Autor Wątek: Honor czy biznes?  (Przeczytany 51087 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piterrini

Odp: Honor czy biznes?
« Odpowiedź #480 dnia: Wt, 25 Marzec 2025, 12:54:48 »
Już napisał, że niezbyt.
Stanęło na tym, że dawniej (przy Button Manie itp.) to nie był problem, teraz przy Darkness i kwestii CK na tyle był zdziwiony, że zadzwonił i dostał odpowiedź, której prawdziwość weryfikują wyżej inne osoby.
Obecnie czas na żarty, bo nic innego zrobić się "nie da". A zresztą to każdy sobie może sprzedawać jak chce, bo kapitalizm, ale walczmy z kapitalizmem, tylko tak po cichu...
Wszyscy, łącznie ze mną jesteśmy [przynajmniej trochę] hipokrytami, krytykujemy, a jednak współtworzymy ten system...

Offline studio_lain

« Odpowiedź #481 dnia: Wt, 25 Marzec 2025, 12:59:06 »
A dla Ciebie, jako wydawcy to jest ok, że sklep z którym współpracujesz sprzedaje Darkness za taką cenę? Pytam z ciekawości, bo chciałbym poznać Twoje zdanie.

odpowiem ci tak na przykładzie
Komikslandia nie płaciła nam faktur - przestaliśmy im wysyłać komiksy - ale i tak je maja, kupują z innego źródła
nie masz narzędzi by decydować o cenach swoich komiksów i wymuszać je na sprzedawcach
oni i tak kupią twój towar
czy jest okej?
w tym świecie sprzedawca ma prawo sprzedawać towar za ile chce - czy to pomidor czy to komiks
wiadomo, ze dobra trudno dostępne zyskują na cenie
czy podobają mi się takie mechanizmy rynkowe? mi się cały kapitalizm nie podoba :)

Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline JakubM

« Odpowiedź #482 dnia: Wt, 25 Marzec 2025, 13:01:12 »
To może zwiększyć nakład następnym razem albo zrobić dodruk  ;D

Offline studio_lain

« Odpowiedź #483 dnia: Wt, 25 Marzec 2025, 13:08:24 »
Już napisał, że niezbyt.
Stanęło na tym, że dawniej (przy Button Manie itp.) to nie był problem, teraz przy Darkness i kwestii CK na tyle był zdziwiony, że zadzwonił i dostał odpowiedź, której prawdziwość weryfikują wyżej inne osoby.
Obecnie czas na żarty, bo nic innego zrobić się "nie da". A zresztą to każdy sobie może sprzedawać jak chce, bo kapitalizm, ale walczmy z kapitalizmem, tylko tak po cichu...
Wszyscy, łącznie ze mną jesteśmy [przynajmniej trochę] hipokrytami, krytykujemy, a jednak współtworzymy ten system...

to jest dyskusja toczona od wielu lat na różnych polach w środowisku anarchistycznym
- czy np sprzedawać książki anarchistyczne, wydawać na druk, dawać pieniądze księgarniom czy zarabiać itp itd, czyli czy działać w kapitalistycznym środowisku?

dla mnie odpowiedzią była historia pewnej małej firmy która jej duży właściciel zamknął  mimo, że była rentowna - poszukam dokumentu o nich - przejęli ją anarchiści działający tam w związkach, zbudowali nowy system podziału środków, stosunku do pracy - w ten sposób zapewnili sobie godny byt i przetrwanie

do czego zmierzam - dla mnie priorytetem jest środowisko pracy i stosunek do pracownika - na to mam wpływ i to mogę zmieniać plus pozyskane fundusze mogę przeznaczać na działalność aktywistyczną
mogę trochę zmieniać reguły tej gry w imię starego dobrego hasła - myśl globalnie działaj lokalnie

nie muszę być drapieżcą
nie muszę dążyć do maksymalizacji zysków
nie muszę wyzyskiwać ludzi w pracy - mogę przyjmować ich warunki cenowe i płacić w terminie
nie muszę stasować strachu jako elementu zarządzania
nie muszę kazać ludziom poświęcać prywatnego życia dla terminów
itp itd
tak rozwalam system od środka ;) jako superbohater - nadkierownik ;)

ps. to nie jest ten dokument, wydaje mi się ze tamten był na arte, ale nie mogę znaleźć
ale ten tez jest świetny i podejmuje ten temat

« Ostatnia zmiana: Wt, 25 Marzec 2025, 13:26:18 wysłana przez studio_lain »

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline Adolf

« Odpowiedź #484 dnia: Wt, 25 Marzec 2025, 13:34:28 »
@studio_lain Arek, dajesz bardzo wymijające odpowiedzi. Napisz wprost co czujesz, a nie zostawiaj pola do interpretacji niczym David Lynch w swoich dziełach. Jesteś ceniony na kontakt z klientem i szczerość. Tych cech jak widzisz brakuje sprzedawcom.

Komikslandia również taka skompromitowana? Dobrze, że o tym mówisz. Jeden mencenowiec co lubi o mnie tworzyć sobie w głowie konfabulacje, pisał że tam wpada kiedy odwiedza Komiksową Warszawę. Moja stopa już tam nigdy nie stanie. Niech Ci nieuczciwi wiedzą, że klienci tak ich będą traktować jak oni innych. Kiedyś zabraknie im wolnorynkowców, którzy będą ich bronić.

Offline OokamiG

« Odpowiedź #485 dnia: Wt, 25 Marzec 2025, 13:37:27 »
Zgłosiłeś komiksolandię do rejestru dłużników?

Offline studio_lain

« Odpowiedź #486 dnia: Wt, 25 Marzec 2025, 13:46:14 »
@studio_lain Arek, dajesz bardzo wymijające odpowiedzi. Napisz wprost co czujesz, a nie zostawiaj pola do interpretacji niczym David Lynch w swoich dziełach. Jesteś ceniony na kontakt z klientem i szczerość. Tych cech jak widzisz brakuje sprzedawcom.

Komikslandia również taka skompromitowana? Dobrze, że o tym mówisz. Jeden mencenowiec co lubi o mnie tworzyć sobie w głowie konfabulacje, pisał że tam wpada kiedy odwiedza Komiksową Warszawę. Moja stopa już tam nigdy nie stanie. Niech Ci nieuczciwi wiedzą, że klienci tak ich będą traktować jak oni innych. Kiedyś zabraknie im wolnorynkowców, którzy będą ich bronić.

ale przecież napisałem jasno i wyraźnie :)
i napisałem, że pewne reguły tego świata muszę niestety akceptować, żeby w nim funkcjonować.\
Muszę kupić jedzenie, muszę zarobić pieniądze na nie, muszę opłacić mieszkanie.
Tak ja wy trafiłem do tej maszynki na niewolników, ale staram się, jak najbardziej się da i na ile umiem, piłować kajdany :)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline studio_lain

« Odpowiedź #487 dnia: Wt, 25 Marzec 2025, 13:47:01 »
Zgłosiłeś komiksolandię do rejestru dłużników?

co ty, olałem sprawę...

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline Adolf

« Odpowiedź #488 dnia: Wt, 25 Marzec 2025, 14:36:40 »
Dodam, tak jeszcze żeby nie było niedomówień skąd Enklawa (czyli nitka Centrum Komiksu na Allegro) wzięła komiks The Darkness za niemal 700 zł. Właśnie mi odpisali.

Dzień dobry

Komiks jest nowy, zafoliowany

Tytuły studia Lain bierzemy bezpośrednio od studia Lain

Offline studio_lain

« Odpowiedź #489 dnia: Wt, 25 Marzec 2025, 14:45:24 »
Centrum komiksu - regularne okładki tak, natomiast z tego co wiem limitowane kupują gdzie indziej

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline Adolf

« Odpowiedź #490 dnia: Wt, 25 Marzec 2025, 16:11:07 »
Centrum komiksu - regularne okładki tak, natomiast z tego co wiem limitowane kupują gdzie indziej

BUAHAHA! Czyli mnie okłamali :D

Kupują gdzie indziej? Czyli moja teoria, że podkupili na Gildii staje się co raz bardziej prawdopodobna.

Offline Brvk

« Odpowiedź #491 dnia: Wt, 25 Marzec 2025, 16:20:58 »
Oj, żeby się nam Wydawca na tej szczerości nie przejechał. Ja bym sobie dał na wstrzymanie (ale to ja 😃).

Offline komiks

« Odpowiedź #492 dnia: Wt, 25 Marzec 2025, 16:25:19 »
Jak wytłumaczą to wszystko obrońcy Westerplatte?
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline turucorp

« Odpowiedź #493 dnia: Wt, 25 Marzec 2025, 16:43:26 »
Oj, żeby się nam Wydawca na tej szczerości nie przejechał. Ja bym sobie dał na wstrzymanie (ale to ja 😃).

Podobno część wypowiadających się tutaj forumowiczów, pojechała Bydgoszczy, w poszukiwaniu księgarni, której praktyki sprzedażowe są kryształowe i która im sprzeda „Darkness” po cenie okładkowej.
Inni wciąż kminą „dylemat prowadzenia księgarni, z trzema opcjami”, na razie im wychodzi, że splajtowaliby po miesiącu, ale konsultacja z algorytmem AI niewątpliwie rozwiąże ten problem.
Jest jeszcze kilku, którzy mają wywalone, ale żyły sobie wyprują, żeby tylko udowodnić, jakimi są hipokrytami.
Wydawca „zdradza” tutaj jedynie tajemnice poliszynela, więc bez przesady.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #494 dnia: Wt, 25 Marzec 2025, 16:49:56 »
nic nie zdradzam :) nasze limitowane okładki otrzymuje tylko sklep gildia - taką umowę mieliśmy od zawsze
wyjątkiem był Caza - gdzie tych okładek było 4 i trzeba było jakoś podzielić na sklepy :)
to jest od zawsze klarowne, jasne i czytelne :)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty