Autor Wątek: Jakie komiksy właśnie czytacie?  (Przeczytany 759929 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline PabloWu

Odp: Jakie komiksy właśnie czytacie?
« Odpowiedź #1065 dnia: Pt, 17 Luty 2023, 13:29:36 »
Dzięki za opinię ale mimo wszystko  coś musiało być w tym komiksie,że go kupowałeś do 11 albumu także poczytamy,zobaczymy  :) następny integral napewno sprawdzę .

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #1066 dnia: Pt, 17 Luty 2023, 19:02:26 »
Możesz mi nie wierzyć, ale ta seria przeleżała u mnie nieczytana na kupce wstydu od wielu lat. Kilka miesięcy temu dokupiłem na OLXie kilka brakujących tomów i przeczytałem całość ciągiem pierwszy raz :)
Kupowałem to bo lubię stylówkę Mariniego, kiedy Egmont to wydawał w pojedynczych albumach to jeszcze te czasy gdy się kupowało niemal wszystko co wychodziło. Ale serio, fabularnie jest to mocno głupkowate i naiwne. Ale jak ktoś lubi taką typową frankofońską gumę do żucia, to mu się pewnie spodoba.

Jeśli ktoś chce odkupić 11 tomów w wydaniu pojedynczych albumów, to chętnie zrobię sobie miejsce na półce :)

Offline burberry

« Odpowiedź #1067 dnia: Pt, 17 Luty 2023, 21:07:38 »
7 żywotów krogulca - 8/10. Jest to bardzo dobry komiks europejski z historią osadzoną w czasach renesansu i we Francji targanej wojnami religijnymi. Bogato rozpisaną i gęsto tkaną fabułę uzupełniają rewelacyjne rysunki, wspierane fantastyczną kolorystyką. Byłaby 10, gdyby nie fakt, że na całości pojawia się rysa w postaci IMO zupełnie niepotrzebnego wątku fantastycznego, który nic nie dodaje, a w moim odczuciu pozostawia raczej niesmak.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #1068 dnia: So, 18 Luty 2023, 10:42:48 »
Możesz mi nie wierzyć, ale ta seria przeleżała u mnie nieczytana na kupce wstydu od wielu lat. Kilka miesięcy temu dokupiłem na OLXie kilka brakujących tomów i przeczytałem całość ciągiem pierwszy raz :)
Kupowałem to bo lubię stylówkę Mariniego, kiedy Egmont to wydawał w pojedynczych albumach to jeszcze te czasy gdy się kupowało niemal wszystko co wychodziło. Ale serio, fabularnie jest to mocno głupkowate i naiwne. Ale jak ktoś lubi taką typową frankofońską gumę do żucia, to mu się pewnie spodoba.

Jeśli ktoś chce odkupić 11 tomów w wydaniu pojedynczych albumów, to chętnie zrobię sobie miejsce na półce :)
Prosty człowiek dużej wiary jestem także pełny luz .  Dla mnie ten komiks po  3 albumach jest porządnie zrealizowaną  "hubba bubbą" , lubię dobrze zrobione komiksy rozrywkowe bo dają mi odprężenie po całym dniu plus głowa odpoczywa  . Może być  tak jak piszesz że natężenie głupot narasta ( naiwność mi aż tak nie przeszkadza) a może jest to seria którą nie wolno czytać na raz bo można przedawkować, cieszę się że będę mógł to sprawdzić :) 
  Dzięki za odpowiedź i szanuję to że chce Ci się pisać na forum o innych komiksach niż swoich , zmobilizowałeś mnie żeby sprawdzić z czym się je Twoja twórczość  8) .
I nie zgadzam się z nazewnictwem "kupki wstydu" ,toż to "kopce chwały" są  ;)

Offline burberry

« Odpowiedź #1069 dnia: So, 18 Luty 2023, 11:42:16 »
Parker #3: Zdobycz; 6,5-7/10. Kocham takie komiksy. Po pierwsze, tanie. Po drugie, ładnie wydane. Po trzecie, sprawiają masę frajdy. IMO na rynku brakuje budżetowych komiksów o ciekawych fabułach i porządnie, ale nie high-endowo wydanych. Najlepszy przykład to Czarne Nenufary. Wracając do Parkera - informacja o nowym wydaniu, które szykuje wydawnictwo Nagle zmobilizowała mnie do tego, by uzupełnić brakujące części. Parkera 1 kupiłem jakoś w 2015, w roku wydania. Mega mi się podobało. Rok temu kupiłem część drugą, i była jeszcze lepsza. Jestem w szoku, że ten komiks, za wyjątkiem części pierwszej, się nie wyprzedał. Kupiłem część 3 i 4 za niewiele ponad 30 zł sztuka na allegro, jeszcze w folii. Czyżby polskim czytelnikom nie przypadł on do gustu?
Powiększone wydanie mi niepotrzebne, mam już świetne edycje od Taurusa za 35 zł sztuka. A to co w środku - esencja komiksowej narracji w wykonaniu rysunków Darwyna Cooka. Fani noir, kryminału, Cooka oraz po prostu dobrego komiksu powinni być zadowoleni.

Przyznaję jednak, że z trzech dotychczas przeczytanych części Zdobycz jest najsłabsza, jednak nadal świetnie się to czytało.

Offline Nephilim

« Odpowiedź #1070 dnia: So, 18 Luty 2023, 13:11:19 »
Kurde, bez kitu, nie znam gorszego scenarzysty w świecie profesjonalnych komiksów niż Desberg.
Wyśmiewany Dufaux robi rzeczy przyzwoite jak Barakuda lub nawet dobre jak Murena. Ten to jest widzę twórca kasztanów.
Dufaux jest bardzo dobry w Giacomo C. i jeszcze lepszy w Dżinn a Desberga żadnego scenariusza nie pamiętam, mimo, że coś od niego stoi na półce ;)

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1071 dnia: So, 18 Luty 2023, 13:33:32 »
Nektar kamienia - meh. Fantastyka próbująca trzymać się stylu jak z Metal Hurlant, ale ani rysunkowo to nie jest Moebius czy Druillet, ani scenariuszowo nie ma nawet ułamka wyobraźni najlepszych osiągnięć gatunku. Sporo niedopowiedzeń, teoretycznie mających pobudzić do rozkminy, ale mnie to w ogóle nie zainteresowało na tyle, żeby próbować. No i pełno pieprzenia typu "Tym sposobem ten, który jest ulotny, triumfuje w obliczu tego, który jest wieczny...".

Ptaki Nocy. Polowanie - Tu pozytywne zaskoczenie. Spodziewałem się głównie demonstrowania Black Canary w najróżniejszych, przeczących fizyce pozycjach, a przeczytałem bardzo spoko historie z fajnymi pomysłami, solidnymi pointami i bez pretensji do czegokolwiek więcej. Takie superhero naprawdę chętnie czytam - skupiające się na relacjach między postaciami, opowiadające proste historie, bez coraz większej liczby zagrożeń czyhających na super-hiper-multi-wersum.

Offline Xmen

« Odpowiedź #1072 dnia: So, 18 Luty 2023, 13:41:01 »
Epic spider Man każdy z każdym, jakie to jest złe. Nie to żeby poprzednie były dobre bo były słabe jednak dało się przez nie jakoś przebrnąć. Żeby przebrnąć przez każdy z każdym trzeba dużej siły woli a żeby przeczytać coś gorszego naprawde trzeba by się postarać, chyba nawet epic punishera czytało się lepiej.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #1073 dnia: So, 18 Luty 2023, 18:52:57 »
Prosty człowiek dużej wiary jestem także pełny luz .  Dla mnie ten komiks po  3 albumach jest porządnie zrealizowaną  "hubba bubbą" , lubię dobrze zrobione komiksy rozrywkowe bo dają mi odprężenie po całym dniu plus głowa odpoczywa  . Może być  tak jak piszesz że natężenie głupot narasta ( naiwność mi aż tak nie przeszkadza) a może jest to seria którą nie wolno czytać na raz bo można przedawkować, cieszę się że będę mógł to sprawdzić :)

To może być przedawkowanie, oczywiście. Pierwszy cykl, czyli albumy 1-6 jest spoko a dalej już miałem coraz mniejsze zainteresowanie tym co się tam dzieje ale grzecznie doczytałem do końca :)

Dzięki za odpowiedź i szanuję to że chce Ci się pisać na forum o innych komiksach niż swoich , zmobilizowałeś mnie żeby sprawdzić z czym się je Twoja twórczość  8) .

Większość to rzeczy dla młodszych komiksiarzy, ale dla dojrzalszych też coś się znajdzie, więc zapraszam do eksplorowania :)

A, żeby pozostać w temacie głównym wątku to aktualnie nadrabiam "100 naboi" i zgadzam się trochę z ogólną opinią, że po pierwszych 40-50 zeszytach seria trochę siada, później zacząłem się trochę gubić kto jest z kim i przeciwko komu, ale fajnie mi się brnie przez ten świat wykreowany przez Risso i Azzarello. Z dużą przyjemnością oglądam plansze narysowane pzez tego pierwszego i to co facet wyprawia z ustawianiem kamery oraz grę plamami czerni. Został mi ostatni zbiorczy tom i spodziewam się, że teraz już wszyscy po kolei będą padać jak muchy :D

Offline donT

« Odpowiedź #1074 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 14:15:51 »
Ksiegi Magii Gaimana.

Pierwsza lektura od ok. 15 lat, czyli od kiedy ten komiks nabylem. Pamietam, ze przy pierwszym podejsciu podobal mi sie, wiec siadalem do lektury z pozytywnym nastawieniem. A tym razem? No coz... tym razem wymeczyl mnie okrutnie. Calkiem fajny pomysl, ale zrealizowany tak sobie. Gaiman lubi lac wode, ale w Ksiegach Magii osiaga szczyty wodolejstwa. Motyw drogi jest ok, ale niekonczace sie, napuszone dialogi, ktore sa wlasciwie o niczym i coraz bardziej dziwaczne pomysly, sprawialy, ze chcialem tym albumem rzucic o sciane. Bez kitu - dawno nie mialem do czynienia z takim belkotem. Zmusilem sie i doczytalem do konca, ale z watpliwa przyjemnoscia. Jedyny plus to strona graficzna. Kazda z 4 czesci rysowana zostala przez innego artyste, ale wszystkie wygladaja top notch. I to wlasciwie tyle dobrego co moge powiedziec.

Nie polecam. Gaiman potrafi o wiele lepiej.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline rzodkiew

« Odpowiedź #1075 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 15:11:39 »
Frankenstein żyje, żyje / Potworna Kolekcja - świetnie się to ogląda, fabularnie  proste i nieskomplikowane. Dobre jako prosta rozrywka, ale bez jakiegoś efektu WOW, który spowoduje, że zapamiętuje się to na dłużej.

Offline donT

« Odpowiedź #1076 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 15:39:18 »
Bo z Wrightsonen jest jak Bisleyem - jego komiksy sa bardziej do ogladania. Wyzej wymienione to graficzne cudenka.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1077 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 22:16:13 »
Nie czytałem co prawda "Potwornej kolekcji", ale akurat "Frankenstein" był całkiem niezły fabularnie. Chociaż z zastrzeżeniem, że naoglądałem się sporo tych starych czarno-białych filmów o potworach, więc raz że lubię taką stylistykę, a dwa że te produkcje to nie są jakieś wyżyny scenariuszowe, więc komiks może wygrywać przez porównanie. Ale na pewno jest lepszy niż spora część filmowych sequeli "Frankensteina".

Swoją drogą ktoś mógłby u nas wydać oryginalną powieść Shelley w wersji z rysunkami Wrightsona, którą swego czasu wydał Marvel, a nie tak dawno wznowił Dark Horse.

Offline donT

« Odpowiedź #1078 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 22:29:06 »
Potworna Kolekcja to fajna, przyjemna horror pulpa, ktora wchodzi jak dobry chlodnik w goracy dzien. Bardzo lubie ten komiks.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1079 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 22:36:04 »
Zgadzam się też chyba co do Gaimana - chyba, bo pierwszy zeszyt na tyle mnie zmęczył, że nadal nie przeczytałem kolejnych trzech ;D W ogóle im więcej komiksów Gaimana czytam, tym gorsze moje zdanie o tym autorze. "Sandmana" bardzo lubię, ale poza tym praktycznie nic od niego mi nie siada - najlepiej wspominam "Arlekina i Walentynki", "Stwory nocy" i "Drastyczne przypadki", ale poza tym wszystko to był dla mnie większy lub mniejszy zawód.

No i kilka adaptacji jego opowiadań było spoko, ale to już ciężko nazywać komiksami Gaimana.