Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 762848 razy)

Offline kosmoski

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #1860 dnia: Pt, 03 Listopad 2023, 17:47:01 »
Mnie wciąż dziwi (a powinienem się już przyzwyczaić) jak odmienne potrafią być opinie w sprawie różnych tytułów.

Taki Król Rozpustników czy Blast, które bardzo wysoko oceniam ktoś inny ledwo przebrnie. A znowu Delano, który mnie umordował, podobno da się czytać z przyjemnością.

W sumie to m.in. za takie odmienne punkty widzenia lubię tak ten temat :)

Online Martin Eden

« Odpowiedź #1861 dnia: Pt, 03 Listopad 2023, 18:57:56 »
Co do She-Hulk, dużo w tym prawdy, co tu zostało powiedziane.

Rysunkowo to moim zdaniem petarda. Takie prace chciałbym od Marvela i DC.

Fabularnie, no cóż... Nie spodziewałem się przygód w takim stylu. Najlepiej byłoby chyba powiedzieć, że to takie SH w oparach absurdu. Jestem w połowie i zobaczymy, co dalej.

Na pewno za dużo tego głośnego łamania czwartej ściany. No trzeba znać umiar w takich zabiegach, a tutaj mamy łamanie czwartej, szóstej, dziewiątej i siedemnastej ściany. Łamanie ściany niemal co drugą stronę i to na całą stronę. No jednak dobrze robi w takich przypadkach zachowanie umiaru. Tutaj podane bez odpowiednich proporcji i w połączeniu z fabułą wzmaga u mnie poczucie oglądanie komiksu w krzywym zwierciadle.
Co jednak muszę zaznaczyć, że pomysłowość autorów w kwestii łamania tej ściany robi wrażenie.

Mimo to, czekam na jutrzejsze mikre światło dnia, żeby ten slapstick kontynuować. Jestem ciekaw, co tam dalej wymyślą.

Nikt chyba jeszcze nie wspomniał, że w pierwszym zeszycie - tym moim zdaniem najlepszym, o nieco poważniejszej nucie i mającym około 70 stron - na kilku planszach mamy rozjazd ostrości. Pal licho, czy to wina materiałów oryginalnych czy wydawnictwa, ale Mucha za coś takiego już dawno skwierczałaby na grillu. Tak więc i tutaj niech ogień płonie i zielony szampan leje się.

Offline LukCook

« Odpowiedź #1862 dnia: Pt, 03 Listopad 2023, 19:45:27 »
Niesamowita rozbieżność zdań.

Przeczytałem Króla Rozpustników za jednym razem i według mnie 6/6. Bardzo koherentna i sensownie prowadzona fabuła. Atrakcyjna i dynamiczna strona graficzna, genialne cieniowanie i klimat średniowiecznego Paryża. Bardzo łatwo rozróżnić postacie, które są charakterne i dobrze przedstawione. Polecam z całego serca. Obok 1629 to top francuskich tytułów, wydanych w tym roku w Polsce.

Offline deFranco

« Odpowiedź #1863 dnia: Pt, 03 Listopad 2023, 19:58:35 »
Co do 1629 to się zgodzę z opinią kolegi wyżej.
Mnie ta pierwsza część nie wgniotła, ale . . .
ma niezły rysunek w duchu epoki, sprawnie poprowadzoną narrację i postacie.
A przede wszystkim wciągnęła i wywołała u mnie uczucie: co dalej ?
Myślę, że amatorom powieści marynistycznych, okołopirackich można to polecić w ciemno.
Na "rozpustniku" poległem 
Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle

Offline LukCook

« Odpowiedź #1864 dnia: Pt, 03 Listopad 2023, 20:14:06 »
Jak ja miałbym wybrać najgorszy komiks przeczytany w tym roku to zdecydowanie jest to Aberzen od SL. Chaotyczna fabuła, nieinteresujące, wyglądające tak samo postacie. Męczyłem do końca z nadzieją, że stanie się coś co przekona mnie do komiksu, który zbierał całkiem niezłe opinie.

Offline kostuch

« Odpowiedź #1865 dnia: Pt, 03 Listopad 2023, 21:02:47 »
Jak ja miałbym wybrać najgorszy komiks przeczytany w tym roku to zdecydowanie jest to Aberzen od SL.

Jezeli chodzi o SL to ja sie bardziej rozczarowalem Septentryon tym bardziej ze jak juz trafil w moje rece i przekartkowalem kilka stron to cytujac najbardziej płodnego recenzenta jutubowego pomyslalem sobie "Łał ale to dobrze wygląda". Niestety z historia i fabuła juz tak dobrze nie było i dzis w miesiac po lekturze nie pamietam  o czym to było :)

Online xanar

« Odpowiedź #1866 dnia: Pt, 03 Listopad 2023, 21:08:22 »

Nikt chyba jeszcze nie wspomniał, że w pierwszym zeszycie - tym moim zdaniem najlepszym, o nieco poważniejszej nucie i mającym około 70 stron - na kilku planszach mamy rozjazd ostrości. Pal licho, czy to wina materiałów oryginalnych czy wydawnictwa, ale Mucha za coś takiego już dawno skwierczałaby na grillu. Tak więc i tutaj niech ogień płonie i zielony szampan leje się.

Wrzuć jakieś zdjęcia zobaczę jak jest w oryginale.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Takesh

« Odpowiedź #1867 dnia: So, 04 Listopad 2023, 10:45:42 »
Aberzen i podobne do siebie postacie? Tam każdy z bohaterów jest innej rasy.... Chyba, że chodzi o postacie poboczne z tej samej rasy. Ale tutaj też się nie zgodzę. Nawet przez sekundę nie miałem wątpliwości kto jest kim.

Co do scenariusza, to dla mnie bardzo dobra historia. Pisałem o nim w wątku Studia.

Offline PJP

« Odpowiedź #1868 dnia: Nd, 05 Listopad 2023, 13:15:21 »
Luther Strode, dawno się tak nie zmęczyłem komiksowo... Mam Hitmana i Punishera, ale to jest bardziej między serią Invincible a Kowbojem z Szaolin. Jest krwiście, ok. Jest intryga, ok. Są spiski i złole. Wszystko fajnie, ale w ciągu opowieści jest to dość nędznie zrobione, byle tylko rysownik mógł się produkować flaczkami, krwią i scenami akcji. Nawet taki zaprzysięgły fan lat 90. jak ja tego nie kupuje. Słabe.

Online Martin Eden

« Odpowiedź #1869 dnia: Nd, 05 Listopad 2023, 13:39:47 »
Muszę nieco zrehabilitować She-Hulk.
Konwencja do samego końca tomu jest oczywiście utrzymana, ale przy podejściu w kolejnym dniu zrozumiałem, że w dużej części problem jest po mojej stronie. To trochę tak, jak pójść do kina spodziewając się filmu sensacyjnego, a dostać komedię. Ja spodziewałem się Super Hero, a w posłowiu John Byrne idealnie wyjaśnia, że komedia i absurd były celem (co ciekawe, mówi też, że zdaniem czytelników za dużo było łamania 4 ściany  ;)) . Tak więc w dużej części problem leży po stronie moich błędnych oczekiwań na wejściu.

Jest więc absurdalnie, parodiowo i... trochę z posmakiem Granta Morrisona, przynajmniej dla mnie. I podchodząc do lektury w ten sposób, zupełnie inaczej zacząłem postrzegać całą ideę tego komiksu. Nie zmieni to faktu, że pewnie nie utrzyma się na moich półkach.

Ixbunieta. Zdecydowałem się jednak szarpnąć na ten tytuł (kosztem innego) mimo uprzedniej krytyki ceny. Jest dokładnie tak, jak przewidywałem, czyli bardzo dobrze. Tutaj więc ciężko będzie o odkrywcze spostrzeżenia.
Tytuł jest co najmniej jednym z najlepszych polskich tytułów ostatnich dekad. Bardzo dojrzały konstrukcyjnie, w dwóch, może trzech miejscach mamy dosłownie delikatnie nadmierną ekspozycję w dialogach, ale te informacje musiały być czytelnikowi przekazane. Niewielu profesjonalistów napisałoby to lepiej.

Rzecz gotowa do sprzedania na Zachód, pod warunkiem, że będzie kontynuacja. Tego życzę autorom. Mam nadzieję, że zysk z kupna mojego egzemplarza wystarcza chociaż jednemu z Was na kawę w Żabce. Piszę to bez złośliwości - po prostu nie kumam, jak w naszym umęczonym kraju z komiksów mogą żyć wydawcy, drukarze, dystrybutorzy, sprzedawcy, a nie mogą osoby te komiksy tworzące.

Offline herman

« Odpowiedź #1870 dnia: Nd, 05 Listopad 2023, 15:15:07 »
Przeczytałem w ten weekend dwie pozycje od Nagle - obie były drugimi częściami serii Friday i Saint-Elme.
Obie bardzo udane, fajnie rozwijają wątki z pierwszych części. Obie te pozycje cechuje bardzo mocny klimacik, mocno zbudowany przez charakterystyczne ilustracje. Fabularnie jest wręcz trochę lepiej - historie rozkręcają się, otwierają się nowe wątki.
Jak na ten moment bardzo fajne serie, zobaczymy jak pójdzie dalej.
Jeśli zastanawialiście się czy warto kontynuować to jak dla mnie - zdecydowanie tak.

Offline michał81

« Odpowiedź #1871 dnia: Nd, 05 Listopad 2023, 16:26:20 »
Ixbunieta. Zdecydowałem się jednak szarpnąć na ten tytuł (kosztem innego) mimo uprzedniej krytyki ceny.

Czy ja wiem? Ostatnio była dyskusja odnośnie ceny Fantastycznej Czwórki Pełne koło, że Egmontowi odjechał peron z tą ceną. I tu jest podobnie mniej stron i mniejszy format w czerni i bieli, a nawet nie ma 30% rabatu, a pewnie nakład zbliżony. Rysunkowo jednak Ross wypada lepiej, a tutaj jest tylko poprawnie.

Offline Death

« Odpowiedź #1872 dnia: Nd, 05 Listopad 2023, 16:31:56 »
"Poprawnie":

Zjedz Snickersa.

Offline tuco

« Odpowiedź #1873 dnia: Nd, 05 Listopad 2023, 16:50:49 »
Przeczytałem w ten weekend dwie pozycje od Nagle - obie były drugimi częściami serii Friday i Saint-Elme.
Obie bardzo udane, fajnie rozwijają wątki z pierwszych części. Obie te pozycje cechuje bardzo mocny klimacik, mocno zbudowany przez charakterystyczne ilustracje. Fabularnie jest wręcz trochę lepiej - historie rozkręcają się, otwierają się nowe wątki.
Jak na ten moment bardzo fajne serie, zobaczymy jak pójdzie dalej.
Jeśli zastanawialiście się czy warto kontynuować to jak dla mnie - zdecydowanie tak.
znam jedynie Saint-Elme - potwierdzam, drugi tom zdecydowanie sprawia, że bardziej wsiąkasz w opowieść...
A za to po pierwszym tomie czułem lekkie (ogólne) rozczarowanie.

Offline Takesh

« Odpowiedź #1874 dnia: Nd, 05 Listopad 2023, 16:52:46 »
To co Wyrzykowski zrobił, to czapki z głów. Jest to zupełnie inny styl niż Rossa, ale z pewnością nie gorszy, jeśli nie lepszy.

Poprawnie? Serio? Takie poprawnie to w sh ze świecą szukać. O ile znajdziesz....