Autor Wątek: Jakich komiksów nie czytam  (Przeczytany 5696 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jaszczu

Odp: Jakich komiksów nie czytam
« Odpowiedź #105 dnia: Pn, 10 Listopad 2025, 21:46:45 »

To bardzo cenny głos w dyskusji, komiksie. Dziękuję za niego w imieniu swoim, Borsuka Mruka i społeczności tego forum.

Offline 79ers

« Odpowiedź #106 dnia: Pn, 10 Listopad 2025, 22:09:07 »
To Mausa musiałeś unikać jak ognia.
Trzeba było to przeczytać żeby się na temat tego czegoś wypowiedzieć. Tak maus to zło, kolejna bajka dla dzieci i laurka. Na szczęście w filmach więcej tego niż w komiksach.

Offline komiks

« Odpowiedź #107 dnia: Pn, 10 Listopad 2025, 22:21:14 »
To bardzo cenny głos w dyskusji, komiksie.

Dziękuję, staram się ciągnąć ten wózek zwany forum, ale czasami czuję się jak Łysek, któremu brakuje już sił.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Pestak

« Odpowiedź #108 dnia: Pn, 10 Listopad 2025, 22:25:39 »
Trzeba było to przeczytać żeby się na temat tego czegoś wypowiedzieć. Tak maus to zło, kolejna bajka dla dzieci i laurka. Na szczęście w filmach więcej tego niż w komiksach.

Maus pokazuje czystą prawdę. Pokazuje co naprawdę sądzą o Polakach amerykance i żydzi.

Online misiokles

« Odpowiedź #109 dnia: Pn, 10 Listopad 2025, 22:29:20 »
Coś robimy by przełamać stereotypy?

Offline Xmen

« Odpowiedź #110 dnia: Pn, 10 Listopad 2025, 22:41:40 »
Usprawiedliwiamy innych.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline tomekrusłan

« Odpowiedź #111 dnia: Wt, 11 Listopad 2025, 00:43:32 »

Przecież wiekszośc wpisów w tym wątku brzmi jak wysrywy stereotypowych nacjoli. Co wy chcecie przełamywać?

Offline amsterdream

« Odpowiedź #112 dnia: Wt, 11 Listopad 2025, 11:15:46 »
Te „komuchy” z PZPR i tak są  o wiele lepsi od dzisiejszych polityków złodziei, ale najwięcej do powiedzenia ma oczywiście na ten temat gówniarstwo , które nawet nie żyło w czasach PRL albo co najwyżej srali wtedy w pieluchy.

Jprdl

Koszernych i nasączonych ideologią.

To marvela też nie czytasz? Przecież Stan Lee to żyd.
Czas nas zmienił, chłopaki...

« Odpowiedź #113 dnia: Wt, 11 Listopad 2025, 13:14:41 »

Bob Kane, Jack Kirby, Jerry Siegel, Joe Shuster, Bill Finger, Gene Colan, Gil Kane, Peter David, Julius Schwartz, Mort Weisinger... Bez komiksiarzy żydowskiego pochodzenia to w zasadzie NIE BYŁOBY Złotej i Srebrnej Ery w USA, Batmana i Supermana, całej plejady z Marvela, nie mówiąc już o Willu Eisnerze, wydawnictwie EC Comics, magazynie "Mad".
kolorowezeszyty.blogspot.com

Offline Kadet

« Odpowiedź #114 dnia: Wt, 11 Listopad 2025, 13:24:29 »
Dorzućmy Goscinnego - "Asteriks", "Lucky Luke", "Iznogud", "Umpa-pa"...
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline tomsawyer

• Polubień: 414
  • Żywych zwołuję, zmarłych opłakuję, gromy kruszę.
    • Rush Hemispheres
« Odpowiedź #115 dnia: Wt, 11 Listopad 2025, 17:49:53 »
Jeśli o mnie idzie, to pierwsze kryterium to rysunek. Jeśli tu nie klika, to nie ma znaczenia jak cudowna i znakomita jest fabuła. Od tego mam książki. Próbowałem przełamać ten stereotyp i większość z tych tytułów sprzedałem. Niektóre jeszcze zajmują miejsce na półce. Przekleństwem są miniatury plansz oglądane na smartfonie. W takiej skali wszystko wygląda przynajmniej nieźle. Patrząc na swoją kolekcję, to unikam też mang. Mam dwie serie: Akira oraz Eden - It’s an endless world. Bierze się to zapewne z dwóch czynników. Po pierwsze, liczba tomów w ramach danej serii potrafi wprowadzić w osłupienie. Po drugie, zwyczajne lenistwo - nie mam ochoty na wyszukiwanie ciekawych one shotów. Mamy zdaje się taki post na forum z tego typu rekomendacjami, ale i tak musiałbym zrobić głębszy research, żeby kupić taki komiks. Kilka razy zdałem się na rekomendację osób, które tu uważam (nadal) za rozsądne i to były mega wtopy. Zwyczajny rozjazd gustów.
Sprawy związane z narodowością twórców, to czy komiks jest polski, bułgarski czy środkowo-marsjański, pominę. Mam to gdzieś.
« Ostatnia zmiana: Wt, 11 Listopad 2025, 18:08:40 wysłana przez tomsawyer »
"Nie od razu Rzym zbudowano, oczywiście, z tamtą robotą nie miałem nic wspólnego."

Offline 79ers

« Odpowiedź #116 dnia: Wt, 11 Listopad 2025, 19:11:29 »
mówimy o komiksach i ich tematyce, a nie o tym czy dany scenarzysta/rysownik to eskimos, albo leworęki

Offline Kadet

« Odpowiedź #117 dnia: Wt, 11 Listopad 2025, 19:30:39 »
No to po "Odysei Asteriksa" i "Ziemi obiecanej" z Lucky Lukiem...
« Ostatnia zmiana: Wt, 11 Listopad 2025, 19:34:01 wysłana przez Kadet »
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Jasiek

« Odpowiedź #118 dnia: Pn, 17 Listopad 2025, 16:35:43 »

Tutaj ? Wręcz przeciwnie. Zresztą nie tylko tu, recenzenci komiksowi (albo osoby, które próbują jakoś tam recenzowac) w tym kraju to jest jakiś żart, częściej to ich pier..enie bardziej zniechęca niż zachęca. Zresztą prawie każdy z nich gada to samo, ja już przestałem w ogóle śledzić cokolwiek z tego rodzaju. Prym tu wiedzie np taki Jaruś z youtube- no ten gość to jest właśnie dla mnie taki stereotypowy komiksiarz par excellence. Wydaje mi się (chyba że się mylę?), ze nie ma w tym światku komiksowym, kogoś takiego jak np Sobolewski ze światka filmowego.
Ale z drugiej strony po co w ogóle z tym walczyć, skoro to nierówna walka z góry skazana na porażkę Kto chce sięgać po te ambitniejsze rzeczy to sięgnie i takiej osoby nie trzeba specjalnie namawiać.
. To samo filmy, muzyka, ksiażki. Wszędzie najlepiej w większości sprzedaje się gówno dla mas, a jak chcesz szukać ambitniejszych rzeczy, to niestety no musisz się często przebijać przez to szambo. Każdy sredniorozgarniety człowiek rozumie, że w każdej dziedzinie sztuki jest gówno i są rzeczy dobre. Jeśli ktoś myśli, że istnieje tylko muzyka którą puszczają w radio, 3 filmy w waszym lokalnym kinie i na tym opiera aktualny stan kinematografii czy muzyki to jest po prostu debilem i ignorantem i takich osób moim zdaniem nie warto uszczęśliwiać ma siłę. Amen. A teraz spier..am z tego forum. Pzdr.

« Ostatnia zmiana: Pn, 17 Listopad 2025, 16:42:23 wysłana przez Jasiek »

Offline komiks

« Odpowiedź #119 dnia: Pn, 17 Listopad 2025, 17:20:47 »
@Jasiek, nadal tu jesteś, co jest grane?
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness