Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 762835 razy)

Offline Don Simon

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #1275 dnia: So, 06 Maj 2023, 21:08:39 »
Tak to genialny komiks, który każdemu wciskam - nawet jak nie mają doświadczenia.

Odcinek Black Mirror w komiksie.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1276 dnia: Pn, 08 Maj 2023, 21:09:51 »
Łupieżcy imperiów
Ciężko mi uciec od skojarzenia tego komiksu z "7 żywotami krogulca". Historia Francji (choć epoka inna) z elementami nadprzyrodzonymi, realistyczny, mało charakterystyczny rysunek. No i grube, zbiorcze wydanie ;) Taką rywalizację Łupieżcy niestety przegrywają. Scenariusz, choć faktycznie bodaj najlepszy Dufaux jaki czytałem, nie ma tej klasy co ten Cothiasa. Ja mam wrażenie, że Dufaux wybrał sobie epokę, wymyślił kilka chwytliwych haseł, kilka stereotypowych postaci. Następnie dorzucił do tego kilka "mądrych" słów o historii, wojnie i nierównościach społecznych, żeby komiks nie wydawał się tylko historyjką przygodową. A wszystko co pomiędzy wymyślał na bieżąco. Ja nie widzę tam zamysłu, widzę udawanie, że jest jakiś zamysł. Wątki są zaczynane, potem zapominane, w finałowym tomie rozwiązywane w bardzo sztuczny sposób, żeby ktoś się nie przyczepił, że były niepotrzebnie wprowadzone. Podobnie z postaciami. Postacie rozwijane przez długi czas okazują się mało istotne, ważne role ni z tego, ni z owego odgrywają postacie wyciągane z rękawa. Jest cała masa scen zupełnie nieistotnych, bardzo mocno oddzielonych od głównej linii fabularnej, co strasznie rozbija narrację i wprowadza ogromny chaos. Rysunkowo jest klasycznie, frankofońsko, poprawnie, statycznie. Ani źle, ani specjalnie dobrze. Żeby trochę osłodzić tę "recenzję" to muszę dodać, że mimo wszystko nie uważam czasu poświęconego na lekturę za stracony. Pewnie gdybym od początku traktował to jako "generyczny frankofon" to bym się zaskoczył na plus. Ale z jakiegoś powodu (może właśnie przez skojarzenie ze świetnym Krogulcem) miałem wyższe oczekiwania i przez to się zawiodłem. Ale to nie wina komiksu, tylko moja, że nie jest tym, czego ja oczekiwałem.
« Ostatnia zmiana: Pn, 08 Maj 2023, 22:02:18 wysłana przez ukaszm84 »

Offline Don Simon

« Odpowiedź #1277 dnia: Pn, 08 Maj 2023, 23:27:41 »
Dzięki za opinię - zainteresowało mnie 7 Żywotów. Cena bolesna, ale wydaje się bardzo ciekawe i wysoko oceniane...

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1278 dnia: Wt, 09 Maj 2023, 10:46:47 »
Dzięki za opinię - zainteresowało mnie 7 Żywotów. Cena bolesna, ale wydaje się bardzo ciekawe i wysoko oceniane...

Krogulec jest naprawdę świetny.

Offline Brvk

« Odpowiedź #1279 dnia: Wt, 09 Maj 2023, 10:53:11 »
Najgorsze jest to, że powyższa recenzja potwierdza moje obawy względem scenariusza, a ja i tak mam ochotę kupić, żeby samemu się przekonać.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1280 dnia: Wt, 09 Maj 2023, 11:49:25 »
Najgorsze jest to, że powyższa recenzja potwierdza moje obawy względem scenariusza, a ja i tak mam ochotę kupić, żeby samemu się przekonać.

I wydaje mi się, że dobrze zrobisz. Tylko nie nastawiaj się na nic wybitnego (jeśli mówimy o Łupieżcach). A jeśli masz drastycznie inny gust od mojego, to możesz się nawet pozytywnie zaskoczyć :P

Offline PabloWu

« Odpowiedź #1281 dnia: Wt, 09 Maj 2023, 14:23:41 »
Ukaszm84 mógłbyś założyć temat o tym komiksie i przekleić recenzję albo zamieścić w temacie autora ?  Generalnie szkoda niektórych opinii o komiksach w tym temacie bo giną w ilościach postów i ciężko później się odnieść czy pogadać o danym komiksie.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1282 dnia: Wt, 09 Maj 2023, 14:39:43 »
Ukaszm84 mógłbyś założyć temat o tym komiksie i przekleić recenzję albo zamieścić w temacie autora ?  Generalnie szkoda niektórych opinii o komiksach w tym temacie bo giną w ilościach postów i ciężko później się odnieść czy pogadać o danym komiksie.

Założyłem temat. https://forum.komikspec.pl/komiksy-europejskie/lupiezcy-imperiow-(dufaux-jamar-lost-in-time-2023)

Ja mam z tym zawsze problem, bo opinie o danym komiksie się pojawiają u nas w tym temacie, w temacie "Bo chodzi o to, żeby plusy nie przesłaniały nam minusów - sezon drugi", w tematach wydawnictw, autorów i poszczególnych komiksów i sam nigdy nie wiem, gdzie najlepiej pisać.

Offline Leyek

« Odpowiedź #1283 dnia: Wt, 09 Maj 2023, 15:14:42 »
Ja mam z tym zawsze problem, bo opinie o danym komiksie się pojawiają u nas w tym temacie, w temacie "Bo chodzi o to, żeby plusy nie przesłaniały nam minusów - sezon drugi", w tematach wydawnictw, autorów i poszczególnych komiksów i sam nigdy nie wiem, gdzie najlepiej pisać.

Ten temat jest bardzo pożyteczny, ale ma niestety facebookową naturę - parę dni i już sensowne, przydatne opinie "przepadają".
Dlatego dobrą praktyką byłoby przeklejanie (przecytowanie) tych dłuższych/wartościowszych przez piszących do tematu autora czy wydawcy (sprawdzić czy nie Egmont ;) ).

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1284 dnia: Wt, 09 Maj 2023, 15:20:41 »
Ten temat jest bardzo pożyteczny, ale ma niestety facebookową naturę - parę dni i już sensowne, przydatne opinie "przepadają".
Dlatego dobrą praktyką byłoby przeklejanie (przecytowanie) tych dłuższych/wartościowszych przez piszących do tematu autora czy wydawcy (sprawdzić czy nie Egmont ;) ).

W zasadzie pod kątem wyszukiwania w przyszłości opinii na temat danego komiksu przez innych użytkowników najbardziej optymalny wydaje się osobny temat per komiks / seria. Chyba, że jest to jakieś superhero to chyba lepiej wtedy w temacie dotyczącym danej postaci. Ale co z eventami? :D Sam nie wiem w sumie.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #1285 dnia: Wt, 09 Maj 2023, 15:30:15 »
Pewnie że pożyteczny ale wydaje mi się że właśnie odrębne tematy danego komiksu czy autora są zdecydowanie bardziej czytelne i to jest plus tego forum bo nie każdy czyta na bieżąco a tak wiele ciekawych opinii po prostu znika w gąszczu postów ze szkodą dla tych co lubią popisać/pogadać o treści a nie tylko o grzbietach czy zapowiedziach (co oczywiście też jest  spoko) .

Offline Leyek

« Odpowiedź #1286 dnia: Wt, 09 Maj 2023, 15:41:34 »
@PabloWu
Ale tutaj jesteś w stanie przeczytać opinię o komiksie, który Cię nie interesował (i w jego oddzielny temat nie wejdziesz), a jedna-dwie pozytywne opinie przeczytane tutaj są stanie zmienić nastawienie ;)

Offline PabloWu

« Odpowiedź #1287 dnia: Wt, 09 Maj 2023, 17:30:57 »
@PabloWu
Ale tutaj jesteś w stanie przeczytać opinię o komiksie, który Cię nie interesował (i w jego oddzielny temat nie wejdziesz), a jedna-dwie pozytywne opinie przeczytane tutaj są stanie zmienić nastawienie ;)

Niby tak ale jeżeli ktoś mnie zachęci opinią, kupię, przeczytam za pół roku, będzie lipa i gdzie ja później  znajdę tego urwisa, żeby mu wygarnąć co ja o tym myślę  ;)
I w drugą stronę, ktoś będzie na "Nie" a ja po przeczytaniu będę chciał bronić komiksu jak niepodległości to też szukaj wiatru w polu  :)

Offline death_bird

« Odpowiedź #1288 dnia: Wt, 09 Maj 2023, 22:35:06 »
[...]gdzie ja później  znajdę tego urwisa, żeby mu wygarnąć co ja o tym myślę  ;)

Później jest zdziwienie, że ludzie tylko o paczkach i wyższości SC nad HC (bądź odwrotnie), tymczasem co tu się dziwić, że nikt nie chce merytorycznie - strach opinie wyrażać, bo jeszcze ktoś coś komuś wygarnie i od urwisów dowyzywa.  :o  ::)
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1289 dnia: Wt, 09 Maj 2023, 23:19:46 »
Nie no, jeszcze o integralach i czemu nie zbiorczo???