Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 762528 razy)

Offline Death

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #1785 dnia: Cz, 19 Październik 2023, 17:19:00 »
Jestem w 2/3 Zygfryda  - zakup z winy forum i podzielam ochy i achy.
Po 1. Frankofon pełną gembą - krajobrazy, głowny bohater - jakbym czytał Thorgala. Naprawde można się zanurzyc - autor daje mnóstwo plansz, gdzie przyroda dominuje i zapiera dech. 
Wstawki cartoonowe - głównie dotyczace Mima - zarówno graficzne jak tekstowe (zapasowe kowadło!) to takze kwintesencja ichniego humoru. Bardzo fajnie równoważą występy bogów, smoków, jabłek nięśmiertelności itd. czyli tematów, które są ponad nas - śmiertelników.
Po 2. Byłem onegdaj psychofanem Tolkiena, pozostala mi nadal pełna półka Jego dzieł i ich analiz. Owszem czytalem, że Nibelungi mialy na Niego spory wpływ ale nie sadzilem ze aż taki.
Dużo frajdy daje analiza w jaki sposób postacie z Zygfryda zostały użyte/odtworzone w Hobbicie i Władcy.
Polecam każdemu Tolkienofilowi.
Co do autora to prawdopodobnie (jak uzbieram) ogłoszę listopad miesiacem "Trzeciego Testamentu"
Jeszcze Gwiezdny Zamek. Też sztos. Juliusz, Zygfryd, Gwiezdny Zamek. Kwintesencja frankofońskiej przygody, mocarnej łapy rysownika i talentu w opowiadaniu historii. Uwielbiam.

Offline Nephilim

« Odpowiedź #1786 dnia: Cz, 19 Październik 2023, 18:11:36 »
Jeszcze Gwiezdny Zamek. Też sztos. Juliusz, Zygfryd, Gwiezdny Zamek. Kwintesencja frankofońskiej przygody, mocarnej łapy rysownika i talentu w opowiadaniu historii. Uwielbiam.
Juliusz to głównie Montaigne którego popis talentu można podziwiać we właśne wydanym "1629". Niemniej, owszem, Alice jest świetny :)

Offline Death

« Odpowiedź #1787 dnia: Cz, 19 Październik 2023, 18:16:31 »
Ale Alice był odpowiedzialny za scenariusz, bardzo dobry scenariusz. Jest na rynku wiele komiksów, które mają super rysunki, ale... są słabe. :)

Offline jahred666

« Odpowiedź #1788 dnia: Cz, 19 Październik 2023, 18:45:09 »
w końcu się wziąłem za Hellblazera, zacząłem wczoraj od runu Delano i będę szedł po kolei do przodu z tym co wydal Egmont :)

Offline Itachi

« Odpowiedź #1789 dnia: Cz, 19 Październik 2023, 20:21:17 »
Trzy siostry - Anna Poszepczyńska

Obiecujący i wzruszający debiut autorki. Lektura, która zostaje z Tobą kilka godzin po jej zakończeniu. Ktoś kto przynajmniej przez chwilę, obserwował w swoim życiu chorobę bliskiej osoby, członka rodziny z pewnością odnajdzie w niej cząstkę swojej historii. Są niestety takie sytuacje, kiedy jesteśmy bezsilni, możemy robić wszystko co możemy, ale pewnych rzeczy cofnąć się nie da, na niektóre nie mamy wpływu. Trzy siostry dotykają poważnego problemu, jakim jest opieka nad niepełnosprawną osobą. To opowieść o poświęceniu, o podejmowaniu ciężkich decyzji, zmianie dotychczasowego stylu życia. Autorce na kartach komiksu, udało się przekazać emocje, takie jak obawa i lęk przed nieuniknionym, w codziennym życiu ustalonym według rygorystycznego schematu. Praca, opieka, pozostałe obowiązki. To wizja niezmiernie smutna i dołująca. Szczególnie dla osób nie mających odpowiedniego zabezpieczenia finansowego, dzięki któremu można uzyskać pomoc, nawet na krótkim dystansie. Główne bohaterki walczą każdego dnia o lepsze jutro, czytając komiks, zdajemy sobie jednak doskonale sprawę z tego, że finał nie będzie szczęśliwy...

Poruszająca pozycja, warta sprawdzenie i polecenia.
https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

Online Sędzia

« Odpowiedź #1790 dnia: Cz, 19 Październik 2023, 20:35:51 »
w końcu się wziąłem za Hellblazera, zacząłem wczoraj od runu Delano i będę szedł po kolei do przodu z tym co wydal Egmont :)

Też miałem taki plan, ale w przyszłym roku wyjdzie run Jenkinsa, czyli chyba między Ennisem a Ellisem. To już poczekam, aż to wydadzą.

Offline kosmoski

« Odpowiedź #1791 dnia: Cz, 19 Październik 2023, 21:55:25 »
W przypadku Hellblazera życzę powodzenia i dużo cierpliwości. O ile 1 tom Delano jest całkiem spoko (poza bełkotliwym ostatnim zeszytem), to w kolejnych bywają momenty (niestety czasami dość długie), że ma się ochotę te cegły wywalić przez okno, tak ciężko się to czyta...

Offline Lou

« Odpowiedź #1792 dnia: Pt, 20 Październik 2023, 13:21:30 »
Obiecujący i wzruszający debiut autorki.

Warto zaznaczyć, że to debiut w pełnym metrażu. Wcześniej autorka działała na scenie zinowej.
Never trust the friendly ones.
Yuri Daily Twoja codzienna dawka informacji o mangach yuri

Offline Avarest

« Odpowiedź #1793 dnia: Pt, 20 Październik 2023, 22:05:04 »
Moje komiksowe wrażenia oceniam w trzystopniowej skali ech-meh-och!
Zdecydowanie najważniejszym elementem każdego albumu jest dla mnie fabuła.

// ech = słabo, zawód (https://wsjp.pl/haslo/podglad/67551/ech)
// meh = średnio, przeciętnie (https://pl.wiktionary.org/wiki/meh)
// och! = polecam, zachwyt (https://sjp.pl/och)

Contrapaso. Dzieci innych.

Piękna, absolutnie rewelacyjna kreska! Komiks mocno wciąga, przeczytany w całości za jednym posiedzeniem. Historia osadzona w Hiszpanii w czasach dyktatury. Fabuła detektywistyczna z bardzo dobrze zarysowanymi (choć raczej sztampowymi) bohaterami i relacjami między nimi, którzy rozwiązują zagadkę w cieniu zmian politycznych. Kawał dobrego kryminału obyczajowego.

Moja ocena (w skali ech-meh-och!) to: och!

Aberzen.

Mega pokręcony komiks. Nie znajdziecie tutaj zbyt wielu typowych elementów s-f. Główny wątek to podróże w czasie i (raczej ciężka do zrozumienia) inwazja. Bardzo słabo zarysowani bohaterowie. Wszystko jest tak poplątane, że komiks jest mocno męczący w odbiorze.

Moja ocena (w skali ech-meh-och!) to: ech...

Bler. #1 (Lepsza wersja życia) i #2 (Zapomnij o przeszłości)

Do Blera zabierałem się już spory kawał czasu i nie do końca wiedziałem, czego mogę się spodziewać. To pierwszy polski superbohater, jakiego poznałem. Cieszy, że historia została osadzona w Polsce. Sam bohater nie jest też typowym supergościem z mocą. Jednak chyba tylko tyle mogę wymienić plusów. Fabuła jest zwyczajnie słaba, choć można mieć nadzieję, że to tylko wstęp do większej całości. Kreska nie podpasuje każdemu. Widać pewien potencjał, ale będę musiał mocno zastanowić się, czy sięgnę po kolejną część.

Moja ocena (w skali ech-meh-och!) to: meh
« Ostatnia zmiana: Pt, 20 Październik 2023, 22:45:27 wysłana przez Avarest »

Online Sędzia

« Odpowiedź #1794 dnia: Pt, 20 Październik 2023, 22:16:35 »
u mnie było chwilowe spowolnienie, bo mnie jakieś choróbsko dopadło. Ale z ostatnich rzeczy:

Dom Pokuty - słaba pozycja. Historia mało interesująca. Nic interesującego w tym komiksie nie odnajduję. Jedyny pozytyw to klimat szaleństwa, daje się to poczuć.

Więzień gwiazd - lepiej niż poprzednia pozycja, ale również całość mało interesująca. Zupełnie nic mnie nie obchodzili bohaterowie ani ich historia.

Ballada o Halo Jones - i to jest naprawdę przyzwoita pozycja.Widać przemyślaną konstrukcję scenariusza, kilka fajnych pomysłów, ciekawą fabułę. Z wad jedna - główna bohaterka nie jest w ogóle interesująca. Taki chyba nawet był zamysł autorów, ale albo to nie był dobry zamysł, albo przedobrzyli. W każdym razie ja oceniam to jako wadę, bo to powoduje, że nie wrócę do tego komiksu, gdyż jest to historia postaci, która mnie nie obchodzi. Ale całość to bardzo solidna pozycja, polecam.

A teraz czytam Przedwiecznych Kirbiego - jeszcze nie skończyłem, ale to jest wyjątkowy gniot, jedna z najgorszych rzeczy jaką czytałem w ogóle. Czemu to w ogóle zostało wydane w tak ekskluzywnym formacie?

oraz Conana od Busieka. Fajnie się to czyta, dobrze to jest napisane, w porządku narysowane. Lubię Conana. Czytelnik otrzymuje to, czego oczekuje. Zobaczymy czy całość (8 tomów) trzyma poziom.

Online Sędzia

« Odpowiedź #1795 dnia: Pt, 20 Październik 2023, 22:18:08 »
Moje komiksowe wrażenia oceniam w trzystopniowej skali ech-meh-och!
Zdecydowanie najważniejszym elementem każdego albumu jest dla mnie fabuła.

// ech = słabo, zawód (https://wsjp.pl/haslo/podglad/67551/ech)
// meh = średnio, przeciętnie (https://pl.wiktionary.org/wiki/meh)
// och! = polecam, zachwyt (https://sjp.pl/och)

Bardzo podoba mi się Twoja skala. Nie wiem czy ukradnę, ale nie wykluczam.

Offline Avarest

« Odpowiedź #1796 dnia: Pt, 20 Październik 2023, 22:34:47 »
Bardzo podoba mi się Twoja skala. Nie wiem czy ukradnę, ale nie wykluczam.

Można się częstować. ;)
Wzorowałem się na innej skali znalezionej w Internetach.

Offline komiks

« Odpowiedź #1797 dnia: Pt, 20 Październik 2023, 22:36:01 »
Ballada o Halo Jones - i to jest naprawdę przyzwoita pozycja.Widać przemyślaną konstrukcję scenariusza, kilka fajnych pomysłów, ciekawą fabułę. Z wad jedna - główna bohaterka nie jest w ogóle interesująca. Taki chyba nawet był zamysł autorów, ale albo to nie był dobry zamysł, albo przedobrzyli. W każdym razie ja oceniam to jako wadę, bo to powoduje, że nie wrócę do tego komiksu, gdyż jest to historia postaci, która mnie nie obchodzi. Ale całość to bardzo solidna pozycja, polecam.
Według mnie taki był zamysł, bohaterka nie jest treścią, tylko nośnikiem opowieści, a bohaterem jest otaczający ją świat. Trochę podobna konstrukcja jak w Węgiel i Krzem, albo w filmie Łowca Androidów.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline donT

« Odpowiedź #1798 dnia: So, 21 Październik 2023, 18:16:11 »
Narodziny potomka wywracaja wszystko do gory nogami. Poukladany, usystematyzowany swiat staje nagle na glowie i znalezc czas aby sobie polezec do gory wentylem i cos poczytac to nie lada challenge. Niemniej jednak ostatnio udalo mi sie przeczytac wspominanego tu niedawno i ogolnie zachwalanego Zygfryda. To kolejny juz komiks, ktory w obecnej obfitosci przefrunal gdzies poza radarem i bardzo sie ciesze, ze jedank udalo mi sie go wychwycic. To swietna, przesliczna epopeja, ktorej zaden fan komiksu frankofonskiego nie powinien przeoczyc. Wspaniala, fantastyczna opowiesc, ktora porywa nas do swego magicznego swiata mitow, gdzie jestesmy swiadkami losow legendarnego Zygfryda, pogromcy smoka, ktorego przeznaczeniem jest uratwac swiat. To monumentalna wspaniala podroz jaka czytelnik odbywa wraz z glownym bohaterem. Przepiekne, bajkowe rysunki nie ustepuja scenariuszowi, a wrecz przeciwnie, genialnie go uzupelniaja. Warto, kapitalny tytul.
« Ostatnia zmiana: So, 21 Październik 2023, 18:18:25 wysłana przez donT »
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Online Castiglione

« Odpowiedź #1799 dnia: So, 21 Październik 2023, 18:57:36 »
Ech, no i kolejna pozycja zapisana na liście ;D