Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 757861 razy)

ukaszm84

• Gość
Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #1500 dnia: Wt, 01 Sierpień 2023, 17:36:46 »
Skończyłem czytać kolekcję Rosy i nie będę się powtarzał, 10/10, komiks idealny. A ostatnia historia "Więzień Doliny Białej Śmierci" to jest najlepsza historia miłosna ever.

Mam tylko taki problem, że komiksy, które przeczytałem potem wydają mi się przez to słabe. A przeczytałem:

Dziki Ląd - w ogóle nie mogłem się zaangażować. Bardzo interesujący pomysł, wymowę wydaje mi się trafnie odczytałem, ale albo Ram V nie umie w kreację postaci i dramaturgię, albo to przez Rosę.

Hooka Hey - Koszmarna ekspozycja w dialogach i banalne zupełnie wnioski. Ale rysunki robią robotę i da się to czytać dzięki nim, choć Rosa na 12 planszach potrafił opowiedzieć ciekawszą i milion razy bardziej emocjonującą historię z Dzikiego Zachodu niż Neyef na ponad 200.

Tom Strong 2 - No nie, nie ma to świeżości i wyobraźni jedynki. Moore w najgorszej formie, wszystkie te scenariusze wydają się napisane na siłę. Sprouse'a też nie lubię, odbieram jego rysunki jako sterylne i bez jakiegokolwiek autorskiego sznytu. Albo to przez Rosę.
« Ostatnia zmiana: Wt, 01 Sierpień 2023, 17:50:46 wysłana przez ukaszm84 »

Offline Death

« Odpowiedź #1501 dnia: Wt, 01 Sierpień 2023, 17:45:23 »
Tak, Więzień Doliny Białej Śmierci to jeden z najlepszych komiksów Rosy i absolutne 10/10. Prawdopodobnie ten jego ostatni komiks jest właśnie najlepszym.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1502 dnia: Wt, 01 Sierpień 2023, 17:50:05 »
Tak, Więzień Doliny Białej Śmierci to jeden z najlepszych komiksów Rosy i absolutne 10/10. Prawdopodobnie ten jego ostatni komiks jest właśnie najlepszym.

Jeszcze taka dwuznaczność w komiksie o kaczkach, cudo.

Offline Itachi

« Odpowiedź #1503 dnia: Pt, 04 Sierpień 2023, 12:50:13 »
Spider-man: Śmierć Jean DeWolff

W końcu przeczytałem jakiś komiks  :D Nie mogłem sobie odmówić lektury najnowszej premiery od Muszki. Spider-man: Śmierć Jean DeWolff od dawna była na mojej liście pozycji do przeczytania. Zacznę może od wydania. Te jest takie delikatnie pisząc ubogie, brakowało mi w nim dodatków, szkiców, jakiegoś wstępu. Opisu wcześniejszych wydarzeń bezpośrednio powiązanych ze scenariuszem komiksu. Myślę że można było lekko dopieścić nowego Pajączka.

Sam komiks oceniam dobrze, natomiast szczerze spodziewałem się lepszego scenariusza. Pojawiają się w nim typowe głupotki, które mnie już po prostu rozbrajają.

Spoiler: PokażUkryj
Electro ma podanego Spider-Mana na tacy, może go usmażyć na dobre. Zamiast tego wycofuję się wywołując lekki uśmiech u czytelnika. Podobne odczucia miałem gdy scenarzysta starał się pokazać wewnętrzną walkę głównego bohatera. Agresja i złość biorą górę, aczkolwiek jest to wszystko słabo uzasadnione. Jeden zryw nagle blokuje psychicznie naszego przyjaznego Pajączka. To trochę jak z Demonem w butelce, Tony nagle zostaje alkoholikiem, gdzie wcześniej nie otrzymujemy poważnych sygnałów, że kilka imprezowych drinków zaczyna być u niego chorobą.

Nie zwracając jednak nadmiernej uwagi na sprawy o których napisałem, Śmierć Jean DeWolff wywołuje większe emocje niż standardowa lektura superhero. Czułem w kościach, że mam styczność z czymś znacznie lepszym. Historia jest zaplanowana w szczegółach, są twisty fabularne, poruszane są kwestie które zazwyczaj w regularnej serii przechodziły bez echa. Z wielką mocą, wiążę się wielka odpowiedzialność. Hasło to wybrzmiewa przy okazji tej pozycji znaczniej poważniej.

Moja ocena to 7/10

Komiks zostaje w stałej kolekcji i dumnie będzie prezentował się z pozostałymi. Warto kupić, warto przeczytać, myślę że raczej nikt się nie zawiedzie.
https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

Offline sad_drone

« Odpowiedź #1504 dnia: Pt, 04 Sierpień 2023, 14:10:26 »
Ballada o Halo Jones - Bardzo nierówny tytuł, ale rozumiem też czemu jest uznawany za kultowy. Pierwsze dwa rozdziały w moim odczuciu są niemrawe i trochę męczące, czuć że Moore szuka jeszcze pomysłu na serię i nie prowadzi jej w konkretnym kierunku. Dużo tutaj odrobinę zbyt dosłownej satyry w stylu 2000ad, a ciekawe wątki społeczne mieszają się z kiepską komedią. Rozdział trzeci (i ostatni) jest za to fantastyczny, seria skręca w futurystyczny manifest antywojenny, bardzo bliskie skojarzenia miałem z wieczną wojną ale tutaj jest nawet ciekawiej i wątki sci fi są lepiej wykorzystane (efekty olbrzymiej grawitacji na czas i obiekty). Szkoda że seria nie była dalej kontynuowana bo tendencje miała ewidentnie wzrostową, ale że kończy się w niezłym miejscu można ją traktować jako zamkniętą całość.
If I Had More Time, I Would Have Written a Shorter Letter.

Offline Leyek

« Odpowiedź #1505 dnia: Pt, 04 Sierpień 2023, 23:39:05 »
Mazeworld przeczytałem w sobotę 2/3 (pewnie dziś skończę). No szału nie ma niestety. Tzn. rysunkowo bardzo fajnie, ale fabuła to tylko pretekst. Jedyny fajny wątek to sceny w czasach współczesnych. Te w klimatach fantasty (czyli 90%) to schemat i nuda. Plus, że szybko się czyta ;)

Zmobilizowałem się i coś skrobnę, bo zmienił się trochę mój odbiór tego tytułu. Doczytałem parę dni temu do końca i trzecia, ostatnia część bardzo na plus. Być może dlatego, że spora część akcji dzieje się współcześnie (+ może też lepszy odbiór przez "lepszy" dzień podczas czytania). Po 2/3 miałem ochotę doczytać i "na sprzedaż", teraz bardziej się składam przy zostawieniu, bo rysunki świetnie, końcówka sensowna, a całość oceniam na solidne 7+/10.

PS. Metafizyki itp. osobiście to tu nie stwierdzam jakby się ktoś bał, po opinii już nie pamiętam kogo (sorki).

Offline Warpath

« Odpowiedź #1506 dnia: Pt, 04 Sierpień 2023, 23:52:23 »
Jeśli już jesteśmy przy pozycjach Studia - ktoś może już czytał Aberzena i może podzielić się opinią?

Offline Takesh

« Odpowiedź #1507 dnia: So, 05 Sierpień 2023, 07:54:02 »
Jeśli już jesteśmy przy pozycjach Studia - ktoś może już czytał Aberzena i może podzielić się opinią?

Czytałem i bardzo dobry. W wątku SL była wymiana zdań pomiędzy kilkoma użytkownikami, w tym mnie, odnośnie tego, co tam się wyrabiało  ;)

Offline Warpath

« Odpowiedź #1508 dnia: So, 05 Sierpień 2023, 09:46:46 »
No właśnie pamiętam, że były jakieś rozkminy o podróży w czasie, jeżeli to to ;) I w zasadzie to mnie bardziej zainteresowało tytułem, lubię jak jest co porozkminiać ;)

Offline donT

« Odpowiedź #1509 dnia: So, 05 Sierpień 2023, 11:27:06 »
Po komiksach Hanselmanna wiadomo czego mozna sie spodziewac. Siadajac do lektury jego "dziel" wylaczyc nalezy wrazliwosc na jakakolwiek obrazoburczosc, a prog tolerancji ustawic na wartosc maksymalna. Niemniej jednak w najnowszym tytule poswieconym wilkolakowi Jonesowi i jego synom - Werewolf Jones & Sons Deluxe Summer Fun Annual autor przebija samego siebie. Jones to jest najbardziej hardcore'owa postac z calej ekipy i widac to juz od pierwszych stron. Komiks strescic mozna w jednym zdaniu - w wiekszosci obrzydliwe i niestety, malo smieszne. Nie mam pojecia czym tym razem "wspomagal" sie Simon, ale wszelkich oblesnosci zawarl w najnowszym tytule zdecydowanie za duzo. Nie bede wymienial, ale podejrzewam, ze kazdy kto czytal cokolwiek z Widzma Megg i reszta ekipy - wie o co chodzi. Humor choc nigdy nie byl wysokich lotow, tutaj osiaga poziom podlogi. Nie mam pojecia czy taki byl oryginalny zamysl czny nie, ale ten miks nie wyszedl zbyt dobrze. Nie polecam, nawet fanom.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Bender

• Gość
« Odpowiedź #1510 dnia: So, 05 Sierpień 2023, 11:41:09 »
Do mnie jeszcze nie doszedł, ale po ostatnim tytule, właściwie po dwóch, nie czekam na wstrzymanym oddechu ;)

Offline michał81

« Odpowiedź #1511 dnia: So, 05 Sierpień 2023, 12:44:07 »
Beletrystyka Niezwyciężona to kolejny zeszyt pełen absurdalnego humoru skupiającego się tym razem na zmaganiach głównego bohatera z nadwagą oraz wyrobieniem kondycji. Jest prześmiewczo i karykaturalnie nie tylko z samych metod, ale głównie z osób z nich korzystających (co pięknie ukazuje ostatni kadr zeszytu) utożsamianych w głównym bohaterze, jak zwykle wszystko okraszone cartoonowym style Roberta Sienickiego, który idealnie pasuje do przyjętej konwencji.

Offline Popiel

« Odpowiedź #1512 dnia: So, 05 Sierpień 2023, 13:06:14 »
Do mnie jeszcze nie doszedł, ale po ostatnim tytule, właściwie po dwóch, nie czekam na wstrzymanym oddechu ;)

Na dniach skończyłem tłumaczenie "Crisis Zone" - najbliższego tomu w kolejce do wydania. I choć nie byłem fanem ekipy Megg, Mogga i Jonesa w pierwszych odsłonach, tak tutaj Hanselmann zaproponował wyjątkowo spójną historię, oczywiście miejscami przesyconą typowym dla siebie humorem, ale miejscami zadziwiająco wzruszającą i delikatną wręcz. W poprzednich tomach bohaterowie byli mi w sumie obojętni. Po tym - niemal ich polubiłem :)

Bender

• Gość
« Odpowiedź #1513 dnia: So, 05 Sierpień 2023, 13:17:48 »
To się różnimy. Ja w połowie Crisis Zone chciałem, żeby już się skończyło. To było niemożliwie przeciągnięte.

Offline donT

« Odpowiedź #1514 dnia: So, 05 Sierpień 2023, 13:58:55 »
Ja tez. CZ bylo zdecydowanie za dlugie.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.