Autor Wątek: Jakich komiksów nie czytam  (Przeczytany 5730 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Saruto

Odp: Jakich komiksów nie czytam
« Odpowiedź #60 dnia: Pt, 07 Listopad 2025, 21:45:23 »
W sumie z wiekiem się zmienia zainteresowania. Na obecną chwilę nie czytam:
- komiksy dla dzieci/ młodzieży
- europejskie
- westerny
- erotyki
- obyczajówki
- adaptacje filmów, gier itd.
- romantycznych

Offline Yorik

« Odpowiedź #61 dnia: Pt, 07 Listopad 2025, 22:08:37 »
Nie jestem fanem mangi, ale przejść obojętnie obok Berserka, Blame, czy Claymore nie potrafię.

Claymore ma też wersje anime.

@wayne_collector to jak, przyjmujesz wyzwanie obejrzenia Grobowca Świetlików i Akiry? ;)
"Go ahead....I've had to deal with worse."

« Odpowiedź #62 dnia: Pt, 07 Listopad 2025, 22:10:29 »
@wayne_collector to jak, przyjmujesz wyzwanie obejrzenia Grobowca Świetlików i Akiry? ;)
Niech będzie, przyjmuję  ;)
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Yorik

« Odpowiedź #63 dnia: Pt, 07 Listopad 2025, 22:18:00 »
To czekamy na recenzje w temacie poświęconym anime.

Online Pestak

« Odpowiedź #64 dnia: So, 08 Listopad 2025, 22:31:12 »
Nie czytam nic z tzw. momokoversum. Uważam to za zupełny zbędny eksperyment. Jakieś pseudouduchowione pierdoły starające się wypromować poprzez nawiązywanie do bohaterów marvela. Naprawdę nie wiem jakim masochistą trzeba być żeby to czytać a tym bardziej kupować.

Online FrozenBeast99

« Odpowiedź #65 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 09:31:43 »
Nie czytam komiksów, które w żaden sposób mnie sobą nie zainteresują.

Online Pestak

« Odpowiedź #66 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 09:40:28 »
Nie przeczytam komiksów autorów jawnie i po prostacku naigrywających się ze spraw dla mnie świętych i ważnych.
Dlatego nieopatrznie zakupione "Osiedle Swoboda" poleciało u mnie do niebieskiego kontenera a autor trafił na wieczną blacklistę.

A z czego się tam tak śledziu  naigrywa? Mysle ze jedyny epizod mogący komuś podpadać to ten gdy ktoś wyrzygał coś co przypominało wizerunek Matki Boskiej Częstochowskiej. Nic innego nie kojarzę.

Offline michał81

« Odpowiedź #67 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 12:29:33 »
Ewidentnie ktoś nie zrozumiał, że Śledziu nie śmiał się z wiary tylko z fanatyzmu religijnego.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #68 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 13:04:45 »
Staram się nie zamykać na jakieś określone ramy i sięgam praktycznie po wszystko jednak jest klika typów komiksów które z reguły omijam szerokim łukiem:

- wszelkiej maści fantasy, szczególnie europejskie aczkolwiek lubię mangowe dark fantasy (Berserk, Claymore itp.)
- frankofońskie komiksy historyczne, nie ma dla mnie nic nudniejszego
- współczesne komiksy superhero, taką graniczną datą jest dla mnie rok 2010, po niej nie czytam prawie nic bo odrzucają mnie scenariusze, rysunki i szczególnie kolorowanie.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline ww24

« Odpowiedź #69 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 13:10:25 »
Jak ktoś ma alergię na adaptację dzieł literackich to celem zmiany zdania polecam Niezwyciężonego na podstawie prozy Lema. Ale tu bym dał jeszcze * żeby najpierw książkę przeczytać (nie jest długie) , potem zaserwować sobie wybitne (moim zdaniem) słuchowisko (nie mylić z ebookiem) a potem podelektować się deserem w postaci niesamowitej adaptacji graficznej Rafała Mikołajczyka

Offline Sędzia

« Odpowiedź #70 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 13:47:13 »
Jak ktoś ma alergię na adaptację dzieł literackich to celem zmiany zdania polecam Niezwyciężonego na podstawie prozy Lema. Ale tu bym dał jeszcze * żeby najpierw książkę przeczytać (nie jest długie) , potem zaserwować sobie wybitne (moim zdaniem) słuchowisko (nie mylić z ebookiem) a potem podelektować się deserem w postaci niesamowitej adaptacji graficznej Rafała Mikołajczyka

O, zapomniałem o Niezwyciężonym, też bardzo dobry.

Online misiokles

« Odpowiedź #71 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 13:56:29 »
Są jeszcze Czarne Nenufary!

Offline Castiglione

« Odpowiedź #72 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 14:08:40 »
Ja lubię, kiedy za adaptację zabiera się ktoś, kto ma ciekawy styl graficzny i przełożenie historii na medium obrazkowe coś wnosi, widać w tym jakiś zamysł, jakąś obraną konwencję. Bo takie adaptacje zrobione od linijki, z bezpłciowymi rysunkami są dla mnie trochę bez sensu, to już wolę po prostu przeczytać książkę.

Offline michał81

« Odpowiedź #73 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 14:13:36 »
Ja uważam za calkiem dobrą adaptację Rzeźnie numer pięć. Wg mnie w bardzo dobrze wykorzystano w niej język komiksowy do opowiedzenia tej historii.

Offline Yorik

« Odpowiedź #74 dnia: Nd, 09 Listopad 2025, 14:26:46 »
Ewidentnie ktoś nie zrozumiał, że Śledziu nie śmiał się z wiary tylko z fanatyzmu religijnego.

Śledziu jest aktywny politycznie na X, więc co by nie napisał w komiksach, jak trafnej by nie zastosował aluzji, alegorii, metafory, to ludzie niechętni jego poglądom będą wszystko filtrować jako atak. Postrzegać go przez pryzmat znienawidzonych partii, polityków, dziennikarzy. Myślę, że to nie problem Śledzia, że ktoś nie umie pewnych spraw rozróżnić, nie filtrować wszystkiego myśleniem stadnym, pakietowym. Ale takie już mamy czasy.