Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 762551 razy)

Online Castiglione

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #1815 dnia: Pn, 23 Październik 2023, 12:38:40 »
No wszyscy już wiemy, że ty jeździsz na te największe festiwale i nawet 5 dych za to dałeś, zapisaliśmy sobie.

Offline michał81

« Odpowiedź #1816 dnia: Pn, 23 Październik 2023, 12:40:31 »
No wszyscy już wiemy, że ty jeździsz na te największe festiwale i nawet 5 dych za to dałeś, zapisaliśmy sobie.
Jakie 5 dych? Kto ci takie bajki naopowiadał, że płaciłem za emefkę? Bazyl?

Offline studio_lain

« Odpowiedź #1817 dnia: Pn, 23 Październik 2023, 13:08:50 »
pamietacie chlopaki, ze dyskusja w necie na poziomie emocjonalnym, to katastrofa zawsze nie?
olejcie ten syndrom areny spolecznej ;)

i wracajac do tematu - michal jak wtorek? :)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline szulig

« Odpowiedź #1818 dnia: Pn, 23 Październik 2023, 13:31:10 »

A jak bardzo chcesz wiedzieć co ostatnio czytam/przeczytałem to mniej więcej to są te komiksy:
Pan Wtorek Popielcowy
Pętla 1 i 2
Trzy siostry
Frankenstein's Womb
kolejny tom Ranmy 1/2
ale mam sezon kapuściany więc czytanie spada na plan dalszy.

coś polecesz z tej listy?

Offline kosmoski

« Odpowiedź #1819 dnia: Pn, 23 Październik 2023, 13:35:02 »
... Hoka Hey! ... Moim skromnym zdaniem to jeden z najlepszych wydanych w tym roku tytulow. Warto dac mu szanse.

no kurde bele, sam byłem rozdarty, czy kupić, więc ostatecznie nie kupiłem, ale teraz?
« Ostatnia zmiana: Pn, 23 Październik 2023, 14:34:54 wysłana przez kosmoski »

Offline LukCook

« Odpowiedź #1820 dnia: Pn, 23 Październik 2023, 14:55:18 »
no kurde bele, sam byłem rozdarty, czy kupić, więc ostatecznie nie kupiłem, ale teraz?

Też polecam Hoka Hey!. Świetny tytuł, będący w topce komiksów LiT - dla mnie również top 10 tego roku.

Offline michał81

« Odpowiedź #1821 dnia: Pn, 23 Październik 2023, 15:43:10 »
coś polecesz z tej listy?
Nie polecę Ranmy 1/2. Jestem tą serią już lekko znużony, a nawet jej na bieżąco nie czytam, choć mam komplet tomów, które do tej pory wyszły. Jestem zmęczonym slapstickiem, którego aż takim wielkim fanem nie jestem (choć początkowo bardzo mi się podobał) oraz tym, że mam wrażenie, że seria stoi w miejscu. Pojawiają się nowe postacie i wątki, ale tak naprawdę nic się nie zmienia. Zostało jeszcze mi do kupienia 7 tomów do końca i zastanawiam się czy wytrwam z nią do finału. Bardziej dla fanów komedii, ale takiej bardzo pokręconej, bo pomysły są tu bardzo, ale bardzo dziwne i abstrakcyjne.

Za to pozostałe komiksy polecam zdecydowanie.

Pętla 1 czekała aż od maja (jestem właśnie w trakcie czytania części 2 zakupionej na MFKiG). Wizualnie jeden z ciekawszych polskich albumów komiksowych. Mamy w nim jakby 3 różne segmenty fabularne, które z początku nie wydają się ze sobą połączone, jednak z biegiem zaczynają tworzyć większą całość. Wstępują tu wątki syfy przenikające się z elementami fantasy i horroru, ale także ze zwykłymi wątkami współczesnego dramat obyczajowego. Tworzy to wszystko razem większą, bardziej złożoną opowieść ze sporą ilością niedopowiedzeń, podaną niespiesznie przez scenarzystę. Nie każdemu ten tytuł podejdzie. I nie wiadomo, czy finalnie scenarzysta nie przekombinuje. Rysunkowo wypada do świetnie. Szczególnie Pawlak ze swoją realistyczną kreską oraz Rustecki ze swoimi psychodelicznymi rysunkami. Jeśli ktoś się zastanawia co robi obecnie były redaktor Tm-Semic, to właśnie rysuje komiksy. Na swoje insta będę wrzucał (może dziś) wrysy jakie zrobili mi właśnie Rusteczki i Szcześniak.

Trzy siostry to debiut Anny Poszepczyńskiej. Obyczajowa historia o trzech siostrach (jak mówi sam tytuł), dwie starsze pracują i opiekują się na zmianę najmłodszą, która jest ciężko chora. I kiedy pojawia się możliwość na  rehabilitację najmłodszej, będą musiały zdecydować co jeszcze muszą poświęcić i spowoduje to wątpliwości u jednej z nich. Komiks posiada mocne i niespodziewane zakończenie, które pozostawia czytelnika z pytaniem jakby on postąpił na miejscu głównych bohaterek. Rysunkowo komiks zbliżony lekko do mangi, utrzymany kolorystycznie w dwóch barwach. Jak na debiut bardzo mocna pozycja.

Pan Wtorek Popielcowy to rysunkowa petarda. Jestem gdzieś w 3 rozdziale, ale śmiało mogę powiedzieć, że jest niesamowity. Pierwszy rozdział nie zwiastuje tego co jest dalej, bo skupia się na tytułowym głównym bohaterze (którego ja finalnie nie polubiłem) i sytuacji w jakiej się znalazły po śmierci. Jednak to co jest dalej jest czymś zaskakującym. Poznajemy świat zamieszkany przez Szkielety będące kiedyś ludźmi, które utknęły w czyśćcu, gdzie tworzą społeczeństwo rządzące przez wyżej postawione szkielety, które znowu dzielą się na zwalczające się frakcje, a w tle jest przygoda gdzie główny bohater musi odbyć podróż i chyba (bo jeszcze nie skończyłem czytać) odkryć o co chodzi w tym mrocznym i zimnym świecie. To co wybija ten komiks to są rysunki. Rysunki Szkieletów, które z pozoru wyglądają tak samo i zlewają się w jedną masę, jednak jeśli przyjrzeć się im dokładnie to każdy wygląda inaczej. Przypomina mi to trochę patyczaki Janka Mazura, gdzie każdy wygląda tak samo to jednak jeśli przyjrzymy się ma swój indywidualny charakter. I nie da się tych szkieletów nie polubić (no może poza głównym bohaterem, ale może jeszcze zmienię co do niego zdanie, jak skończę lekturę komiksu).

Frankenstein's Womb to komiks kupiony aby sprawdzić jak sobie radzi Marek Oleksicki na zachodzie. Za scenariusz odpowiada Warrena Ellisa. To nie jest kolejna historia opowiadająca dzieje Frankenstein (które też gdzieś w tle są skrótowo pokazane) tylko to opowieść łącząca różne wątki historii i fikcji omawiająca epokę nowożytną w kontekście powieści „Frankenstein”, bo główną bohaterką jest tutaj Mary Shelley, a jej przewodnikiem Frankensteina. Mamy tutaj nawiązania do religii, filozofii czy alchemii. Jak wypada Oleksicki? Rewelacyjnie. Jest mrocznie, burzliwie i niezwykle romantycznie. Czarno biała grafika jest niezwykle szczegółowa nadająca niesamowity gotycki klimat komiksowi.

I dziś dojechali Zauroczeni od SL, a jeszcze w kolejce czeka Bratwo Krabów (którego miałem nie kupować, no ale Arek namówił).
« Ostatnia zmiana: Pn, 23 Październik 2023, 17:21:12 wysłana przez michał81 »

Offline studio_lain

« Odpowiedź #1822 dnia: Pn, 23 Październik 2023, 16:08:28 »
Wtorek 3 tom? No stary to teraz czeka cie najwieksze wyzwanie tom 4.
ale pojawi sie tez fajna postac - gadajaca glowa :)
trudno polubic bohatera wkur..., przerazonego, agresywnego, bezsilnego, przybitego ;) i ktory sam sie nie lubi :)
bo tu tez nie o lubienie chodzi ;) sam zobaczysz jak dotrzesz do finalu ;)

Zauroczeni poprawia ci humor

a Bractwo? hm... tu chyba wiele zalezy od naszych doswiadczen, ale jestem pewien, ze nie pozalujesz, bo ten komiks nas wzbogaca o wazne emocje
« Ostatnia zmiana: Pn, 23 Październik 2023, 16:10:51 wysłana przez studio_lain »
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline Eyeless

« Odpowiedź #1823 dnia: Pn, 23 Październik 2023, 16:34:36 »
 W takim razie chyba sobie dopiszę Pętlę do listy zakupowej. A wtorek z zauroczonymi właśnie czeka w paczkomacie.

Offline Pablos

« Odpowiedź #1824 dnia: Pn, 23 Październik 2023, 21:32:08 »
@DonT - dzięki za opinię o Hoka Hey. Już był u mnie w schowku, ale wypadł z uwagi na mieszane opinie. Na komiksy wydaję co miesiąc zdecydowanie zbyt dużo, a to i tak po konkretnej selekcji... W każdym razie namówiłeś ;) Pójdzie w listopadowym zamówieniu.

Jeśli chodzi o Zygfryda, to pozostaje mi się tylko zgodzić z kolegami, którzy wypowiadali się wcześniej. Wspaniały komiks - świetnie opowiedziana baśń z pięknymi ilustracjami. Czytałem co prawda chyba z 3 lata temu, ale wrył się mocno w pamięć. Polecam każdemu. Przy okazji, wydaje mi się, że w ogóle mity o Nibelungach są bardzo mało (w Polsce?) znane. Ciekawe dlaczego... Ja dowiedziałem się o Nibelungach tylko przy okazji omawiania Wagnera w szkole muzycznej.

Wczoraj zacząłem Zauroczonych (jestem w ok 1/3) i robię sobie codziennie kilkuminutowe sesje z Burtonem i Cybem.

B&C - niezwykle udany powrót do lat 90. Ten komiks nic a nic się nie zestarzał. Bawię się przy nim świetnie i już żałuję, że nie będzie 5 takich tomów... Wyobraźnia jego autorów chyba nie ma granic :)

Zauroczeni - póki co baardzo pozytywnie. Historia wciągająca i świetnie narysowana. Mam nadzieję, że utrzyma poziom do końca. 

Offline death_bird

« Odpowiedź #1825 dnia: Pn, 23 Październik 2023, 21:39:14 »
Przy okazji, wydaje mi się, że w ogóle mity o Nibelungach są bardzo mało (w Polsce?) znane. Ciekawe dlaczego... Ja dowiedziałem się o Nibelungach tylko przy okazji omawiania Wagnera w szkole muzycznej.

Pewnie dlatego, że w szkołach omawiana jest w zasadzie wyłącznie mitologia grecka (a rzymska na takiej zasadzie, że Rzymianie "mieli tych samych bogów, ale nazywali ich inaczej"). O Nibelungach nie uczą z tego samego powodu dla którego w programie szkolnym nie ma mitologii etruskiej, nordyckiej czy choćby własnej - słowiańskiej. Zwyczajnie nie ma na to czasu. Sorry, ale mity i legendy to już każdy we własnym zakresie. ;)
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline 79ers

« Odpowiedź #1826 dnia: Pn, 23 Październik 2023, 22:01:47 »
Moja nauczycielka z ogólniaka była w szoku kiedy zobaczyła, że czytam Mitologię hetyckiej Anatolii z czarnej serii WAiF-u. Stwierdziła, że ma wiele ciekawych książek w podręcznej biblioteczce i może mi pożyczyć -  jakbym czytał księgi zakazane  :o :o

Offline donT

« Odpowiedź #1827 dnia: Pn, 23 Październik 2023, 22:20:54 »
@DonT - dzięki za opinię o Hoka Hey. Już był u mnie w schowku, ale wypadł z uwagi na mieszane opinie. Na komiksy wydaję co miesiąc zdecydowanie zbyt dużo, a to i tak po konkretnej selekcji... W każdym razie namówiłeś ;) Pójdzie w listopadowym zamówieniu.

Zaden problem. Ciesze sie, ze moje opinie moge byc pomocne przy zakupowych wyborach.
 :)
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Online Castiglione

« Odpowiedź #1828 dnia: Wt, 24 Październik 2023, 12:04:04 »
Jak się jedzie na największy festiwal komiksowy w Polsce (a nie skąpi 50zł, gdzie można nawet to też obejść) to można porozmawiać z pewnymi osobami i się dowiedzieć różnych rzeczy czy planów.

Jakie 5 dych? Kto ci takie bajki naopowiadał, że płaciłem za emefkę? Bazyl?
A no to sorry, skoro w kółko piszesz, ile to się można dowiedzieć, jak się jedzie na festiwal, a nie skąpi 50 zł, to odważnie założyłem, że też te 50 zł wydałeś. To faktycznie było bardzo odważne założenie. No to rzeczywiście "dzięki, że mnie uświadomiłeś", bo teraz to moralizatorstwo z twojej strony jeszcze lepiej wygląda haha

Offline Avarest

« Odpowiedź #1829 dnia: Wt, 24 Październik 2023, 20:50:52 »
Moje komiksowe wrażenia oceniam w trzystopniowej skali ech-meh-och!
Zdecydowanie najważniejszym elementem każdego albumu jest dla mnie fabuła.

// ech = słabo, zawód (https://wsjp.pl/haslo/podglad/67551/ech)
// meh = średnio, przeciętnie (https://pl.wiktionary.org/wiki/meh)
// och! = polecam, zachwyt (https://sjp.pl/och)

Republika czaszki.

Piracka powieść pełną gębą! Absolutnie obowiązkowa pozycja dla wszystkich fanów gatunku. Wysokiej jakości kreska w stylu starej szkoły komiksu. Świetnie oddająca czas akcji i morski klimat. Fabuła nie jest specjalnie skomplikowana, ale narracja trzyma w napięciu i chce się poznać dalsze losy bohaterów, nawet jeśli wydają się dość oczywiste... choć ostatecznie pewne elementy potrafią mile zaskoczyć! Wartka akcja, świetny klimat, dobrze zarysowane postacie i rewelacyjnie oddana piracka idea, te wszystkie elementy przekładają się na kompletne dzieło, z którym warto się zapoznać. Świetnie się czyta ten komiks, całość wchłonięta za jednym posiedzeniem.

Moja ocena (w skali ech-meh-och!) to: och!

Pan wtorek popielcowy.

Pierwsze co wrzuca się w oczy to niesamowita kreska tego komiksu. Przykuwa uwagę i to nie bez powodu, bo w środku znajdziemy wiele genialnych kadrów. Gdy nagle wjeżdża olbrzymi galeon, to aż dech zapiera. Rysownik wykonał kawał świetnej roboty z postaciami szkieletów, które bez większego problemu możemy odróżnić od siebie.  Klimatyczna oprawa to bardzo mocna strona tej pozycji. Jak to wygląda fabularnie? Dobrze i źle. Najpierw jest dobrze, bo poznajemy świat, który jest bardzo ciekawy, oryginalny no i dotyczy tematu, który od zawsze w jakiś magiczny sposób fascynował ludzi, czyli śmierć. Czy jest życie po życiu? Tutaj mamy oryginalną odpowiedź na to pytanie. Główny bohater znacząco różni się od innych gości w tym świecie. Pyta dalej i chce znać odpowiedzi na kolejne pytania. Nie wystarczą mu ogólne stwierdzenia i nie chce zaakceptować pewnych elementów, tylko, dlatego że dla innych stało się to normą. Jest w jego charakterze trochę chujka, więc część osób może mieć z tym problem, ale mi się to spodobało. Świetny jest motyw poszukiwania oczywistej (jak się okazuje) odpowiedzi na najważniejsze pytanie w wykreowanym świecie. Niestety w pewnych momentach fabuła zgrzyta i niektóre jej rozwiązania zdecydowanie nie przypadły mi do gustu. Jednak największą dla mnie wadą tego komiksu jest to, że tom 3 i 4 jest po prostu.... znacząco przegadany. Nie każdy jednak jest w stanie napisać długie dialogi tak, by były wciągające, jak w Disco Elysium i tutaj się to zwyczajnie nie udało.

Moja ocena (w skali ech-meh-och!) to: meh