Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 768847 razy)

Offline Leyek

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #2760 dnia: Wt, 24 Wrzesień 2024, 21:21:59 »
Chcialem.to olac..
Ale chlopie.jak ty.nie widzisz roznicy.miedzy cecha genetycznie nabyta a tragedia jaka.jest kalectwo to nie ma dla.ciebie ratunku... przykro.mi... zapisalbym sie.na terapie.

I tak.stosunek do niepelnosprawnych to kod. Kiedys ich zabijano za zgoda calych grup i spoleczenstw.

No to raczej Ty wybierasz postrzeganie jak Ci wygodnie. Kalectwo to wiadomo, że tragedia, tyle, że w większości wypadków też wynika z genetyki. Więc jak już chcesz pisać naukowo to na 100% a nie wybiórczo.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #2761 dnia: Wt, 24 Wrzesień 2024, 21:24:11 »
Wyglada na znacznie mniejsze niz w komiksach ;)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #2762 dnia: Wt, 24 Wrzesień 2024, 21:26:17 »
Please, przenieście się z tą imbą z mojego ulubionego wątku. :)
Nie zmuszajcie do przekopywania się przez 5 stron chłostania się marchewami z ręczników w poszukiwaniu jakiejś polecajki.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #2763 dnia: Wt, 24 Wrzesień 2024, 21:27:19 »
Skoro ktoś go wymyślił o takim kolorze skóry to chciałbym żeby już tak zostało. Lubię białego Batmana  :)
Czarną Panterę też lubię i też chciałbym aby została czarna.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #2764 dnia: Wt, 24 Wrzesień 2024, 21:28:43 »
@studio_lain

I jeszcze jedno pytanie. Czy jeśli dochodzi do zmiany koloru skóry bohatera (fikcyjnego/historycznego) - już nawet nie mówię z jakiego koloru na który - to czy skoro dochodzi do takiej zmiany, to czy autor tej zmiany nie jest czasem rasistą?

No bo przecież jeśli bohater był jednego koloru skóry i następuje zmiana na drugi, to można powiedzieć, że to dlatego że autorowi nie podobał się dotychczasowy kolor skóry. Nie ważne z jakiego powodu, ale ostatecznie uznał, że dotychczasowy kolor powinien ulec zmianie. Ergo, przeszkadzał mu dotychczasowy.

Czy to jest rasizm?

ps.
temat trochę zboczył, ale mam nadzieję, że moderatorzy spojrzą łaskawym okiem, bo kultura jest zachowana.
« Ostatnia zmiana: Wt, 24 Wrzesień 2024, 21:30:16 wysłana przez Sędzia »

Offline Pestak

« Odpowiedź #2765 dnia: Wt, 24 Wrzesień 2024, 21:31:41 »
Spoko stary ja naprawde to rozumiem. Tylko to jest popkultura a nie ksiazka historyczna i normalne ze sie zmienia wraz z trendami by kosic szmal. Batmanowi zmienialy sie fryzury czy stroje oraz wyglad aut ale o to jakos nikt dramy nie robi ;) jestesmy bardzo podatni na kwestie rasowe. Pytanie brzmi - czemu? :) no to juz odpisalem wszystkim. Dzieki rozmowa byla mila ale jak zwykle bezowocna ;) wole swiat kolorowy niz czarno-bialy ;)

No właśnie pisalem o tym ze radykalna zmiana stroju bohatera rowniez dla fanow jest nieakceptowalna (fragment o zielonych gaciach Supermana). Jasne, stroje bohaterow sie zmieniaja wraz ze zmieniajacymi sie czasami ale zauwaz ze te zmiany mimo uplywu jakis 80 lat sa czysto kosmetyczne. Glowna kolorystyka i zalozenia sie nie zmieniaja. W przypadku takiego Batmana tak naprawde z pierwotnego wygladu "zabrano" mu na stałe jedynie fioletowe rękawiczki (i zmiana ta przyjela sie tylko dlatego ze te rekawiczki uzywal chyba tylko w kilku pierwszych zeszytach.).Inne zmiany (dlugosc uszu, symbol) tez mialy miejsce ale z reguly nie sa one trwale ani drastyczne.

Najwieksza metamorfoze w tym zakresie przeszedl chyba spiderman, ktoremu na stosunkowo dlugi czas zamienili niebiesko-czerwony stroj na czarny.. Ale nawet tutaj, mimo ze ta zmiana spodobala sie s porej liczbie czytelnikow, powrocono w koncu do status. quo.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #2766 dnia: Wt, 24 Wrzesień 2024, 21:44:02 »
No to raczej Ty wybierasz postrzeganie jak Ci wygodnie. Kalectwo to wiadomo, że tragedia, tyle, że w większości wypadków też wynika z genetyki. Więc jak już chcesz pisać naukowo to na 100% a nie wybiórczo.

Nie leyku nie naukowo. Potocznie. Skrotowo. Sprowadziles porownanie do sprawny/niepelnosprawny a bialy/czarny. Pigment skory ktory nie wplywa na zadne ograniczenia osoby poza spolecznym odbiorem zestawiles z faktycznym ograniczajacym urazem? Ty naprawde oczekujesz ze to mozna potraktowac powaznie? Natomiast.nasz stosunek do koloru.skory czy.osob nipelnosprawnych to potwierdzam.sa kody. Dlatego.pytam czemu zmieniajacy sie kolor oczu batmana nie jest problemem? Czemu.skoro.mamy byc wierni pierwowzorowi batman nie nosi tego samego stroju nie jezdzi tym samym autem itp.itd. nagminnie.sa w tym uniwersum.wprowadzane zmiany ale to.kolor skory czy.pochodzenie jest wielkim.problemem. dobra jestem.uzalezniony.od tego forum. Musze je ograniczyc :)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline perek82

« Odpowiedź #2767 dnia: Wt, 24 Wrzesień 2024, 21:48:00 »
Nam sie czasem wydaje ze jestesmy wolni od uprzedzen. Dlatego powtorze. Zadaj sobie pytanie co trace przez dana zmiane? Co mi sie odbiera? To tez nie jest tak ze mi sie te zmiany jakos tam podobaja. Bo mi np przeszkadza ze wiem ze robia to dla kasy i jak sie zmienia slupki to beda robic na odwrot.
Nic mi się nie wydaje. Jestem pełen uprzedzeń. Nie lubię zmian. Ogólnie. A także nie lubię krytycznych zmian w ikonicznych postaciach. Nic mi to nie odbiera, poza przyjemnością odbioru danego filmu czy komiksu.
Gdyby Garfield zamiast puchatym grubaskiem stał się nagle bezwłosym sfinksem to nadal byłby tą samą postacią? No gdzieś chyba jest granica. I nie chodzi o detal bez znaczenia jak kolor oczu.
W Sandmanie chciałem zobaczyć Johna Constantine'a. No i tyle. Nie dane mi było. Nie czuję tu potrzeby robienia sobie psychoanalizy i doszukiwania się brzydkich skłonności.
Święta Barbora ***
Sandman. Teatr tajemnic (3) **
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **

Offline studio_lain

« Odpowiedź #2768 dnia: Wt, 24 Wrzesień 2024, 21:48:45 »
Skoro ktoś go wymyślił o takim kolorze skóry to chciałbym żeby już tak zostało. Lubię białego Batmana  :)
Czarną Panterę też lubię i też chciałbym aby została czarna.

A jaki.maja.kolor oczu? ;)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline studio_lain

« Odpowiedź #2769 dnia: Wt, 24 Wrzesień 2024, 21:50:44 »
Nic mi się nie wydaje. Jestem pełen uprzedzeń. Nie lubię zmian. Ogólnie. A także nie lubię krytycznych zmian w ikonicznych postaciach. Nic mi to nie odbiera, poza przyjemnością odbioru danego filmu czy komiksu.
Gdyby Garfield zamiast puchatym grubaskiem stał się nagle bezwłosym sfinksem to nadal byłby tą samą postacią? No gdzieś chyba jest granica. I nie chodzi o detal bez znaczenia jak kolor oczu.
W Sandmanie chciałem zobaczyć Johna Constantine'a. No i tyle. Nie dane mi było. Nie czuję tu potrzeby robienia sobie psychoanalizy i doszukiwania się brzydkich skłonności.

Tylko.ze.kolor.skory to.jest wlasnie detal bez znaczenia jak kolor oczu :) w tym cala rzecz. Nikt z batmana nie zrobil grubasa ;). Co.ja i tak mialbym gdzies jakby za tym stala fajna historia :)

Ja tez jestem pelen wad. I rozumiem to. Tez wole constantina w wydaniu reevsa niz mialaby to byc lady gaga. Ale.nie.darlbym.japy ze bijo.mezczyzn ;). I kobiety.chca.przejac.swiat i obciac.nam.penisy :) bo jak poczytasz.spolecznosciowki to.jest ten level.
« Ostatnia zmiana: Wt, 24 Wrzesień 2024, 21:54:47 wysłana przez studio_lain »

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline Murazor

« Odpowiedź #2770 dnia: Wt, 24 Wrzesień 2024, 21:51:37 »
Czemu.skoro.mamy byc wierni pierwowzorowi batman nie nosi tego samego stroju nie jezdzi tym samym autem itp.itd. nagminnie.sa w tym uniwersum.wprowadzane zmiany ale to.kolor skory czy.pochodzenie jest wielkim.problemem
Czy ty porownujesz zmiane stroju do zmiany rasy? Ty naprawde oczekujesz ze to mozna potraktowac powaznie? Tak sie drocze :P

A serio, moda, czy technologia zmienia sie z biegiem czasu, rasy ludzie sobie nie zmieniaja, pochodzenia tez nie.

Offline Archie

« Odpowiedź #2771 dnia: Wt, 24 Wrzesień 2024, 21:54:20 »
Po pierwsze zapomniałem dodać, że tak samo jak zmiana koloru białego bohatera na czarnego przeszkadza mi zmiana koloru czarnego bohatera na białego.
Thunderball z Wrecking Crew w serialowej She-Hulk jest białasem i wygląda to tragicznie.

Mnie nie podobała się zmiana Constantine'a na kobietę w serialu Sandman.
Przypomnę, że w przypadku wyboru Keano Reevesa swego czasu ten też był krytykowany za to, że to nie jest blond brytol. Jude Law idealnie by tam pasował.

Zadaj sobie pytanie co trace przez dana zmiane? Co mi sie odbiera?
Wkurza to ponieważ czytelnicy / fani postaci zainwestowali dziesiątki / setki godzin w zapoznawanie się z danymi niuansami świata i postaci, przyzwyczaili się do nich, aż nagle przychodzi ktoś kto robi zmianę na siłę. Jeżeli zmiana jest "dla samej zmiany" lub po prostu nie broni się fabularnie to irytuje (np. zrobienie z Wally'ego Westa mordercy w Heroes in Crisis, wprowadzenie Riri Williams), a jeżeli potrafi się obronić (np. Lady Bullseye, Miles Morales w Ultimate Spider-Manie, zmartwychwstanie Bucky'ego, czy pojawienie się Jona Kenta) to jest akceptowane. Czytelnik, który poświęcił kupę czasu w zaznajamianie się z danym światem widzi co jest wymuszone, a co się broni. Gotham City: Year One ogólnie jako komiks według mnie się nie broni i to najsłabsza dekonstrukcja od Kinga. Jako przeciwwagę dodam, że wprowadzenie Lincolna Marcha przez Snydera było ciekawym zabiegiem, choć niezmiennie uważam, że grzebanie w przeszłości Batmana to jest bardzo grząski grunt i łatwo tu zaliczyć porażkę. Powinni się odczepić od grzebania w przeszłości Gacka. Mamy Year One od Millera i starczy.
Lord Acton (1834-1902): "All power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely."
Luke Cage: "Shit happens. Every day, in every city, on every corner. Shit muthafuckin' happens. And it can happen to you."

Offline studio_lain

« Odpowiedź #2772 dnia: Wt, 24 Wrzesień 2024, 22:03:48 »
Wedlug mnie i nie tylko mnie to kwestie rasowe i konflikt.na tym tle w popkulturze to kwestia tozsamosciowa. Poczucie ze cos trace w identyfikacji z postacia bo utozsamiam sie przynajmniej z czescia cech fizycznych. Co prosciej mozna.nazwac moge sie w ta postac bawic i moge nia byc. Ale.to.jest wierzcholek tego problemu. Bo za tym stoja tez tozsamosci kulturowe . Ale jakbym mial uproscic to chodzi o kompleksy i w zwiazku z tym o.potrzebe indentyfikacji i wartosciowania przez dookreslanie sie czyms wiekszym od jednostki. Polecam badania.dotyczace np nacjonalizmu.

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline Sędzia

« Odpowiedź #2773 dnia: Wt, 24 Wrzesień 2024, 22:05:08 »
Tylko.ze.kolor.skory to.jest wlasnie detal bez znaczenia jak kolor oczu :)

Wiesz, narzucasz w tej dyskusji swoje przekonania/opinie i poprzez nie definiujesz określone pojęcia (rasizm) mimo że w rzeczywistości znaczą jednak co innego. W ten sposób nigdy nie dojdziemy do żadnych konstruktywnych wniosków.

Najprostszy przykład - narzucasz (próbujesz narzucić?) tezę, że kolor skóry jest takim samym detalem bez znaczenia jak kolor oczu. Tyle że to nie jest prawda. Oczy są bardzo niewielkim fragmentem postaci, często ledwie widocznym, przez co nie pamięta się w ogóle ich koloru. Tymczasem kolor skóry postaci jest widoczny. Nie dlatego, że jesteśmy zaprogramowani, tylko dlatego że jest znacznie większy. W przypadku roznegliżowanych postaci ten kolor może być dominującą cechą fizyczną tej postaci. Kolor oczu nie będzie praktycznie nigdy cechą dominującą, pomijając bohaterów specjalnie stworzonych z bardzo dziwnym kolorem oczu albo innymi efektami specjalnymi.

I tu wchodzimy na poziom manipulacji - bierzesz fałszywą (nieprawdziwą) tezę (że kolor oczu a kolor skóry jest takim samym detalem postaci, mimo że nie jest) i przyjmujesz ją jako aksjomat. I wówczas możesz sobie dowolnie rzucać tezami o rasizmie, bo skoro to detal, to ludzie którym zmiana takiego detalu się nie podoba to rasiści. Posiłkujesz się przy tym prześmiewczym "a jaki mają kolor oczu" brnąc dalej w manipulację, że to taki sam detal. No nie.

Offline michał81

« Odpowiedź #2774 dnia: Wt, 24 Wrzesień 2024, 22:07:07 »
Mnie nie podobała się zmiana Constantine'a na kobietę w serialu Sandman.
Która nie jest podyktowana żadnym ideolo tylko zwykłymi prawami autorskimi.