Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 764582 razy)

Offline rzodkiew

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #300 dnia: Śr, 16 Marzec 2022, 11:16:45 »
Siegnąłem po Maskę t1, dobra rzecz do rozerwania się wieczorami po ciężkim dniu. Szkoda, że filmowa adaptacja nie była zrobiona w duchu oryginału.

Online Castiglione

« Odpowiedź #301 dnia: Śr, 16 Marzec 2022, 17:42:14 »
Też akurat czytam i trochę wkurza mnie ten gruby papier, ciężko się ten komiks rozkłada i lubi się sam zamykać. Tyle jest nieraz narzekania, a w sumie dużo wygodniej czyta mi się Egmonty.

Offline Szekak

« Odpowiedź #302 dnia: Śr, 16 Marzec 2022, 18:35:10 »
Ja obecnie czytam Dwóch Braci od Muchy i musze przyznać, że wciągnęła mnie ta opowieść. Klimatyczna, wciągająca, płynie się przez nią... również dzięki urokliwej, choć dość prostej kresce. Czerń i biel + offset to jest to co lubię. Komiks przeszedł jakoś tak bez echa i pozytywnie się zaskoczyłem.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline rzodkiew

« Odpowiedź #303 dnia: Cz, 17 Marzec 2022, 08:59:10 »
Też akurat czytam i trochę wkurza mnie ten gruby papier, ciężko się ten komiks rozkłada i lubi się sam zamykać. Tyle jest nieraz narzekania, a w sumie dużo wygodniej czyta mi się Egmonty.
A to prawda akurat, że to trochę nieporęczne do czytania, niemniej zabawa wynagrodziła mi te niedogodności.

W tej chwili jestem po pierwszym Sin City, nadszedł czas, żeby się z tym wreszcie zapoznać. No dobre to jest.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #304 dnia: So, 26 Marzec 2022, 18:25:59 »
Skończyłem po raz drugi Universal War One 1 i dalej czyta i ogląda się to zajebiście . Czapki z głów dla autora bo wykonał tytaniczną pracę przy scenariuszu i rysunkach, taki kosmos chce się czytać i podziwiać, historia wciąga jak bagno . Dla mnie ten cykl jest o pół kroku za Wieczną Wojną , także polecam kupować póki jest dostępny, czytać i delektować się powoli tą niesamowitą i klimatyczną historią, nawet jeśli nie jesteście fanami s-f .Ode mnie mocne 9+/10 .

Offline PabloWu

« Odpowiedź #305 dnia: Nd, 27 Marzec 2022, 16:38:10 »
Skończyłem "czytać" Jedynaczkę od Mandioci, przepięknie narysowany , ciepły i emocjonalny komiks bez słów od którego nie sposób się oderwać . Pięknie zobrazowana została ta dziecięca ciekawość  i  wiara w jedność otoczającego świata .  Niby adresowany jest do dzieciaków,  ale  każdemu przyda się taka lekcja i przypomnienie, że mimo dzielących Nas różnic żyjemy obok siebie i odrobina życzliwości, uśmiechu i właśnie tej dziecięcej naiwności może sprawić, że ten nasz lokalny świat może być lepszy.
  U ruskich to powinna być lektura szkolna , ode mnie mocne 9/10 .

Bender

• Gość
« Odpowiedź #306 dnia: Nd, 27 Marzec 2022, 17:03:15 »
Norman Może to nie najlepszy tytuł Tezuki, still good fun.

LastMan 7  Cudownie w końcu wrócić do tego świata. Nie mam pojęcia czemu First Second przestało to wydawać po 6tym tomie. I niestety na tyle dawno temu, że musiałem sobie przypomnieć jak się skończył.

Offline Leyek

« Odpowiedź #307 dnia: Nd, 27 Marzec 2022, 21:37:05 »
Skończyłem po raz drugi Universal War One 1 i dalej czyta i ogląda się to zajebiście . (...)

Po jakichś 5 latach wreszcie zdecydowałem się ostatnio dokupić UW1 tom 2. Tom 1 niby mi się podobał, ale strasznie drażniła mnie jakaś taka nastoletnia maniera w wypowiedziach bohaterów (całkiem dojrzałych), potem tom 2 się wyprzedał i tak zostało. A teraz przed przeczytaniem t. 2 muszę sobie odnowić pierwszy :)

Ostatnio mało co czytałem, ale Zasada trójek Spella z miejsca wskoczyła na pozycję lidera tegorocznych komiksów. Dzieło kompletne, świetne graficznie, bardzo ciekawy wykreowany świat, dojrzała fabuła.

Dziś zacząłem (i prawie już skończyłem) Clean break. Jeśli końcówka nie zawali to też bardzo mocna pozycja.

Offline rzodkiew

« Odpowiedź #308 dnia: Pn, 28 Marzec 2022, 09:18:46 »
Skończyłem pierwszych 6 części Sin City - to była naprawdę dobre, oprócz części 6, która mnie wynudziła. Teraz nadrabiam Kompletne Akta 5/18 - trudno mi ocenić to obiektywnie, bo mam słabość to tego uniwersum i już czekam na kolejne tomy.

Offline Takesh

« Odpowiedź #309 dnia: Wt, 29 Marzec 2022, 20:45:27 »
Od jakiegoś czasu czytam cały świat Incala według chronologii powstawania. Jakie to jest dobre. Lata mijają, a to nadal świetne historie. Najbardziej chyba polubiłem serię Metabaronów, ale wszystko ma równy, wysoki poziom.

Właśnie skończyłem Technokapłanów w wydaniu E z początku wieku i naszło mnie trochę czytając zbiorcze wydanie części 6-8. Pomijam cenę 69 PLN, bo to 2006 rok, ale 144 strony w miękkiej okładce bardzo wygodnie się czytało. Obecnie wszystkie tego typu wydania zbiorcze mają twardą okładkę. Tylko po co? Jeśli nie jest to wymóg licencyjny, to z chęcią więcej takich wydań bym widział. Ba! Nawet SH w jakości druku Star Wars Komiks czy Fantasy Komiks.

No cóż, biorę się za Broń Metabarona z 2009 roku z okładkową ceną 35 złotych...

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #310 dnia: Wt, 29 Marzec 2022, 20:49:45 »
U mnie Incal zawsze na pierwszym miejscu, być może nawet nie tylko w tym uniwersum, ale w ogóle ze wszystkich komiksów. Ale Kasta zaraz po nim.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #311 dnia: Cz, 31 Marzec 2022, 08:51:22 »
LastMan 7 zmiażdzył i zaorał.

a SNIFF pozytywnie zaskoczył. Fajny, oryginalny pomysł, ciekawa narracja. Świetne rysunki Pronostico. Zresztą debiut o ile się nie mylę, jak dla mnie wschodząca gwiazda.

Teraz na tapecie Olympia. (Vives, Ruppert+Mulot), Kontynuacja brawurowego The Grand Odalisque tego samego teamu.

Offline wujekmaciej

« Odpowiedź #312 dnia: Cz, 31 Marzec 2022, 09:42:42 »
LastMan 7 zmiażdzył i zaorał.

Możesz napisać coś więcej ? Utknąłem na 4 tomie i zastanawiam się czy kontynuować :)

Bender

• Gość
« Odpowiedź #313 dnia: Cz, 31 Marzec 2022, 10:37:23 »
Jeśli się zastanawiasz, to znaczy że chyba nie zatrybiło i nie do końca wiem jak miałbym zmienić Twoje odczucia. Są jakie są ;). Dla mnie to jedna z najlepszych serii jaką czytałem (i oglądałem). Im dalej w las tym LastMan jeszcze bardziej sie rozpędza, co wydaje się za każdym razem niemożliwe, a jednak. 7 tom to mój powrót do serii po dłuższym czasie i po prostu zmiótł mnie z planszy. Brawurowo opowiedziane i narysowane, nie bierze jeńców. I choć nie przepadam za cliffhabgerami jako narzędziem tak tu je kocham. Zauroczenie światem i jego oryginalnością a jednocześnie lekkim, nie nadętym stylem pisania wróciło z pełną mocą.

Cytując cytat z okładki "LastMan na zawsze w moim serduszku"  ;)

Bender

• Gość
« Odpowiedź #314 dnia: Wt, 05 Kwiecień 2022, 10:19:26 »
Olympia, mimo iż odrobine słabsza od pierwszej części The Grande Odalisque, nie zawiodła. Kolejna świetnie opowiedziana i narysowana heist story od tria Vives, Ruppert+Mulot. "Cinematic" to zwrot, który automatycznie ciśnie sie na usta. To jest tak bardzo kinowe, że ma sie wrażenie momentami, że to adaptacja filmu w 1:1. Zresztą nie zdziwię sie jeśli taki film kiedyś powstanie, bo nadaje sie idealnie. Było jedno lekko groteskowe przegięcie fabularne, przez które realizm trochę ucierpiał, ale wybaczam. Świetna rzecz.