Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 763347 razy)

Offline Sędzia

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #2010 dnia: Wt, 19 Grudzień 2023, 14:38:04 »
dla kogo jest ten komiks?

komiks dla 12 latków

sam sobie odpowiadasz :)

Offline donT

« Odpowiedź #2011 dnia: Wt, 19 Grudzień 2023, 15:01:51 »
Podzielam zdanie co do GR. Chociaz mialem smaka na komiks Muchy, to ze wzgledu na BZGrafowa jakosc (a raczej jej brak) odpuscilem wydanie polskie na rzecz amerykanskiego Epica, ktory udalo mi sie kupic z dobrym rabatem w lokalnym comic shopie. Jak na razie wyszedl tom 1, ktory zawiera zeszyty 1-12, Act of Vengeance oraz krotkie crossy z Moon Knightem i Dr Strangem. Co mi sie podoba? Przede wszystkim rysunki. Zawsze bardzo lubilem kreske i miesiste tuszowanie charakterysztyczne dla Texa. To oldschool, ale na zajebistym, hiper edgy 90'sowym poziomie. To co takze ma mojego lajka to zeszyty 1-3 czyli wszystkim dobrze znana zadyma z dzieciakami z Cypress Hill, ekipami Deathwatcha oraz Kingpina. Przyznam, ze zapamietalem te historie troche lepiej niz jest, ale lektura nadal przynosi sporo frajdy. Fajne sa takze perypetie z codziennego zycia Danny'ego, kiedy nie jezdzi swym plonacym motorem. To rowniez cos co charakteryzuje komiksy z tamtych lat. Co mi sie nie podobalo? Wlasciwie to chyba cala reszta. Pozostale, na ogol krotkie opowiastki sa bardzo infantylne, mroczne na sile, a glowny bohater (w wersji demonicznej) kreowany jest na najwiekszego madafake chodzacego po Brooklynie. Kross z Punisherem to chyba najslabsza czesc - totalnie odrealniona historia z kolesiami na plywajaco-latajacych pojazdach, chcacych zrobic narodowy przewrot przy pomocy uzbrojonych nastolatkow. Prosze ja Was... Historia na parkingu, mega slaby i kompletnie niepotrzebny cross z X-Factor to jeden wielki meh. Czytajac co chwile przymykalem oko na liczne glupotki i wszechogarniajacy mrok, a przynajmniej cos co udaje nim byc. Drugi tom chyba odpuszcze, bo ten GR to rzecz raczej tylko dla fanow.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline komiks

« Odpowiedź #2012 dnia: Wt, 19 Grudzień 2023, 15:39:16 »
Dodam, że jestem świeżo po lekturze Nocturnals od Nagle! Dana Breretona, komiks również, a może nawet bardziej utrzymany w mrocznej, bo hallowenowej stylistyce.

Powiem krótko, to jest niebo, a ziemia, w porównaniu do infantylnego Ghost Rider. Nocturnals wyróżnia się bardzo dobrymi dialogami, których nie powstydziłby się niejeden film z gatunku crime story. Do tego świetni bohaterowie, z których najciekawszą jest dla mnie podróżująca z ojcem nastolatka zwana Halloween Girl.

Należy tylko wiedzieć, że Nocturnals od pewnego momentu zmienia nieco formę, jest rysowany przez różnych artystów zaproszonych gościnnie i według mnie, historia traci nieco na jakości. Nadal jednak jest to ciekawe, otrzymujemy crossovery i znakomitych gości jak chociażby Stan Sakai i Bruce Timm, całość jest uzasadniona fabularnie.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Komediant

« Odpowiedź #2013 dnia: Wt, 19 Grudzień 2023, 18:52:43 »
Podzielam zdanie co do GR. Chociaz mialem smaka na komiks Muchy, to ze wzgledu na BZGrafowa jakosc (a raczej jej brak) odpuscilem wydanie polskie na rzecz amerykanskiego Epica, ktory udalo mi sie kupic z dobrym rabatem w lokalnym comic shopie.

Serio wolałeś amerykańskie wydanie? Od Muchy ma powiększony format, znacznie grubszy papier, twardą okładke, dobrze się rozkłada. Reputacja BZGrafa troche ich wyprzedza i ostatnio mocno na wyrost im się obrywa, ten 'odstający grzbiet' jest trochę naciąganym problemem, w grubych, twardookładkowych wydaniach  to częste zjawisko, zwłaszcza w omnibusach. Orginalne Epiki - z wyjątkiem pierwszych kilku lat - to chyba najgorsza możliwa jakość z cieniutkim błyszczącym papierem. No i w tym Epiku Tex (dla mnie jedyny powód sięgnięcia po tego GR) jest w dużym stopniu tylko inkerem, w dalszych numerach jest i na tuszu, i na ołówku.
Poza tym co w polskim wydaniu Tex miał jeszcze 3 numery, ostatnio sięgnąłem po to w zeszytach, no i jednak na niezłym newsprincie ten komiks wygląda o wiele lepiej niż na kredzie. Szkoda, że Mucha nie sięgnęła po papier a'la Nowa Granica, no ale jak dla mnie ten papier  powienien być w każdym komiksie sprzed ery komputerowego kolorowania.

Offline donT

« Odpowiedź #2014 dnia: Wt, 19 Grudzień 2023, 20:31:55 »
Tak, bo kupilem tego epika z 50% rabatem. Nie mam super parcia na twarda okladke, czy powiekszony format, a przynajmniej nie w przypadku GR.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline bababatman

« Odpowiedź #2015 dnia: Wt, 19 Grudzień 2023, 20:52:10 »
Drodzy,
Mierzę się z Rorkiem. Czytałem masę pozytywnych opinii na temat tego dzieła. Nie ukrywam, że nie mogłem doczekać się lektury, a moje oczekiwania były bardzo wysokie. Niestety jestem rozczarowany. Doceniam rysunki, rozmieszczenie kadrów, a w szczególności rysowanie budynków (plansza, w której widziany dom bohatera podzielony na kawałki jest przeepicki). Sam scenariusz, mówiąc delikatnie, nie zachwyca. Czasami rozwiązanie niektórych wątków było zbyt proste. Zastanawiam się skąd takie wysokie oceny tego komiksu? Co wy uważacie na jego temat? Może za szybko skreśliłem Rorka i być może nie zauważyłem czegoś, co czyni to dzieło wyjątkowym? Na razie moja ocena to 6/10.

Offline Pinto

« Odpowiedź #2016 dnia: Wt, 19 Grudzień 2023, 20:53:12 »
Reputacja BZGrafa troche ich wyprzedza i ostatnio mocno na wyrost im się obrywa,(...)
Żadne na wyrost - to są partacze jakich mało. Sklejenie prosto okładki albo równe przycięcie wkładu jest dla nich epickim osiągnięciem.

Online Xmen

« Odpowiedź #2017 dnia: Wt, 19 Grudzień 2023, 21:18:32 »
Chociaż tanio drukują, a ktoś to drogo sprzedaje :D
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #2018 dnia: Wt, 19 Grudzień 2023, 23:25:40 »
Zastanawiam się skąd takie wysokie oceny tego komiksu? Co wy uważacie na jego temat? Może za szybko skreśliłem Rorka i być może nie zauważyłem czegoś, co czyni to dzieło wyjątkowym? Na razie moja ocena to 6/10.
Rork jako całość rzeczywiście wypada średnio. Natomiast dwa pierwsze albumy są genialne. A przez wiele lat w Polsce nie było znane nic poza pierwszymi albumami.
Batman returns
his books to the library

Offline Archie

« Odpowiedź #2019 dnia: Śr, 20 Grudzień 2023, 01:04:51 »
Serio wolałeś amerykańskie wydanie?
Również mam to wydanie i nie chodzi tylko o cenę. Komiksy z dawnych lat na tym słabej jakości papierze z Epiców mają klimat. ;D
Lord Acton (1834-1902): "All power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely."
Luke Cage: "Shit happens. Every day, in every city, on every corner. Shit muthafuckin' happens. And it can happen to you."

Offline Komediant

« Odpowiedź #2020 dnia: Śr, 20 Grudzień 2023, 07:27:32 »
Ee, no właśnie klimat by miały na newsprincie a nie tej cieniutkiej kredzie.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #2021 dnia: Śr, 20 Grudzień 2023, 13:31:33 »
Podniebny Harry 1-3 - pulp z antropomorficznymi zwierzętami, lata 30 USA, jest sterowiec choć nie ma nazistów. Szybka lektura, przyzwoita rozrywkowa lektura, nic ponad to.

5 to liczba doskonała - Emerytowanemu mafioso z Neapolu zawala się świat i w związku z tym załatwia swoje sprawy. Fajny klimat, dobrze się to czytało. Dość przewidywalna fabuła.

Offline daniel gizicki

« Odpowiedź #2022 dnia: Śr, 20 Grudzień 2023, 14:13:29 »
Drodzy,
Mierzę się z Rorkiem. Czytałem masę pozytywnych opinii na temat tego dzieła. Nie ukrywam, że nie mogłem doczekać się lektury, a moje oczekiwania były bardzo wysokie. Niestety jestem rozczarowany. Doceniam rysunki, rozmieszczenie kadrów, a w szczególności rysowanie budynków (plansza, w której widziany dom bohatera podzielony na kawałki jest przeepicki). Sam scenariusz, mówiąc delikatnie, nie zachwyca. Czasami rozwiązanie niektórych wątków było zbyt proste. Zastanawiam się skąd takie wysokie oceny tego komiksu? Co wy uważacie na jego temat? Może za szybko skreśliłem Rorka i być może nie zauważyłem czegoś, co czyni to dzieło wyjątkowym? Na razie moja ocena to 6/10.
Moim zdaniem szczyt tej serii to albumy 3 i 4 (zwłaszcza duszny klimat 4 mnie urzekł) potem to już się te watki rozjeżdżają. Ale tez czytałem bardzo dawno temu

Offline Popiel

« Odpowiedź #2023 dnia: Śr, 20 Grudzień 2023, 15:58:02 »
Legendę "Rorka" zrobiły dwa pierwsze zeszyty z "Komiksu-Fantastyki". Zborne, krótkie opowiadania. Potem gorzej - Andreas to mistrz budowania nastroju, ale climaxu nie dowozi.

Offline Nephilim

« Odpowiedź #2024 dnia: Śr, 20 Grudzień 2023, 16:33:49 »
Blueberry tom 6: "Ostatnia Szansa", "Koniec Drogi", "Arizona Love". Choć jestem fanem westernów, to przyznam, że Blueberry'ego tak naprawdę, bez bólu zębów, zaczęło mi się dobrze czytać od tomu "Koniec Drogi" w którym to finalnie kończy się całe zamieszanie z zamachami na prezydentów i złotem konfederatów. Wcześniejsze tomy tej serii miały bardzo mocne przebłyski (np tom "Angel Face") ale w gruncie rzeczy ściany tekstu, opisywanie myśli Blueberryego czy rozwleczone kwestie dialogowe sprawiały, że nie zawsze lektura dostarczała należytej przyjemności. Męczące bywały te wszystkie fortele, zasadzki, ukrywania się i sześciokrotne wyskakiwania przez okno z czego niewiele wynikało a ugrzecznione i pozbawione przysłowiowego mięcha sceny konfrontacji jawiły się niezwykle jałowo. Zmienia się to jednak od tomu "Koniec Drogi". Wreszcie mniej się gada a więcej działa, tempo komiksu jakby przyspiesza, są soczyste strzelaniny i wreszcie trup ściele się gęsto. Sama krecha Girauda staje się jeszcze bardziej wyrobiona, szczegółowa i zachwycająca (przeskok w stylistyce jest szczególnie widoczny w albumie "Arizona Love", oryginalnie wydanym już w 1990 roku). Reasumując: 6 tom zbiorczy Blueberry'ego to już mocna pozycja i cieszę się, że przede mną jeszcze 3 albumy zbiorcze. 7.5/10

Gwiezdny Zamek tomy 1-6. Byłem mocno rozczarowany kiedy po "Trzecim Testamencie" okazało się, iż Alex Alice na najbliższe lata obiera nieco mangową stylistykę i zaczyna realizować swój projekt, skierowany do młodego czytelnika. Podchodziłem do "Gwiezdnego Zamku" niczym pies do jeża ale w końcu tydzień temu zakupiłem i wsiąkłem. Jaki ten komiks jest cudowny to ja nie mam pytań!!! Fabuła to rasowa powieść przygodowa, stawiająca mocne akcenty na fantastykę oraz steam punk. Są sympatyczne i charakterne postaci, śliczne plenery (min. Neuschwenstein), jest intryga szpiegowska z dobrym tempem, fajne dialogi, humor oraz cudnie opracowane machiny. Czytając, kompletnie nie czułem, że jest to historia dla dzieci. Alice daje w tym komiksie prawdziwy popis swoich graficznych umiejętności. Każdy kadr został nakreślony akwarelą, dzięki czemu piękne plenery Bawarii, nastrojowe ulice Paryża, tajemnicze krajobrazy Księżyca czy Marsa zyskują dodatkowo na bajkowości. Wspaniale się to czyta i ogląda. Bardzo gorąco polecam ten cykl w zasadzie każdemu fanowi komiksu bo "Gwiezdny Zamek" to prawdziwie urokliwa, ciepła i zachwycająca seria. 9/10