Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 760895 razy)

Offline Nephilim

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #1125 dnia: Nd, 12 Marzec 2023, 20:28:02 »
To będzie tylko i wyłącznie Twoja strata ;)
Naprawdę warto. Te komiksy nie są typowo story-driven. I nie konkluzja czy finał są nagrodą, a bardziej droga, klimat, esencja tych światów.
Kurcze, już sam nie wiem ale nie porwało mnie, naprawdę ;( Rork również jest starym komiksem (często te dwie serie są ze sobą porównywane) i jest to niebo a ziemia na korzyść Andreasa ;)

Offline Death

« Odpowiedź #1126 dnia: Nd, 12 Marzec 2023, 20:30:23 »
Mury Samaris są zdecydowanie najsłabszym tomem Mrocznych Miast. To jakby nie poznać Legionisty i Tarczy Arwernów, bo odpuściło się po Przygodach Gala Asteriksa lub Łuczników i Wilczycy, bo Zdradzona czarodziejka jeszcze nie dowiozła.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #1127 dnia: Nd, 12 Marzec 2023, 20:39:53 »
@Nephilim Zaryzykuj Wieżę albo Gorączkę. W najgorszym wypadku odsprzedasz.

Offline Nephilim

« Odpowiedź #1128 dnia: Nd, 12 Marzec 2023, 20:51:59 »
@Nephilim Zaryzykuj Wieżę albo Gorączkę. W najgorszym wypadku odsprzedasz.
Tak zrobię. Dzięki, Panowie ;)

Offline Itachi

« Odpowiedź #1129 dnia: Nd, 12 Marzec 2023, 20:55:43 »
Tom King - Rorschach

Ogromne, pozytywne zaskoczenie. Rewelacyjny komiks, nie mogłem oderwać się od lektury. Od pierwszego kadru po ostatni, totalnie odciąłem się od rzeczywistości. Żałuję że dobre kilka tygodni czekał na swoją kolej. Konstrukcja scenariusza oparta jest na wielu płaszczyznach, warstwach. Niczym wypasiona kanapka z masą dodatków. Moim zdaniem Rorschach to cholernie wymagający komiks dla czytelnika, psychologiczny, pełen bólu i zatracenia w otaczającym bohaterów świecie. Przez długi czas jesteśmy zwodzeni i kierunkowani w polne drogi, zamiast jechać prosto do celu. Pomimo tego, że przewidziałem zakończenie jakoś po 6-7 zeszycie, absolutnie nie odczułem spadku przyjemności z lektury. Dlaczego? Ponieważ każdy z bohaterów w pewnym momencie ma swój wielki finał. Scenę, która zostaje z nami przez kolejne minuty. I tego wszystkiego przewidzieć już raczej nie można. Każdy zeszyt kończy się w takim momencie, że trudno powiedzieć sobie basta, by zająć się codziennymi obowiązkami.

Jorge Fornés dał taki popis swojego talentu, że teraz każdy kolejny album z jego pracami będzie z automatu lądował w koszyku. Co ten facet wyprawia, jest po prostu nieprawdopodobne. Klimat dobrego dreszczowca wręcz wylewał się ze stron. Idealne uzupełnienie dla odjechanego scenariusza.

Rorschach powinien spodobać się czytelnikom, którym nie do końca pasuje papka serwowana nam obecnie przez DC/Marvela. To nie jest komiks o superbohaterach, to komiks o ludziach. I dlatego tak cholernie mocno jestem w stanie Wam go polecić.

9,5/10
https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

Offline komiks

« Odpowiedź #1130 dnia: Nd, 12 Marzec 2023, 21:18:38 »
Injustice Bogowie Pośród Nas - jestem na 3 tomie, mam bardzo mieszane uczucia. Odnoszę wrażenie, że zalety tego runu są jednocześnie jego wadami. Z jednej strony czyta się świetnie, nie ma nudy, ciekawe dialogi, akcja, co chwilę nowe postacie ze świata DC, aż chce się przewrócić kolejną stronę. Dialogi sprawnie poprowadzone, historia płynie, Tom Taylor zna się na swojej robocie. Rysunki dobre, czasami bardzo dobre, wielu rysowników, ale wszyscy trzymają podobny styl i poziom.

Z drugiej strony, mnóstwo postaci z DC, nie wszystkie znam, są nawiązania do poprzednich wydarzeń z przeróżnych komiksów - musiałem nawet pominąć fragment retrospekcji Sinestro, ponieważ jeszcze nie czytałem Wojny z Korpusem Sinestro. W komiksie jest wiele skrótów scenariuszowych (nie wiem jak to nazwać), uproszczeń, bo akcja musi lecieć do przodu, wiec nie ma sensu czegoś tam uzasadniać, wyjaśniać, pokazywać, przez to czasami robi się infantylnie. Epickość, wydaje się, jakby ta historia mogła trwać w nieskończoność, bo końca nie widać. Przypomina to sytuację z kreskówek, kiedy bohaterowie na zmianę wyciągają co raz to potężniejsze bronie, zaczynając od tych najmniej śmiercionośnych, a kończąc na atomówce. Wielu rysowników trzymających się tego samego stylu, według mnie obniża to wartość artystyczną, wolę kiedy całość jest spójna i utrzymana w stylu konkretnego artysty. Do przeczytania fajne, ale czy zachowam na półce, to się zobaczy.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline sad_drone

« Odpowiedź #1131 dnia: Nd, 12 Marzec 2023, 23:51:50 »
@Death imo hanami to jest obecnie top tłumaczeń, nie mam nic do zarzucenia monsterowi/pluto/sadze winlandzkiej, bardzo lubię też że tłumacz dba o to żeby jego przekład był wierny co do treści i nie wrzuca np okropnych polskich żartów i idiomów w czym lubują się inne polskie mangowe wydawnictwa. Z tym mushishi kojarzy mi się że było to jakoś wyjasniane publicznie ale nie mogę szczegółów przywołac, w każdym razie to tłumaczenie z przed 8 lat więc nie oceniaj po nim obecnych umiejętności tłumacza ;).

Osobną kwestią jest że ta manga jest generalnie dziwna i ciężko zrozumieć o co chodzi w niektórych rodziałach, ja się bardzo mocno od niej odbiłem z tego powodu + egzaltacji bohaterów i ślamazarnego tempa fabuły.

Btw podrzucisz jakieś linki z tymi negatywnymi ocenami tłumaczeń hanami ? Pytam z ciekawości (to nie atak) bo ja się nie spotkałem osobiście, ale już któryś raz słysze że ktoś gdzieś coś takiego czytał ;).

@Nephilim Popieram kolegów, czytałem wprawdzie tylko wieżę z mrocznych miast ale to jest komiks który zrobił na mnie tak wielkie wrażenie że resztę tomów kupuje w ciemno.
« Ostatnia zmiana: Nd, 12 Marzec 2023, 23:55:28 wysłana przez sad_drone »
If I Had More Time, I Would Have Written a Shorter Letter.

Offline Death

« Odpowiedź #1132 dnia: Pn, 13 Marzec 2023, 07:30:21 »
Ja w mangach nie siedzę, więc nawet nie pamiętam. Ale skoro średnio mnie zawsze interesowały, a nawet ja pamiętam, że natknąłem się na takie opinie, to musi (a może musiało... kiedyś, a teraz już nie) być coś na rzeczy. Tutaj widzę coś marudzili, ale niby od drugiego tomu lepiej: https://forum.gildia.pl/index.php/topic,37337.0.html
A w tym linku, który wrzuciłem wcześniej tłumaczenie Mushishi #1 zostało wypunktowane. Swoją drogą już kupiłem tomy 2-10, więc nie ma odwrotu. :)

Offline burberry

« Odpowiedź #1133 dnia: Pn, 13 Marzec 2023, 12:03:24 »
Przeczytałem ostatnio kilka komiksów.

Toppi #2: Ameryka Północna - 6,5/10.

Piękne jak zawsze rysunki i krótkie fabułki. Jedne lepsze, inne gorsze. Miło się czytało.

Mroczne Miasta #4: Droga do Armilii - 6/10

Najsłabszy z dotychczasowo przeczytanych Mrocznych Miast.

ARQ 1-3. 9/10

Wreszcie po 7 latach przeczytałem całe ARQ i poznałem zakończenie tej historii. Pierwsze dwa integrale miałem okazję przeczytać własnie jakieś 7 lat temu i wtedy obie części oceniłem 9/10. Przyznaję, że chętnie podtrzymam tę ocenę. Największą radość sprawiały mi kreacje postaci i obserwowanie ich rozwoju wraz z przygodami oraz zapoznawanie się z ich portretem psychologicznym. Trzeci tom to było dla mnie całkowite nowum i przyznam, że nie spodziewałem się zakończenia, zaserwowanego przez Andreasa. Bardzo dobry komiks: piękne rysunki, bogato prezentowana różnorodna forma graficzna i możliwości komiksu, wielowarstwowy scenariusz. Najmniej odpowiadały mi elementy fantastyczne z pogranicza questu, na szczęście najwięcej ich było w tomie 2. Jako całość - rewelacja. Matrix i Incepcja w jednym, tylko że lepsze.
« Ostatnia zmiana: Pn, 13 Marzec 2023, 12:08:00 wysłana przez burberry »

Offline kosmoski

« Odpowiedź #1134 dnia: Pn, 13 Marzec 2023, 15:00:01 »
Colorado Train - całkiem klimatyczny, dość niepokojący thriller. Dużo w tym wszystkim nostalgii lat dziewięćdziesiątych, Nirvany, Korna, bluz z kapturem i szlajania w dziwnych miejscach. Jest też dość krwawo i bezlitośnie, kilka scen potrafi zostać w głowie na dłużej. Graficznie jest bardzo dobrze, fabularnie odrobinę nie dowozi końcówka. Dałbym tak 7/10 może 8/10.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1135 dnia: Pn, 13 Marzec 2023, 17:15:06 »
Spróbuję sobie powrzucać oceny w te moje krótkie opinie, zobaczymy co z tego wyjdzie. Skala raczej filmwebowa niż lubimyczytaciowa (7 - dobry, 8 bardzo dobry).

Lucy. Nadzieja
Genialny pomysł na komiks i genialny dobór rysownika. Same teksty trochę zbyt pretensjonalnie dla mnie brzmią miejscami, poszczególne wydarzenia zresztą też nie interesują jakoś szczególnie, ale to co zrobił Liberatore naprawdę pozwala się poczuć tak, jakby się oglądało film dokumentalny o nieistniejącym świecie, rewelacja. Rzadko mi się podobają tak hiperrealistyczne rysunki, ale tutaj nie wyobrażam sobie żadnych innych akurat. 7/10

Kaczogród - Pierścień mumii i Kaczogród - Stworki z bagien
Pierwsze chronologicznie komiksy Barksa, przez co obawiałem się, czy nie będą słabszej jakości. I, jak dla mnie, jest wręcz przeciwnie. Dużo bardziej mi pasują takie typowo slapstickowe, przepełnione gagami historie, niż te późniejsze, które odbieram jako bardziej przygodowe, bardziej na serio. 7/10

Luc Junior
Widać, że to początki współpracy Goscinnego i Uderzo, uczyli się siebie nawzajem dopiero. Zdecydowanie nie jest to poziom ich najlepszych dokonań, co nie zmienia faktu, że i tak jest zabawnie i już bardzo sprawnie rysunkowo. Dla mnie najciekawszą częścią tego albumu jest za to Ric Blanchart - zupełnie odmienna konwencja pokazuje skalę talentu autorów. Nie słyszałem o tym komiksie wcześniej i było to dla mnie mega pozytywne zaskoczenie. Choć jest to komiks interesujący tylko ze względu na to, kto go stworzył, nie wyróżnia się niczym szczególnym w porównaniu z innymi komiksami w manierze pseudo-realistycznej z tamtych lat. No i strasznie cienki papier niestety Egmont dobrał, to duża wada jak przebijają treści z drugiej strony kartki 6/10

Gniew
Nadrobiłem dopiero teraz i szkoda, bo przez to nie umieściłem go w mojej topce, a byłby tam z pewnością. Piękny rozmach i przestrzeń w rysunkach, które jednocześnie zachowują cały czas niepowtarzalny, autorski charakter. Świetny pomysł wyjściowy, rozwinięty bardzo precyzyjnie i konsekwentnie. Komiks porusza całkiem sporo tematów, ale to wszystko wynika z pomysłu na niego, dzięki czemu jest całkowicie spójne. Świetna rzecz. 9/10
« Ostatnia zmiana: Pn, 13 Marzec 2023, 17:33:31 wysłana przez ukaszm84 »

Offline Itachi

« Odpowiedź #1136 dnia: Pn, 13 Marzec 2023, 20:08:20 »
A "O chłopcu, który pokochał ducha klauna" ktoś już czytał może? Jak wypada fabularnie? Bo graficznie widzę, że miazga.

Będę szczery do bólu. Jeżeli chcecie przeznaczyć 45 zł na komiks to odradzam ten wybór. Powodów jest kilka.

To lektura na kwadrans, nawet przy postojach na podziwianie kadrów. Po drugie fabuła, a raczej jej brak. Scenariusz napisany na kolanie, powstał chyba tylko po to, aby pokazać talent do rysowania. Ten jest, nie przeczę ale to jedyny pozytyw. Serio, za dwie dyszki można dorzucić do koszyka. Natomiast przy tej cenie lepiej dołożyć trochę grosza i kupić pełnoprawny album.

Márk László z pewnością jest kimś kogo warto obserwować, natomiast to melodia przyszłości. Pod względem wizualnym to przyjemna rzecz, natomiast również dobrze te kilka plansz godnych uwagi mogłoby zostać dodane do zina, który był do kupienia na Złotych Kurczakach i niczego byśmy nie stracili.

Cóż tu więcej napisać? 3/10 to absolutny maks!

https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

Offline death_bird

« Odpowiedź #1137 dnia: Pn, 13 Marzec 2023, 20:20:30 »
W weekend przerobiłem całość "Criminal" z czego ostatnie dwa tomy debiutancko i jak bardzo chciałbym coś sensownego i w miarę inteligentnego na ten temat napisać tak po 24 godzinach nadal równie bardzo nie wiem co miałoby to być.
Jasne. Są pewne schematy. I delikatna nadreprezentacja rudzielców. Ale poza tym?

"Criminal".
9/10

O tym komiksie nie ma co czytać. Ten komiks trzeba przeczytać.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline KzT

« Odpowiedź #1138 dnia: Pn, 13 Marzec 2023, 22:00:37 »
Zrobiłem sobie weekend pulpowy.

Reckless 2 - Powiernik diabła (Mucha)
Spółka Brubaker/Phillips znów w akcji, czyli produkt premium wystylizowany na pulpę.
Jak powszechnie wiadomo, zgodnie z typologią SB wyznawców Szatana dzielmy na szatanistów, satanistów i lucyferian. Najgorsi są ponoć ci ostatni. Więc to pewnie o nich jest ta dołująca opowieść.
Poza tym mamy m.in. skinheadów, FBI, skorumpowaną policję i hejt na lata 80. I oczywiście bohatera, który jest - jak się nad tym zastanowić - psychopatą z zasadami. Z ciekawostek: tym razem nie ma żadnej rudej femme fatale. Rysunkowo i kolorystycznie jest bardzo dobrze. Być może nieco bardziej podobała mi się pierwsza część cyklu, ale druga jest na poziomie porównywalnym. Jeśli komuś się podobał Criminal, to i tak już to zna. Czekam z niecierpliwością na odsłonę nr 3.
Ocena: 8/10

Parker 1 - Łowca, Parker 2 - Firma (Taurus)
Zapowiedź nowego wydania Parkera spowodowała, że na rynku pojawiło się trochę ofert wydania poprzedniego i mogłem w końcu dokupić za jakieś sensowne pieniądze część pierwszą, której mi brakowało (części 2, 3 i 4 kurzyły się gdzieś w kartonie od dwóch lat). Przeczytałem na razie dwie pierwsze odsłony cyklu. Cóż można napisać: pulpa literacka wystylizowana przez Darwyna Cooke'a na produkt premium. Świetna forma graficzna, która wprost nam mówi, że jesteśmy na początku lat sześćdziesiątych. Bohater jest w sumie odrażający, ale jego otoczenie jest równie odrażające. Nowego wydania nie nabędę (format Taurusa jest w porządku dla tych rysunków, a wydanie bardzo ładne). Podsumowując: wybitny cykl komiksowy.
Ocena: 9/10

Nathan Never Agent Specjalny Alfa (Tore)
I wreszcie pulpa, która niczego nie udaje. Zupełnie od czapy historia science fiction, która momentami jest tak absurdalna, że lepiej się nad tym nie zastanawiać. Ale akcja biegnie tak szybko do przodu, że na szczęście na myślenie nie ma czasu. Przeczytałem w pół godziny. To było miłe pół godziny. Ale tak obiektywnie do zapomnienia.
Ocena: 5/10

Offline Sędzia

« Odpowiedź #1139 dnia: Pn, 13 Marzec 2023, 22:12:35 »
W weekend przerobiłem całość "Criminal" z czego ostatnie dwa tomy debiutancko i jak bardzo chciałbym coś sensownego i w miarę inteligentnego na ten temat napisać tak po 24 godzinach nadal równie bardzo nie wiem co miałoby to być.
Jasne. Są pewne schematy. I delikatna nadreprezentacja rudzielców. Ale poza tym?

"Criminal".
9/10

O tym komiksie nie ma co czytać. Ten komiks trzeba przeczytać.

Skończyłem całość parę dni temu. Bardzo dobry kryminał (najlepszy Bru, jakiego czytałem - a czytałem Śpioch, Pulp, Zabij albo zgiń, Velvet, Fatale, Iron Fist, Daredevila, X-Men, Catwoman, Original Sin, Człowiek, który się śmieje i Gotham Central), ale jednak nierówny.

Zupełnie nie rozumiem po kiego grzyba w tej serii znalazł się Parszywy weekend, psuje klimat całości. Doskonały był Tchórz (w ogóle ta seria obiecywała więcej podobnych historii, związanych z fatalnymi wyborami bohaterów, a tak do końca nie było). Świetny był też Zły czas, złe miejsce, super klimat. Te środkowe historie były bardzo dobre, ale nie rewelacyjne. Ostatni tom trochę jednak mnie rozczarował. Poprawnie, ale zabrakło wow, niektóre rozwiązania fabularne trochę na siłę.

Nie siedzi mi Brubaker, ale to do tej pory najlepsza jego rzecz, jaką przeczytałem.

ps. szkoda, że jeden zeszyt Criminala się nie zmieścił w całości, dziwny sposób wydawania serii.
« Ostatnia zmiana: Pn, 13 Marzec 2023, 22:23:26 wysłana przez Sędzia »