Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 764513 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Komediant

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #1620 dnia: Cz, 24 Sierpień 2023, 10:23:06 »
Spoko. Dla mnie Moore jest mistrzem komiksu.

Offline donT

« Odpowiedź #1621 dnia: Cz, 24 Sierpień 2023, 12:53:07 »
Jimmy Corrigan the Smartest Kid on Earth

Ten komiks chodzil za mna od dawna. Od tak dawna, ze odkad pamietam swoje wyprawy po dublinskich ksiegarniach, usmiechal sie do mnie z poleczek, krzyczac Kup mnie! Jednakze zawsze wydawalo mi sie, ze to nie dla mnie. Dziwnie narysowany, upchany milionem malutkich kadrow, z czcionka momentami tak mala, ze do czytania potrzebne sa okulary a la Stepien z 13 Posterunku. Niemniej jednak zapowiedz Timofa dala mi kopa w zadek i przypieczetowala co podejrzewam - i tak nastapiloby predzej czy pozniej. Poniewaz trafilem na uzywke Jimmiego, w swietnym stanie, za cale 8 euro, zakup byl czyms oczywistym. Czy bylo warto? Hmmm... poczatkowo chcialem nim rzucic o sciane - niby bardzo prosty plot, a kij wie o co chodzi. Pomieszanie z poplataniem. Rzeczywistosc, marzenia, sny mieszajace sie ze soba i wzbudzajace poczucie absolutnego zagubienia. ALE! Przekladajac kolejne strony, w pewnym momencie zdalem sobie sprawe jak okurwienczowpytedobry jest to komiks! Historia jest bardzo prosta - Jimmy to strasznie smutny, totalnie wyalienowany 36 letni facet, prowadzacy jeszcze smutniejsze, puste, pelne goryczy zycie. Pewnego dnia odzywa sie do niego ojciec, ktorego nigdy nie poznal i zaprasza do siebie. Rownolegle, cofamy sie w przeszlosc gdzie jestesmy swiadkami dorastania innego Jimmiego Corrigana - dziadka glownego bohatera. Ich historie przeplataja sie i w gruncie rzeczy sa do siebie bardzo podobne. I to wlasciwie tyle. Tak, to tyle. Tylko, ze sila komiksu nie jest historia, ale sposob w jaki jest opowiadana i przede wszystkim - jakich oraz ile emocji dostarcza. To tytul cholernie smutny, depresyjny, zmuszajacy do myslenia. Komiks, o ktorym sie mysli jeszcze dlugo po lekturze, siedzi w glowie i nie chce jej opuscic. Gwarantuje, ze Jimmy Wami pozamiata, spowoduje uczuciowy metlik i wzbudzi wdziecznosc, ze nie znalezliscie sie na jego miejscu. To komiks bez happy endu. No dobra, a rysunki? Kop w leb i cos niesamowitego! Niby proste, latwe i przyjemne ale ich ulozenie i kadrowanie jest tak oryginalne, ze klekajcie narody! Autor bardzo chetnie siega po takie rozwiazania jak schematy, diagramy, instrukcje obslugi. Plasze upchane sa dziesiatkami malutkich kadrow, ale dzieki temu narracja jest niezykle plynna. Wystarczy chwila obcowania z Jimmym aby stwierdzic, ze szata graficzna jest genialna. Nie wiem jak jak inaczej ja okreslic. Nie wiem czy sie w ogole da inaczej. I terazk tak - pomimo niewatpliwych plusow, ma on jednak w moich oczach jeden maly minus. To nie jest komiks dla kazdego. To nie jest cos czym mozna ekscytowc sie pomiedzy kolejnymi iksmenami czy innymi spandexami. Jimmy to tytul duzego kalibru. Nie chce zabrzmiec snobistycznie, ale to tytul dla wyrobionego czytelnika, ktory wie czego w komiksie szuka i nie boi sie eksperymentowania z forma. Podchodzac do niego w taki sposob, nie zawiedziecie sie. Jak juz zaklika, to po calosci. Dla mnie to petarda i najlepsza rzecz jak czytalem w tym roku. 10/10.   

edit: literowka
« Ostatnia zmiana: Cz, 24 Sierpień 2023, 13:49:14 wysłana przez donT »
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline komiks

« Odpowiedź #1622 dnia: Cz, 24 Sierpień 2023, 14:14:08 »
Stare Zgredy tom 1
To jest komiks obyczajowy, z postaciami przedstawiającymi poglądy lewicowe. Przy czym, nie ma tam żadnej propagandy, ani "lewaków" po prostu całość jest nasączona lewicowym rumem, takie odniosłem wrażenie. Więc wskazują na to takie elementy jak nawiązania do związków zawodowych, emancypacja, złe korporacje i w pewnym sensie socjalizm. I to wszystko właśnie z lewicowego punktu widzenia. W sumie nie wiem jakie jest przesłanie i czy w obyczajówce w ogóle musi być jakieś przesłanie? Nie wiem, bo nie jestem fanem obyczajówek, ale gdybym miał szukać na siłę, to właśnie ten lewicowy punkt widzenia wypływa na wierzch. Przy czym, nie jestem pewien, czy autorzy komiksu identyfikują się, czy tylko obserwują, może jedno i drugie ;)

Scenariusz jest filmowy, obraz i tekst uzupełniają się nawzajem tworzą flow, który czyta się gładko i przyjemnie. Od strony graficznej i fabularnej całość stoi na wysokim poziomie, kreska i dialogi są dynamiczne. Sam początek jest nieco leniwy, ale są tutaj elementy w obrazie, które według mnie budują tło pod opowieść, także zalecam uważnie przyglądać się rysunkom.

Nie będę ani polecał ani odradzał, może komuś ta recenzja pomoże w podjęciu decyzji zakupowej. Patrząc jednak z punktu widzenia tylko i wyłącznie sztuki komiksowej, jest to pozycja z wyższej półki.
« Ostatnia zmiana: Cz, 24 Sierpień 2023, 14:15:44 wysłana przez Zwirek »
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Bender

• Gość
« Odpowiedź #1623 dnia: Cz, 24 Sierpień 2023, 14:55:15 »
@donT chciałbym umieć tak ładnie opowiedzieć o tym komiksie, pozostaje mi się tylko zgodzić w 100%. nabieram znów ochoty na powrót. A Ciebie zachęcam do sięgnięcia po Rusty Brown i Building Stories (tu dopiero  będziesz zmiał zabawę z formą). Choć może radziłbym po chwili odpoczynku po Jimmym ;)

Offline eferce

« Odpowiedź #1624 dnia: Cz, 24 Sierpień 2023, 16:24:58 »
@Zwirek, ostroznie z tym lewactwem bo wielu wyczulonym osobom (takim ze środka, ktore unikają fanatyzmu którykolwiek ze stron) moze wydac sie to zniechęcające. Jest tam miejscami o strajkach i innych formach "oporu" natomiast chyba taka byla Francja, młodosci bohaterow.
Takze nie robilbym z tego glownego punktu recenzji.

Pozostałe dwa akapity, w pelni sie zgadzam. + ja zdecydowanie  polecam - na pewno warto zapoznać sie, niekoniecznie dla historii ale dla klimatu i rysunkow.
Jadac na wakacje mailem flashback z kadru jak glowni bohaterowie przechadzaja sie po slonecznych polach po/w trakcie żniw. Takze zostaje w glowie.
« Ostatnia zmiana: Cz, 24 Sierpień 2023, 16:31:24 wysłana przez eferce »

Offline studio_lain

« Odpowiedź #1625 dnia: Cz, 24 Sierpień 2023, 16:39:24 »
Komiks o dwoch dziadkach anarcho syndykalistach i nawroconym dziadku bankrucie kapitaliscie
W  dwojce bardzo fajnie sa rozwijane dalej te motywy wolnosciowe ktory podsumowuje jeden z bohaterow
Emeryt nie ma wyjscia musi walczyc z systemem ;)
Bardzo fajnie narysowane i swietnie napisane
I lewicowe do bolu starych kosci :)
Swietna rzecz
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline komiks

« Odpowiedź #1626 dnia: Cz, 24 Sierpień 2023, 16:55:20 »
@eferce może właśnie taka opinia kogoś zachęci do przeczytania ;) Każdy może mieć inny poziom wrażliwości, mój się z czasem zaostrzył, ponieważ uznałem, że nie chcę paść ofiarą tak zwanego gotowania żaby. I nie, żeby mi wszystko przeszkadzało w jednym czy drugim światopoglądzie, raczej chcę zachować jasność umysłu i trafnie czytać rzeczywistość. Szczególnie w czasach nowomowy, gdzie słowa straciły znaczenie, przez to komunikacja czasami cofa się do czasów jaskiniowych.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline sad_drone

« Odpowiedź #1627 dnia: Cz, 24 Sierpień 2023, 21:34:37 »
Elephantmen mammoth vol 3 - Poprzedni tom chyba niespecjalnie mi się podobał, bo z lekturą trzeciego mammotha czekałem jakieś 5 lat. Może mój gust przez ten czas dojrzał, albo ten zbiór jest lepszy niż jego prequel, w każdym razie miałem wielką przyjemnośc z lektury. Seria w bardzo udany sposób łączy elementy z różnych gatunków pozornie do siebie niepasujące, obok erotyki i graficznej przemocy Starkins przybliża czytelnikowi założenia buddyzmu i dylematy moralne związane z manipulacją ludzkim genomem. a ton komiksu z zeszytu na zeszyt potrafi zmienić się z komedii w przygnębiający wojenny dramat. Jeden z bardziej eklektycznych światów z którym spotkałem się w komiksach, i przez to szalenie interesujący. Rozumiem czemu ta seria ma status kultowej.

Our encounters with evil (library) - Sympatyczna seria, taki hellboy utrzymany w luźniejszym tonie, podobał mi się humor zbudowany na niekompetencji głównych bohaterów i kontrastu ich pocieszności do zagrożeń z którymi się mierzą. Tom library zbiera 3 historie z serii, akurat tyle treści żeby nie skończyć lektury w 5 minut, co było problemem który miałem z pojedyńczymi wydaniami nsc. Nie jest to najlepsza rzecz Mignolii, ale dla jego fanów powinna być to zadowalająca pozycja (pod warunkiem że nie liczą na jego autorską oprawę graficzną)
If I Had More Time, I Would Have Written a Shorter Letter.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #1628 dnia: Nd, 27 Sierpień 2023, 16:12:04 »

Bractwo Kraba.

Fantastyczny, pięknie namalowany ciężki tematycznie komiks ale podany w taki sposób, że totalnie zniszczył mi konstrukcję.
   Pokaz wyobraźni scenarzystów oraz rysownika jest tak niesamowity,  to jak dźwignęli i przedstawili tematykę choroby to coś nie do opisania, wylewający się z każdej strony klimat tajemnicy i chęci poznania, nieustającej walki oraz próby zrozumienia kim jest"wróg" plus ta dziwna , połatana dziewczynka, która jest... No to trzeba po prostu przeczytać.

Opad szczęki , cudowny komiks z potężną dawką emocji zwłaszcza w końcówce. Nie wiem czy przeczytam coś lepszego w tym roku.

Jean Baptiste-Andreae Mistrz.
Mathieu Gallie Mistrz .
Studio Lain , dzięki!

10/10

Offline LukCook

« Odpowiedź #1629 dnia: Nd, 27 Sierpień 2023, 18:35:32 »
PabloWu, dzięki. W końcu ktoś przekonał mnie do Krabów.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #1630 dnia: Nd, 27 Sierpień 2023, 19:04:27 »
Bractwo Kraba.

Fantastyczny, pięknie namalowany ciężki tematycznie komiks ale podany w taki sposób, że totalnie zniszczył mi konstrukcję.
   Pokaz wyobraźni scenarzystów oraz rysownika jest tak niesamowity,  to jak dźwignęli i przedstawili tematykę choroby to coś nie do opisania, wylewający się z każdej strony klimat tajemnicy i chęci poznania, nieustającej walki oraz próby zrozumienia kim jest"wróg" plus ta dziwna , połatana dziewczynka, która jest... No to trzeba po prostu przeczytać.

Opad szczęki , cudowny komiks z potężną dawką emocji zwłaszcza w końcówce. Nie wiem czy przeczytam coś lepszego w tym roku.

Jean Baptiste-Andreae Mistrz.
Mathieu Gallie Mistrz .
Studio Lain , dzięki!

10/10

To ja ci.dziekuje. mialem.dokladnie takie same.emocje. probowalem.to.przekazac ale jak mowie ja.jestem odbierany jak sprzedawca wiec takie opinie czytelnikow sa bezcenne. Jeszcze raz dzieki.

Stworzyc komiks.przygodowy o raku.to.pomysl ktory wydawal.sie tak karkolommy... ale.to.dziala i jest po prostu piekne ;)

Spoiler: PokażUkryj
ten komiks jest pelen alegorii
Wiadomo potwory to strach
Dziewczynka polatana z odpadow to nadzieja
Dlugo jednak myslalem o meduzie i tu stawiam na depresje lub rozpacz
« Ostatnia zmiana: Nd, 27 Sierpień 2023, 19:24:52 wysłana przez studio_lain »
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline Kandor

« Odpowiedź #1631 dnia: Nd, 27 Sierpień 2023, 19:57:19 »
Biorę się ponownie za "Transmetropolitan" Ennisa - na początek dwa pierwsze albumy od Egmontu. Czytałem to w trejdach od Mandragory jakieś...17 lat temu :-)

Offline JakubM

« Odpowiedź #1632 dnia: Wt, 29 Sierpień 2023, 09:00:16 »
Miasto na skraju wieczności. Star Trek

Dobry komiks, trochę za krótki jak na poruszane tutaj tematy. Ja lubię grubasy jak historia jest dobra. Z uniwersum Star Treka mam tyle wspólnego co góral z kutrem rybackim, i   to nie przeszkadzało aby się dobrze wczuć w akcje komiksu. Cena ok 30 zł ( po rabatach) jest mega spoko jak na ten komiks, bo nie jest banalny i może posiedzieć trochę w głowie o ile wysilimy się i wczujemy w role bohaterów i ich rozterki.

Ja polecam.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #1633 dnia: Wt, 29 Sierpień 2023, 09:41:59 »
@JakubM Adaptacja odcinka? Bo to był jeden z najlepszych z oryginalnej serii

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1634 dnia: Wt, 29 Sierpień 2023, 09:56:59 »
Do tego odcinka scenariusz napisał Ellison, ale był on trochę zmieniony. Ten komiks to adaptacja oryginalnego scenariusza, tak jak go widział autor. Że jest dobry to nie dziwi, to w końcu Ellison ;)