Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 762016 razy)

Offline komiks

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #2325 dnia: Nd, 14 Kwiecień 2024, 15:45:04 »
Komiks nadal dostępny na Gildii.
Masz rację, sprawdzałem przez stronę wydawcy i tam nie ma.
http://www.studiolain.pl/komiks/mazeworld
Tym bardziej polecam.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline studio_lain

« Odpowiedź #2326 dnia: Nd, 14 Kwiecień 2024, 19:28:05 »
nie tylko w gildii - ostatnie sztuki znajdziecie tez w innych sklepach komiksowych
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline donT

« Odpowiedź #2327 dnia: Nd, 14 Kwiecień 2024, 22:05:11 »
Mazeworld(...)
Świetna pozycja 9/10.

Jak dla mnie to jedno z najwiekszych rozczarowan zeszlego roku. Potencjal zarzniety przez srednie wykonanie i irytujace elementy "metafizyczne" na licealnym poziomie. Motyw labiryntu, na ktorym "opiera sie" opowiesc jest calkowicie zbyteczny. Wszystko wienczy pospieszne i chyba nie do konca przemyslane zakonczenie. Rysunkowo o wiele lepiej, jednakze realistyczny styl Ransona do tej onirycznej historii nie bardzo mi pasuje. Przeczytac mozna, ale to sredniak. Szkoda, bo moglo byc o wiele lepiej.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2328 dnia: Nd, 14 Kwiecień 2024, 22:32:40 »
To ja się ustawię pomiędzy, tzn. 9 na pewno bym nie dał, ale wspominam go całkiem sympatycznie. Też liczyłem na więcej, ale jest spoko. Dałem 6,5/10 i nic po czasie się moje odczucia nie zmieniły.

Offline Kandor

« Odpowiedź #2329 dnia: Nd, 14 Kwiecień 2024, 22:44:47 »
Właśnie odebrałem z paczkomatu komiksy NSC, kupione w promocji (dałem 220 zł ze wszystkim) Paper Girls (widziałem na razie tylko serial - o którym zdania są podzielone [został skasowany po pierwszym sezonie - to już  niestety o czymś świadczy]) 1-6 oraz Sweet Paprica 1-3. Jakieś opinie o tych seriach?

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #2330 dnia: Pn, 15 Kwiecień 2024, 00:00:04 »
Właśnie odebrałem z paczkomatu komiksy NSC, kupione w promocji (dałem 220 zł ze wszystkim) Paper Girls (widziałem na razie tylko serial - o którym zdania są podzielone [został skasowany po pierwszym sezonie - to już  niestety o czymś świadczy]) 1-6 oraz Sweet Paprica 1-3. Jakieś opinie o tych seriach?

Kiedyś pisałem o Paper Girls o tu tu:
https://forum.komikspec.pl/dzial-ogolny/jakie-komiksy-wlasnie-czytacie/msg190788/?topicseen#msg190788

Sweet Papriki nie znam.
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline komiks

« Odpowiedź #2331 dnia: Pn, 15 Kwiecień 2024, 00:45:09 »
@donT, @Castiglione, w Mazeworld wszystko zagrało, świetny główny bohater, nie tylko pod względem historii, charakteru, ale także designu postaci. Labirynt to jest tylko wymówka, do ukazania wewnętrznej walki bohatera z samym sobą. Cały ten komiks, to jest jedna wielka metafora, wyjaśniona na 22 stronie. Realistyczna kreska jak najbardziej pasuje,
Spoiler: PokażUkryj
bo to jest projekcja głównego bohatera.

Ja właściwie już nie mogę czytać tej superbohaterszczyzny od Marvela i DC, bo tam jest wszystko patyczne, rozdmuchane do granic możliwości i przez to nieangażujące, walka z bogiem, z końcem wszechświata, itd. Za to w Mazeworld otrzymałem powrót do magicznych lat 90, bliższa koszula ciału, chciało by się rzec. Na dobrą sprawę, nie ma żadnego elementu, do którego mógłbym się przyczepić,
 epilog nie jest spektakularny, no i co z tego, jeśli do myślenia daje cała reszta.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #2332 dnia: Pn, 15 Kwiecień 2024, 09:30:37 »

Mnie Paper Girls wynudziły. Fajna kolorystyka, jest niezły klimat, ale fabuła nie dowozi.
Sweet Paprika - JPRD

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2333 dnia: Pn, 15 Kwiecień 2024, 09:46:15 »
@donT, @Castiglione, w Mazeworld wszystko zagrało, świetny główny bohater, nie tylko pod względem historii, charakteru, ale także designu postaci.
No jak dla mnie, to większość historii jest mocno sztampowa. Wyróżnia ją to, że główny bohater pochodzi z naszego świata, ale wszystko, co dzieje się w labiryncie, to najbardziej stereotypowe fantasy, jak to możliwe.

Realistyczna kreska jak najbardziej pasuje,
bo to jest projekcja głównego bohatera.

Hmm, czytałem to już prawie rok temu, więc coś mogę przekręcać, ale z tego, co pamiętam, to o ile z początku można się kierować ku takiej interpretacji, tak dalszy ciąg dosyć jednoznacznie wskazywał, że to, co dzieje się w świecie labiryntu jest prawdziwe. Im dalej, tym coraz większy był wpływ tych wydarzeń też na nasz świat, aż do momentu, gdy jakiś demon zaczął się przedostawać do nas.

Offline rapr

« Odpowiedź #2334 dnia: Pn, 15 Kwiecień 2024, 09:55:02 »

Sweet Paprika - na pewno jest to komiks specyficzny. Pod wierzchnią warstwą prymitywnego gimbo-humoru i wyuzdanych rysunków myślę, że można dostrzec komiks o radzeniu sobie ze sobą, swoim wychowaniem. O akceptacji samego siebie i rozliczeniu z rodzicami. Oczywiście jest to podane w takiej formie, że być może sobie po prostu racjonalizuję zakup tego komiksu ;) Moim zdaniem naprawdę mocny plus za rysunki i kolory, tu jest naprawdę rozrywkowo.

Offline komiks

« Odpowiedź #2335 dnia: Pn, 15 Kwiecień 2024, 10:49:08 »
Hmm, czytałem to już prawie rok temu, więc coś mogę przekręcać, ale z tego, co pamiętam, to o ile z początku można się kierować ku takiej interpretacji, tak dalszy ciąg dosyć jednoznacznie wskazywał, że to, co dzieje się w świecie labiryntu jest prawdziwe. Im dalej, tym coraz większy był wpływ tych wydarzeń też na nasz świat, aż do momentu, gdy jakiś demon zaczął się przedostawać do nas.

To oczywiście kwestia interpretacji, ale według mnie, to co się dzieje w świecie "rzeczywistym", też jest nierealne, świadczą o tym właśnie elementy nadprzyrodzone jak talizman. Prawdziwe jest tylko to, że kolesia powiesili.

Offline donT

« Odpowiedź #2336 dnia: Pn, 15 Kwiecień 2024, 12:51:08 »
No jak dla mnie, to większość historii jest mocno sztampowa. Wyróżnia ją to, że główny bohater pochodzi z naszego świata, ale wszystko, co dzieje się w labiryncie, to najbardziej stereotypowe fantasy, jak to możliwe.

Otoz to. Opowiesc jest bardzo schematyczna, gdzie bohater-outsider pomimo poczatkowej niecheci i zagubienia doprowadza do wielkiej rewolty, w stylu from zero to hero.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline bosssu

« Odpowiedź #2337 dnia: Pn, 15 Kwiecień 2024, 13:13:29 »
Zauroczeni- po opiniach spodziewałem się disneyowskiej ckliwej historyjki a tu trafił się całkiem całkiem fajny komiks. Na + to na pewno klimatyczne rysunki i tła jakich nie spotyka się w innych komiksach, bohaterowie mocno niejednoznaczni, do końca nie wiadomo jak postąpią, dość ciekawe zakończenie nieszablonowe, jest parę zlepków historyjek typu: garbus, czarownica, pan ciemności, armia zombie itp. Lektura łatwa, szybka i dla oka przyjemna.
CHEW- nie spodziewałem się, że jakiś kolejny "hamerykaniec" mnie tak pozytywnie zaskoczy i rozbawi. Przygody detektywa "kanibala wszystkojada" są niekonwencjonalne, śmieszne i warte przyswojenia. Lekkie gore rodem z filmów Quentina Tarantino a wejścia dosłownie jak w Pulp Fiction. Jak dla mnie świetna przyjemna i lekka lektura.
Ziarno szaleństwa- męczę, męczę i męczę....rysunki i klimat miejscami wyborne (trochę takie Slainowskie) ale jakoś tak cieżko idzie...taki mocno przygnębiający klimat...

Online kostuch

« Odpowiedź #2338 dnia: Pn, 15 Kwiecień 2024, 15:30:53 »
Zauroczeni- po opiniach spodziewałem się disneyowskiej ckliwej historyjki a tu trafił się całkiem całkiem fajny komiks.
Tak z ciekawosci gdzie sie spotkales z takimi opiniami? irl czy w necie? - bo w necie raczej opinie sa takie ze o ile przykladowe obrazy na pierwszy rzut oka moga byc mylace tak cala reszta bynajmniej nie jest disnejowska

Offline bosssu

« Odpowiedź #2339 dnia: Pn, 15 Kwiecień 2024, 15:47:43 »
Tak z ciekawosci gdzie sie spotkales z takimi opiniami? irl czy w necie? - bo w necie raczej opinie sa takie ze o ile przykladowe obrazy na pierwszy rzut oka moga byc mylace tak cala reszta bynajmniej nie jest disnejowska
Chodziło mi o warstwę graficzną, jakoś nieodłącznie wszystkim kojarzy się z bajkami disneya...z każą stroną zastanawiałem się który bohater z bajek wyskoczy mi ze strony....