Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 761524 razy)

Online Takesh

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #735 dnia: Pt, 14 Październik 2022, 14:14:29 »
Skończyłem Potwory. Zajęło mi to trochę czasu, ale nie dlatego, że jest to słabe, czy też rozczarowałem się. Nie. Wręcz przeciwnie. Jest to genialny, ciężki, prawdziwie genialny komiks.

Potrzeba trochę czasu, żeby go wogóle przeczytać, zastanowić się, czy po prostu zrobić przerwę na ułożenie sobie tego w głowie, tych emocji, tak ludzkich, prawdziwych...

Początek taki w sumie trochę szybki. Ale gdy przechodzimy do domu i dalej wstecz, to tempo się zmienia, jak i historia. I tu już wciąga na maxa. Wszystko toczy się naturalnie, tempo historii jest idealne. Co tu dużo pisać, to się pochłania. A przerwy wręcz wskazane.

Co do graficznej części, to jeszcze nikt nie napisał złego słowa. O ile rozumiem, że scenariusz nie jest dla każdego, to rysunek chyba nikt nie odważy się skrytykować. Techniczny warsztat doskonaly, narracja, detale i ich brak, wszystko na miejscu.

Genialny komiks. Aż chcę ponownie go przeczytać. Co też pewnie zrobię.

Nie jest to łatwy komiks, ale polecam z czystym sumieniem.

Offline Leyek

« Odpowiedź #736 dnia: Pt, 14 Październik 2022, 15:40:31 »
Co do graficznej części, to jeszcze nikt nie napisał złego słowa.

Chcesz to masz (bo już chyba ze drugi raz o tym wspominasz) :)
Dla mnie rysunki są w porządku, ale nic ponad to, powalić mnie nie powaliły. No, ale dla mnie ilość kreseczek na cm2 nie stanowi o genialności ;)

Online Takesh

« Odpowiedź #737 dnia: Pt, 14 Październik 2022, 15:52:29 »
Nie wiem czy doczytałeś do końca, ale tam są bardzo oszczędne kadry. Ilość kresek prawie do minimum.

A genialność nie przeliczam na kreseczki. Dla mnie osobiście to cała kompozycja plansz, kadrów, narracja i cała reszta są brane pod uwagę.

Offline Death

« Odpowiedź #738 dnia: Pt, 14 Październik 2022, 22:01:53 »
Każdy kolejny komiks Larceneta wydany w Polsce jest lepszy od poprzedniego. Codzienna walka była dobra, Raport Brodecka nawet bardzo, a Blast jest rewelacyjny.
Nie wiem co muszą zrobić Potwory, żeby to przebić. Mam nadzieję, że drugi tom Blasta wyjdzie jak najszybciej, bo skończyło się tak, że muszę wiedzieć co będzie dalej. Jak to dobrze, że są ci mali wydawcy, bo na Egmoncie to byśmy daleko nie ujechali. Tutaj Blast, Potwory, Mroczne Miasta, Krogulec, Burma, a zaraz Kultura wyda Tunele i Burnsa, a Timof Donżona. No jest co czytać.

Offline Eyeless

« Odpowiedź #739 dnia: Pt, 14 Październik 2022, 22:09:57 »
Tylko z tego całego dobra szykuje się miesiąc , w którym na komiksy "może" mi popłynąć w granicach 1.5K , a jeszcze na początku roku myślałem, że wydane 500zl w miesiącu to dużo.
Potwory jutro odbieram , a Blast leży grzecznie w koszyczku i czeka na zamówienie. Coś mi się zdaje, że długo już nie poczeka.
Żeby nie było pustego przelotu, to z ostatnich zakupionych pozycji najbardziej podszedł mi Węgiel i Krzem. Naprawdę dobra historia o walce AI o bycie bardziej ludzkim, takie ciekawe odwrócenie tematu w czasach gdy ludzkość powoli będzie dążyć do cybernetyzacji siebie i wszelkich nanopoprawek. Kilka naprawdę świetnych momentów jak choćby ten po nieudanej ucieczce, doskonałe wyczucie autora celem podkreślenia stanu psychicznego bohaterki, człowiek by sobie tego nie uczynił. Do tego w warstwie graficznej również jest dobrze, a ujęcia z Salar de Uyuni oderwały mnie na pewien czas od samej lektury.
« Ostatnia zmiana: Pt, 14 Październik 2022, 22:18:59 wysłana przez Eyeless »

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #740 dnia: Pt, 14 Październik 2022, 23:32:41 »
Jak to dobrze, że są ci mali wydawcy, bo na Egmoncie to byśmy daleko nie ujechali.

ETZ ;)

Offline Pestak

« Odpowiedź #741 dnia: So, 15 Październik 2022, 07:21:24 »
Przeczytałem właśnie DC Pokolenia. Moim zdaniem słabizna. O ile sam pomysł wyjściowy polegający na zebraniu bohaterów z różnych epok był ciekawy to już samo poprowadzenie historii bardzo słabiutkie. Aż się prosiło żeby pobawić się trochę więcej interakcjami pomiedzy poszczególnymi bohaterami. Motywacja złoczyńcy też nie trzymała się kupy. Właściwie osiągnął on swój cel jeszcze bez realizacji swojego złowieszczego planu więc po cholerę chciał go zrealizowac do końca? Na plus należy zaliczyć chwilowy sentymentalny powrót do lat 90,-tych i przypomnieć sobie czasy TM-Semic.

Offline hansior

« Odpowiedź #742 dnia: So, 15 Październik 2022, 15:58:25 »
Słyszeliście, co zrobił Eddie Gein? - jakoś mało słyszałem o tym komiksie, ale zachęcił mnie opis. Zaciekawiło mnie połączenie tematu o psychopatycznym mordercy z informacją, że opiera się on faktach. Faktach zebranych z dużą dokładnością. Nie bez powodu jako jeden z autorów scenariusza podawany jest Harold Schechter, autor książki "Psychopata". Tam opisana jest cała ta sytuacja. Jest ona tak nieprawdopodobna, że poniosło mnie i sprawdziłem, czy rzeczywiście istniała taka postać, jak Edward Gein. Komiks jest lekko fabularyzowany, ale jest napisany w formie dokumentu. Robi mocne wrażenie.

Offline perek82

« Odpowiedź #743 dnia: Nd, 16 Październik 2022, 13:50:53 »
Epilog. Jestem w połowie i zrobiłem sobie przerwę na obiad, żeby dłużej obcować z tym komiksem. Na początku zacząłem się zastanawiać, co mnie podkusiło bo ani fabuła ani rysunki nie wydały mi się znajome. Ale nagle tematyka z obyczajowo-rodzinnej zaczyna się przeplatać z historyczno-polityczną, z wątkami szpiegowskimi. Co chwila cofam się o parę stron, żeby upewnić się, że na danym kadrze było to, co staje się istotne za chwilę. Rysunek dość uproszczony, czasami nawet symboliczny. Sporo "niemych" wstawek jak retrospekcje czy jazda motocyklem przez miasto. Komiks czarno-biały, chociaż na tylnej okładce jest parę kolorowych kadrów i w sumie wyglądają super.
Na razie jest super. Czekam na jakiś twist na koniec i wtedy będzie pozamiatane.
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***
The Woods (2) *
Locke & Key (Keyhouse compendium) ***

Offline Pablos

« Odpowiedź #744 dnia: Nd, 16 Październik 2022, 21:45:31 »
Cześć,
rzadko się na forum udzielam, ale często sugeruję się przy zakupach zdaniem forumowiczów, więc postanowiłem, że też się podzielę tym co ostatnio udało mi się przeczytać i jak to odebrałem. Ostatnie kilka pozycji, które skończyłem:
Kroniki Dyplomatyczne - kupiłem kilka lat temu ale dopiero teraz się za to zabrałem. Choć pewnie gdybym wiedział jak dobre to jest, to od razu bym to przeczytał. Komiks rewelacja - jak ktoś lubi korpo humor a'la Dilbert to ta pozycja jest strzałem w 10. Bawiłem się przy tym świetnie! Polecam, choć chyba już teraz trudno to dostać.
Punisher Marvel Knights t.3 - Ennis zawsze na propsie. Ten tom co najmniej trzyma poziom poprzednich, a być może jest nawet lepszy. Mi się w każdym razie podobał. Lubię Punishera, a w wydaniu Ennisa szczególnie. Oczywiście czekam na paczkę z Epikiem od Egmontu.
Sin City (2 pierwsze tomy) - Tak wiem, jestem pewnie jedyną osobą na forum, która tej kultowej pozycji jeszcze nie czytała, ale cóż... tak wyszło. Jeśli jednak znalazłby się ktoś jeszcze, kto ma tę serię przed sobą to tylko wspomnę, że całkowicie rozumiem, dlaczego seria ta ma status kultowej. Treść i forma absolutnie genialne. Czytam powoli z wielką przyjemnością.
Republika czaszki - przeczytałem z przyjemnością, ale bez zachwytu. Ot- dobre czytadło na wieczór, do którego pewnie jednak nie wrócę. Osobiście wolałbym, by kreska była bardziej szczegółowa, ale to zawsze kwestia gustu.
Spider-man Epic 4 - czytam po 1-2 zeszyty wieczorami i strasznie się przy tym męczę (jestem gdzieś w 3/4). Tak jak pierwsze Epiki były ok (miły powrót do przeszłości), tak ten już jest zbyt infantylny dla mnie. Mam nadzieję, że kolejne będą jednak bardziej strawne.

Teraz w kolejce czeka Mort Cinder.

Offline perek82

« Odpowiedź #745 dnia: Nd, 16 Październik 2022, 22:20:35 »
Epilog.
Na razie jest super. Czekam na jakiś twist na koniec i wtedy będzie pozamiatane.
Twist jest😀 co prawda nie taki, jaki by się chciało czy spodziewało ale to może w sumie na plus.
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***
The Woods (2) *
Locke & Key (Keyhouse compendium) ***

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #746 dnia: Nd, 16 Październik 2022, 22:23:30 »
Sin City (2 pierwsze tomy) - Tak wiem, jestem pewnie jedyną osobą na forum, która tej kultowej pozycji jeszcze nie czytała, ale cóż... tak wyszło. Jeśli jednak znalazłby się ktoś jeszcze, kto ma tę serię przed sobą to tylko wspomnę, że całkowicie rozumiem, dlaczego seria ta ma status kultowej. Treść i forma absolutnie genialne. Czytam powoli z wielką przyjemnością.

Zazdroszczę pierwszej lektury, chciałbym o tym komiksie zapomnieć i móc przeczytać raz jeszcze pierwszy raz.

Offline Midar

« Odpowiedź #747 dnia: Pn, 17 Październik 2022, 01:33:50 »
Zazdroszczę pierwszej lektury, chciałbym o tym komiksie zapomnieć i móc przeczytać raz jeszcze pierwszy raz.
Właśnie to jest problem, z tym komiksem. Czytałem tylko raz, jak się zaczął u nas ukazywać 20 lat temu (do dziś mam to wydanie w stanie igła) i wszystko pamiętam, więc wciąż odkładam ponowne czytanie licząc, że w końcu fabuła się zatrze w pamięci. Za to nie pamiętam, o czym było sporo komiksów przeczytanych całkiem niedawno.

Offline burberry

« Odpowiedź #748 dnia: Pn, 17 Październik 2022, 09:40:27 »
Bernard Prince 1. 5/10 Rzeczywiście ramotka. Widać, że rysownik dopiero zaczynał stawiać kroki w przemyśle, bo w wielu miejscach ginie perspektywa, aczkolwiek mam nadzieję, że tomie 2 będzie widać znaczącą poprawę. Fabuła często jest naiwna, szybka, momentami rozczarowująca. Mam jeszcze tom 2 i nieśmiało liczę na wzrost formy.

Uwodzenie. 6/10 Historia architektoniczno-kryminalna. Świetnie wydany, klimatyczny komiks. Przyznaję, że najbardziej do gustu przypadła mi warstwa wizualna Uwodzenia. Na wybranym offsetowym papierze rysunki przybranę w kilka kolorów, rysowane grubą kreską sprawiają niesamowite wrażenie, a sam styl jest mocno undergroundowy. Z wyżej wymienionych powodów warto, fabuła była dla mnie drugoplanowa i nie do końca odpowiedziała na moje oczekiwania i wyobrażenia.

Offline Leyek

« Odpowiedź #749 dnia: Pn, 17 Październik 2022, 09:48:45 »
Właśnie to jest problem, z tym komiksem. Czytałem tylko raz, jak się zaczął u nas ukazywać 20 lat temu (do dziś mam to wydanie w stanie igła) i wszystko pamiętam, więc wciąż odkładam ponowne czytanie licząc, że w końcu fabuła się zatrze w pamięci. Za to nie pamiętam, o czym było sporo komiksów przeczytanych całkiem niedawno.

Nie ujmując Sin City nic z jego klasy, ale odnośnie pamiętania to może jest tak, że wtedy mało co wychodziło i każdy komiks był celebracją, a te lepsze dobrze Ci w pamięci zapadały. A teraz tyle tego wychodzi, że zaczyna się wszystko zacierać ;) No i nie oszukujmy się im człowiek starszy tym gorzej zapamiętuje nowe rzeczy :)

Kroniki Dyplomatyczne

Świetny komiks. Myślę, że złapałby się w moim top 10 przeczytanych.