Autor Wątek: Honor czy biznes?  (Przeczytany 51156 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piterrini

Odp: Honor czy biznes?
« Odpowiedź #60 dnia: Nd, 07 Kwiecień 2024, 13:11:34 »
(...) komiksy Studia Lain sprzedawały się w przedsprzedaży. Ile to było wyzywania wydawcy. I co to oznacza? Że Arek ma więcej honoru niż Bartek, bo nie zrobił dodruków, bo miało być 800 sztuk i koniec. Nie.
Hm, a pamiętasz ten krótki "wybieg" - Arek wprost podał wieloma kanałami, że dodruku Sarii nie będzie (na pewno też było na forum, ale znaleźć nie mogę), po czym po kilku miesiącach:
A może by tak dodruk Sarii?
I tak, ja byłem za dodrukiem, ale dlatego że ten komiks błyskawicznie zniknął i "kiełbasa wyborcza" działa, mimo że fajnie jakby każdy trzymał się swojego słowa...

...Bo takich coraz mniej, i można swoich praw wobec nich dochodzić:
(...) jeżeli ktokolwiek sprzedaje cokolwiek jako limitowane, w małym nakładzie, a potem doprodukowuje tego większą ilość to nie tylko oszukuje klienta, on go również okrada.
Z tym okradaniem to osobiście bym się tak daleko nie zapędził, ale że dochodzi w takim przypadku do oszukiwania klienta to się zgadzam, ma tu miejsce wprowadzanie klienta w błąd - wydawnictwo swoimi kanałami komunikacji (niech to będzie Facebook) reklamuje swoje produkty, to co o nich pisze, informacje itp. to jest reklama, jeśli w reklamie wydawnictwo powie A, ludzie kupią produkt, a za x czasu wydawnictwo powie B sprzeczne z tym co mówił wcześniej to sprawa nie jest do dywagacji na forum a bezpośrednio przez UOKiK/odpowiedni sąd.
A mogą być osoby "poszkodowane" przez reklamę wydawnictwa (mimo że "pretensji nie mają") to widać chociażby tutaj:
(...) w okolicach daty ustalonej premiery widziałem kilka informacji o tym, że to ostatnia szansa na załapanie się na ostatnie egzemplarze. I w obawie, że rzeczywiście nie kupię później, przełożyłem wszystkie inne zakupy i wydałem kilka stów w sklepie Mandioki.

Wracając do Lain na moment:
Po pierwsze Arek nigdzie nie podawał deklaracji, że jego komiksy są wersjami limitowanymi (jedynie dane warianty okładkowe). Po drugie, to jak Lain robi dodruki (a czasami robi), to dodrukowuje wersje podstawowe, czy wspomniane limitowane? Bo mi się wydaje, że jednak to pierwsze - jak myślisz, dlaczego?
Studio to wszystko określiło:
ja skorzystalem z tej nazwy isnpirujac sie rynkiem amerykanskim
limited edition - oznaczalo dla mnie, ze ukaze sie konkretna zamknieta liczba i nie bedzie dodruku tej wersji
i trzymam sie tego
oczywiscie przy takich nakladach - 350, 200, 200 - to troche inna bajka
ale okreslenie sie przyjelo
sadze ze jakbysmy robili dodruki to mozna by nas za to kopac
Podsumowując - nie można jako wydawca w ramach bądź co bądź reklamy swoich produktów pisać, że nie będzie dodruków a później dodrukowywać, ani to "etyczne", ani zgodne z jako-takim prawem (jw. odnośnie wprowadzania klienta w błąd).

PS.
Ja myślę, że oprócz osób, które kupiły na handel (i miały do tego pełne prawo(...)
Niby prawo miały, ale jeśli mówimy o prawie "pełnym", to takie osoby sprzedając przed upłynięciem 6 miesięcy od nabycia rzeczy muszą odprowadzić podatek/sprzedawać w ramach prowadzonej działalności... Oczywiście nie mam danych, ale patrząc jak to wygląda z omijaniem przepisów przy transakcjach większych typu kupno/sprzedaż samochodów to... przy komiksach mało kto się przepisami przejmuje, więc z tym "pełnym prawem" nie w pełni celnie...

Też w ramach ciekawostki/rozwinięcia tego co @Deepdelver pisał ironicznie:
(...) czytelnicy honorowo zobowiązują się nie odsprzedawać swoich egzemplarzy. Dla pewności oba zobowiązania mają odzwierciedlenie w postanowieniach umowy i przewidzianych w niej wysokich karach. Każdy egzemplarz na rynku wtórnym wydawca zgłasza do organów ścigania (...)
Zanim przyszły do nas "zachodnie" przepisy to była tzw. wolna amerykanka, już na forum kiedyś pisałem o zapisach: "zakaz odsprzedaży" i "zakaz sprzedaży po cenie innej niż okładkowa" - to były przepisy nieegzekwowalne, bo nie tylko niezgodne z późniejszym orzecznictwem sądów, ale też po prostu nie dało się ich wyegzekwować - na drodze cywilnej to wydawca musiał zebrać dowody itp., i faktycznie niektórzy wydawcy muzyczni próbowali walczyć w ten sposób z handlem wtórnym czy sklepami sprzedającymi w cenach innych od tej narzuconej, wtedy co pisałem na forum (2021?) doszedłem do jakichś informacji z przełomu wieków, ale jeśli korzystacie z Google to chyba się zgodzicie, że znalezienie "archiwalnych" informacji staje się coraz trudniejsze, teraz nie będę się w to bawił, musi wystarczyć to co piszę. Także to co teraz ironią to było u nas "rzeczywistością" 20 lat temu ;)

Offline komiks

« Odpowiedź #61 dnia: Nd, 07 Kwiecień 2024, 13:22:14 »
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline parsom

« Odpowiedź #62 dnia: Nd, 07 Kwiecień 2024, 13:37:26 »
Podsumowując - nie można jako wydawca w ramach bądź co bądź reklamy swoich produktów pisać, że nie będzie dodruków a później dodrukowywać, ani to "etyczne", ani zgodne z jako-takim prawem (jw. odnośnie wprowadzania klienta w błąd).

To zgłoś sprawę do prokuratury i kończcie już ten cyrk.
Dodruków miało nie być z tego samego powodu co np. przy Donżonie - drukowali do spółki z innymi. A nie dlatego, że przysięgli na relikwie Anny Marii Wesołowskiej, że wydrukują X egzemplarzy i ani grama więcej.

Offline starcek

« Odpowiedź #63 dnia: Nd, 07 Kwiecień 2024, 13:53:21 »
Wszyscy zawiedzeni niech będą w takim razie honornym kwiatem polskiego kolekcjonerstwa i już NIGDY nie kupcie NICZEGO od Mandioci.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline death_bird

« Odpowiedź #64 dnia: Nd, 07 Kwiecień 2024, 14:04:37 »
Tytuł wątku mnie zaintrygował i nie wiem czy dobrze rozumiem: komiks jest dostępny na bieżąco a dodrukować chcą wyłącznie wersję limitowaną? Czy czegoś nie załapałem?
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Death

« Odpowiedź #65 dnia: Nd, 07 Kwiecień 2024, 14:10:17 »
Tytuł wątku mnie zaintrygował i nie wiem czy dobrze rozumiem: komiks jest dostępny na bieżąco a dodrukować chcą wyłącznie wersję limitowaną? Czy czegoś nie załapałem?
Tak:)

Offline komiks

« Odpowiedź #66 dnia: Nd, 07 Kwiecień 2024, 14:14:39 »
Ale wiecie, że gdyby Droga była drukowana w Polsce, to prawdopodobnie dodruk byłby zlecony na etapie preorderów i nawet byście o tym nie wiedzieli? ;)

Offline death_bird

« Odpowiedź #67 dnia: Nd, 07 Kwiecień 2024, 14:16:17 »
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline parsom

« Odpowiedź #68 dnia: Nd, 07 Kwiecień 2024, 14:17:48 »

Wersję de luxe. Limitowana to ona była głównie w głowach tych co nie są pizdami.
A chcą dodrukować, bo trafiła się okazja - dodrukowują ci, z którymi druk był na spółkę.

Offline Death

« Odpowiedź #69 dnia: Nd, 07 Kwiecień 2024, 14:19:49 »
Tam tam, taramtam <śpiewa sobie>
Opis na stronie Mandioci mówi jasno: wersja limitowana.

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #70 dnia: Nd, 07 Kwiecień 2024, 14:24:59 »
W Polsce są takie nakłady, że niemal każdy komiks to wersja limitowana :)

Offline komiks

« Odpowiedź #71 dnia: Nd, 07 Kwiecień 2024, 14:25:55 »
@Death Tylko, że nigdzie na tej stronie nie ma definicji, co rozumieć przez edycję limitowaną ;)

Offline Enceladus

« Odpowiedź #72 dnia: Nd, 07 Kwiecień 2024, 14:29:41 »
W sumie to zróbcie już ten dodruk i zajmijmy się kolejnymi komiksami.

Po czym, nawala dalej ponad 10 postów w temacie...  ::)
He's A Jackass! Who Wrestles With Murderers Dressed Like Clowns And Throws Them In Prison, So They Can Break Out Of Prison And Then Murder More People!

Offline PJP

« Odpowiedź #73 dnia: Nd, 07 Kwiecień 2024, 14:30:15 »
Wpadłem, chociaż nie wiem o co chodzi poza dodrukiem.
Proponuję następujące nazewnictwo:
- wersja dla plebsu,
- wersja pulpowa dla kolekcjonerów,
- wersja ekskluzywnie limitowana,
- wersja być może limitowana z zadatkami na podwójny skalping ^^

Offline Xmen

« Odpowiedź #74 dnia: Nd, 07 Kwiecień 2024, 14:31:47 »
Limitowana to taki chwyt reklamowy, w stylu Lidla i biedronki.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.