Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 764023 razy)

Offline Sędzia

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #2535 dnia: Pt, 05 Lipiec 2024, 10:25:39 »
Jest jeszcze bardziej zawiła tj. dochodzi masa wątków pobocznych, które "rozwadniają" fabułę. Ja, pod koniec, już kompletnie się w tym pogubiłem.

Ja miałem inne wrażenie. Fabuła nie była zawiła, tylko miała charakter modułowy. Autor zamykał jakieś wątki i otwierał kolejne, a w kolejnych tomach to powtarzał. I w zasadzie nie powracał do poprzednich wątków, więc wyglądało to trochę tak: tom 1 - AB, tom 2 - BC, tom 3 CD, tom 4 DE itd. Może jeszcze początkowo to nie było aż tak widoczne, ale pod koniec było to dość komiczne. Monster początkowo bardzo mnie zaintrygował, ale kończyłem lekturę znudzony i rozczarowany.

Online amsterdream

« Odpowiedź #2536 dnia: Pt, 05 Lipiec 2024, 10:32:50 »
I mam pewien zgryz - co będziemy robić do tomu nr 9? Historia będzie stawać się coraz bardziej absurdalnie zawiła?

Tak. Ja Monster porzuciłem po 5 tomach. Zbyt absurdalne to już wszystko było. Urasawa jest przereklamowany.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Tomczi

« Odpowiedź #2537 dnia: Pt, 05 Lipiec 2024, 11:51:30 »
Jest jeszcze bardziej zawiła tj. dochodzi masa wątków pobocznych, które "rozwadniają" fabułę. Ja, pod koniec, już kompletnie się w tym pogubiłem. Zdecydowanie bardziej podeszli mi "Chłopaki z XX wieku" tego samego autora, gdzie mimo naiwności historii, bawiłem się przednio.
Ogólnie, od kilku lat, zauważam, że komiks japoński zdecydowanie góruje u mnie nad komiksem amerykańskim czy europejskim. Jest masa świetnych tytułów, tych nie wydanych u nas (Homunculus, Innocent czy Fable), jak i tych które na naszym rynku są już dostępne (Goodnight Punpun, Dead Demon's Dededede Destruction, Saga Winlandzka, wszystko od Junji Ito, Claymore). Jest w czym wybierać.

Też jestem dużym fanem Junjiego, ale ma też, jak chyba każdy autor z dużym dorobkiem, słabsze pozycje. Wydane na naszym rynku zbiory jego opowiadań "Wyjące rury" i "Miasto Nagrobków" średnio bym polecił. W najlepszym razie połowa opowiadań w nich jest bardzo-dobra/dobra a cała reszta jest słaba. Mam tu co prawda lekko zaburzoną percepcję tych zbiorów bo część historii (tych lepszych :D ) z nich została wydana w tomiku Shiver, no ale właśnie, jak komuś nie przeszkadza język angielski i brak "wydawniczego patriotyzmu" to polecam tomik Shiver a tamte dwa olać. Za to tomik zbiorczy "Ślepa uliczka" z tej serii już wypada całkiem spoko i polecam
« Ostatnia zmiana: Pt, 05 Lipiec 2024, 11:53:13 wysłana przez Tomczi »
Tylko koszerne komiksy ;)
Fan weird fiction, hard sci-fi i surrealizmu po polsku i angielsku
"Chciałbym umić włoski coby więcej Dylana Doga poczytać"

Offline Saruman

« Odpowiedź #2538 dnia: Pt, 05 Lipiec 2024, 14:46:29 »
Mi lektura Monstera sprawiła dużo przyjemności, a kolejne intrygi i puzzle wątków oceniam na plus. Całość przeczytałem ciągiem w kilka dni. Według mnie warto przeczytać wszystkie tomy i wyrobić sobie własne zdanie.

Offline Pestak

« Odpowiedź #2539 dnia: Pt, 05 Lipiec 2024, 23:30:35 »
Injustice rok 0 - całkiem przyjemna lektura zepsuta jedną z najbardziej obrzydliwszych scen ever. Chodzi oczywiscie o pocałunek podstarzałych homoseksualistow. Pytam sie po co ta scena? Zupelnie nieuzasadniona fabularnie.

Injustice rok piaty - tom nieco lepszy od dwoch poprzednich. Mam tylko problem z koncowka. Co dalej? Teraz mam zagrac w gre? Czy komiksowo tez to jest jakos pociagniete dalej?

Offline michał81

« Odpowiedź #2540 dnia: So, 06 Lipiec 2024, 06:06:30 »
Injustice rok piaty - tom nieco lepszy od dwoch poprzednich. Mam tylko problem z koncowka. Co dalej? Teraz mam zagrac w gre? Czy komiksowo tez to jest jakos pociagniete dalej?
Jest adaptacja wydarzeń z gry pod tytułem Injustice Ground Zero, domykająca serie pierwszą.

Offline Pestak

« Odpowiedź #2541 dnia: So, 06 Lipiec 2024, 07:07:02 »
Dzieki za info. A Egmont ma to w planach? Chyba nie widzialem tego w zadnych zapowiedziach. A o czym jest seria Injustice 2 i czy ona bedzie u nas wydana?

Offline Midar

« Odpowiedź #2542 dnia: So, 06 Lipiec 2024, 08:14:23 »
… zepsuta jedną z najbardziej obrzydliwszych scen ever. Chodzi oczywiscie o pocałunek podstarzałych homoseksualistow.
Racja, też mi się nie podoba, że są podstarzali. 😀
« Ostatnia zmiana: So, 06 Lipiec 2024, 08:22:52 wysłana przez Midar »

Offline Mario

« Odpowiedź #2543 dnia: So, 06 Lipiec 2024, 09:30:14 »
Injustice rok 0 - całkiem przyjemna lektura zepsuta jedną z najbardziej obrzydliwszych scen ever. Chodzi oczywiscie o pocałunek podstarzałych homoseksualistow. Pytam sie po co ta scena? Zupelnie nieuzasadniona fabularnie.

Rozumiem że ta sama "czynność" między Harley a Ivy, już Ci nie przeszkadzała?

Offline Pestak

« Odpowiedź #2544 dnia: So, 06 Lipiec 2024, 10:01:00 »
Rozumiem że ta sama "czynność" między Harley a Ivy, już Ci nie przeszkadzała?

Nie przeszkadzala bo w tym przypadku bylo to uzasadnione fabularnie
Spoiler: PokażUkryj
uroczystosc slubna
a poza tym - faktycznie - tutaj nie mamy do czynienia z bezzebnymi staruszkami ktorzy poszli w ślinę tylko z atrakcynymi postaciami i przyjemniej sie to oglada.

Ps. Swoja droga czy poison nie ma przypadkiem zatrutych ust?
« Ostatnia zmiana: So, 06 Lipiec 2024, 10:03:24 wysłana przez Sebo »

« Odpowiedź #2545 dnia: So, 06 Lipiec 2024, 10:09:07 »
  Aha, mamy cię wsteczniaku, całujące się dziewczyny inaczej na Ciebie oddziałują niż całujący się dziadersi. W świecie ludzi wyklejających ściany Kapitanem Bzykiem, szczytem wyrafinowanego humoru jesteś odpadem społeczeństwa w świecie tym za oknem 95% normą.

Offline kv

« Odpowiedź #2546 dnia: So, 06 Lipiec 2024, 10:47:43 »
Kaznodzieja - spodziewałem się trochę więcej po tym chwalonym komiksie. Wg mnie trochę za bardzo to poszło w stronę Hellblazera w wydaniu Azzarello - byle zszokować, coraz mniej tych ciekawych smaczków jak w pierwszym czy drugim tomie.
Przykład na to, że jeśli chcesz nie być zawiedziony - nie miej zbyt wygórowanych oczekiwań ;)

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2547 dnia: So, 06 Lipiec 2024, 11:53:38 »
Nie no, co jak co, ale "Kaznodzieja" a "Hellblazer" Azzarello to niebo a ziemia, choćby pod kątem pisania postaci, dialogów, itd.
« Ostatnia zmiana: So, 06 Lipiec 2024, 11:56:02 wysłana przez Castiglione »

Offline Itachi

« Odpowiedź #2548 dnia: So, 06 Lipiec 2024, 16:37:45 »
Wilk Morski

"Słynna powieść Jacka Londona ponad sto lat później odczytana na nowo w brawurowej adaptacji Riffa Reb’sa".

Zaczyna się niewinnie, kończy bestialsko. Wilk Morski to bardzo dobra pozycja od Wydawnictwa Mandioca. Jest to komiks, który w moim przekonaniu bardzo solidnie odwzorowuje ducha tamtych czasów. Przypadek powoduje, że główny bohater trafia na statek "Zjawę" i na nim poznaje twardego jak skała kapitana - Wilka Larsena. Ich relacja jest skomplikowana, obaj posiadają dosyć jednoznaczny kodeks moralny, całkowicie inny od siebie. Trzeba przyznać, że ukazanie życia na pokładzie pokazuje jak ciężki był to kawałek chleba. Praca od świtu do nocy, samotność, układy na statku, kości niezgody rzucane na stoły powodowały, że potrzebny był na czas na asymilację ze środowiskiem, z tymi problemami boryka się właśnie nasz drobny recenzent Humphrey. Scenariusz skupia się właśnie na tej codzienności, co w pewnym stopniu jest zaskakujące. Kto nie oczekiwał po tej pozycji, walk i bitw z innymi okrętami?

Druga część komiksu była dla mnie ciekawsza, akcja przyspiesza, staje się wielowątkowa. Zakończenie jest symboliczne, smutne, pokazuje ile warte jest ludzkie życie przy kaprysie natury. Jeden podmuch może decydować o wszystkim. W środku albumu znajdują się trzy piękne rozkładówki, na których warto zawiesić oko. Są wspaniałe z masą detali. Graficznie komiks prezentuje wysoki poziom, na twarzach marynarzy maluje się paleta emocji, od wściekłości po strach o własne życie. Papier offsetowy, powiększony format, twarda okładka - nie można się do niczego przyczepić.

Moja ocena 8/10 .
https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

Offline Lobo

« Odpowiedź #2549 dnia: So, 06 Lipiec 2024, 18:25:14 »
Zainteresowałeś mnie tym komiksem. Nie ukrywam że myślę nad 3 pozycjami od Mandioci: Wilk morski, Don Kichot i Niebo w głowie i nie mogę się zdecydować czy brać cały pakiet