Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 760165 razy)

Offline bfg

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #960 dnia: Śr, 04 Styczeń 2023, 21:25:38 »
Właśnie przeczytałem i podpisuje się pod opinia.
Ciężkie , wspaniałe i graficzne majstersztyk. Daje po bani i ciężkie aby przyjąć to na raz. Za bardzo boli ale warto.
Jeden z  Komiksów roku.

Dołączam się do obozu osób, którym Potwory bardzo się spodobały. Świetnie budowane napięcie, genialnie stworzona struktura całej opowieści, bardzo szczegółowo zarysowana fabuła, która angażuje emocje i wciąga w podróż do
Spoiler: PokażUkryj
mrocznego punktu wyjścia całej opowieści aby na końcu doświadczyć katharsis.
Genialne. Jestem pod wrażeniem. Pod względem graficznym rewelacja, świetna kreska. Piękne rysunki. Majstersztyk :-)

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #961 dnia: Śr, 04 Styczeń 2023, 21:31:13 »
Ja chyba nie pisałem swojej opinii o Potworach, raczej jestem w gronie rozczarowanych. Zwyczajnie mnie tam nic nie angażowało, postacie mnie nie obchodziły, nie byłem specjalnie ciekawy co będzie dalej, czytałem z przyjemnością, podziwiałem rysunki, wkurzałem się na bezsensowny pomysł z pamiętnikiem i to w sumie tyle. Windsor-Smith wykonał kawał imponującej roboty, bardzo szanuję upór przy dokończeniu swojego autorskiego pomysłu, ale nie ruszyło mnie to.

Offline Kandor

« Odpowiedź #962 dnia: Śr, 04 Styczeń 2023, 22:39:36 »
Mam prawie 4 dni wolnego od piątku i biorę się za Starman Compendium a potem za drugie compendium z tym bohaterem - zobaczymy :-)

Offline volker

« Odpowiedź #963 dnia: Nd, 08 Styczeń 2023, 11:45:19 »
Przeczytałem Blast 1. Kurcze jak ten komiks mi się spodobał. Podoba mi się zarówno od strony wizualnej jak i scenariuszowej. Nie spodziewałem się, że będzie on tak głęboki a jednocześnie podany w tak przystępny sposób, że cały czas rozbudza ciekawość co będzie dalej i nieźle zaskakuje. Przemyślenia i spostrzeżenia głównego bohatera a nawet trochę historia przypominają świetne wczesne opowiadania Edwarda Stachury. Rysunek bardzo dostosowany do treści, te zwolnienia akcji z całymi planszami i te przyśpieszenia w małych kadrach,  kolor w odpowiednich momentach to świetna robota. Od komiksu a raczej jego ciężaru  bo to prawie pustak budowlany rozbolał mnie brzuch bo komiks czytałem leżąc opierając na brzuchu. Nie mogę  się doczekać części  drugiej i już zdecydowałem, ze kupię go z obwolutą w przedsprzedaży bo warto. Ktoś wie czy to scenariusz oryginalny czy adaptowany? Ogólnie bardzo polecam, jeden z lepszych  i oryginalniejszych czytadeł w ostatnich latach.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #964 dnia: Nd, 08 Styczeń 2023, 20:31:43 »
Iskry 2. Jeśli ktoś nie miał jeszcze styczności z serią, to bardzo polecam. Naprawdę solidny mainstreamowy komiks. A tom drugi lepszy niż pierwszy, widać że Krzysztof Łuczyński rozwija się bardzo szybko. Są niedociągnięcia - kreska momentami jest dość sztywna, co skutecznie jest maskowane efektownymi, komputerowymi kolorami. Ale rozmach w kreacji świata imponuje, wydarzenia wzbudzają emocje (choć prostymim środkami), a akcenty mangowe zadziwiająco dobrze pasują. Jest to polska seria, której bardzo kibicuję.

Offline KzT

« Odpowiedź #965 dnia: Pn, 09 Styczeń 2023, 20:35:35 »
Rapsodia węgierska (Kurc) - przeczytałem i nie mogę nie polecić. Komiks absolutnie niedzisiejszy pod względem formy, ale jednocześnie wybitny jeśli idzie o scenariusz i klimat. Jest to inteligentna historia szpiegowska z 1938 roku, dziejąca się głównie w Budapeszcie, która mimo pewnego przerysowania (w końcu to komiks) jest realistyczna. Świetne postaci i żadnych sentymentów dla nikogo (niezły jest fragment z sowieckim politrukiem z Kominternu). Rysunkowo określiłbym to jako coś w rodzaju Tintina dla dorosłych - mi się podobało, ale pewnie dla części czytających będzie zbyt staroświeckie. W końcu rzecz ukazała się oryginalnie w 1982 roku.
W każdym razie, jeśli ktoś lubi Tintina, Corto Maltese i Falangi czarnego porządku Bilala, a do tego powieści Le Carrego i przy okazji sentymentem darzy serial Pogranicze w ogniu - może brać ten komiks w ciemno. Zachwyt gwarantowany. Mam nadzieję, że Kurc wyda inne komiksy z Maxem Fridmanem. Albo coś innego autorstwa Vittorio Giardino. U mnie Rapsodia wskakuje do ścisłej czołówki za 2022 rok.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #966 dnia: Pn, 09 Styczeń 2023, 22:23:14 »
Blast jest wybitny. Obawiałem się trochę, bo przeważnie jak z każdej strony czytam zachwyty to oczekuję bardzo dużo i prawie zawsze się zawodzę. Tak miałem z Indiańską włóczęgą, Dniami, których nie znamy, Donżonem, Raportem Brodecka, ostatnio z Potworami. To wszystko są świetne komiksy, ale po samych superlatywach, które czytałem wcześniej odczuwałem jednak pewien zawód, spodziewałem się czegoś więcej w każdym z tych przypadków. A Blast tym oczekiwaniom sprostał, a nawet je przewyższył. Główny bohater to jedna z ciekawszych i niebanalnych fikcyjnych postaci, jakie poznałem ever. Najciekawsze dla mnie było to, że po przeczytaniu jego wypowiedzi czy poglądów na różne tematy pierwsza myśl była "no, chory człowiek, co on pierd...", a chwilę potem refleksja, że gdybym miał się z nim spierać na argumenty to bym nie umiał chyba, przeważnie te wypowiedzi są wewnętrznie perfekcyjnie spójne i logiczne. W tym tytule jest ogrom ciekawych tematów do przemyślenia. No i rysunki - uwielbiam taki styl, idealnie pasuje do historii, jest całkowicie czytelny, fenomenalny narracyjnie, bardzo wiele przestrzeni wprowadza. Jednocześnie autorski i nieoczywisty w wielu miejscach. Jedyne do czego bym się przyczepił to pretensjonalność wielu fragmentów, szczególnie w drugiej części. Ale nie przeszkadzało mi to aż tak bardzo, ze względu na to, że były to myśli protagonisty, który miał powody żeby je w takiej formie przekazywać. Rewelacja, nie mogę się doczekać drugiego tomu i tego jak to się skończy.

Offline kosmoski

« Odpowiedź #967 dnia: Pn, 09 Styczeń 2023, 23:31:52 »
Rorschach - rewelacyjna lektura, miałem dziś doczytać do połowy, a pochłonąłem całość. Komiks w klimacie noir z dobrze rozpisanym śledztwem i ciekawymi postaciami drugoplanowymi. Komiks wciąga, wszechobecny klimat paranoi buduje niesamowite napięcie, a świetnie zastosowane różne bajery zarówno dotyczące samego sposobu prowadzenia fabuły jak i rysunków potrafią pozytywnie zaskoczyć.

Zakup w wyniku bardzo pozytywnych recenzji, głównie na tym forum:) Przyznaję bardzo udany, trzeba będzie go gdzieś upchnąć w top 10...

...w końcówce...

Spoiler: PokażUkryj
wygląda na to, że on tam te drzwi lekko uchyla, dlatego dopiero teraz coś słyszy, zresztą chyba nawet po to podkreślili to rysunkiem złapania za klamkę
« Ostatnia zmiana: Pn, 09 Styczeń 2023, 23:33:40 wysłana przez kosmoski »

Offline badday

« Odpowiedź #968 dnia: Wt, 10 Styczeń 2023, 13:24:43 »
Mam prawie 4 dni wolnego od piątku i biorę się za Starman Compendium a potem za drugie compendium z tym bohaterem - zobaczymy :-)
I jakie wrażenia?

Offline perek82

« Odpowiedź #969 dnia: Wt, 10 Styczeń 2023, 16:11:38 »
Szybka wizyta w bibliotece i jebut. Ładny pakiecik wpadł i przez kilka dni jest co robić.
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***
The Woods (2) *
Locke & Key (Keyhouse compendium) ***

Offline plast

« Odpowiedź #970 dnia: Śr, 11 Styczeń 2023, 13:42:58 »
Donżon - wydanie zbiorcze T1

Mimo sporego stażu komiksowego jakoś nigdy wcześniej nie interesowała mnie ta pozycja. Wsród licznych ochów i achów gdzieś tam zasłyszanych czy przeczytanych przypadkiem tu i ówdzie to, szczerze pisząc, nawet do końca nie wyłapałem o czym to jest i czego się spodziewać.

Nie oceniaj książki po okładce czy tytule mówią mądrzy ludzie - ja postanowiłem zaliczyć się do tych niemądrych i niestety oceniłem. Negatywnie. Okładka wyglądająca jak jakiś mix He-Mana z Kaczkami, plus ten tytuł sugerujący jakiegoś błędnego Don Kichota wróć Joana, co to w ogóle ma być... nieee, to nie może być dobre.

Szcześciem w nieszczęściu otwartość umysłu pozwala mi czytać różne dziwne rzeczy. Pojawiła się okazja i skorzystałem z niej - Donżon wylądował u mnie na czytadle. I wsiąkłem.

Dawno, dawno temu, grałem w grę komputerową - nie, nie Tomb Raider (chociaż też) - Dungeon Keeper. To dobra gra była, bo odwracająca zwyczajowe role - zarządzaliśmy podziemiami pełnymi potworów, pułapek, niebezpieczeństw, chroniliśmy skarby przed zakusami wstrętnych rycerzy na białych koniach i (super)bohaterów. Coś stworzonego specjalnie dla mnie.

Całkiem niedawno z kolei grałem w jeszcze inną grę komputerową - Don't Starve. To taka pozycja z gatunku survival, gdzie trzeba przetrwać jak najdłużej, bo wszystko w około chce nas usunąć ze świata przedstawionego. Mnóstwo możliwości, wymagająca rozgrywka, a przede wszystkim bardzo przyjemnie przerysowana, komiksowa wręcz grafika z zadziorem, dodająca całości uroku. I też nie trzeba być tym dobrym, trzeba tylko przetrwać. Znowu, po latach, coś dla mnie.

I tu wchodzi Donżon, cały na czarno. Nigdy do lektury Donżona nie zdarzyło mi się przeczytać słowa dungeon jako donżon, a teraz to jedyna opcja. Donżon Kiper!

Jest sobie zatem nie żaden błędny rycerz, a pełnoprawny zamek z podziemiami (tytułowy Donżon), jest Strażnik, czuwający nad tym by potwory chroniące skarby miały co jeść i dbający, by biznes się kręcił, są jego pełnokrwiści pomocnicy, częściej swoimi przygodami generujący tylko nowe problemy niż faktycznie pomagający, są czary i jest magia, jest rozbudowany świat fantasy gdzie nikt nie jest ani biały ani czarny, gdzie fabuła jest nieprzewidywalna, ale zawsze - gdy się nad nią zastanowimy - spójna i logiczna. Jest też w końcu humor, częściej czarny lub montypajtonowski niż klasyczny, a także sensowne, czasem nawet błyskotliwe dialogi. Wszystko jest podkraszone wszelkimi możliwymi nawiązaniami (najczęściej poważnie-prześmiewczo) do wszelkiego fantasy, żeby tylko wymienić gadający miecz z supermocami i własnym charakterkiem oraz zasadami. Czego chcieć więcej? I to wszystko okraszone stylistyką graficzną, która tak bardzo mi się skojarzyła ze wspomnianym Don't Starve - po dziesięciu stronach byłem kupiony, i w sumie teraz gdy piszę te słowa to nie wiem o co mi chodziło z tą okładką.

Bardzo, bardzo miłe zaskoczenie. Polecam wszystkim, nawet tym których "jedyna przygoda z seksem i przemocą to bycie przyłapanym na masturbacji przez matkę i dostanie w dziób" ;)

Daję 9/10 i po krótkiej przerwie na inne pozycje zamierzam pochłaniać kolejne tomy.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #971 dnia: Śr, 11 Styczeń 2023, 13:52:14 »
Dawno, dawno temu, grałem w grę komputerową - nie, nie Tomb Raider (chociaż też) - Dungeon Keeper. To dobra gra była, bo odwracająca zwyczajowe role - zarządzaliśmy podziemiami pełnymi potworów, pułapek, niebezpieczeństw, chroniliśmy skarby przed zakusami wstrętnych rycerzy na białych koniach i (super)bohaterów.
I tu wchodzi Donżon, cały na czarno. Nigdy do lektury Donżona nie zdarzyło mi się przeczytać słowa dungeon jako donżon, a teraz to jedyna opcja. Donżon Kiper!

Ale donżon to nie to samo co dungeon, dungeon to loch a donżon to twierdza / wieża (keep po angielsku). Tzn. może to wiesz i to tylko dygresja, ale tak na wszelki wypadek :)

Offline plast

« Odpowiedź #972 dnia: Śr, 11 Styczeń 2023, 13:56:05 »
Ale donżon to nie to samo co dungeon, dungeon to loch a donżon to twierdza / wieża (keep po angielsku). Tzn. może to wiesz i to tylko dygresja, ale tak na wszelki wypadek :)

Wiadomo, ale angielski tytuł tego to Dungeon, francuski Donjon, więc polski musiałby być Loch, zatem niech już będzie Donżon :D

Offline Death

« Odpowiedź #973 dnia: Śr, 11 Styczeń 2023, 14:28:03 »
Pierwszy tom ma mnóstwo nawiązań do gier komputerowych także trafna analiza, milordzie. :)
A wyobraź sobie, że drugi integral jest jeszcze dużo lepszy. Zatem zapnij pasy.

Offline Lou

« Odpowiedź #974 dnia: Śr, 11 Styczeń 2023, 14:30:56 »
Własnym głosem czyli ważna publikacja, która zebrała sporą część żeńskiej, polskiej sceny komiksowej. W końcu trafia do wspierających kampanię i powiem wam jedno, byłam i jestem zachwycona tym albumem. Przede wszystkim kompleksowo ukazuje temat. Trzynaście osobistych historii, z których każda jest inna podobnie jak ich bohaterki, które mierzą się z sytuacją z różnych względów i różne rozwiązania wybierają. Te krótkie formy łączy jeden wspólny motyw, ale poruszone jest w nich całe spektrum problemów społecznych. Autorki komiksów obalają pewne mity i zmieniają język w jakim mówi się o aborcji. Pokazują też ogromną siłę siostrzeństwa. Graficznie jest to górna półka z popisowymi interpretacjami graficznymi poszczególnych historii, zwłaszcza obrane sposoby wizualnego przedstawienia wstydu i strachu. Złożona publikacja o wspólnym doświadczaniu i wzajemnej relacji kobiet i państwa. Jest moc, jest wkurw.
Never trust the friendly ones.
Yuri Daily Twoja codzienna dawka informacji o mangach yuri