Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 762027 razy)

Offline Deepdelver

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #2490 dnia: Wt, 18 Czerwiec 2024, 15:25:57 »
Maus - z pewną obawą podszedłem do tego osławionego komiksu, ale zupełnie niepotrzebnie. To rzecz zupełnie wybitna i nie chodzi tu nawet o tematykę, ale o sposób narracji - ależ ta historia płynie, jak się to czyta, ile tu przyziemnej ludzkiej prawdy! Nie ma tu martyrologicznego zadęcia, wyświechtanych stereotypów, nadmiernego epatowania makabrą, ani moralizatorstwa - mamy tu prostu wojenne losy człowieka, który ocalał, choć nie do końca. Doskonale ukazuje jak niszczy wojenny walec - najpierw struktury państwa, potem społeczną tkankę, dalej rodzinne więzi, aż wreszcie strukturę samego człowieka. Mimo przytłaczającej tematyki z dużym żalem rozstałem się z rodziną Spiegelmanów, bo zdążyłem poczuć się jej częścią. Jak dla mnie arcydzieło komiksowego medium.

Lightfall 3 - tu bez niespodzianek, nadal jest pięknie, uroczo i całkiem absorbująco. Tym razem mniej jest akcji, przełomowych wydarzeń i budowania więzi między bohaterami, za to istotnie pogłębione jest lore świata - kosmogonia, wierzenia, nawet genealogia Cada. :) Oczywiście na koniec paskudny cliffhanger i nawet nie zanosi się na rychłe zamknięcie tej opowieści. Nadal lubię, nadal będę kupował, nadal polecam.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2491 dnia: Wt, 18 Czerwiec 2024, 21:55:27 »

Garth Ennis, Marc Silvestri – "The Darkness"

W czasach, kiedy Mandragora święciła sukcesy, wielokrotnie miałem ten komiks w rękach, jednak ostatecznie nigdy go nie przeczytałem, mimo że zdawał się idealnie trafiać w moje ówczesne gusta. Byłem wtedy łasy na wszelkie "dorosłe" odskocznie od Kaczora Donalda (choć tego nie przestałem czytać jeszcze przez kilka lat), a najlepiej, żeby były brutalne, mroczne i pełne demonów. W związku z tym zaczytywałem się w "Spawnie" i każda podobna pozycja z miejsca zwracała moją uwagę. Także nazwisko Ennisa było mi już wtedy znane, a nawet czułem się jego fanem, bo to był czas, kiedy po raz pierwszy sięgałem po "Kaznodzieję", crossover Hitmana z Lobo czy jego wersje Fury’ego i Ghost Ridera. W sumie sam nie wiem, dlaczego "The Darkness" koniec końców mnie ominął, ale w gruncie rzeczy nigdy nie był to tytuł, którego czułbym potrzebę nadrabiać (mimo, że Ennisa dalej lubię), natomiast niedawne ogłoszenie ponownego wydania w Polsce ożywiło wspomnienia i skłoniło mnie ku temu, aby jednak zwrócić się w jego kierunku.

Mandragora wydała trochę więcej, ale ja skupiłem się na pierwszych sześciu zeszytach, czyli tych, które napisał Ennis, a zilustrował Marc Silvestri. I cóż, no trzeba sobie powiedzieć, że to nie jest ten Ennis z "Kaznodziei" czy "Hellblazera". Scenariusz tutaj to dużo bardziej wyrobnicza robota, w której próżno szukać celnych dialogów, postacie są średnio interesujące, a historia momentami głupawa. Fabularnie to taki miks gangsterskich porachunków z horrorem i elementami superhero, skrojony tak, aby być jak najmocniej cool i uderzać we wszelkie nastoletnie instynkty. Główny bohater do najbystrzejszych w klasie raczej nie należał, a niektóre sceny są żenujące, ale mimo wszystko pewne walory rozrywkowe ta seria dalej zapewnia. Jest to rozrywka prosta i dosyć niewysublimowana, w której więcej niż sensu jest akcji i pięknych kobiet, jednak trzeba przyznać, że pewne nutki komiks nadal potrafi zagrać tak, żeby poruszyć w czytelniku ten młodzieńczy entuzjazm. Mimo wszystko śledziłem przebieg wydarzeń z jakimś zainteresowaniem i chociaż dostrzegam wszelkie słabości, to w tym kiczu kryje się pewien urok – a być może to moja nostalgia za dawnymi czasami – który sprawia, że niekoniecznie uważam czas poświęcony na lekturę za stracony.

Jeśli o rysunki chodzi, te idealnie oddają charakter historii i doskonale korespondują ze scenariuszem. Silvestri tworzy ilustracje tak, aby każdym ich aspektem uderzać w te same tony, co Ennis. Tak więc graficznie jest równie dynamicznie i widowiskowo, co kiczowato i z przesadą. Część projektów postaci średnio mi się podoba (wojownicy Angelus w tych świetlistych zbrojach czy członkowie Bractwa Ciemności w debilnych kapturach), z drugiej strony nie będę zaprzeczać, że seksowne anielice nadal robią wrażenie i potrafią na moment przyspieszyć bicie serca. Wizualnie to dokładnie to, z czym kojarzy mi się przełom lat 90. i początku XXI wieku, wraz z wszelkimi jego zaletami i wadami. Nie jestem fanem takiej stylistyki i z zasady sięgam po pozycje rysowane w inny sposób, ale miłośnikom takiej kreski na pewno "The Darkness" przypadnie do gustu.

Generalnie zresztą całość jest idealnym odzwierciedleniem czasów, z których się wywodzi i dużo prawdy jest w stwierdzeniu, że albo się to kocha, albo nienawidzi. Myślę, że przede wszystkim sięgnąłem po ten tytuł zbyt późno, bo wszystko tu wydaje się idealnie trafiać w nastoletnie upodobania. Gdybym miał do tej serii sentyment, być może i chciałbym ją teraz postawić na półce, a tak raczej niekoniecznie, bo to tylko komiksowy popcorniak czystej wody – aczkolwiek ładne wydanie i pani Angelus na okładce...

5/10 i komiks bardziej z kategorii guilty pleasure.
« Ostatnia zmiana: Wt, 18 Czerwiec 2024, 22:13:03 wysłana przez Castiglione »

Offline 79ers

« Odpowiedź #2492 dnia: Wt, 18 Czerwiec 2024, 22:00:15 »
Dzięki za Darkness, lżej będzie odpuścić.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2493 dnia: Wt, 18 Czerwiec 2024, 22:13:25 »
Zawsze do usług :)

Offline donT

« Odpowiedź #2494 dnia: Wt, 18 Czerwiec 2024, 23:45:11 »

Serge Le Tendre, Régis Loisel – "W poszukiwaniu Ptaka Czasu"

Także wybitności ja w tym tytule nie znalazłem, ale to nadal bardzo przyjemna przygoda, którą dobrze się czyta. W dalszym ciągu oceniam tę serię jako solidną, jednak z oczekiwaniami, jakie rozbudza jej renoma, niewątpliwie przegrywa.
Spoko przygodówka na 6/10.

Podpisuje sie pod powyzszym obiema rekami. Komiks kupilem w wersji od Humanoids, ktora ukazala sie kilka lat temu, wiec nie laczy mnie z nim wiez sentymentalna. Niestety, po lekturze szybko z polki wyfrunal (czego w sumie troche teraz zaluje, bo chetnie bym go sobie odswiezyl). Anyway, podobnie jak Castiglione, ja rowniez nie odnalazlem w nim wspominanego wielokrotnie, przez wielu czytelnikow pierwiastka geniuszu. To przyjemna fantasy przygodowka, z fajnym twistem na koncu, ale w moich oczach nie jest niczym wybitnym. Historia drogi jakich wiele. Byc moze mialbym o nim inne zdanie gdybym czytal go w momencie ukazywania sie polskiej wersji. Poniewaz tak sie nie stalo, moja opinia o nim jest taka, a nie inna.

edit: Co do The Darkness - tez pelna zgoda. Komiks wylacznie do ogladania i tez tylko jesli jest sie fanem podobnej stylistyki. Fabularnie to straszny przecietniak (mowiac bardzo delikatnie).
« Ostatnia zmiana: Wt, 18 Czerwiec 2024, 23:59:57 wysłana przez donT »
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline daniel gizicki

« Odpowiedź #2495 dnia: Śr, 19 Czerwiec 2024, 06:20:48 »
@castiglione - może warto, żebyś założył jakiś blog bo stronę na fejsie i wrzucał tam te recenzje? To zawsze bardzo ciekawa lektura

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2496 dnia: Śr, 19 Czerwiec 2024, 19:28:10 »
Lubię tu pisać, poznać opinie innych, podyskutować o danym komiksie. Poza tym trochę nie podoba mi się bawienie w linki - jestem na forum, więc udzielam się tutaj, a nie traktuję go jako darmową platformę do odsyłania jego użytkowników na inną stronę.

Offline WeaponX

« Odpowiedź #2497 dnia: Śr, 19 Czerwiec 2024, 20:30:24 »
Lubię tu pisać, poznać opinie innych, podyskutować o danym komiksie. Poza tym trochę nie podoba mi się bawienie w linki - jestem na forum, więc udzielam się tutaj, a nie traktuję go jako darmową platformę do odsyłania jego użytkowników na inną stronę.

Powinno być więcej takich ludzi, a nie "tu macie linka do mojej opinii". Mam w poważaniu wasze linki

Offline komiks

« Odpowiedź #2498 dnia: Śr, 19 Czerwiec 2024, 20:44:26 »
@Castiglione co do Darkness, powiedz proszę coś więcej o tych nastoletnich klimatach, czy objawiają się one w warstwie fabularnej lub scenariuszowej? Bo to, że są półnagie laski i umięśnieni faceci to rozumiem, że fabuła nie jest wysokich lotów, też ok, ale mi chodzi o dialogi i prowadzenie scenariusza.

Przykładowo Ghost Rider: Danny Ketch, był dla mnie infantylny w dialogach i scenariuszu, miałem wrażenie, że to jest skierowane do 12 latków i pokazuje świat z ich perspektywy.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline daniel gizicki

« Odpowiedź #2499 dnia: Śr, 19 Czerwiec 2024, 20:57:44 »
nie chodziło mi żebyś tam wrzucał i tu linkował, tylko, żeby gdzie indziej też się te teksty pojawiały po prostu, żeby mogli mieć do nich dostęp także ci których nie ma na tym forum

Offline Xmen

« Odpowiedź #2500 dnia: Śr, 19 Czerwiec 2024, 21:05:19 »
Powinno być więcej takich ludzi, a nie "tu macie linka do mojej opinii". Mam w poważaniu wasze linki
Ci z linkami przeważnie liczą na egzemplarze recenzenckie, tutaj korzystają z możliwości darmowej reklamy.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2501 dnia: Cz, 20 Czerwiec 2024, 08:44:34 »
@Castiglione co do Darkness, powiedz proszę coś więcej o tych nastoletnich klimatach, czy objawiają się one w warstwie fabularnej lub scenariuszowej? Bo to, że są półnagie laski i umięśnieni faceci to rozumiem, że fabuła nie jest wysokich lotów, też ok, ale mi chodzi o dialogi i prowadzenie scenariusza.

Przykładowo Ghost Rider: Danny Ketch, był dla mnie infantylny w dialogach i scenariuszu, miałem wrażenie, że to jest skierowane do 12 latków i pokazuje świat z ich perspektywy.
Półnagie laski (choć przyznaję, że atrakcyjne), infantylne dialogi, głupawy humor, główny bohater, który musi być cool i edgy na wszelkie sposoby, podobnie jak i cały komiks. Według mnie to taki styl pisania, który ma trafić do dorastającej młodzieży, chcącej w końcu sięgnąć po coś "dla dorosłych" - dużo przemocy i mówienia o seksie, ale fabuła dalej jak z kreskówki.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #2502 dnia: Cz, 20 Czerwiec 2024, 13:57:16 »
Dżinn 1-6 (całość) - dawno temu czytałem pierwsze dwa tomy i nie miałem dobrych wspomnień. Niemniej z uwagi na wyczerpujący się nakład dokupiłem pozostałe tomy i przeczytałem całość. Ocena całości jest niejednoznaczna. Po pierwsze, od strony graficznej bardzo mi ten komiks podchodzi, pięknie to jest namalowane, chciałbym więcej. Natomiast co do scenariusza, to z jednej strony całość daje radę, z drugiej jest nierówno. Najlepiej oceniam środek, czyli Afrykę. Jest klimat z filmów i książek o Czarnej Afryce. Z drugiej strony nie trafiają do mnie współczesne próby, jakim poddawana jest główna bohaterka. Nie znajduje to uzasadnienia w scenariuszu i nie kupuję tego, że ona się im poddała. O ile pasuje to do historii z czasów jej babce, to współcześnie nie ma to sensu. Zgrzyta mi to strasznie. Nie kupuję też samego zakończenia, jest banalne, płytkie. Skoro bohaterka jest Dżinn, to co ją interesuje eliminowanie zbrodniarzy, jej babka kazała zabić swoją konkurentkę i jej 10-letnią córkę i nie odczuwała z tego powodu żadnych emocji.. Jeśli więc chodzi o scenariusz, to jest wiele zgrzytów i słabizn, żeby dać wysoką ocenę, ale całość da się czytać.

Bomba - napisano już wiele o tym komiksie, więc nie będę się rozpisywać. Warto, dobrze napisany komiks, świetnie się czyta. Jedyne co mi się nie podobało to wstawki w których wypowiadał się uran. Nie rozumiem po co to się w komiksie znalazło, niczego nie dodaje a wprowadza element w jakimś sensie nadnaturalny, który w tym komiksie jest kompletnie zbędny.

Daytripper - to nie jest zły komiks, ale nie jestem zachwycony. Nieźle się czyta, niezły pomysł, ale tak naprawdę puste i bez głębszej myśli, taka zabawa konceptem śmierci głównego bohatera w różnych momentach jego życia. Dużo bardziej podobał mi się drugi komiks duetu Moon/Ba czyli

Dwaj bracia - też komiks obyczajowy, ale ciekawszy niż Daytripper, bardziej spójny i czuć tu większe emocje. Na pewno pomaga fakt, że jest czarno biały (tak, preferuję komiksy w czerni i bieli) a wyższą jakość scenariusza kładę na karb tego, że to komiks na podstawie książki. Konflikt dwóch braci i cała otoczka rodziny emigrantów z Libanu z tym związana, w scenerii brazylijskiej. Wysoko oceniam ten komiks.
« Ostatnia zmiana: Cz, 20 Czerwiec 2024, 13:58:53 wysłana przez Sędzia »

Offline Takesh

« Odpowiedź #2503 dnia: Cz, 20 Czerwiec 2024, 14:16:01 »
Na mnie Daytripper w momencie premiery zrobił duże wrażenie. Świetny graficznie, jak i scenariuszowo. Bardzo dużo emocji we mnie wywołał, wstrząsnął, dotknął...

Ale to może być fakt, że każdy z nas jest inny i akurat trafił u mnie w idealnym momencie.

Jakby nie było ja wręcz gorąco go polecam.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #2504 dnia: Cz, 20 Czerwiec 2024, 15:18:51 »
Na mnie Daytripper w momencie premiery zrobił duże wrażenie. Świetny graficznie, jak i scenariuszowo. Bardzo dużo emocji we mnie wywołał, wstrząsnął, dotknął...

Ale to może być fakt, że każdy z nas jest inny i akurat trafił u mnie w idealnym momencie.

Jakby nie było ja wręcz gorąco go polecam.

a Dwaj bracia czytałeś?