Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 763202 razy)

Offline KzT

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #990 dnia: Nd, 15 Styczeń 2023, 14:05:20 »
Pozytywne opinie na forum zachęciły mnie do lektury Epilogu Pablo Velarde (Timof). Po wzięciu komiksu do ręki nabrałem wątpliwości. Nie wiem kto pisał blurb na tylnej okładce, ale na mnie zadziałał zniechęcająco (i ma się w sumie nijak do treści). Cartoonowy rysunek wydawał mi się zbyt schematyczny. Postać głównego bohatera z kolei jawiła się jako niezbyt sympatyczna. Ideologicznie już po chwili byłem pewien, że będzie to prosta opowieść o złym reżimie Franco i dobrych ludziach. Niemniej czytałem dalej, bo w trakcie lektury widzimy, że coś jest nie tak, ale nie wiemy za bardzo co. I nagle wszystko łączy się w całość, która jednak jest nieoczekiwana. Napisałbym z chęcią więcej, ale bez spoilerów się nie da. W każdym razie jest to komiks jak cios między oczy. Jeśli idzie poziom ogólny, to mamy połączenie dramatu rodzinnego, historii szpiegowskiej (powiedzmy) i opowieści o historii, ale wszystko tworzy organiczną całość. Idąc dalej w ogólniki można powiedzieć, że jest to opowieść o tym, jak walec historii przejechał po Hiszpanii i co pozostawił. Po zakończeniu lektury od razu zacząłem czytać raz jeszcze, żeby znaleźć wszystkie pułapki, które autor zastawił na czytelników. I jeszcze odnośnie rysunku. Na tylnej okładce są też pojedyncze kadry komiksu w kolorze. Wygląda to zdecydowanie lepiej niż wersja czarno-biała. Po lekturze całości rysunek jednak się broni. Podsumowując: czytajcie to arcydzieło. I płaczcie przy okazji, czemuż ach czemuż nie mamy takiego komiksu o czasach PRLu.

Offline kenji

« Odpowiedź #991 dnia: Nd, 15 Styczeń 2023, 15:16:02 »
KzT. Świetny opis świetnego komiksu. Czytajcie EPILOG.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #992 dnia: Nd, 15 Styczeń 2023, 17:31:55 »
" Wartownicy " Xavier Dorison i Enrique Breccia.
Jedna z fajniejszych serii wydanych przez Taurusa w czasach kiedy chciało im się wydawać porządne frankofony na miękko i za uczciwe pieniądze . I  wielki żal  że po czwartym, w mojej opinii najlepszym tomie z akcją podczas największej operacji desantowej 1 wojny światowej  , mimo zapowiedzi nie powstały kolejne części bo komiks jest narysowany i napisany rewelacyjnie . Pierwsza wojna światowa  , szalony naukowiec, wyścig zbrojeń,  pokręcona jednostka wojskowa do zadań niemożliwych z dobrze napisanymi charakterami postaci  ( Dżibuti jest  prawdziwym motherfuckerem) .  A to wszystko fantastycznie zilustrował ( i chyba pokolorował ? ) i umiejętnie wykorzystał prawdziwe fotografie  Enrique Breccia i całe szczęście że Dorison podołał i wspiął się na wyżyny scenopisarstwa, dobrze oddał tragedię i beznadzieję działań wojennych dla każdej ze stron walczących i tragizm cywili w tak podłych czasach oraz nie zapomniał o ludobójstwie Ormian . Zawsze mi szkoda genialnych rysunków do badziewiastych historii a tutaj pięknie się artyści zgrali . Mimo że mam Taurusowe wydanie  to jest to komiks który z chęcią bym kupił zbiorczo w  powiększonym formacie, bo te rysunki na to zasługują i od razu zabieram się za czytanie Alvaro Mayora bo coś czuję w kościach że to też będzie petarda, graficzna napewno.

Offline Leyek

« Odpowiedź #993 dnia: Nd, 15 Styczeń 2023, 23:53:12 »
Tunele – mam z tym komiksem spory problem, gdyż najlepszą jego częścią jest… posłowie. Z którego wymową zgadzam się w zupełności. Niestety sam komiks już nie do końca oddaje idee w posłowiu zawarte (a raczej taki był cel jego stworzenia). Opowieść w miarę wciąga i czyta się ją dobrze i z ciekawością. Tylko samo rozwiązanie, do którego całość dąży jest takie sobie. Tak jak i przedstawienie innych wątków. Może dla jakichś książkowych erudytów co to „bułkę przez bibułkę” komiks ten będzie/jest objawieniem. Dla kogoś kto komiksów trochę przerobił jest tylko „taki se”. Do tego irytujące przedstawienie Żydów i Palestyńczyków. Ci pierwsi, nawet ci ortodoksyjni, osadnicy przedstawieni w miarę sympatycznie, zaś na 4 Palestyńczyków – 2 należy do Isis, 2 kolejnych to przemytnicy (ciut upraszczam, ale tylko ciut). Ogólnie oceniam na 7/10.

RIP t. 1 – wstrzymywałem się przed kupnem tego tytułu. Po okładce myślałem, że to coś o epidemii ;) Ale niezłe głosy o nim były na forum i zakupiłem, choć tylko „jedynkę” na spróbowanie. I jest to niezła rzecz, nie genialna, ale niezła i dobre wprowadzenie do historii (ciekawe czy kontynuacje utrzymają poziom). Jedyny minus za nagłe ucięcie historii na końcu (+ epilog, ale on może będzie istotny dla całości). Graficznie porządna robota. Daję 7+/10 i przy najbliższej okazji biorę „dwójkę”.

Offline rzodkiew

« Odpowiedź #994 dnia: Pn, 16 Styczeń 2023, 07:35:10 »
Toshiro - nie jestem pewnie obiektywny, bo uwielbiam czarno-białe komiksy, ale ta wersja (kolorystyka i format) dobrze samurajowi robi. Nie potrafię się wypowiedzieć w sprawie zmian fabularnych, bo okazuje się że słabo pamiętam poprzednią wersję "Kieszonkowej Apokalipsy", ale jest ok. Gdyby jeszcze nie było tego "wydażyło", to byłoby idealnie, ale i tak cieszę się, że wpadło mi to w ręce.
The Ogre Gods - ponieważ pirackie skany wyglądały bardzo intrygująco, to nie chciało mi się czekać na polskie wydanie i teraz w weekend rozpocząłem pierwszy tom. No i niestety będę czekał do wieczora z kontynuacją pysznej lektury

Offline clarence

« Odpowiedź #995 dnia: Pn, 16 Styczeń 2023, 08:43:16 »
Toshiro - nie jestem pewnie obiektywny, bo uwielbiam czarno-białe komiksy, ale ta wersja (kolorystyka i format) dobrze samurajowi robi. Nie potrafię się wypowiedzieć w sprawie zmian fabularnych, bo okazuje się że słabo pamiętam poprzednią wersję "Kieszonkowej Apokalipsy", ale jest ok. Gdyby jeszcze nie było tego "wydażyło", to byłoby idealnie, ale i tak cieszę się, że wpadło mi to w ręce.
Uch! Do diabła... a czytałem parę razy przed oddaniem materiałów, redaktór czytał, korekta była.  A w którym miejscu się to "wydażyło" wydarzyło, jeśli można spytać?

Offline rzodkiew

« Odpowiedź #996 dnia: Pn, 16 Styczeń 2023, 08:55:13 »
o ile dobrze pamiętam, gdzieś między 70 a 80 stroną,
jak masz otwarty komiks, to na tej "lewej" stronie

Offline volker

« Odpowiedź #997 dnia: Pn, 16 Styczeń 2023, 09:14:10 »
47 strun t.1- po świetnym Dni, Których nie znamy i trochę słabszym Pacjencie to trzeci komiks Le Bouchera na tapecie. Kreska może nie zachwyca, taki standard bez wodotrysków i specjalnego klimatu, ale treść to już sam miód. Tym razem dosyć fantastyczna fabuła o chłopaku którego upatrzyła sobie pewna kobieta i robi wszystko aby go zdobyć w nieznanych jeszcze celach, mimo pewnych jej zdumiewających zdolności nie jest to łatwe... Akcja bardzo wciąga, czyta to się jednym tchem i kończy niezłym suspensem. Z niecierpliwością czekam na dokończenie historii. Timothe Le Boucher jak dla mnie nadal udowadnia, że jego komiksy mogę brać w ciemno. 4/5

Offline clarence

« Odpowiedź #998 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 08:40:27 »
o ile dobrze pamiętam, gdzieś między 70 a 80 stroną,
jak masz otwarty komiks, to na tej "lewej" stronie
74. Dzięki!
A żeby nie było offtopu - właśnie czytam Wilq Superbohater - 17-18-19-20. Nie wiem dlaczego, ale w wydaniu zbiorczym wydaje mi się to jeszcze lepsze niż wcześniej w zeszytach. Może to ten kolor robi taką robotę? Short z transwzrostytą pozamiatał. Hail Holland!

Offline perek82

« Odpowiedź #999 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 09:04:09 »
Wczoraj przyszły Spiderman epic 23 i 24, więc zacząłem nostalgiczną podróż do lat 90-tych. Wczoraj zadebiutował Carnage, a dzisiaj Spider z Venomem spuszczą mu łomot.
W kolejce stoją już Niewidzialni i Andy Warhol.
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***
The Woods (2) *

Offline Leyek

« Odpowiedź #1000 dnia: Pt, 20 Styczeń 2023, 19:06:06 »
Wczoraj późno już w nocy odpakowałem paczkę z taniejksiazki i stwierdziłem, że przeczytam coś z Bogów z gwiazdozbioru Aquariusa Kasprzaka. Trafiło na Regenerit i to nie była dobra decyzja. Czułem się jakbym czytał jakiś komiks z tego zbioru Retro zapowiedzianego przez Krakersa. Fabuła na podobnym poziomie jak ten Spider z lat 60 z kolekcji (a jak teraz patrzę to komiks z 1982). Rysunki ujdą, ale też bez szału. Słabizna straszna. Wg mnie wydając takie zbiorcze wydania jednak jakaś selekcja pod względem jakości powinna być. Bo wartość historyczna wartością historyczną, ale szkoda papieru na takie rzeczy.

Online amsterdream

« Odpowiedź #1001 dnia: Pt, 20 Styczeń 2023, 19:36:42 »
Ja przeczytałem ostatnio Wielkie Wyprawy i tylko Podróżnicy mi się podobali. Ogólnie obie te antologie Kasprzaka scenariuszowo są niesamowitymi ramotami, poziom wczesnych Marveli z lat 60-tych. Myślałem, że po wydaniu przez Egmont tej antologii będzie wysyp pojedynczych tomów Podróżników na allegro i sobie je kupię a tutaj dosłownie nic.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Leyek

« Odpowiedź #1002 dnia: Nd, 22 Styczeń 2023, 16:44:34 »
Aquarica - wielkie nazwiska, ładne wydanie, a niestety fabuła miałka, graficznie też tak sobie. Ogólnie średniak, na którego szkoda czasu. Może spodobałoby mi jakbym to czytał jako nastolatek. Kopiowane pod koniec komputerowo ptaki, ryby to już w ogóle tragedia, która skutecznie rujnuje całość plansza. Dodatków o tym, że miał to być film itd. już w ogóle nie chciało mi się czytać, obejrzałem tylko szkice. Ostatnie plansze rysowane przez Schuitena lepsze, choć i tak daleko do poziomu Mrocznych miast. Naciągane 6/10 i raczej pójdzie na kupkę do sprzedania.

Offline kubisz

« Odpowiedź #1003 dnia: Pn, 23 Styczeń 2023, 20:27:53 »
W głosowaniu na najlepszy komiks 2021 roku pierwsze miejsce na mojej liście zajął "Raport Brodecka". Za rok 2022 - "Blast". Nie było zatem wyjścia, postanowiłem za wszelką cenę zdobyć trzeci komiks Manu Larceneta wydany w Polsce. A w zasadzie pierwszy. No i po lekturze "Codziennej walki" stwierdzam, że ten cholerny łysy żabojad jest po prostu komiksowym Midasem. Pozornie prosta historia, ale wypełniona wątkami. I wielkimi emocjami. Tak jak codzienne życie. Czasem porażkami i smutkiem, czasem sukcesami i radością. Choćby taką drobną, z posiadania na półce tych trzech komiksów:

A rysunkowo - niesamowite, jak Larcenet odnajduje się w różnych stylach. I zaskakujące, jak ten kreskówkowy pasował do tej poważnej opowieści.
Nie żałuję ani pół złotówki z tej wszelkiej ceny. W głosowaniu na najlepszy komiks 2017 roku przyznaję pierwsze miejsce.

Offline kenji

« Odpowiedź #1004 dnia: Wt, 24 Styczeń 2023, 19:03:10 »
Właśnie sprawdziłem swoje głosowanie na komiks roku 2016  na starym forum:

1. Codzienna walka
2. Skalp
3. Skład główny
4. Drugie pokolenie.

Przeczytałem już ten komiks od tamtego czasu 3 lub 4 razy. I zdania nie zmieniam