Autor Wątek: Honor czy biznes?  (Przeczytany 51228 razy)

Offline Xmen

Odp: Honor czy biznes?
« Odpowiedź #195 dnia: Cz, 11 Kwiecień 2024, 23:28:19 »
Ja gdybym poczuł się dotknięty tą sytuacją, to bym zachował się  honorowo i nic więcej od mandioki nie kupił. Bo co to za honor naplakać się w internecie a później napychać im kieszenie, czy tam słoiki po majonezie :D
No chyba że honor dla kogoś to tylko takie pitu pitu.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Midar

« Odpowiedź #196 dnia: Pt, 12 Kwiecień 2024, 00:12:22 »
Generalnie masz rację, ale Mandioca ogłosiła, że dodruku nie robi i moim zdaniem wyszła z twarzą.

Offline Xmen

« Odpowiedź #197 dnia: Pt, 12 Kwiecień 2024, 01:38:41 »
Mandioka tak, ale czy ty wyjdziesz z tego z twarzą?
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline weiter

« Odpowiedź #198 dnia: Pt, 12 Kwiecień 2024, 07:29:22 »
To nie Midar próbował zrobić z gęby dupę.

Offline Popiel

« Odpowiedź #199 dnia: Pt, 12 Kwiecień 2024, 08:21:08 »
Bo nie próbował, tylko zrobił. Wyjechał z socjalizmem, choć tu bardziej adekwatne jest inne słowo na "s". czyli snobizm.

Mogę chcieć mieć wypasiony zegarek Patka czy najnowsze Lambo czy "Drogę" B&W (nota bene kupiłem tylko wersję kolorową, w zupełności mi wystarczy). Problem zaczyna się wtedy, gdy cieszy mnie dana rzecz wyłącznie dlatego, że inni jej nie mają.

To już nie jest radość z posiadania. To nie jest delektowanie się designem, osiągami, jakością, treścią, wartością samą w sobie.

To snobizm w najczystszej postaci, do tego podszyty wyższością nad tymi, którzy nie mają. Tak jakby "manie" czegokolwiek w jakikolwiek sposób nobilitowało posiadacza.

Widać niektórzy mają taki system wartości. Gardzę w opór.
« Ostatnia zmiana: Pt, 12 Kwiecień 2024, 08:23:55 wysłana przez Popiel »

Offline xanar

« Odpowiedź #200 dnia: Pt, 12 Kwiecień 2024, 08:34:52 »
To wydawca wymyślił sobie ten limitowany produkt, nie klient, coś tu się niektórym grubo pomieszało.
Jak gardzisz takimi produktami to pisz do wydawcy nie tutaj.
Mam nadzieje, że już nic nie kupisz od takich ludzi z takim system wartości.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Szekak

« Odpowiedź #201 dnia: Pt, 12 Kwiecień 2024, 08:40:38 »
Bo nie próbował, tylko zrobił. Wyjechał z socjalizmem, choć tu bardziej adekwatne jest inne słowo na "s". czyli snobizm.

Mogę chcieć mieć wypasiony zegarek Patka czy najnowsze Lambo czy "Drogę" B&W (nota bene kupiłem tylko wersję kolorową, w zupełności mi wystarczy). Problem zaczyna się wtedy, gdy cieszy mnie dana rzecz wyłącznie dlatego, że inni jej nie mają.

To już nie jest radość z posiadania. To nie jest delektowanie się designem, osiągami, jakością, treścią, wartością samą w sobie.

To snobizm w najczystszej postaci, do tego podszyty wyższością nad tymi, którzy nie mają. Tak jakby "manie" czegokolwiek w jakikolwiek sposób nobilitowało posiadacza.

Widać niektórzy mają taki system wartości. Gardzę w opór.

Jak dla mnie to juz ty prędzej snobizm uprawiasz, ale ok, przyjmijmy na chwilę, że snobizmem jest to, co za snobizm uważasz. Trzymam kciuki za to, że jak po raz kolejny jakikolwiek wydawca będzie chciał snobizm promować i na snobizmie zarabiać to przestaniesz być hipokrytą i będziesz wojował z nim równie zażarcie co z ludźmi którzy kupili limitki i chcieli, by kupione przez nich limitki limitkami pozostały.
« Ostatnia zmiana: Pt, 12 Kwiecień 2024, 08:42:45 wysłana przez Szekak »
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Popiel

« Odpowiedź #202 dnia: Pt, 12 Kwiecień 2024, 09:05:50 »
Czemu miałbym wojować z jakimś wydawcą? Czemu miałbym w ogóle wojować? Po prostu śmieszy mnie, że niektórzy dowartościowują się ekskluzywnością posiadania, a nie jakością tego, co mają, nic więcej.

Offline xanar

« Odpowiedź #203 dnia: Pt, 12 Kwiecień 2024, 09:10:23 »
Nie wiem czemu wojujesz z ludźmi, którzy kupili a nie z tymi, którzy wymyślili ten ekskluzywny produkt ?

Offline Brvk

« Odpowiedź #204 dnia: Pt, 12 Kwiecień 2024, 09:12:12 »
@Popiel - "śmieszy Cię" i gardzisz" tym, że inni mają inaczej. No chce się rozmawiać.

Offline greg0

« Odpowiedź #205 dnia: Pt, 12 Kwiecień 2024, 09:12:41 »
Nie kojarzę sytuacji żeby czytelnicy domagali się wydań limitowanych, to wydawcy wychodzili z taką inicjatywą.

Ważne żeby narzekać...

Offline Popiel

« Odpowiedź #206 dnia: Pt, 12 Kwiecień 2024, 09:20:03 »
@Popiel - "śmieszy Cię" i gardzisz" tym, że inni mają inaczej. No chce się rozmawiać.

Nie śmieszy mnie, że inni mają inaczej, ale że potrzebują dowartościować się, posiadając coś, czego inni nie mają. Jest to tak prymitywny system wartości, ze naprawdę może tylko bawić.

Jeszcze raz - rozumiem chęć posiadania czegoś dla tego czegoś zalet. Ale tylko dlatego, że inni nie mają? Jest to z gruntu prymitywne, żałosne i właśnie śmieszne, na fundamentalnej, psychologicznej płaszczyźnie.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #207 dnia: Pt, 12 Kwiecień 2024, 09:29:17 »
Lepiej być żałosnym niż śmiesznym.
Mogę być śmieszny, żałosny itp, ale proszę nie wycieraj sobie gęby wartościami, które są dla niektórych ważne w tych pojebanych czasach. To raz. A dwa nie oceniaj kogoś, kogo nie znasz.

Offline Popiel

« Odpowiedź #208 dnia: Pt, 12 Kwiecień 2024, 09:35:04 »
Pełna zgoda. W tych pojebanych czasach najważniejsze jest mieć komiks, którego nie ma nikt inny. To jest WARTOŚĆ nadrzędna. Posiadać. XDDDD

Offline xanar

« Odpowiedź #209 dnia: Pt, 12 Kwiecień 2024, 09:43:52 »
No jak ktoś wymyślił taki komiks, żeby tylko wąskiego grono go miało, to dziwne żeby było inaczej  ::) ;D