Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 763218 razy)

Nesumi

• Gość
Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #885 dnia: Pt, 16 Grudzień 2022, 08:55:23 »
Rzeczywiscie. Najwieksza bolaczka Sandmana sa rysunki...

Offline JakubM

« Odpowiedź #886 dnia: Pt, 16 Grudzień 2022, 09:13:04 »
Kowboj z Szaolin - 2 - Szwedzki Bufet.

- hehe uśmiałem się przy tym komiksie, przeglądając strony z tą "masakrą" umarlaków. Śmiałem się z tej ilości stron bliźniaczo podobnych i zastanawiałem się co w głowie Geof Darrow miał tworząc to dzieło. Ten Kowboj jest czymś nie tuzinkowym i ten tom jest tez tego dowodem. Na pewno nie dla wszystkich - albo to bierzesz i  akceptujesz nie zadając pytań co jak i dlaczego (wliczając tu tez pytania o cenę komiksu i za co ja tu płace) albo omijaj ten komiks z daleka.

Ps. Moja Żona tego nie zrozumiała :-)

Online amsterdream

« Odpowiedź #887 dnia: Pt, 16 Grudzień 2022, 09:20:29 »
Rzeczywiscie. Najwieksza bolaczka Sandmana sa rysunki...
Sandman: Panie łaskawe ma najgorsze rysunki jakie kiedykolwiek widziałem w komiksie mainstreamowym.

Autor to chyba na stojąco rysował, trzymając kartkę w powietrzu.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Bender

• Gość
« Odpowiedź #888 dnia: Pt, 16 Grudzień 2022, 09:27:49 »
Gdyby Sandmana tochę "przepisać" i gdyby narysował go całościowo jakiś Moebius czy inny to byłoby epickie, niedoścignione totalne dzieło komiksowe. 

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #889 dnia: Pt, 16 Grudzień 2022, 10:40:04 »
Rysunki mocno przeszkadzały mi przed lekturą. Dlatego nie sięgnąłem po Sandmana z pierwszych wydań Egmontu. Natomiast przy powtórnym czytaniu w ostatnich latach stałem się znacznie bardziej dla nich pobłażliwy.

Są też albumy całkiem fajnie narysowane. Taki tom jak Noce nieskończone to już w ogóle było sięgnięcie po największe gwiazdy europejskiego komiksu - Manara, Fabry, Prado, Quietly (może była to odpowiedź na wcześniejszą krytykę ilustracji?).
Batman returns
his books to the library

Offline skil

« Odpowiedź #890 dnia: Nd, 18 Grudzień 2022, 01:45:27 »
Rysunki w Sandmanie mają swój urok. Szkoda, że je popsuli nowymi kolorami.
A poza tym uważam, że Rosja powinna być zniszczona.

Offline Koalar

« Odpowiedź #891 dnia: Nd, 18 Grudzień 2022, 02:51:55 »
No te paintowe kolorki na tej planszy tragiczne. Dla mnie rysunki w Sandmanie OK (czytałem stare wydanie na offsecie) i sądzę, że ich prostota wręcz podbija warstwę nierysunkową. A taka Uwertura świetna graficznie, ale w zasadzie nie zrobiła na mnie żadnego wrażenia (może dlatego że czytałem długo po głównej serii).
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline Pablos

« Odpowiedź #892 dnia: Nd, 18 Grudzień 2022, 20:07:32 »
Dorwać Ramireza akt II. Trzyma poziom I. Dla mnie to taki trochę komiksowy Pulp Fiction. Rewelacja. Czekam na ciąg dalszy.

Gotham Central. Coś mnie naszło, by wrócić do tej serii po kilku latach. Poprzednio bardzo mi się podobała i nie inaczej było teraz. Uważam, że to jedna z lepszych kryminalnych serii, jakie czytałem. Do tego stopnia, że po przeczytaniu tego 2 tyg temu zamówiłem całą serię Criminal Brubakera. Dla mnie Gotham Central jest zdecydowanie lepsze od większości komiksów z Batmanem, mniej więcej na równi z Długim Halloween / Mrocznym Zwycięstwem. Polecam!

Ultimate Spider Man t. 10
Bendisa zazwyczaj dobrze mi się czyta. Ten tom dla mnie trochę lepszy od 9, trochę gorszy od pierwszych. Jednakże powoli zaczynają mnie męczyć te historie. Pierwsze tomy to było coś nowego, teraz trochę się czuję jakbym wrócił do czasów Bravo lub Popcornu. Chyba odpuszczę sobie kolejne tomy, zamiast tego kupię t. 2 i 3 Kowboja z Shaolin :)

To była wojna okopów
. Dobry, mocny komiks. Okładka doskonale oddaje to, co znajduje się w środku. Smutne i tragiczne historie pojedynczych żołnierzy walczących w I WŚ. Świetnie pokazuje bezsens i okrucieństwo wojny. Rysunki Tardiego są ok, ale nic ponadto. Komiks by wiele zyskał, jeśli oprawa graficzna byłaby bardziej szczegółowa. Niemniej polecam. I jeszcze słowo dot wydania: dobry, gruby offset, natomiast komiks jest szyty i klejony zarazem. Nie znam się na tym zupełnie, więc nie wiem jak się to fachowo nazywa, natomiast komiks zaczął mi się rozklejać mimo tego, że ostrożnie się z nim obchodziłem.

Silver Surfer 1 (Slott, Allred). Wspaniały komiks, w którym motywem przewodnim jest ukazanie więzi jaka rodzi się między SS, a Dawn Greenwood. Wszelkie potyczki i pojedynki są tylko tłem dla tej mimo wszystko obyczajowej historii. Przepięknie narysowany i pokolorowany. Być może trochę infantylny, ale mi to zupełnie nie przeszkadzało. Chyba zostanie moim ulubionym komiksem z SS. Ciekawe, że po jego przeczytaniu mam ochotę wrócić do Składu Głównego Loisela :). Polecam.

Offline Pablos

« Odpowiedź #893 dnia: Nd, 18 Grudzień 2022, 20:13:17 »
Ahh i jak mogłem pominąć... 7 żywotów krogulca: Bardzo mi się podobał. Wciągająca historia z mocnym zakończeniem, i również świetnie narysowana. Komiks pochłonąłem błyskawicznie. Szczerze mówiąc pewnie bym go nie kupił, gdyby nie pochlebne recenzje na forum, także dzięki Panowie (i Panie)! Zostaje w mojej kolekcji.

« Odpowiedź #894 dnia: Nd, 18 Grudzień 2022, 20:18:03 »
  Wrzucaj to do tematu bo chodzi o to aby plusy... bo coś nam ostatnio redaktorzy nie domagają.

Offline MuadGreDib

« Odpowiedź #895 dnia: Pn, 19 Grudzień 2022, 11:34:54 »
Punisher Max 3- Musze pryznac , ze jak zabieralem sie za czytanie serii MAX mialem dosc spore
                           oczekiwania, tyle juz bylo zachwytow na temat tej serii.
                           Po 2 pierwszych tomach bylem lekko zawiedziony , historie wydawaly sie banalne ,
                           jedyne co wedlug mnie sprawialo ze komiks byl dla dojrzalego czytelnika byla
                           brutalnosc.

Po czym wzialem sie za tom 3, i od razu przyznaje sie ze historia nie staje sie nagle                                     kryminalem na miare opowiesci scherlocka ,( mozliwe ze juz przyzwyczailem sie do                                      konwencji) jednakze zdecydowanie lepiej mi to podeszlo.
                            Obie historie swietne, naprawde dobra mocna rzecz.
                            Zastanawiam sie teraz czy sa jakies dluzsze eventy/historie z Punisherem w roli
                            glownej,chetnie zobaczalybm go w jakies dobrze napisanej dluzszej historii , a moze                                    juz takowa powstala ....jesli kto  ma cos do polecenia chetnie bym pocztal. 

Offline michał81

« Odpowiedź #896 dnia: Pn, 19 Grudzień 2022, 11:40:30 »
Zastanawiam sie teraz czy sa jakies dluzsze eventy/historie z Punisherem w roli glownej,chetnie zobaczalybm go w jakies dobrze napisanej dluzszej historii , a moze juz takowa powstala ....jesli kto  ma cos do polecenia chetnie bym pocztal.
Punisher MAX tomy 1-5 też Gatha Ennisa lub Punisher 8-9 Jasona Aarona.

Offline MuadGreDib

« Odpowiedź #897 dnia: Pn, 19 Grudzień 2022, 12:06:06 »
Punisher MAX tomy 1-5 też Gatha Ennisa lub Punisher 8-9 Jasona Aarona.
No wlasnie mam wrazenie ze przynajmnije tomy 1 i 2 jeszcze tak ale  3 (MAX)to juz zupelnie inna historianie sa ze soba   powiazane, co wiecej sa w nich 2 historie ktore rowniez sa takimi one shootami.

Offline laf

« Odpowiedź #898 dnia: Pn, 19 Grudzień 2022, 15:36:03 »
  Wrzucaj to do tematu bo chodzi o to aby plusy... bo coś nam ostatnio redaktorzy nie domagają.
Popieram. @pablos, jak masz jakąś większą zbiorówkę to Twoje mini recenzje (zresztą nader ciekawe  :) możesz wrzucać do wątku -minus. https://forum.komikspec.pl/dzial-ogolny/bo-chodzi-o-to-zeby-plusy-nie-przeslanialy-nam-minusow-sezon-drugi/msg1650/#msg1650

Offline donT

« Odpowiedź #899 dnia: Pn, 19 Grudzień 2022, 15:52:41 »
Marvel i ja od dluzszego czasu nie mamy ze soba po drodze, a juz szczegolnie jesli chodzi o Marvel Now i nowsze rzeczy. Jednakze, raz po raz cos tam skubne. Tym razem padlo na serie / mini serie Elektra z 2014 roku. Mam slabosc do tej postaci, juz od czasow AS Editor i wydanego przez nich 1 zeszytu Elektra: Saga. Obok Punishera i DD to od zawesze moja ulubiona postac z Domu Pomyslow. Jak wypada seria z 2014? Jest przyzwoicie. Komiks nie jest zadnym kamieniem milowym, zyci nie urywa, ale to sprawne czytadlo, przy lekturze ktorego dobrze sie bawilem. Nic specjalnego - Hand? Checked. Bullseye? Checked. Liga Zabojcow? Checked. Czyli standardowo jak na pania Natchios. Jednakze, pomimo wielu klisz i dosc przewidywalnego finalu, komiks wciaga i przyjemnie sie spedza przy nim czas. To co jest glownym daniem to rysunki Del Mundo. Ten koles ma prawdziwego powera w lapie i to co wyprawia na poszczegolnych kadrach wrecz rzuca na kolana. Jest przekozacko. Niestandardowe kadrowanie, piekne kolory i ogolnie bardzo pomyslowe rozwiazania graficzne. Pod tym wzgledem komiks jest super.
Ogolne wrazenia - calkiem ok. Fanom postaci polecam z calym sercem, innym - niekoniecznie.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.