Autor Wątek: Jakie komiksy powinny czytać dzieci?  (Przeczytany 26813 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ukaszm84

• Gość
Odp: Jakie komiksy powinny czytać dzieci?
« Odpowiedź #75 dnia: Nd, 26 Marzec 2023, 13:11:59 »
Wiewiórka to nie wiem skąd, ale ten dzik to faktycznie bardziej hipopotam :P

Offline marcinp

« Odpowiedź #76 dnia: Nd, 26 Marzec 2023, 14:09:35 »
Moja 8 latka uwielbia
Strzeżcie się potwory. Pamiętnik wisienki. Amulet. Bajka na końcu świata. Światła popnocy. Giganci. Hotel dziwny

Offline gashu

« Odpowiedź #77 dnia: Nd, 26 Marzec 2023, 14:55:04 »
Wiewiórka to nie wiem skąd, ale ten dzik to faktycznie bardziej hipopotam :P

Może zadziałał w tym przypadku efekt skali :D

Offline greg0

« Odpowiedź #78 dnia: Wt, 11 Kwiecień 2023, 14:29:25 »
Wklejam z "Komiksy Polskie" , bo tu więcej ludzi.

Ktoś na Forum kiedyś polecał, więc się skusiłem.

Szare uszko. Czy to jest opowieść obrazkowa? (Komiks dziecięcy, Scen. i rys. Mieczysław Piotrowski,  1976
...
Warto dorzucić do zamówienia( kosztuje grosze) dla siebie lub dla dziecka dla wnuka  ;) .
Cyt.
„Nazywam się Zajączek Szare Uszko. Opowiem Wam przedziwną przygodę” ? tak rozpoczyna się dziś już legendarny komiks Mieczysława Piotrowskiego, jednego z wybitnych indywidualistów polskiej szkoły ilustracji. Podkreślano, że jego wrodzony talent liryczny w połączeniu ze zmysłem satyryka pozwalał mu w najbardziej uroczy, delikatny i poetycki sposób kształtować wyobraźnię młodych czytelników. Szare uszko to niezwykła opowieść o przygodach „dzielnego zajączka” ? nieoczekiwana wizyta w mieście, ucieczka przed myśliwymi i szkoła lotów kosmicznych, to tylko niektóre z przygód głównego bohatera. Narażony na różne niebezpieczeństwa pokonuje nie tylko przeciwności losu, ale także własne słabości i lęki. To opowieść o odwadze, przyjaźni, pełna humoru i zaskakujących zwrotów akcji, która stanowi pochwałę dziecięcej wyobraźni. To doskonała lektura zarówno dla najmłodszych, jak i dorosłych czytelników, którzy odnajdą w niej wiele metafor, aluzji i ukrytych sensów. I chociaż od daty pierwszego wydania Szarego uszka minie niebawem pół wieku, stanowi ono znakomity przykład „literatury uniwersalnej”.   
Ważne żeby narzekać...

Offline eferce

« Odpowiedź #79 dnia: Pt, 11 Sierpień 2023, 18:37:21 »
Z okazji zapelnienia pierwszej calej półki dla Mlodego, wrzucam zdjecie i uwagi jak nam sie czytalo.

Krotka charakterystyka czytacza:
Mlody (6lat) pozostaje fanem zwierzat/owadow/dinozaurow - nie przejawia zadnych robotycznych/ technicznych zainteresowan. Fantasy/historia to rowniez jeszcze nie jego bajka :(

Serie zwierzęce/dinozaurowe od Scream - super, zarowno pod wzgledem humoru jak i zawartej wiedzy. Obaj oceniamy na 5.
Ptaki, pisane przez inny duet wyraznie odstaja na minus.
Dla nieczytajacych jeszcze polecam Love - ale majac na wzgledzie wystepujace tam i w przyrodzie krwawe sceny. Natomiast nie ma tu kazni i ludobójstwa jak w rowniez niemym "Krok za krokiem" (gdzie musialem przewijac a u Love mozna tłumaczyc).
+ Love = uczta dla oczu.

Sonic - zakup na zyczenie Mlodego, w skutek filmu. Jego ocena 5 moja 1.
Absolutnie nieczytelnie rysowany, tresci wylacznie rozrywkowe. Na plus - po tym, jak odmowilem czytania - zawziął sie i na nich nauczyl sie czytac samodzielnie.

Żółwie dzis przyszly i dzis beda czytane.

Naukomiks Dinozaury - to nie jest komiks o dinozaurach, takze uwaga.
To komiks o historii paleontologii i nawet ja dzielilem sobie jego przyswajanie. Wroci za kilka lat, moze...

Życie i czasy Sknerusa i Hugo (oraz na mojej polce Gnat i Kajosze) - czekaja ze wzgledu na duza ilosc tekstu i chwilowy brak zainteresowania tematyka.
Podobnie francuski Disney - zmeczylismy Horrifikland a Krainę pradawnych do połowy. Liczylem ze perfekcyjne rysunki przykuja uwagę ale przeliczylem sie. Próbujemy za rok.

Ariol - super seria, taki nowoczesniejszy Mikolajek - jest humor, jest chęć czytania

Online donT

« Odpowiedź #80 dnia: Pt, 11 Sierpień 2023, 19:21:20 »
Zycze powodzenia i trzymam kciuki aby ogien u mlodego nie zgasl. Moj truten, pomimo poczatkowego, dosc duzego zainteresowania tematem poszedl w inne rzeczy. Ubolewam nad tym ale wiem, ze to troche moja wina, bo odkad w domu pojawilo sie Nintendo, komiks poszedl w odstawke. Czasem cos mu sie jeszcze zdarzy poczytac czy chociaz poprzegladac, ale to od wielkiego dzwonu. Gry kreca go o wiele bardziej. Chlip chlip...
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline eferce

« Odpowiedź #81 dnia: Pt, 11 Sierpień 2023, 19:24:11 »
Szit. To mnie załatwiles. Ma Nintendo obiecane na 7-me urodziny w listopadzie. Juz nie odobiecam.

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #82 dnia: Pt, 11 Sierpień 2023, 20:13:17 »
Jeśli młody lubi dinozaury to może spróbujcie z tym tomem Misia Zbysia:

https://kultura.com.pl/kultura-gniewu/43-detektyw-mis-zbys-na-tropie-czemu-pani-sie-uparla-zeby-spotkac-dinozaura.html

Nie jest to absolutnie naukowe podejście do tematu, ale może się spodoba. Myślę, że dla sześciolatka cała seria może być atrakcyjna. Przepraszam za chamską autoreklamę, ale tak mi się przez te dinozaury skojarzyło :)

Offline Kadet

« Odpowiedź #83 dnia: So, 12 Sierpień 2023, 12:41:22 »

Żółwie dzis przyszly i dzis beda czytane.

Niestety te trzy tomy to są jednak trochę urwane. Wątki dopiero się zarysowują. No i pada tam parę trupów - nie żeby były jakieś szczególnie drastyczne widoki, ale tak "poza ramką kadru" odbywa się ścięcie głów czwórce małych chłopaków na przykład.

Jeśli są problemy z dłuższymi fabułami, to można by rozważyć "Garfielda" - tam w zasadzie zawsze można przerwać między jednym paskiem a drugim. Tyle że lepiej nie zaczynać moim zdaniem od pierwszego tomu, bo to trochę takie wstępne przetarcie - można na próbę wziąć coś bardziej ze środka.

Szit. To mnie załatwiles. Ma Nintendo obiecane na 7-me urodziny w listopadzie. Juz nie odobiecam.

O, no wiesz... Jeśli obiecałeś "Nintendo", to możesz mu kupić, dajmy na to, takie coś:

https://www.nintendo.pl/game-and-watch-super-mario-bros/

i też technicznie się zmieścisz w definicji. A innych gier na ten gadżet nie da się wgrać ;)
« Ostatnia zmiana: So, 12 Sierpień 2023, 12:46:44 wysłana przez Kadet »
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline eferce

« Odpowiedź #84 dnia: So, 12 Sierpień 2023, 14:21:20 »
Dziena za polecajki. Misia i Garfielda stestujemy bez ryzyka bo nasza biblioteka poszla w te serie.
Czy Misia Zbysia trzeba przeczytac tomy 1 i 2 na poczatku, zeby wiedziec kto jest kim?

Nintendo kieszonkowe pomysl pierwsza klasa. Niestety konkretnie Switch, podpatrzony u rowniesnika jest do zakupu.
Za takie zostalbym pewnie nazwany "wałkarzem" i tfu do bani z takimi urodzinami. Ale skorzystam z pomyslu w przyszlosci, mam córe, 4,5lat. Takze dzieki raz jeszcze.

Co do żołwi, to zgadzam sie, przerwalem po 2 zeszytach. Napocilem sie przy scenie jak Casey dostaje od ojca. Mlody troszke byl skonfundowany, "co to pijany", "przejsz dzieci bic nie można ". Zostaniemy sobie przy serialu z 87r.

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #85 dnia: So, 12 Sierpień 2023, 14:48:26 »
Dziena za polecajki. Misia i Garfielda stestujemy bez ryzyka bo nasza biblioteka poszla w te serie.
Czy Misia Zbysia trzeba przeczytac tomy 1 i 2 na poczatku, zeby wiedziec kto jest kim?

Jeśli macie serię w bibliotece, to warto zacząć od początku bo te tomy szczególnie od 5 w górę łączą się ze sobą. Jednak też bez problemu można je czytać osobno.
Dodam tylko, że tom pierwszy "Lis, ule i miodowe kule" ma najprostszą fabułę i jeśli sześciolatkowi wyda się ona zbyt banalna, to polecam się nie zrażać, bo kolejne części są trochę bardziej skomplikowane i odstają pod tym względem od jedynki :)

Offline Liarus

« Odpowiedź #86 dnia: Pn, 18 Wrzesień 2023, 22:55:02 »
Postanowiłem spróbować komiksy z moim 6 letnim synem. Wybrałem dwa tytuły z egmontu:
Lucky Luke Dyliżans - wg mnie nie jest to komiks dla 6 latka. Część dowcipów pomijałem, niektóre rzeczy starałem się tłumaczyć. Wpadł z tym komiksem po uszy. Chyba na dwa razy wzięliśmy go i zachwytów nie było końca. W sumie ja też wpadłem w historię.
Rodzina Borsuków i Lisków: Drzewa - Tutaj ciężej. Historie mało ciekawe. Plansze z natłokiem informacji o drzewach. Wg mnie za ciężkie to i zamiast przekazać wiedzę w komiksie to miałem wrażenie że czytam książkę do biologii.

Pytanko co dalej. Mógłby mi ktoś polecić które tomy Lucky Lukea są dobre, bo w to na pewno pójdziemy, mimo, że to nie jest dzieciecy komiks. Może jakieś tomy Smerfów ktoś poleci? Próbowałem Kajko i Kokosza że swojej kolekcji ale ciężko to szło, więc Asteriksa olewam. Kaczki na Disneyu nie zażarty.

Mam też córkę 3 letnia, która się trochę zainteresowała jak czytaliśmy komiksy i nie wiem czy nie spróbuję z Malinką też z serii Borsuków I Lisków ale nie jest to seria edukacyjna

Offline Spiff

« Odpowiedź #87 dnia: Wt, 19 Wrzesień 2023, 00:06:35 »
Mógłby mi ktoś polecić które tomy Lucky Lukea są dobre, bo w to na pewno pójdziemy, mimo, że to nie jest dzieciecy komiks.
Seria " Kid Lucky"- jest dla dzieci.
Nie wiem czy dobre, bo jeszcze nie czytałem.

...

Może jakieś tomy Smerfów ktoś poleci?
Smerfy - wszystkie fajne.
- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline JonasCrow

« Odpowiedź #88 dnia: Wt, 19 Wrzesień 2023, 00:18:54 »
Pytanko co dalej. Mógłby mi ktoś polecić które tomy Lucky Lukea są dobre, bo w to na pewno pójdziemy, mimo, że to nie jest dzieciecy komiks.

w klimatach dzikiego zachodu obojgu przeczytaj Yakari i Nanabozo
a ze Smefrów polecam: Kosmosmerfa

Online szulig

« Odpowiedź #89 dnia: Wt, 19 Wrzesień 2023, 08:14:44 »
tutaj  https://egmont.pl/komiksy-dla-dzieci masz sampler egmontu z komiksami dla dzieci, pobierz i pokaż dzieciakom rysunki, przeczytaj historie, niech same stwierdzą co im się podoba. Tematyka ogromna, do wyboru do koloru...