że niewiele ma ciekawego do powiedzenia o samych komiksach - to swoim chaotycznym przerzucaniem stron bez żenady pokazuje obrazkowe spoilery. Naciąłem się kilka razy, kiedy otwierał album i bez żenady pokazywał wyrwane z kontekstu strony, które zdradzały fabułę. Omijam tego pana.

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #3040 dnia: Pt, 03 Styczeń 2025, 18:18:31 »
Za dużo wymagacie. Ja trafiłem ostatnio materiał, w którym recenzuje Thorgala "znawca kanonu", "współpracujący barterowo" z Egmontem i słyszymy: [Kris de Walorn], [Lowe], [Szangaj], [Łendingo]. A mi odpadają uszy.

Offline hansior

« Odpowiedź #3041 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 09:34:45 »
Don Kichot Dla mnie nic specjalnego. Fabuła nie zachwyca, a rysunki były dziwne. Z jednej strony wszystko, co jest narysowane wygląda super. Z drugiej przeszkadzało mi, że rysunki są "niedokończone". Na większości rysunków mamy niemal wyłącznie postacie. Bez żadnego tła, czy miejsc w których rozgrywa się akcja. Sprzedaję.
Gdy żona usłyszała, że chcę to zrobić poprosiła, żebym poczekał na nią. Po lekturze powiedziała, że podobają jej się rysunki. Scenariusz też jej się podobał. Mówiła, że książka w której jest opisane mnóstwo przygód Don Kichota, ją zmęczyła (podziwiam, że w takim razie doczytała taką cegłę do końca), a komiks w którym jest ich niewiele czyta się fajnie. To, co jej się nie podobało, to tłumaczenie imion. Powiedziała, że to jest dziwne i niepotrzebne.
Oboje zgodziliśmy się, co do jednego. Mandioca wydaje komiksy na świetnym papierze.

Offline burberry

« Odpowiedź #3042 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 10:09:08 »
Przeczytałem ostatnio kilka komiksów.

Hotel na skraju lasu, Magdalena i Michał Hińcza, 6/10

Komiks grozy, będący debiutem polskich autorów. Nie jest to zły debiut, należy jednak przyznać, że odbiór tego komiksu może być trudny ze względu na specyficzną szatę graficzną. Mnie jednak ona nie przeszkadzała, nawet koresponduje dość dobrze z nastrojem opowieści. Powieść trudno umiejscowić w czasie i przestrzeni, co podkręca przytłaczającą atmosferę. Bardzo podobały mi się dialogi. Brakuje trochę puenty. 6/10 na zachętę.

Zbłąkane kule, t.1. Naiwność nihilizmu, 9/10.

Prawdopodobnie najlepszy komiks, jaki przeczytałem w 2024 roku. Składający się z 14 zeszytów pierwszy tom przeprowadza nas przez rollercoaster emocji. Otwarcie albumu jest naprawdę mocne, pierwsze dwa zeszyty budzą wręcz niesmak i odrazę skalą zepsucia, degeneracji i przemocy. Muszę przyznać, że byłem w lekkim szoku. Następnie akcja pomału zaczyna się osadzać wokół grupy bohaterów (lub też antybohaterów), których perypetie, nierzadko pełne humoru, mamy okazję śledzić z bardzo bliskiej perspektywy. Świetne, naturalne dialogi, brak linearnej narracji, wątki i postaci zazębiające się w kolejnych zeszytach - to wszystko sprawia, że nie można oderwać się od lektury. Zbłąkane kule to brudna, kryminalna historia, w której nie ma pozytywnych wydarzeń lub dobrych ludzi. Autor ma wyczucie, pisząc historię - gdy jesteśmy już dość mocno przeczołgani tym, co czytamy, daje nam chwilę wytchnienia dawką absurdalnego humoru lub lżejszym ułamkiem opowieści, niejako puszczając do nas oczko. Jest kilka minusów, ale nie będę o nich tutaj pisał. Zdecydowanie tylko dla dorosłych.

Criminal, t.3: Grzesznicy/Ostatni niewinny, Brubaker, Phillips. 8/10

Kolejne dwie historie ze świata Criminal utrzymują stały, wysoki poziom serii. Grzesznicy to część słabsza, głównie ze względu na ograny (tytułowy) motyw, który jest nużący, chociaż i tu mamy styl, do którego Brubaker nas przyzwyczaja. Ostatni niewinny to jak na razie top z serii Criminal, niesztampowa historia odbiegająca od tego, co zwykle nam się kojarzy z kryminałem, bandytami i opowieściami noir. Polecam.

Geneza, Clay McLeod Chapman, Jakub Rebelka, 5/10.

Zbiór ogranych motywów scifi, który zlepiony w jedną całość stara się niejako na nowo postawić wiele pytań o kondycję człowieka i jego rolę w zmieniającym się świecie. Historia płynie za szybko i nie potrafiłem się zanagażować w losy bohaterów lub ich przemiany, które były dla mnie nudne i niewiarygodne. Rysunki Rebelki wiadomo, rebelka, znaczy rewelka.

Offline tuco

« Odpowiedź #3043 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 12:49:17 »
Don Kichot Dla mnie nic specjalnego. Fabuła nie zachwyca, a rysunki były dziwne. Z jednej strony wszystko, co jest narysowane wygląda super. Z drugiej przeszkadzało mi, że rysunki są "niedokończone". Na większości rysunków mamy niemal wyłącznie postacie. Bez żadnego tła, czy miejsc w których rozgrywa się akcja. Sprzedaję.
Gdy żona usłyszała, że chcę to zrobić poprosiła, żebym poczekał na nią. Po lekturze powiedziała, że podobają jej się rysunki. Scenariusz też jej się podobał. Mówiła, że książka w której jest opisane mnóstwo przygód Don Kichota, ją zmęczyła (podziwiam, że w takim razie doczytała taką cegłę do końca), a komiks w którym jest ich niewiele czyta się fajnie. To, co jej się nie podobało, to tłumaczenie imion. Powiedziała, że to jest dziwne i niepotrzebne.
Oboje zgodziliśmy się, co do jednego. Mandioca wydaje komiksy na świetnym papierze.
Mam dosyć podobne odczucia z zastrzeżeniem, że jednak rysunki są naprawdę dobre i pasują do tej historii. Tłumaczenie imion wg mnie też na plus - bardziej można odczuć klimat dzieła Cervantesa. Generalnie nie przepadam za adaptacjami, są oczywiście wyjątki, ale jak to bywa z wyjątkami - są nieliczne.  Gdy ktoś bierze się za adaptację, to najpewniej znaczy, że sam ma niewiele do powiedzenia.

Offline parsom

« Odpowiedź #3044 dnia: So, 04 Styczeń 2025, 13:06:45 »
Ojciec chrzestny, Czas apokalipsy, Zaklęte rewiry, Trzej muszkieterowie (wiadomo która wersja), Ziemia obiecana, itd.