Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 764808 razy)

Offline Dracos

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #285 dnia: Nd, 20 Luty 2022, 20:40:40 »
Jeśli ktoś ma czas i ochotę to może się pokusić o przeczytanie w porządku chronologicznym podanym na fr wiki https://fr.wikipedia.org/wiki/Thorgal#Chronologie

Offline misiokles

« Odpowiedź #286 dnia: Nd, 20 Luty 2022, 20:42:06 »
Bez różnicy, nawiązania są na tyle proste, że bez problemu się wszystko ułoży w głowie niezależnie od kolejności czytania.

Offline kv

« Odpowiedź #287 dnia: Nd, 20 Luty 2022, 20:49:05 »
Przeczytane 3 tomy Wbrew naturze oraz Geneza.

Wbrew naturze to ciekawy komiks, z kilkoma zwrotami akcji, nie nudzi się czytany ciągem a wręcz chcesz zobaczyć jak zakończy się ta historia. No i fajne rysunki...

Geneza - bardzo ciekawa wersja świata po.....
Spoiler: PokażUkryj
zagładzie.
Niby nic nowego w temacie postapo, ale jednak...  ;D
Co do rysunków, nie jestem fanem takiej kreski, ale ciekawy scenariusz niwelował ten "dyskomfort". Choć ostatnio coraz częściej sięgam za komiksy z kreską mniej realistyczną niż lubię, więc może mój osąd jest "spaczony" - ciekawe, czy to już się staję prawdziwym komiksiarzem?  :o

Offline kv

« Odpowiedź #288 dnia: Nd, 20 Luty 2022, 21:18:04 »
Jeśli ktoś ma czas i ochotę to może się pokusić o przeczytanie w porządku chronologicznym podanym na fr wiki https://fr.wikipedia.org/wiki/Thorgal#Chronologie
Ciekawie, po 40. tomie (jeśli zamknie się to jako dyptyk z Neokorą) zamierzam "zamknąć" serię, więc przeczytam sobie całość zgodnie tą rozpiską chronologiczną - zobaczymy jak to wyjdzie  ;)

Offline rzodkiew

« Odpowiedź #289 dnia: Pn, 21 Luty 2022, 07:48:55 »
Shadows On The Grave Corbena, ktoś tu na forum polecał, więc spróbowałem, tym bardziej że Duchy zmarłych też mi podeszły. To był dobry wybór.

Offline starcek

« Odpowiedź #290 dnia: Pn, 21 Luty 2022, 09:29:32 »
Cartland 1 Kolejny western, który okazał się dobrym wyborem, ale pozostawia mieszane uczucia. Mam jednak ochotę na kolejny tom, ale czy seria zostanie dłużej na półce do powtórzenia lektury - tego jeszcze nie wiem.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline burberry

« Odpowiedź #291 dnia: Pn, 21 Luty 2022, 09:43:52 »
Cartland 1 Kolejny western, który okazał się dobrym wyborem, ale pozostawia mieszane uczucia. Mam jednak ochotę na kolejny tom, ale czy seria zostanie dłużej na półce do powtórzenia lektury - tego jeszcze nie wiem.

Cartland #1 to dla mnie był najlepszy western, jaki przeczytałem jak dotąd. Mocno klimatyczny, brudny i z ciekawymi przygodami. Dwójka była o poziom słabsza, ale jedynka dla mnie 9/10. Jim Cutlass, Bouncer czy Buddy Longway się nie zbliżyli do tego poziomu.

Online perek82

« Odpowiedź #292 dnia: Pn, 21 Luty 2022, 09:56:44 »
Wyniki głosowania zdają się temu przeczyć 😀
Mnie drugi tom Cartlanda bardziej się podobał ale Buddy Longway wygrał to starcie. A drugi tom dzisiaj wpadnie w moje łapki bo już bonito go dla mnie ma.

Mnie ostatecznie Snowpiercer rozczarował na tyle, że po 2 tomach mówię pas. Bez spojlerowania dodam, że zmiana scenarzysty (oczywiście obiektywnie konieczna jeśli miały być dalsze tomy) wpłynęły na mój odbiór. Druga część ma podobny klimat ale nadal trochę się nudziłem a same rozwiązania fabularne mnie nie przekonywały.
Sandman. Teatr tajemnic (3) **
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***

Offline starcek

« Odpowiedź #293 dnia: Pn, 21 Luty 2022, 10:24:51 »
Mnie na początku irytował ogromnie styl rysowania - przypominał Tetfola lub Arię, czyli dla poziom B z przechyłem w stonę C - tyle, że z każdym tomem jest coraz lepiej. Tyle, że wtedy drażnić zaczął mnie scenariusz - miałem poczucie, że niekiedy opowieści dryfują tak jakby pisane na kolanie w poczuciu "zaraz się czymś załata". Brak mi poczucia przemyslanej od początku do końca opowieści i jednoznacznego charakteru.

Pewnie zaraz zostanę ukrzyżowany, ale jednak po pierwszym tomie Cartland mimo wszystko ciekawszy od Cutlassa, bo tam w końcówce to juz zupelnie pociąg odjechał. A tutaj do końcówki jeszcze u mnie kawałek.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Online donT

« Odpowiedź #294 dnia: Pn, 21 Luty 2022, 10:36:05 »
Shadows On The Grave Corbena, ktoś tu na forum polecał, więc spróbowałem, tym bardziej że Duchy zmarłych też mi podeszły. To był dobry wybór.

Ciesze sie, ze Ci podeszlo. Innym takze polecam ;-)
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Online perek82

« Odpowiedź #295 dnia: Cz, 24 Luty 2022, 21:02:36 »
Zaczynam dzisiaj Bernard Prince (3 tomy), w kolejce 3 tomy Luc Orient. Przytkam się tym na jakiś czas.
Sandman. Teatr tajemnic (3) **
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***

Offline kosmoski

« Odpowiedź #296 dnia: Cz, 24 Luty 2022, 23:17:02 »
Dingo - takie fantastyczno - horrorowe noir, ale bardzo lekko i zgrabnie podane. Opowieść o facecie, który zgubił dość ważną skrzynkę, której zawartość może nawet i zmienić losy świata. No i teraz musi ją odzyskać. W tle pełno odwołań do mitologii, sporo akcji, a wszystko zakończone bardzo satysfakcjonującym finałem.

Avengers - Bez drogi do domu - hmm, kupiłem z ciekawości, by zobaczyć jak wciągnęli Conan do uniwersum Marvela. Dość prosta fabuła ze standardowymi rysunkami, ze strasznie patetycznym i słodkim aż do pożygu rozstrzygnięciem.

Klezmerzy - 1 - Podbój Wschodu - no jest sztosik, a posłowie Sfara na końcu to już w ogóle odjazd. Teraz trza dorwać kolejną część.

Trylogia Nikopola - zupełnym przypadkiem zacząłem na początku tygodnia i strasznie mnie dziś przybiło, jak się okazało, że to co się tam dzieje, jest w tak dużym zakresie cholernie aktualne...

Bender

• Gość
« Odpowiedź #297 dnia: Cz, 10 Marzec 2022, 09:52:23 »
Dungeon: Zenith Vol.4 - nadal w formie  8)

Online donT

« Odpowiedź #298 dnia: So, 12 Marzec 2022, 14:35:44 »
Pacjent

Wczoraj wieczorem "wchlonalem" go bez popity przy jednym posiedzeniu, co nie zdarza mi sie zbyt czesto w przypadku komiksow o objetosci prawie 300 stron. Tak, jak w przypadku Dni, ktorych nie znamy - nie nastawialem sie na nic, chcialem jedynie przekonac sie czy to rzeczywiscie takie dobre jak tu i owdzie pisza. I jest dobre, choc nie tak, jak wielki poprzednik. Pacjent to komiks z gatunku, gdzie wmawiasz sobie, ze przeczytasz jeszcze strone, dwie i odlozysz na pozniej, a czytasz w calosci. Jednakze pomimo tego, ze historia jest bardzo interesujaca i trzymajaca w napieciu, to niestety mniej wiecej w polowie staje sie dosc przewidywalna. Dosc szybko wszystko staje sie jasne co, kto i dlaczego. Autor ewidentnie za wczesnie odkrywa przed czytelnikiem swoje karty. Niejednoznaczna koncowka natomiast zostawia nas z uczuciem pewnego niedosytu. Mialem wrazenie jakby komiksowie zabraklo ostatniego rozdzialu, spinajacego ostatecznie wszystkie watki. Nie znaczy to, ze Pacjent to tytul sredni czy slaby. Bynajmniej - to nadal kawal nietuznikowej, badzo mocnej lektury, ktora warto sprawdzic na wlasnej skorze. Ja absolutnie nie zaluje, a sam komiks z cala stanowczoscia zostaje na mojej polce. Na pewno jeszcze kiedys do niego wroce.
« Ostatnia zmiana: So, 12 Marzec 2022, 14:49:50 wysłana przez donT »
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline kosmoski

« Odpowiedź #299 dnia: Wt, 15 Marzec 2022, 16:34:40 »
Malarz - dla mnie rewelacja. Umiejętnie budowany nastrój, zgrabnie poprowadzona fabuła i klimatyczna kreska. Jak ktoś do tego lubi horrory, to powinien świetnie się bawić wyłapując różne nawiązania. Pewniak do mojej tegorocznej topki.