Autor Wątek: Honor czy biznes?  (Przeczytany 51082 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline turucorp

Odp: Honor czy biznes?
« Odpowiedź #450 dnia: Pn, 24 Marzec 2025, 13:48:02 »
Marku nadal fikołki... trudna jest to dla Ciebie odpowiedź z "hipotetycznym" sklepem...
Ale podpowiem (niektórych może to zaskoczyć) do biznesu nie potrzeba bezwzględności... ale przede
wszystkim uczciwości...
Jeśli dla ciebie uczciwa odpowiedź na łopatologicznie zadane, hipotetyczne pytanie, jest fikołkiem, to, no cóż, nie przeskoczę takich ograniczeń umysłowych :(
Rozumiem, że pojęcie „uczciwości” jest względne i zależy od punktu siedzenia nabywcy, luzik. Dla mnie to nadal hipokryzja, ale oczywiście możesz to nazywać jak tylko ci się podoba :)
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Brvk

« Odpowiedź #451 dnia: Pn, 24 Marzec 2025, 14:12:39 »
Każdy zaistniałą sytuację oceni po swojemu. Wydaje mi się, że nie ma potrzeby sięgać po grube słowa "uczciwość", "etyka", bo one się zdewaluowały już dawno temu i przytaczanie ich w kontekście biznesowym jest wręcz ironiczne. Dopóki nie zostało złamane prawo, nie ma co mówić o uczciwości. Kwestie przyzwoitości też będziemy mierzyć swoją miarą, a każdy będzie miał inną.

Realny problem może mieć tutaj tylko wydawca, Studio Lain, bo o ile normalnie nie może zmusić kontrahenta do sprzedaży po określonej cenie, to w przypadku ograniczonego nakładu i wąskiej dystrybucji doszło tu do sytuacji, która wykorzystuje ten stan rzeczy, co może rzutować na dalsze relacje handlowe (oczywiście o tym zadecydują zainteresowane firmy, nie my).

Osobiście uważam, że CK, jako regularny sklep, podjęło kiepską decyzję wizerunkową. Zwłaszcza że korzysta ze sprzedaży na Allegro, więc miał dostępny fajny mechanizm otwartej licytacji - nieodebrane komplety wystawiamy po cenie opłatkowej (plus ewentualnie wyrównanie prowizji Allegro) i ogłaszamy to na fejsie. Rynek zweryfikowałby zapotrzebowanie.

Offline starcek

« Odpowiedź #452 dnia: Pn, 24 Marzec 2025, 15:08:21 »
Na szczęście wiemy, że oni to przecież sprzedali jako antykwariat, więc mogli nówkie sztukie nieśmiganą wycenić na dowolną kwotę. Przecież mogli jako Enklawa wrzucić na allegro za jeszcze większą cenę. A nie wrzucili - łaskawcy.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Popiel

« Odpowiedź #453 dnia: Pn, 24 Marzec 2025, 15:35:15 »
Cieszcie się, że CK nie sprzedaje np. Semiców po cenach okładkowych.

A tak serio - sklep jest od zarabiania. Na większość rzeczy mają fajne rabaty, część rekompensują sobie sprzedażą niektórych towarów drożej.

Nadużywanie w tym kontekście słów "etyka", "uczciwość", "sprawiedliwość", jakiś bojkot, zaciskanie piąstek, przełykanie gorzkiej śliny i dumne patrzenie pod wiatr ze zmrużonymi oczami - weźcie już tu nie róbcie romantycznego etosu i bitwy pod Olszynką Grochowską.
« Ostatnia zmiana: Pn, 24 Marzec 2025, 15:39:29 wysłana przez Popiel »

Offline Enceladus

« Odpowiedź #454 dnia: Pn, 24 Marzec 2025, 16:00:24 »
Jeśli dla ciebie uczciwa odpowiedź na łopatologicznie zadane, hipotetyczne pytanie, jest fikołkiem, to, no cóż, nie przeskoczę takich ograniczeń umysłowych :(
Rozumiem, że pojęcie „uczciwości” jest względne i zależy od punktu siedzenia nabywcy, luzik. Dla mnie to nadal hipokryzja, ale oczywiście możesz to nazywać jak tylko ci się podoba :)

Marku, masz 10 punktów za swoje fikołki  :) Masz coraz większą umiejętność do zaginania wypowiedzi innych, zauważania tylko pewnych wygodnych rzeczy a jak Tobie nie idzie to i do obrażania itd. Więcej niż 10 punktów za fikołki już nie da rady dać... to jest maksimum  :(

Niby taki prawy, bojowy itd. ale jeśli już wchodzi się w Twoje środowisko to nie potrafisz się określić jasno z odpowiedzią... bo w Twoim przypadku każda odpowiedź może być odpowiedzią niewłaściwą. Jeśli A i C to m.in. źle będzie to o Tobie świadczyło jako człowieku, a jak B to co niektóre osoby ze środowiska, które mogą coś tam od siebie dodać i inaczej spojrzeć no i jaka szydera na naradach przy browarku  ::)

I jeszcze jedno - uczciwość jest zero-jedynkowa... albo jest albo jej nie ma. Jeśli w biznesie nie ma zaufania to po prostu nie współpracujesz z taką firmą, w życiu prywatnym nie trzymasz się z takimi ludźmi.

A to jest pytanie na które Marek nie potrafił/nie chciał odpowiedzieć:

Spoiler: PokażUkryj
Marku masz sklep, który sprzedaje np. 3 komiksy, które miały swoją premierę. Komiksy masz bezpośrednio od wydawnictwa, gdzie "powinno" zależeć Tobie na dobrej współpracy...
Co robisz Marku?
a. sprzedajesz je z mocno zawyżoną ceną (może negatywnie się to odbić na reputacji)
b. sprzedajesz je po normalnej cenie (może mieć to pozytywne oddziaływanie)
c. sprzedajesz po pewnym czasie w swoim antykwariacie po jeszcze większej cenie (nikt nic nie wie, tylko Ty)

Dodam na koniec, jako Twórcę/Artystę komiksowego bardzo sobie Ciebie cenię, kupuję Twoje komiksy i polecam innym, ale czasami tutaj na forum walniesz taką serię fikołków że szok.
He's A Jackass! Who Wrestles With Murderers Dressed Like Clowns And Throws Them In Prison, So They Can Break Out Of Prison And Then Murder More People!

Offline Xmen

« Odpowiedź #455 dnia: Pn, 24 Marzec 2025, 16:05:31 »
Kolejne pytanie, które może pokazać różne, interesujące punkty widzenia-czy powinniśmy oddzielać twórcę od dzieła?
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline turucorp

« Odpowiedź #456 dnia: Pn, 24 Marzec 2025, 17:04:14 »
Marku, masz 10 punktów za swoje fikołki  :) Masz coraz większą umiejętność do zaginania wypowiedzi innych, zauważania tylko pewnych wygodnych rzeczy a jak Tobie nie idzie to i do obrażania itd. Więcej niż 10 punktów za fikołki już nie da rady dać... to jest maksimum  :(

Niby taki prawy, bojowy itd. ale jeśli już wchodzi się w Twoje środowisko to nie potrafisz się określić jasno z odpowiedzią... bo w Twoim przypadku każda odpowiedź może być odpowiedzią niewłaściwą. Jeśli A i C to m.in. źle będzie to o Tobie świadczyło jako człowieku, a jak B to co niektóre osoby ze środowiska, które mogą coś tam od siebie dodać i inaczej spojrzeć no i jaka szydera na naradach przy browarku  ::)

I jeszcze jedno - uczciwość jest zero-jedynkowa... albo jest albo jej nie ma. Jeśli w biznesie nie ma zaufania to po prostu nie współpracujesz z taką firmą, w życiu prywatnym nie trzymasz się z takimi ludźmi.

A to jest pytanie na które Marek nie potrafił/nie chciał odpowiedzieć:

Spoiler: PokażUkryj
Marku masz sklep, który sprzedaje np. 3 komiksy, które miały swoją premierę. Komiksy masz bezpośrednio od wydawnictwa, gdzie "powinno" zależeć Tobie na dobrej współpracy...
Co robisz Marku?
a. sprzedajesz je z mocno zawyżoną ceną (może negatywnie się to odbić na reputacji)
b. sprzedajesz je po normalnej cenie (może mieć to pozytywne oddziaływanie)
c. sprzedajesz po pewnym czasie w swoim antykwariacie po jeszcze większej cenie (nikt nic nie wie, tylko Ty)

Dodam na koniec, jako Twórcę/Artystę komiksowego bardzo sobie Ciebie cenię, kupuję Twoje komiksy i polecam innym, ale czasami tutaj na forum walniesz taką serię fikołków że szok.

Mam literalnie wywalone na zagrywki, które próbujesz zastosować w tej konwersacji.
Relatywizacji pytań sytuacyjnych, w celu uzyskania oczekiwanych odpowiedzi, uczyłem się, dzieckiem będąc, od mistrza Barei, więc te plewy o „fikołkach”, wczuwaniu się w rolę sprzedawcy i frateryzację, zostaw sobie dla „skrzydłowych”, którzy, jak widać po zachowaniu @komiksa/zwirka i @xmena, przebierają nóżkami, żebyś to im zadał takie proste i łopatologiczne pytanie :)

Niestety, nie cenię cię jako forumowicza, szczególnie, kiedy w prostacki sposób próbujesz manipulować dyskusją, więc nie mogę, w swojej nieskomplikowanej uczciwości, polecić cię  innym :(
Kiepsko ci idzie to „cenienie twórcy”, bardzo kiepsko.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Enceladus

« Odpowiedź #457 dnia: Pn, 24 Marzec 2025, 17:25:14 »
Mam literalnie wywalone na zagrywki, które próbujesz zastosować w tej konwersacji.
Relatywizacji pytań sytuacyjnych, w celu uzyskania oczekiwanych odpowiedzi, uczyłem się, dzieckiem będąc, od mistrza Barei, więc te plewy o „fikołkach”, wczuwaniu się w rolę sprzedawcy i frateryzację, zostaw sobie dla „skrzydłowych”, którzy, jak widać po zachowaniu @komiksa/zwirka i @xmena, przebierają nóżkami, żebyś to im zadał takie proste i łopatologiczne pytanie :)

Niestety, nie cenię cię jako forumowicza, szczególnie, kiedy w prostacki sposób próbujesz manipulować dyskusją, więc nie mogę, w swojej nieskomplikowanej uczciwości, polecić cię  innym :(
Kiepsko ci idzie to „cenienie twórcy”, bardzo kiepsko.

Marku problemem jest to, że to Ty próbujesz... ale coraz mniej udolnie, że Ciebie kręgosłup nie boli od tych fikołków  ;)
He's A Jackass! Who Wrestles With Murderers Dressed Like Clowns And Throws Them In Prison, So They Can Break Out Of Prison And Then Murder More People!

Offline turucorp

« Odpowiedź #458 dnia: Pn, 24 Marzec 2025, 17:35:44 »
Marku problemem jest to, że to Ty próbujesz... ale coraz mniej udolnie, że Ciebie kręgosłup nie boli od tych fikołków  ;)

Patrzę na privy i zastanawiam się (na serio i z głęboką troską), czy staranie przygotowywałeś tę ustawkę, czy po prostu jesteś bardzo zachwiany emocjonalnie?
Dla jasności, wszystkie zainteresowane osoby ze środowiska nie miałby żadnego problemu, niezależnie od tego czy „zagrałbym” w twoją ustawioną grę, czy odpowiedziałbym tak, jak odpowiedziałem.
Z łatwością możesz sobie zweryfikować swoje tezy, Arek i Kasia są tutaj cały czas obecni, a ty masz dostęp do priva. Cóż cię powstrzymuje? Do Kuby też możesz podbić, na pewno chętnie się odniesie :)

Offline Enceladus

« Odpowiedź #459 dnia: Pn, 24 Marzec 2025, 18:21:59 »
Patrzę na privy i zastanawiam się (na serio i z głęboką troską), czy staranie przygotowywałeś tę ustawkę, czy po prostu jesteś bardzo zachwiany emocjonalnie?
Dla jasności, wszystkie zainteresowane osoby ze środowiska nie miałby żadnego problemu, niezależnie od tego czy „zagrałbym” w twoją ustawioną grę, czy odpowiedziałbym tak, jak odpowiedziałem.
Z łatwością możesz sobie zweryfikować swoje tezy, Arek i Kasia są tutaj cały czas obecni, a ty masz dostęp do priva. Cóż cię powstrzymuje? Do Kuby też możesz podbić, na pewno chętnie się odniesie :)

Marku a Ty dalej próbujesz... obrażasz, manipulujesz... ale nie wychodzi Tobie to  ::)
Tyle fikołków i nic... Ty to chyba masz kręgosłup z adamantium  ;)

Offline komiks

« Odpowiedź #460 dnia: Pn, 24 Marzec 2025, 18:38:33 »
Przecież mogli jako Enklawa wrzucić na allegro za jeszcze większą cenę. A nie wrzucili - łaskawcy.
Jesteś pewien, sprawdziłeś?
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline turucorp

« Odpowiedź #461 dnia: Pn, 24 Marzec 2025, 19:05:12 »
Marku a Ty dalej próbujesz... obrażasz, manipulujesz... ale nie wychodzi Tobie to  ::)
Tyle fikołków i nic... Ty to chyba masz kręgosłup z adamantium  ;)

Nic nie "próbuję".
Napisałem ci uczciwie, jakie jest moje podejście do zagadnienia. Nie chcesz/nie potrafisz zrozumieć mojej odpowiedzi, to jest to tylko i wyłącznie twój problem.
Snucie opowieści, o tym jak to by zareagowały jakieś osoby "ze środowiska", gdybym odpowiedział tak ja ty tego oczekujesz, pokazuje jedynie, że próbujesz odstawić jakiś cyrk.
Z mojego punktu widzenia, jedynym manipulatorem w tej konwersacji jesteś niestety ty (co nie ukrywam, odrobinę mnie zaskoczyło i zasmuciło).
Dałem ci prostą receptę, idziesz do źródeł i weryfikujesz swoje tezy. Masz te osoby tutaj pod ręką, więc zamiast pitolić o moich domniemanych fikołkach, po prostu się ich zapytaj. To znacznie szybsze i łatwiejsze, niż ta kombinacja alpejska, którą próbujesz tutaj uskutecznić, dzięki której, jedyne co uzyskałeś to mój głęboki niesmak  ::)
Co ty właściwie próbujesz w ten sposób udowodnić? Z czystej ciekawości pytam.

Offline Dracos

« Odpowiedź #462 dnia: Pn, 24 Marzec 2025, 20:18:11 »
Panowie czy te 200 złotych na 3 zestawach jest warte tej dyskusji? W mojej opinii nie, lepiej dać sobie na luz

Offline Enceladus

« Odpowiedź #463 dnia: Pn, 24 Marzec 2025, 20:23:15 »
Nic nie "próbuję".
Napisałem ci uczciwie, jakie jest moje podejście do zagadnienia. Nie chcesz/nie potrafisz zrozumieć mojej odpowiedzi, to jest to tylko i wyłącznie twój problem.
Snucie opowieści, o tym jak to by zareagowały jakieś osoby "ze środowiska", gdybym odpowiedział tak ja ty tego oczekujesz, pokazuje jedynie, że próbujesz odstawić jakiś cyrk.
Z mojego punktu widzenia, jedynym manipulatorem w tej konwersacji jesteś niestety ty (co nie ukrywam, odrobinę mnie zaskoczyło i zasmuciło).
Dałem ci prostą receptę, idziesz do źródeł i weryfikujesz swoje tezy. Masz te osoby tutaj pod ręką, więc zamiast pitolić o moich domniemanych fikołkach, po prostu się ich zapytaj. To znacznie szybsze i łatwiejsze, niż ta kombinacja alpejska, którą próbujesz tutaj uskutecznić, dzięki której, jedyne co uzyskałeś to mój głęboki niesmak  ::)
Co ty właściwie próbujesz w ten sposób udowodnić? Z czystej ciekawości pytam.

Marku na tym forum jesteś "zabetonowany" w poczuciu swej nieomylności, a ze szczerością także nienajlepiej.
Liczy się tylko Twój punkt widzenia, bo przecież Ty i tylko Ty wiesz wszystko najlepiej.
Jeśli coś Tobie nie odpowiada to próbujesz oczerniać swojego rozmówcę i manipulujesz...
Raz jesteś wojownikiem a jak się nie uda to ofiarą, czy też mentorem czy lekarzem, który daje "proste recepty" chodź chybione...
Ale jak przyjdzie co do czego, abyś się jasno określił to nie potrafisz, bo ten dumny wojownik gdzieś znika i pojawia się następne wcielenie.

Nie widzę sensu dalszej polemiki z Tobą Marku - mistrzu fikołków z kręgosłupem z adamantium, bo tylko utwierdzasz mnie w mej ocenie Ciebie.

ps Odnośnie osób "ze środowiska" oj byś się zdziwił.

Offline turucorp

« Odpowiedź #464 dnia: Pn, 24 Marzec 2025, 20:42:29 »
Ale jak przyjdzie co do czego, abyś się jasno określił to nie potrafisz, bo ten dumny wojownik gdzieś znika i pojawia się następne wcielenie.

Przyszło co do czego, odpowiedziałem ci jasno i uczciwie.
Dawno nie miałem do czynienia z kimś, kto tak rozgrywa jakąś swoją gierkę.
Napisać, że bierze mnie obrzydzenie, to jak nic nie napisać :/