Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 760594 razy)

Offline perek82

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #840 dnia: Śr, 16 Listopad 2022, 20:27:16 »
Eddie Gein. Jakkolwiek w komiksach zwracam uwagę przede wszystkim na fabułę, pomysł na historię, budowę postaci itd. i po paru stronach to jeszcze nic na ten temat nie powiem, ale od razu rzuca się w oczy taki beznamiętny, reportażowy styl. Narracja i rysunki nastrajają czytelnika do do jakiejś iście koszmarnej historii pełnej szaleństwa, przemocy. Aż mi się przypomniała książka Capote: Z zimną krwią. Czytałem ze 20 lat temu i mi komiks dziś przypomniał tamtą książkę. No dobra, dzisiaj chyba szybko nie pójdę spać.
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***
The Woods (2) *
Locke & Key (Keyhouse compendium) ***

Online donT

« Odpowiedź #841 dnia: Nd, 20 Listopad 2022, 12:33:27 »
Superhero nie jest dla mnie komiksem pierwszego wyboru, z nowym Marvelem czy DC jestem totalnie na bakier, ale od czasu do czasu lubie poczytac cos ze spandeksami w roli glownej. Tym razem padlo na Astonishing X-Men od duetu Whedon & Cassady. To nie pierwszy raz kiedy czytam ten run, ale tak jak poprzednio - jestem pod duzym wrazeniem jak autorzy to sobie wszystko rozplanowali, a jeszcze bardziej jak im sie udalo. O fabule nie ma co sie rozpisywac - kazdy kto chcial, zna i zapewne ten tytul posiada. Historia kontunuje watki z NXM Morrisona, co jest bardzo fajne, ale Whedon daje duzo, duzo od siebie. Komiks napisany jest z jajem, nie nudzi, wciga jak dobry Dyson, a przede wszystkim - nie uraga inteligencji jak czesto sie X-Menowym tytulom zdarza. Sam nie wierze, ze to pisze, ale autentycznie czuc zagrazajace bohaterom niebezpieczenstwo. No i bohaterowie sa bardzo ludzcy - maja swoje ups and downs i to jest bardzo ok. Rysunkowo - wiadomo - pierwsza klasa. Jest bardzo epicko i filmowo. Oszczedna, ale bardzo realistyczna kreska, wraz z slicznymi kolorami robi taka robote, ze mucha nie siada. Beast oraz Colossus w wykonaniu Cassday'a rzadza!

To juz moja chyba trzecia, czy czwarta sesja z tym runem i bawie sie tak samo dobrze jak za pierwszym razem. Takie SH moge i chce czytac. Polecam wszystkim, nie tylko hardcore'ym fanom gatunku.

I taka jeszcze dygresja - wydanie jakie posiadam to pierwsze wydanie w OHC. Powiem Wam drodzy koledzy, ze ludziki z Marvela powinni wrocic parenascie lat wstecz i zweryfikowac jak sie powinno wydawac. Gruby, przyjemny papier, masa dodatkow - to cos, co ma obecnie znaczenie drugorzedne, bo wiadomo, ze hajs musi sie zgadzac, ale jednak boli jak porowna sie co bylo, z tym co jest.   
« Ostatnia zmiana: Nd, 20 Listopad 2022, 13:21:04 wysłana przez donT »
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline burberry

« Odpowiedź #842 dnia: Pn, 21 Listopad 2022, 11:08:10 »
Ostatnio przeczytałem dwa komiksy.

Portugalia, Cyryl Pedrosa. Ze względu na zmieniającą się aurę za oknem i atak zimy zdecydowałem się na podróż do kraju na Półwysbie Iberyjskim. Portugalia to dla mnie kraj zdecydowanie egzotyczny, chociaż leży w Europie. Na zakup komiksu Pedrosy zdecydowałem się po kilku pochlebnych opiniach tu i ówdzie, oraz ze względu na fakt, że niedawno ukazało się jego trzecie wydanie. Skoro tytuł cieszy się taką popularnością, to postanowiłem się z nim zapoznać, zwłaszcza, że lubię klimaty podróżniczo-obyczajowe. Na początek chciałbym podkreślić wspaniałą kolorystykę tego albumu. Paleta barw zdecydowanie oddaje pogodę, nastroje bohaterów, kraj, w którym się znajdują bądź też stan trzeźwości. Albu jest kolorowy i nastrojowy.
Portugalia to historia o odkrywaniu samego siebie poprzez innych, poprzez sięganie w głąb przeszłości. Temat niezwykle interesujący, szczególnie dla osób, które interesują się genealogią, zawiłościami historyczno-familijnymi. Towarzyszymy Simonowi, który znajduje się na zakręcie życiowym, a bodźcem do rozpoczęcia wspominanej podróży okazuje się wesele jego kuzynki. Chciałem, naprawdę chciałem zaangażować się emocjonalnie w tę podróż, natomiast Simon okazał się być tak antypatyczną, odpychającą postacią, że dość szybko zobojętniałem na wydarzenia z kartek komiksu. Główny protagonista to zblazowany, pretensjonalny, niedojrzały mężczyzna w średnim wieku, który nie jest ani trochę interesujący, nie reprezentuje nic pozytywnego, ani jednej cechy, za którą można by go polubić; za to ma wieczne pretensje do wszystkich wokół i całego świata. Pierwsza część Portugalii to była dla mnie męka obcowania z tego typu człowiekiem. Troszkę więcej się dzieje w drugiej części albumu, gdzie pojawia się więcej bohaterów i historia zyskuje jakiś kontekst, niestety dla mnie było to za późno, bym się z Portugalią polubił. Ostatecznie komiks ma kilka dobrych momentów, ale to wszystko, co mogę powiedzieć o samej historii. Co do warstwy graficznej, Pedrosa operuje wprawnie ciekawym stylem, który może, ale nie musi, przypaść wszystkim do gustu. Jedna rzecz, której nie rozumiem, to wybór liternictwa. W dymkach, gdzie bohaterowie rozmawiają ze sobą, mamy bardzo interesującą, autorską czcionkę, natomiast w miejscach, gdzie wypowiada się narrator, czytamy tekst zapisany obrzydliwym Times New Roman, który nijak nie pasuje do reszty albumu. Może ktoś wie, czy był to celowy zabieg autora? 5/10

Zakazany Port to lekko baśniowa, romantyczna historia, w której wątki fantastyczne mieszają się z realiami początku XVIII wieku w portowym brytyjskim mieście Plymouth i na morzach, gdzie toczy się konflikt między Brytanią i Hiszpanią. Najsilniejszą siłą tego komiksu, moim zdaniem, jest jego warstwa graficzna, która zapiera dech w piersiach od pierwszej do ostatniej strony. Całość jest narysowana jakby szkicem, ołówkiem, co pozwala podziwiać pracę rysownika na zupełnie innym poziomie, niż zwykle. Drugą zaletą i niesamowitą siłą tego komiksu jest wprowadzenie w świat brytyjskiej, morskiej poezji, która jest równoległym narratorem wobec tego, co dzieje się na kadrach opowieści.
Sama historia okazała się dla mnie rozczarowująca i zdecydowanie nie zbliżyła się nawet do świetnych, morskich komiksów, które przeczytałem w tym roku: Płaszcz i szpony oraz Pasażerowie Wiatru. 6/10

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #843 dnia: Wt, 22 Listopad 2022, 01:09:23 »
RIP, tom 2: Maurice - duże rozczarowanie. Po bardzo obiecującym Derricku, otrzymujemy zdecydowany spadek jakości w warstwie scenariuszowej. Losy tytułowego bohatera są tak przeraźliwie schematyczne,  że czytelnik już po paru stronach może sobie spokojnie w głowie ułożyć przyszłe wydarzenia i zakończenie historii.  Ulotniło się także poczucie niepokoju towarzyszące  mi w czasie lektury tomu pierwszego. Na jego miejsce wskoczyła za to nuda - komiks ma jedynie 89 stron, a ja już gdzieś w połowie straciłem zainteresowanie losami bohaterów. Tytuł odpuszczam.

DC vs Vampires #1-#10 - kolejny elseword, który, o dziwo nie ustępuje w niczym takiemu DCeased Tom Taylora i jako rozrywka sprawdza się idealnie. Trup ściele się gęsto, nikt nie jest bezpieczny, a nasi ulubieni bohaterowie   są albo eliminowali w efektowny sposób lub przechodzą na stronę wroga stając się istotami nocy. Wszystko podlane dużą ilością absurdalnego humoru (test Batmana na "wampiryzm" bat-rodzinki rozbawił mnie do łez) i świetnymi zwrotami akcji (tożsamość króla wampirów spowodowała u mnie opad szczeny). Ja bawię się świetnie i z niecierpliwością wyczekuje ostatnich dwóch zeszytów serii. Aha, jeszcze mały plusik za Otto Schmidta jako rysownika serii.

Offline skil

« Odpowiedź #844 dnia: Cz, 24 Listopad 2022, 12:36:04 »
Upside Dawn - Jason znowu nie dowozi, a może po prostu nie po drodze mi z kierunkiem, w którym w pewnym momencie poszedł, bo za ostatni w pełni udany zbiorek uważam Low Moon z 2009 roku. Tutaj znowu dostajemy zbiór szortów opartych głównie na trawestacji innych utworów i motywów. Mamy trochę eksperymentów, zabawy formą i szortów bazujących na przewrotnej puencie. Ale sam pomysł na śmieszny gag to dla mnie za mało. Brakuje ciekawych i czasem egzystencjalnych dialogów, charakterystycznych dla wcześniejszej twórczości Jasona, które oprócz rozrywki potrafiły dostarczyć chwilę zadumy i refleksji. 6/10

Minus też dla Fantagraphics za sztuczne pompowanie objętości komiksu spulchnionym papierem.
« Ostatnia zmiana: Cz, 24 Listopad 2022, 12:38:42 wysłana przez skil »
A poza tym uważam, że Rosja powinna być zniszczona.

Offline wonap

« Odpowiedź #845 dnia: Cz, 24 Listopad 2022, 13:02:43 »
Wróciłem do Baśni;)

Offline perek82

« Odpowiedź #846 dnia: Cz, 24 Listopad 2022, 13:25:57 »
Luc Orient. Została końcówka drugiego tomu, trzeci. Jak mecze będą nudne to pyknę do końca tygodnia. Wtedy będę miał już wszystko nadgonione i będzie można się rozejrzeć za jakimś zamówieniem i biblioteką.
A sam komiks jak już akcja jest bardziej przyziemna to czyta mi się lepiej. Wiadomo, zestarzał się komiks i pomysły i dialogi takie trochę sztuczne się wydają (zresztą jak w Bruno Brazil). Ale lubię taką kreskę i na resztę przymykam oko.
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***
The Woods (2) *
Locke & Key (Keyhouse compendium) ***

Offline OokamiG

« Odpowiedź #847 dnia: Cz, 24 Listopad 2022, 13:30:07 »
BBPO Piekło na Ziemi aktualnie czytam drugi tom w małym maratonie całości. Jak dobrze wrócić do tego świata. Beznadzieja sytuacji wylewa się niemal z każdej strony.  Sugestywna kreska, choć autorów jest kilku to utrzymuje poziom. Zamykane są niektóre wątki i otwierane nowe. Bohaterowie, których losy cię interesują. Idealna lektura na jesienne, długie wieczory.

Offline burberry

« Odpowiedź #848 dnia: Cz, 24 Listopad 2022, 13:39:21 »
Kryzys na Nieskończonych Ziemiach. Niby przełomowe dzieło dla superbohaterów z DC, ale męczę strasznie. Momentami kartkuję. Nic ciekawego. Rysunki w klimacie lat 80.-90., co akurat jest na plus. Chyba już tylko superhero, które znam, mogło by mi podejść. Męczę się nawet w epicach ze Spider-Manem, chociaż z utęsknieniem czekam na Maximu Carnage, lol. Pewnie rozczaruję się jeszcze bardziej. A potem Clonage saga. Nie wiem, czy skończę, daję 5/10 ze względu na rysunki i momentami klimat.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #849 dnia: Cz, 24 Listopad 2022, 13:47:43 »
Władcy Chmielu. Jakie to jest dobre. Tomy 1-5 czytam już trzeci raz, tomy 6-8 będę czytał pierwszy raz.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline death_bird

« Odpowiedź #850 dnia: So, 26 Listopad 2022, 00:32:17 »
Z cyklu "miałem nie wchodzić w nowe serie" jestem po lekturze kupionego na wabia pierwszego zeszytu "Sara Lone".
I w sumie trochę taka dziwna sytuacja, bo tytuł należy do wydawnictwa "Sumerian Comics" (o którym swoją szosą w życiu nie słyszałem), ale na ich stronie owego tytułu nie dostrzegam. Hmm...  ???
W każdym razie. Z tego co mi na chwilę obecną wiadomo główną bohaterką jest zbuntowany, młody rudzielec, który nieoczekiwanie otrzymuje wiadomość zmuszającą ją do powrotu do domu. No i oczywiście w zw. z koniecznością owego powrotu rudzielec pakuje się w kabałę.
Żeby nie ładować spoilerów z całego pierwszego zeszytu: czas akcji to lata 60-te, miejsce akcji to jak na razie w sporej mierze jankeska prowincja a wszystko sprawia na pierwszy rzut oka wrażenie historii gangsterskiej/obyczajowej/politycznej(?). Taki trochę kogel-mogel, który gdyby koniecznie chcieć do czegoś przyrównać to chyba do okolic "Fade Out".
W każdym razie jak na jeden zeszyt zarzucono całkiem sporo haczyków z przynętami (nie wiem czy ów #1 nie opowiada wręcz zbyt wiele jak na było nie było zwiastun) i o ile pewne kwestie wydają się być nieco sztampowe, inne delikatnie naciągane o tyle klimat historii w połączeniu z całkiem zgrabnymi ilustracjami w manierze ołówkowo/kredkowej (będącej zdecydowanym oddechem od komputerowego SH) sprawiają, że człowiek przemyśliwuje nad ewentualnym nabyciem TP.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Bender

• Gość
« Odpowiedź #851 dnia: So, 26 Listopad 2022, 08:35:34 »
Below Ambition, Simon Hanselmann Pozycja, którą zdecydowanie można sobie odpuścić. Nawet wg samego autora, co sam podkreśla na końcu, więc nie do końca wiem po co to powstało. W Crisis Zone było wszystkiego za duzo i za długo. Tu dla odmiany, praktycznie nie ma nic.

Offline czytelnik

« Odpowiedź #852 dnia: So, 26 Listopad 2022, 09:39:05 »

Below Ambition, Simon Hanselmann

A dołączona płyta? Co tam jest?
« Ostatnia zmiana: So, 26 Listopad 2022, 11:18:43 wysłana przez czytelnik »

Offline PabloWu

« Odpowiedź #853 dnia: So, 26 Listopad 2022, 10:47:05 »
     W ramach nadrabiania wielu lat zaniedbań jeżeli chodzi o nasze krajowe komiksy tym razem wybór padł na tajemniczą  i dziwną serię  "Dwa Gwoździe" autorstwa Ottoicharta.
     Bardzo oryginalny pomysł, świetne wykorzystanie dawnych bóstw, pozornie lekkie i zabawne dialogi  , czuć że autor mocno  przyłożył się w wykreowanie świata i każda występująca postać jest w 100 procentach przemyślana . Kreska na pierwszy rzut oka nie przyciąga, ale razem z kolejnymi przekręcanymi kartkami uświadomiłem sobie ,że idealnie pasuje do scenariusza i nie mógł być rysowany inaczej:  nazywam to piękną brzydotą  , z "Wilqu " wieki temu miałem podobnie .   
     Przygody naszego swojskiego sfrustrowanego Korwina   ;) w parze z eskomoskim Bogiem , wykonywanie dziwnych piekielnych zadań  i wplatanie w to postaci historycznych to coś na co nie czekałem ale tak naprawdę bardzo potrzebowałem, jedna z ciekawszych polskich serii jakie czytałem. 3 tomy przeczytane na raz i czekam na więcej, może to zabrzmi dziwnie i wiem że skala porównawcza nie ta  ale ta seria sprawiła mi no może nie większy ale podobny fun jak "Donżon" . Ja ze swojej strony polecam i apeluję, żeby od czasu do czasu zamiast kolejnego tomu facetów w rajtuzach dawać szansę naszym autorom,   pozdrawiam!

Bender

• Gość
« Odpowiedź #854 dnia: So, 26 Listopad 2022, 13:41:35 »

A dołączona płyta? Co tam jest?

Płyta to może trochę na wyrost, bardziej pocztówka dźwiękowa. Jest to króciuki utwór rzeczonego duetu Horse Mania ;). Dużo bardziej interesujacy niż sam komiks.