Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 760849 razy)

Offline PabloWu

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #1095 dnia: So, 25 Luty 2023, 10:24:03 »
Knightfall tom czwarty.
  Chyba najsłabszy zbiór z dotychczas wydanych ale i tak wciągnąłem go w dwa dni  ."Lekka" , prosta, łatwa i przyjemny komiks do poduszki . Jak ktoś czytał poprzednie tomy to wie mniej więcej czego się spodziewać, pomimo wielu naiwności fabularnych jest to i tak satysfakcjonująca lektura.
  Podoba mi się Batman z tamtego okresu ,  za czasów Tm-Semic była to jedna z dwóch serii na jaką mogłem sobie pozwolić także sentyment działa mocno, będę  kupował kolejne tomy .
 Pytanie do znawców : 
Spoiler: PokażUkryj
czy te rozpaczliwe oświadczyny Shondrze to pierwsza próba Bruce'a na stały zalegalizowany związek ?

Offline perek82

« Odpowiedź #1096 dnia: Nd, 26 Luty 2023, 13:02:10 »
Dzisiaj skończę Klezmerów (no chyba, że Man Utd wygrają puchar ligi i dobry humor nie pozwoli).
Dalej w na półce czekają Piękna i pierwszy tom Araba przyszłości z biblioteki.
Zakupione niedawno: Dziadek Leon, Wielki martwy, Julia
A dziś taki zestaw zamówiony: Visa tranzytowa, Pustynne skorpiony, Skorpion, Bruno Brazil na miękko, Toppi 4, Przysięga, Wypadek na polowaniu
Plus Metal Hurlant, jak się pojawi w empiku.

Nie ma nudy od początku roku:)
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***
The Woods (2) *
Locke & Key (Keyhouse compendium) ***

Offline kaishaku

« Odpowiedź #1097 dnia: Nd, 26 Luty 2023, 15:56:14 »
Pytanie do znawców : 
czy te rozpaczliwe oświadczyny Shondrze to pierwsza próba Bruce'a na stały zalegalizowany związek ?

Jezebel Jet, Vicky Vale, Silver St. Cloud, Julie Madison, Vesper Fairchild, Sasha Bordeaux, Talia Al-Ghoul,  Andrea Beaumont, Zatanna...

To dziewczyny Batka/Brusa , oficjalne ;) Pamiętam też, że było kilka takich kobiet, w których się zadurzył i nawet poznały jego sekretną tożsamość...ale ginęły w tragicznych okolicznościach ;) no bo jak to tak...

https://dc.fandom.com/wiki/Batman%27s_Love_Interests

Offline PabloWu

« Odpowiedź #1098 dnia: Nd, 26 Luty 2023, 16:23:54 »
Dzięki za odpowiedź, wiem że Bruce to romantyk i zakochuje się dosyć często a po tym linku co wkleiłeś wychodzi na to że jest to bohater z największą liczbą romansów w świecie DC ale takich oficjalnych oświadczyn to, poza dwoma przypadkami,nie kojarzę.
Ciekawy temat, niby taki samotnik z misją ale natury nie oszuka  ;)

Offline Itachi

« Odpowiedź #1099 dnia: Nd, 26 Luty 2023, 21:13:30 »
Coś zabija dzieciaki - 1

Przeczytałem dzisiaj w pociągu i przyznaję po fakcie że dokonałem złego wyboru. Scott Snyder napisał "Przerażająco dobrze zrobiony horror", ja wiem koledzy po fachu często sobie słodzą, ale Panie Scott... Serio? Nic w tym tomiku mnie nie zaskoczyło, ale wręcz przeciwnie. Fabuła kompletnie pozbawiona emocji, nie odczułem ani grozy, ani niepewności o strachu nie wspominam. Może jakiś dziesięciolatek byłby czymś takim zajarany ale dla dorosłego czytelnika James Tynion IV nie zaoferował wiele.

Z żadnym bohaterem nie zawiązałem nici empatii, wszyscy są obojętni, nie poświęcono należycie uwagi na zbudowanie napięcia, od razu dzieją się totalnie dziwaczne rzeczy, w tle paraduje jakaś laska mająca monopol na zabijanie. W decydującym starciu
Stwór jest bierny, nie wykonuje żadnych ruchów
. Czeka na egzekucję. Faktycznie horror przerażający jak forma Marcusa Rashforda po mundialu.

Nie, nie i jeszcze raz nie. Drugiej szansy nie będzie. Seria do zapomnienia. 2/10

Batman Ziemia Jeden tom 3

Duet Geoff Johns/Gary Frank znowu wprawił mnie w fantastyczny nastrój. Alternatywna rzeczywistość zaproponowana przez tych Panów to kwintesencja dobrej rozrywki, coś czego w obecnym DC mi brakuje. Świetnie narysowana, dobrze napisana. Scenariusz od początku przepakowany jest akcją, natomiast został na tyle dobrze przemyślany, iż jego struktura się broni i cały czas mam apetyt na więcej. Szkoda że znowu będę musiał troszeczkę poczekać na czwarty tom. Z aktualnie wydawanych pozycji to jedna z moich ulubionych serii, gwarancja jakości. Jeżeli ktoś oczekuje dobrego superbohaterskiego komiksu, to z czystym serduchem polecam właśnie Batmana Ziemię Jeden.

8/10
https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

Offline Kandor

« Odpowiedź #1100 dnia: Nd, 26 Luty 2023, 21:27:22 »
Itachi, to BĘDZIE czwarty tom B:E.One? Słyszałeś coś o kontynuacji? Ja bym sobie życzył trzeciego Green Lanterna...

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #1101 dnia: Pn, 27 Luty 2023, 15:29:15 »
Kolekcja Bohaterowie i Złoczyńcy - Legion Superbohaterów.

Słyszałem przed lekturą, że narracja w komiksie to typowy męczący dialogami Marvel i niestety tak, dialogi są najgorszym elementem tego tytułu. Mogą naprawdę spowodować zmęczenie i to one moim zdaniem doprowadzają do sytuacji, że żeby przypomnieć sobie co i jak, musimy co jakiś czas cofać się 1,5 zeszytu wstecz. Jestem zdania, że gdyby nie one, dziejąca się w kilku miejscach jednocześnie akcja nie przyprawiałaby o taką przymułkę.

Na każdej prawie stronie dostajemy coś w stylu:
- Szybko, Super Boyu, pomóż mi, kiedy powstrzymuję tego XYZ moimi ultranatywnymi mocami.
- Już pędzę, Saturn Girl. Dzięki mojej super-szybkości zaraz będę przy Tobie.

Dżizas fuck.

Dodatkowo problematyczne dla mnie było nagromadzenie bohaterów. W jednym z zeszytów mamy wyliczonych 22 członków Ligi plus 2 na emeryturze (faciowi nawet nie omieszkali przysporzyć brzuszka). Ciężko było za tym nadążać.

Plusy:
- Co utrzymało mnie przy lekturze, to kosmos Marvela. Asteroidy, planety, inne cywilizacje i te typowe dla Marvela kosmiczne tła. W ogóle już w samej przedmowie autorzy zwracają uwagę na walor SF dodany to komiksu i to mi chyba sprawiło największą frajdę. To też taki komentarz dla wyrażonych w innym wątku wątpliwosci łączenia SH-SF. Wydaje mi się w ogóle, że SH długi czas zaliczano do gatunku SF, prawda?
- Rysunki. Niby typowe rzemiosło ale ja zauważam tu wyraźne nawiązania do Jacka Kirby, a niektóre kadry z kolei przywołują mi skojarzenia z pracami Druilleta. Graficznie komiks spokojnie poradziłby sobie w większym formacie.
- Rozpiętość fabuły: od futurystycznych przeciwników po pojedynki na miecze u średniowiecznej cywilizacji. Czary, palenie na stosie, trochę karate  ;)

Podsumowując, komiks na razie zostaje. Zalecana dawka maksymalna: 1 zeszyt dziennie.

Button Man.

Tu będzie krótko, bo kogo miałbym przekonać, to i tak już nie kupi.
Dostałem dokładnie to, co było obiecywane. Rysunkowo spodziewałem się trochę więcej, jednak ten autor w Dreddzie zrobił na mnie większe wrażenie. Ale to w żadnym przypadku nie jest wada.

Mowa była, że komiks jest w stylu sensacyjniaków z lat 80. To też, ale mi bardziej kojarzy się z latami 90, szczególnie z prozą Andy McNaba, u którego charakter bohatera, niektóre lokacje i misje zaskakują podobieństwem.

Zauważalna poprawa u Studia Lain w zakresie budowy zdań i korekty. Trafiają się jeszcze jakieś zabawne rzeczy, jak połknięcie cyferki w stopce redakcyjnej, w wyniku czego dostajemy copyright@992-2002. Ale to 2000 A.D., więc nie wiem, może ich macki sięgają czasów Mieszka. Ogólnie SL wygrzebało się z zaklętego kręgu standardów wyznaczanych przez Scream Comics i lokują się w rynkowym standardzie. Czyli powoli do przodu.

Życzę tym, co nie zdążyli, aby SL jednak to kiedyś jeszcze do-wydało, może z jakąś inną okładką. Czuję, że leżałoby w piwnicy krócej niż inne tytuły. Ale wiadomo - nie moja kasa, nie moja piwnica.
« Ostatnia zmiana: Pn, 27 Luty 2023, 16:13:44 wysłana przez Martin Eden »

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #1102 dnia: Pn, 27 Luty 2023, 16:09:34 »
Kosmos Marvela w komiksie DC?  :o

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #1103 dnia: Pn, 27 Luty 2023, 16:14:38 »
No widzisz, to najlepszy dowód na to, jak mnie przymuliło :D
A tak właściwie, to w sumie ten kosmos to jest typowy kosmos Marvela.

EDIT: Wywołałeś we mnie dodatkową refleksję. Ten komiks w zasadzie przypomina mi x-men. Tak, to jest niczym X-meni w wersji DC. Nawet ostatni zeszyt ma bardzo podobną konstrukcję do tych x-menów, kiedy do posiadłości przyjeżdża ta nowa laska, jak jej tam, to było w kilku zeszytach. Stoi przed posiadłością, masa jej prywatnych przemyśleń, potem wchodzi, spotyka pierwsze dziwne sytuacje, nagle może pokazać swoje umiejętności. Hm... Moja ocena idzie w górę.
« Ostatnia zmiana: Pn, 27 Luty 2023, 16:20:58 wysłana przez Martin Eden »

Offline bfg

« Odpowiedź #1104 dnia: Pn, 27 Luty 2023, 20:16:19 »
McCurry. Nowy Jork, 11 września 2001 - interesujące połączenie komiksu z fotografią. Obydwie dziedziny harmonijnie ze sobą współgrają - zdjęcia zyskują dodatkową wartość, a sama historia dzięki zdjęciom jest bardziej intensywna. Sam komiks jest krótki, wydarzenia z 11 września służą za punkt wyjścia aby przybliżyć nam postać tytułowego fotografa wojennego. Poznajemy jego doświadczenie zawodowe (gdzie parę razy otarł się o śmierć) oraz przemyślenia związane z jego profesją i podejściem innych ludzi do tego co robi itp. i wiele więcej. Same fotografie robią wrażenie (w komiks wplecionych jest 64 zdjęć + 12 na samym końcu jako dodatek). Historia jest krótka, opowiedziane ogólnikowo, skrótowo. Miałem wrażenie, że wyciągnięto samą esencję, tylko to co ważne, bez zbędnych dygresji. Mi się to podobało. Na minus dałbym tylko dodatek na końcu albumu, tekst spleciony z dwóch wywiadów z fotografem. Większość informacji się powtarza, miałem wrażenie, że dostajemy na końcu brudnopis, z którego powstał cały komiks. Wolałbym tam więcej nowych informacji, które wzbogacałyby historię.

Myślę, że ta pozycja spodoba się bardzo osobom, które interesują się fotografią. Może zaś zawieść osoby, które oczekują bardzo szczegółowego reportażu. Zastanawiam się w sumie czy nie traktować też tego bardziej jak albumu fotograficznego z dodatkiem historii obrazkowej. W każdym bądź razie to połączenie w moim odczuciu jest bardzo udane.

No i zapomniałem dodać, że same fotografie są genialne!
« Ostatnia zmiana: Pn, 27 Luty 2023, 20:37:20 wysłana przez bfg »

Offline Komediant

« Odpowiedź #1105 dnia: Pn, 27 Luty 2023, 22:31:38 »
Coś zabija dzieciaki - 1 (...) Nie, nie i jeszcze raz nie. Drugiej szansy nie będzie. Seria do zapomnienia. 2/10

No ja przy okazji jakiejś promocji w NSC dałem drugą szansę i wziąłem drugi tom, po lekturze pierwszego ciężko było uwierzyć że tak popularny i ceniony (Tynion miał zdaje sie nawet nominacje do Eisnerów) może być aż tak cienki, może akurat miałem kiepski dzień i przy drugi tomie coś zaskoczy. Nie zaskoczyło, to faktycznie nic ciekawego.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #1106 dnia: Wt, 28 Luty 2023, 00:39:42 »
Injustice tom 4 - chciałoby się rzec za klasykiem "no i skończyło się rumakowanie". Niestety, stało się. Tom Taylor zwalnia pozycje scenarzysty ma rzecz Briana Buccalleto, który szybciutko zamienia komiks w bezsensowne mordobicie, jednocześnie odstawiając na bok to co było do ten pory dla mnie najważniejsze - relacje między bohaterami. W zamian dostajemy prawie 300 stron potyczek w różnych konfiguracjach tj. bohaterowie vs bohaterowie, bohaterowie vs bogowie czy bohaterowie vs bogowie +wspierająca ich pozostała część bohaterów. Makabra. Co najśmieszniejsze, koniec końców i tak zostaje utrzymany status quo sprzed początku tomu. Na domiar złego, przysłowiowym gwoździem do trumny  jest epilog napisany przez poprzedniego scenarzyste serii. Taylor na dwudziestu paru stronach pokazuje jak ogromna przepaść poziomów dzieli go od obecnego autora serii. Zeszyt w którym pierwsze skrzypce gra Plastic Man dokonujący skoku na tajne więzienie Supermana absolutnie skradł mi serce. Niestety nie zamazuje on jednak fatalnego odbioru całości. 2/10.

Batman Ziemia Jeden tom 3 - bardzo duży spadek jakości w stosunku do wcześniejszych odsłon. Największą bolączką jest tutaj tempo - dzieje się dużo i bardzo szybko przez co w trakcie lektury nie odczuwałem żadnych emocji czy stawki związanej z historią. Ot, łotry znów chcą zrównać z ziemią Gotham. Do tego dochodzi zmarnowany potencjał postaci. Mam tu na myśli Bullocka (zero progresu w stosunku do poprzednich części), Alfreda (po początkowej scenie z Killer Crockiem, jest już tylko tłem) czy Catwoman, której tak naprawdę mogło by nie być. Szkoda, zwłaszcza że Johns miał początkowo bardzo fajny pomysł na wymienionych wyżej bohaterów. Także zakończenie zawodzi. Autor nawalił tam tyle easter eggów, że zamienił końcówkę całej trylogii w przydługi wstęp na zasadzie"teraz to będzie się działo". Nie wiadomo tylko czy tego "będzie się działo" doczekamy. 4/10.

Offline kosmoski

« Odpowiedź #1107 dnia: Wt, 28 Luty 2023, 13:47:46 »
Mam podobne odczucia co do Ziemia Jeden tom 3. Po dwóch bardzo dobrych tomach ten jest wyraźnie słabszy. Scenariusz kuleje, główny wątek w ogóle nie angażuje, dobrze że chociaż Gary Frank trzyma poziom.

Offline Gazza

« Odpowiedź #1108 dnia: Wt, 28 Luty 2023, 15:28:15 »
To mnie zmartwiliście (i tak kupię) bo dla mnie duet Johns/Frank to synonim gwarancji jakości.

Offline marcinp

« Odpowiedź #1109 dnia: Wt, 28 Luty 2023, 15:31:41 »
Mi też smutno bo oba cykle były super. Teraz odpuszczę bo jest w czym wybierać a miejsca i kasy mało