Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 760835 razy)

Offline misiokles

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #945 dnia: Pn, 26 Grudzień 2022, 10:30:51 »
Sydonia mi się nawet podobała, jako finał belgijskiego story-arcu. Tylko ten cliffhanger....

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #946 dnia: Pn, 26 Grudzień 2022, 19:04:24 »
Przeczytałem dwa pierwsze tomy z pierwszego integrala Rozbitków Czasu. I brak słów jakie to jest durne i słabo napisane. Na szczęście rysunki chociaż sprawiają, że da się to czytać.

Offline Leyek

« Odpowiedź #947 dnia: Wt, 27 Grudzień 2022, 00:04:51 »
@ukaszm84 - po 5 (bo tyle jak pamiętam było w wydaniu Egmontu) nie jest lepiej ;)
Zapomniałeś jeszcze dodać do opisu: "przegadane" :) Te kadry środkowe "pięknie" dymkowe, a to pierwsza plansza jaką teraz na szybko znalazłem :)

Jednak masochistycznie też kupiłem to nowe całościowe wydanie Scream ;)

Nesumi

• Gość
« Odpowiedź #948 dnia: Wt, 27 Grudzień 2022, 11:53:35 »
Zabili go i uciekł...
  Button man- niesamowicie zilustrowany komiks. Podczas lektury ma się wrażenie, że oglądamy wspaniale zrealizowany film klasy b. Klasy b, w takim dobrym znaczeniu. Akcja trzyma w napięciu i gna do przodu. Fabułę zaludniają ciekawe i dziwne kreatury. Jest trochę przegięć, ale jeśli zaakceptuje się formułę, można przymknąć na nie oko. Przede wszystkim jest to jednak uczta dla oczu.
  Czerwony Łajdak- bardzo słabe. Nie wiem, czy dam radę dokończyć.
  Siedmiu Żołnierzy- dziwne (jak przystało na Morrisona), ale co gorsza pozbawione wdzięku, jakim na ogół charakteryzują się utwory pióra szkockiego scenarzysty. Takie to sztampowo-miałkie. Pewnie też nie uda mi się skończyć.
  Dokończyłem też po latach drugi tom Donżonu. Wyżej stawiam pierwszy i trzeci, ale ten również jest znakomitym komiksem z ciekawą warstwą graficzną, cynicznym poczuciem humoru i mnóstwem niezawinionych śmierci.

Offline Nephilim

« Odpowiedź #949 dnia: Cz, 29 Grudzień 2022, 12:04:57 »
"Legenda Białego Lamy" przeczytana dwa dni temu. "Białego Lamę" w wydaniu Egmontu czytałem lata temu i już słabo pamiętam ale podobało mi się. Drugi cykl jakim jest "Legenda..." czyta się wyjątkowo szybko mimo pozornego braku akcji a i komiks ten nie jest fabularnie żadnym zaskoczniem. Ot, typowy, brutalny Jodo, pełen mistycyzmu, oniryzmu, przypowieści osadzonych wśród obcych kultur, religii i wierzeń (buddyzm, Tybet), pełen szumowin z zapędami dyktatorskimi (aparatczyki towarzysza Mao wraz z tabunami czerwonych morderców; pojawia się nawet Adolf Hitler z kilkoma sługusami pozdrawiającymi się na wzór rzymskich legionów) oraz istot z innych światów (mieszkańcy Agharty). Kombo typowe ale urzekające i wciągające a na dodatek genialnie zilustrowane przez George Bessa - jakże doskonały to rysownik! "Legenda..." to komiks dla fanów Jodo ale myślę, że nie tylko bo to po prostu fajnie napisana historia mistyczno-przygodowa w ciekawych okolicznościach przyrody. Ja Tybet, buddyzm, shinto i tym podobne łykam w ciemno więc oceniam wysoko. Dodatkowo album bardzo ładnie wydany przez Scream.

"XIII Mystery: Calvin Wax" - bardzo lubię serię podstawową oraz uzupełnienia w postaci serii Mystery, choć te są zdecydownie słabsze niż sama XIII. Tom 10 poświęcony Calvinowi to nic innego jak energiczny polit-thriller ujawniający zależności łączące Waxa z klanem Sheridanów. Na uwagę zasługują świetne rysunki Corentina Rouge (niedawno ukazało się jego "Rio"). Jeden z ciekawszych albumów serii Mystery.

Offline Death

« Odpowiedź #950 dnia: Cz, 29 Grudzień 2022, 13:41:03 »
W drugim Lamie są obłędne rysunki. Jak zobaczyłem u kumpla te plansze z dinozaurami, to wyparował mi mózg i od razu kupiłem ten komiks. A potem przeczytałem i historia również przypadła mi do gustu. Osobiście uważam, że to duża przyjemność przeczytać oba integrale czyli Białego Lamę i Legendę Białego Lamy. Jodo w wysokiej formie, Bess w również. Przy okazji świetne pokazanie Hitlera i ufo. Żałuję tylko, że nie mam pudła na oba te albumy.

Offline Leyek

« Odpowiedź #951 dnia: Cz, 29 Grudzień 2022, 18:43:35 »
"Legenda Białego Lamy"

Dzięki za notkę. Białego Lamę czytałem i mam w wydaniu Egmontu. Mimo, że mi się podobał to tutaj stwierdziłem, że to pewnie odcinanie kuponów i olałem. Wrzucam na listę do kupienia w przyszłości.

Offline Nephilim

« Odpowiedź #952 dnia: Cz, 29 Grudzień 2022, 19:18:30 »
W drugim Lamie są obłędne rysunki. Jak zobaczyłem u kumpla te plansze z dinozaurami, to wyparował mi mózg i od razu kupiłem ten komiks. A potem przeczytałem i historia również przypadła mi do gustu. Osobiście uważam, że to duża przyjemność przeczytać oba integrale czyli Białego Lamę i Legendę Białego Lamy. Jodo w wysokiej formie, Bess w również. Przy okazji świetne pokazanie Hitlera i ufo. Żałuję tylko, że nie mam pudła na oba te albumy.
Nie no, Bess jest świetny dlatego zacieram ręce na jego Draculę i Frankensteina w czerni i bieli i powiększonym formacie od Scream ;)

Dzięki za notkę. Białego Lamę czytałem i mam w wydaniu Egmontu. Mimo, że mi się podobał to tutaj stwierdziłem, że to pewnie odcinanie kuponów i olałem. Wrzucam na listę do kupienia w przyszłości.
Proszę :) Przypuszczam, że to jeszcze nie koniec bo pod ostatnim kadrem widnieje napis: 'koniec cyklu drugiego'. Możliwe, że coś jeszcze powstanie ;)

Offline chch

« Odpowiedź #953 dnia: Nd, 01 Styczeń 2023, 12:37:53 »
"Koleje losu" Paco Roca.
Zostało mi tylko posłowie autora do przeczytania.
Trzeci komiks Roki, który czytam i trzeci świetny.
Jednocześnie mam wrażenie, że z każdym kolejnym komiksem Roka jest coraz lepszy (nie sprawdzalem dat, ale chyba Koleje losu powstały wcześniej niż dom i powrót do edenu).
Nie mialem pojęcia, że hiszpanie zostali tak samo wyrolowani przez aliantów jak my.
Jedyny zgrzyt - Roka często pisze o innych narodach walczących w armii wolnej francji, wymieniajac obok siebie niemców, polaków i włochów. Pisze, że faszyści wygonili ich z kraju.
Dla mnie sprawia to wrażenie jakby miał Polskę za sojusznika Hitlera, tak jak Włochy.
Na końcu pisze, że hiszpanie jako jedyni nie mieli dokąd wrócić po wojnie. Widać, że nie wie za wiele o tym kto rządził w Polsce i jaki los czekał powracających z wojny z Hitlerem los...
Ulubionym komiksem Roki zostaje u mnie powrót do edenu, e cieszę się, że Timof wydał inne komiksy tego autora. Gość ma prawdziwy talent do opowieści, a to że mają historyczny podkład jest dodatkowym atutem.
chch poleca!

Offline rzodkiew

« Odpowiedź #954 dnia: Pn, 02 Styczeń 2023, 11:32:01 »
Wczoraj wieczorem rozpocząłem lekturę przygód Człowieka Guzika i jestem po pierwszym epizodzie. Wiadomo, że nie jest to fabularne arcydzieło, które otwiera nową epokę, natomiast bawiłem się dobrze, nawet pomimo tego, że dość szybko można się było domyślić
Spoiler: PokażUkryj

, dlaczego Harry odwiedził akurat doktora Spaldinga

Zakupu nie żałuję, chętnie obejrzałbym ekranizację

Bender

• Gość
« Odpowiedź #955 dnia: Pn, 02 Styczeń 2023, 11:57:26 »
Blast Dobra rzecz.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #956 dnia: Wt, 03 Styczeń 2023, 11:47:45 »
Upside Dawn - Jason znowu nie dowozi, a może po prostu nie po drodze mi z kierunkiem, w którym w pewnym momencie poszedł, bo za ostatni w pełni udany zbiorek uważam Low Moon z 2009 roku. Tutaj znowu dostajemy zbiór szortów opartych głównie na trawestacji innych utworów i motywów. Mamy trochę eksperymentów, zabawy formą i szortów bazujących na przewrotnej puencie. Ale sam pomysł na śmieszny gag to dla mnie za mało. Brakuje ciekawych i czasem egzystencjalnych dialogów, charakterystycznych dla wcześniejszej twórczości Jasona, które oprócz rozrywki potrafiły dostarczyć chwilę zadumy i refleksji. 6/10

Minus też dla Fantagraphics za sztuczne pompowanie objętości komiksu spulchnionym papierem.

Jestem w połowie. Jeśli dalej jest tak samo to byłeś bardzo łaskawy w ocenie.  Te "koncepty" broniłyby się na 6ciu panelach (choć i tu ne jestem pewien) a nie na 16 stronach. 
Zaczynasz historię i po 3 stronach nie ma sensu dalej tego bełkotu czytać. Bo nic z tego nie wynika. I tylko kartujesz patrząc na obrazki.

Wątpliwego waloru rozrywkowego "zabawa", która może się nadaje na instagrama, ale na pewno nie do publikacji.

Offline Leyek

« Odpowiedź #957 dnia: Wt, 03 Styczeń 2023, 23:21:55 »
Ostatnie spojrzenie - po Potworach chyba drugie największe moje rozczarowanie w tym roku. Choć sam komiks dużo lepszy niż Potwory i lepszy niż Black Hole. Tyle, że naczytałem się jakie to skomplikowane, że zaraz po lekturze chce się czytać kolejny raz itd. A cała historia jak "obrać" ją z burnsowych dziwactw jest prosta jak budowa cepa. Bardzo życiowa i prawdziwa to fakt. Do tego czytanie tego komiksu pochłania i chce się wiedzieć co będzie dalej. Graficznie nie mam zastrzeżeń, mimo że kreska "cartoonowa" to tak sugestywna, że przy scenie z żyletką aż ciarki przechodzą. Mimo, że ponarzekałem to ostatecznie oceniłbym na 8-/10 ale oczekiwania miałem duuużo większe.

Miesiąc miodowy na safari - nadrabianie zaległości. Polecam. W fabule da się znaleźć jakieś przesłania, możliwości odczytania, ale na tym się do końca nie skupiałem, bo przede wszystkim kupiła mnie warstwa graficzna i świat przedstawiony. Odległe skojarzenie, taki trochę grzeczniejszy Prison Pit. Ocena: 7+/10.

Offline Gazza

« Odpowiedź #958 dnia: Śr, 04 Styczeń 2023, 00:54:58 »
Wierzcie albo nie ale dzięki znalezionemu pod choinką Lazarus tom 6 (Taurus) dopiero teraz oddałem się kompletnej lekturze i po dwóch pierwszych tomach jestem bardzo zadowolony. Wizja brutalnego świata przedstawionego i fabuła (póki co) wciągają i dobrze budują klimat. Rucka pisze w sprawnym i serialowym stylu, Lark znakomicie realistycznie ilustruje (uwielbiam ten duet od czasu pierwszego kontaktu z Gotham Central), a Arcas smakowicie i oszczędnie koloruje. Kapitalna sprawa.
Top tegorocznych lektur.  ;)

Offline OokamiG

« Odpowiedź #959 dnia: Śr, 04 Styczeń 2023, 02:17:26 »
Jest druga w nocy, rano trzeba wstać do roboty, a ja dopiero co odłożyłem, niestety jeszcze niedokończony, pierwszy tom Poranka Ściętych Głów. Co za lektura. Świetnia przedstawione realia podkreślane przez nienachalną, a dodającą klimatu narrację z offu. Ekspresyjna kreska, która mimo upływu lat świetnie się trzyma. Każda z dotychczas przeczytanych historii była bardzo interesująca. Już nie mogę się doczekać kontynuacji lektury.