Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 763142 razy)

Offline burberry

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #3765 dnia: Pn, 23 Czerwiec 2025, 13:26:53 »
Trent miałem na liście od dawna, ale opinia Popiela mnie skutecznie odstraszyła.  ;)

Offline Dracos

« Odpowiedź #3766 dnia: Pn, 23 Czerwiec 2025, 14:15:57 »
Trent miałem na liście od dawna, ale opinia Popiela mnie skutecznie odstraszyła.  ;)
Nie wiem czy warto brać pod uwagę opinie kogoś kto uważa że Jonah Hex jest lepszym westernem od Blueberry'ego, no ale co kto lubi.

Offline Popiel

« Odpowiedź #3767 dnia: Pn, 23 Czerwiec 2025, 14:29:37 »
A co ma dywagacja o wyższości Hexa na Blueberrym (lub odwrotnie) do faktu, że "Trent" jest zwyczajnie kiepskim komiksem, udającym coś dorosłego, a przeznaczonym dla mniej oczytanych nastolatków?
« Ostatnia zmiana: Pn, 23 Czerwiec 2025, 14:38:27 wysłana przez Popiel »

Offline Xmen

« Odpowiedź #3768 dnia: Pn, 23 Czerwiec 2025, 14:31:45 »
No ma wiele bo jonah Hex zwyczajnie jest kiepskim komiksem.
« Ostatnia zmiana: Pn, 23 Czerwiec 2025, 14:37:52 wysłana przez Xmen »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Popiel

« Odpowiedź #3769 dnia: Pn, 23 Czerwiec 2025, 14:42:49 »
Według Ciebie. Tak jak Trent według mnie.

Brutalność Hexa, bezkompromisowość niektórych pomysłów, realizm Dzikiego Zachodu, moralna ambiwalencja, mnogość lokacji i wydarzeń, zwięzłość narracyjna przy jednoczesnym sprawnym operowaniu rysunkową narracją, brak pseudo głębokich przemyśleń na rzecz pozostawienia refleksji po stronie czytelnika - wszystko to stawia Hexa o kilka półek wyżej od "Trenta". Oczywiście w mojej opinii.

Offline Takesh

« Odpowiedź #3770 dnia: Pn, 23 Czerwiec 2025, 14:53:42 »
Trenta (jeszcze) nie czytałem. Ale Hex to super komiks jest i basta!

Offline Xmen

« Odpowiedź #3771 dnia: Pn, 23 Czerwiec 2025, 14:55:43 »
Wszystko można ubrać w ładne słowa.
Krótko pisząc jonah Hex to taki Marvelek z lat 2000+, tyle, że na dzikim zachodzie. Szczególnie rysunkowo. Raczej też young adult niż jakieś poważne, zmuszające do refleksji tematy. Zwyczajna rąbanka osadzona w czasach w których przemoc nie była niczym nadzwyczajnym
« Ostatnia zmiana: Pn, 23 Czerwiec 2025, 15:02:30 wysłana przez Xmen »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline bfg

« Odpowiedź #3772 dnia: Pn, 23 Czerwiec 2025, 15:43:01 »
Dla mnie Trent to jeden z fajniejszych komiksów jakie czytałem :-) Jedyny minus przy tym komiksie miałem taki, że historie się kiedyś skończą, a kolejne tomy nie powstały.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #3773 dnia: Pn, 23 Czerwiec 2025, 16:11:58 »
Mnie się Hex nie podobał. W sensie nie, że jest zły, ale przeczytałem 2 albo 3 tomy, bo na różnych wyprzedażach można to było dostać za grosze, i to jest takie totalne czytadło, które zaraz ulatuje z głowy. A szkoda, bo to fajna postać, gdyby tak z 10 lat wcześniej ktoś się za to zabrał pod brandem Vertigo... Przeczytałbym taki brutalny western z kreską jak np. "Kaznodzieja".

Offline Takesh

« Odpowiedź #3774 dnia: Pn, 23 Czerwiec 2025, 16:26:39 »
Hex to DC, nie Marvel.

Seria ta posiada plejadę światowych twórców, w tym rysownika Torpedo w wielu numerach. Poza nim Cooke, Torres i wielu innych. Rysunkowo daleko mu do "marvelków". Graficznie to jest poziom Vertigo. Starego Vertigo.

A scenariusze są bardzo przemyślane, historie to zazwyczaj jeden zeszyt. Hex jest tam bezwzględny, bez kompromisowy, rzadko podejmujący decyzje, których oczekuje tłum. Dają one dużo do myślenia i wymagaja przerwy po każdym zeszycie. Ja to czytałem na bieżąco jak wychodziło w USA i co miesiąc dostawałem kawał dobrej histori, kopniaka w jaja i plaskacza, a do tego graficzną ucztę.

Wtedy Hex to była dla mnie topka w DC, obok Gotham Central. Zresztą oba tytuły śmiało mogly być z szyldem Vertigo. Niczego im nie brakuje i ja gorąco polecam.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #3775 dnia: Pn, 23 Czerwiec 2025, 17:04:23 »
A co ma dywagacja o wyższości Hexa na Blueberrym (lub odwrotnie) do faktu, że "Trent" jest zwyczajnie kiepskim komiksem, udającym coś dorosłego, a przeznaczonym dla mniej oczytanych nastolatków?

Jeśli uważasz Hexa za dobry komiks, a ktoś uważa za słaby, to tym samym Twoja opinia o Trencie nie jest dla niego miarodajna. Skoro w przypadku Hexa macie odmienną ocenę, to jest spora szansa, że i w przypadku Trenta będzie podobnie.
Jeszcze obu nie czytałem, więc nie zajmuję stanowiska, choć Twoja opinia o Trencie mnie zmartwiła.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #3776 dnia: Pn, 23 Czerwiec 2025, 18:20:26 »
Mnie się właśnie średnio podoba taka seria złożona z 1-zeszytowych historii.

Graficznie to jest poziom Vertigo. Starego Vertigo.
Z tym to się kompletnie nie zgadzam, przecież to całkowicie inny styl

Offline Takesh

« Odpowiedź #3777 dnia: Pn, 23 Czerwiec 2025, 18:49:41 »
Mały artykuł na temat artystów Hexa.

https://comicsalliance.com/jonah-hex-art-comic/

Jordi Bernet nie kwalifikuje się na Vertigo? Fiona Staples? J.H. Williams III też nie? Eduardo Risso? Darwyn Cooke?

Co Ci artyści mogą wiedzieć o Vertigo... ::)

Offline donT

« Odpowiedź #3778 dnia: Pn, 23 Czerwiec 2025, 21:13:43 »
Troche pod wplywem ostatnich wydarzen, a troche dlatego, ze tytul ten stoi na mojej polce od lat nie ruszany, odswiezylem sobie Persepolis. Choc calosc uwazam za kanon, to czesc pierwsza, Historia dziecinstwa, zawsze wydawala mi sie o wiele bardziej interesujaca. Zycie w kraju, ktory doslownie stanal na glowie, bedacego u progu przeksztalcen polityczych, a przede wszystkim kulturowych, targanym wewnetrznymi oraz zewnetrznymi konfliktami, to nie lada wyzwanie. Perspektywa obrana przez Satrapi czyli ukazanie wydarzen z punktu widzenia dziecka, nadaje opowiesci dodatkowej sily i niezwyklej szczerosci. Mlody czlowiek nie ocenia, nie analizuje lecz zwyczajnie, moze nieco naiwnie, patrzy i opisuje co widzi z charakterystyczna dla swego wieku niewinnoscia i prostota. Poniewaz nie wszystko rozumie, z pomoca przychodzi jej nieposkromiona wyobraznia. Marjane jest inteligentna, rezolutna, mala buntowniczka i nieraz przysparza sobie i swoim rodzicom klopotow. Jej dzieciece marzenia o rownosci i sprawiedliwosci sa jednak skonfrontowane z ideologicznym walcem, ktory nie zna litosci i nie bierze jencow. W konsekwencji zmuszona jest do opuszczenia ojczyzny, ktora jest dla niej jak klatka dla ptaka. Persepolis to wspaniala podroz, opowiesc o sile charakteru oraz swiadectwo w jaki sposob nasza tozsamosc ksztaltowana jest przez otoczenie. To takze manifest aby zawsze byc soba, bez wzgledu na narzucane okolicznosci. Zapomnialem jak dobry jest to komiks, ale ciesze sie, ze do niego wrocilem. Takie powroty sa czysta przyjemnoscia.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Xmen

« Odpowiedź #3779 dnia: Pn, 23 Czerwiec 2025, 21:25:11 »
Wiem że Hex to DC. Marvelek to miałbyć synonim jego jakości.
Nie będę się spierał, ja dałem radę tylko 3 pierwsze tomy. Rysunkowo nie pamiętam żeby zrobił na mnie wrażenie, dzisiaj zobaczyłem przykładowe plansze w sieci, dla przypomnienia. Słabe były ale może na takie trafiłem. No i fakt, że na mój negatywny odbiór mogły wpłynąć właśnie krótkie historie. Taka forma była fajna w latach 90 i to bardziej w serialach niż komiksach. Wiadomo, to tylko moja opinia a opinia jest jak dupa, każdy ma swoją.