Autor Wątek: Elemental  (Przeczytany 201520 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline oligator1975

Odp: Elemental
« Odpowiedź #525 dnia: Pt, 25 Sierpień 2023, 18:26:38 »
Czego to człowiek się dowiaduje: że można kształt dymków zmieniać. Wow.

Ale tutaj mi się podoba. Na pierwszym kadrze odsłonięto dzięki temu dodatkowy szczegół rysunku (u tej babki nad głową).
Zawsze się nad tym zastanawiałem, czytając unowocześnionego Wróblewskiego od Ongrysa: ile szczegółów rysunków mistrza zasłaniają wstawione tam dymki. Tu jest na odwrót.

Mimo to byłbym ostrożny przy innych projektach: takiego Vasco "zaokrąglonego" nie akceptuję  ;)
U Wróblewskiego dymki były rysowane przez niego i nic nie zasłaniały, w tym komiksie wygląda na to że plansze były rysowane bez dymków które były dodane  w dalszej obróbce.

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #526 dnia: Pt, 25 Sierpień 2023, 18:47:04 »
Szkoda strzępić ryja.

Offline pokia

« Odpowiedź #527 dnia: Pt, 25 Sierpień 2023, 23:52:48 »
A w ogóle zwracacie uwagę na kształt dymków w innych komiksach? Tu wydawnictwo poinformowało o zmianie, ale czy były przypadki ingerencji w kształt po to by lepiej dopasować polską wersję językową niż oryginalny rozmiar?

Z mojego doświadczenia mogę napisać, że to się zdarza prawie przy każdym komiksie. Wynika to ze zmiany ilość tekstu w dymki po tlumaczeniu. Ilość edytowanych dymków zależy od tytułu i tego jak dymki są przygotowane.

Jeśli dymki są scalone z rysunkami, to zmiany są tylko tam gdzie jest to już niezbędne, aby ingerencja w oryginał była minimalna.

W nowych pozycjach, w których dymki/ramki są osobno, na wektorach, to edytuje prawie wszystko, aby tekst z chmurką ładnie wyglądały.

Ale zmiana z kwadratu na owal jeszcze mi się nie zdążyła.

Online Castiglione

« Odpowiedź #528 dnia: So, 26 Sierpień 2023, 09:44:54 »
Czyli wychodzi, że mniejsze lub większe grzebanie przy dymkach to standard, tutaj po prostu wydawca pochwalił się tym publicznie.

Offline Kadet

« Odpowiedź #529 dnia: Pn, 28 Sierpień 2023, 22:09:14 »
Nie sposób się nie zgodzić z tym, co pisze pokia. Tutaj macie na przykład dwie polskie wersje strony z pierwszego tomu "New Avengers" Bendisa - na górze pierwsze wydanie od Muchy (przepraszam za jakość - to stare zdjęcie, nie mam teraz tego komiksu przy sobie), na dole reedycja w ramach WKKM:

W pierwszej wersji dymki nie były za bardzo edytowane, natomiast w drugiej - już tak. Spójrzcie na różnice w rozmiarach dymków ze słowami "Ale wazelina!" i "Zamknij się!". W pierwszej wersji brak zmiany dymka wymusił dzielenie wyrazów, które nie wygląda zbyt estetycznie, zwłaszcza przy tak krótkich wypowiedziach. W drugiej wersji lekka zmiana wymiarów dymka pozwoliła na znacznie bardziej naturalne rozplanowanie tekstu.

Podobna sytuacja zachodzi ze słowami "Dzieciaki potrzebują nauczyciela" - w pierwszej wersji niezmienny rozmiar dymka wymógł ścieśnienie tekstu i przysunięcie go bardzo blisko krawędzi, w drugiej dzięki powiększeniu dymka wygląda to czytelniej i bardziej profesjonalnie.

Ta sytuacja w Elementalu wygląda ciekawie, ale skoro sama forma dymków nie niesie jakiegoś szczególnego znaczenia czy walorów estetycznych, myślę, że nie ma o co kruszyć kopii (i faktycznie, okrągłe jakby lepiej pasują). Oczywiście nie do zaakceptowania byłoby zmienianie kształtu dymków "specjalnych" (np. pokrytych lodem, by zasygnalizować chłód wypowiedzi, albo o nieregularnych, "kolczastych" brzegach, które oddają krzyk), bądź dymków jednoznacznie kojarzonych z daną serią (np. charakterystycznych prostokątnych dymków z "Tintina").

Przykładem zbyt dalekiej ingerencji jest moim zdaniem polityka amerykańskiej ekipy wydającej komiksy Disneya - dawniej w zeszytowych wydaniach IDW, a obecnie w Fantagraphics. Obce historie są tam często nie tyle tłumaczone, co pisane od nowa na podstawie oryginalnej wersji (w stopkach jest coś w stylu "Translation and redialoguing: XXX") i taka postawa rozszerza się też na działania edytorów, którzy w razie potrzeby przesuwają lub zmieniają dymki - tu przykłady (post jest autorstwa jednego z naszych forumowiczów, jeśli się nie mylę :) ):

https://featherysociety.proboards.com/post/26011
« Ostatnia zmiana: Pn, 28 Sierpień 2023, 22:15:37 wysłana przez Kadet »
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline vision2001

« Odpowiedź #530 dnia: Cz, 28 Wrzesień 2023, 18:03:39 »
ŚWIETNA WIADOMOŚĆ!!!

Zapewne wielu z was ucieszy informacja, że otrzymaliśmy tłumaczenie 26. albumu z serii "Jeremiah" i jest ono aktualnie poddawane obróbce redakcyjnej. Istnieje spora szansa, że komiks trafi do druku pod koniec października.

Offline Midar

« Odpowiedź #531 dnia: Cz, 28 Wrzesień 2023, 19:37:35 »
Super, tylko jeśli nadal będzie takie tempo wydawania (ostatnio jeden tom na rok), to dzisiejszy stan serii otrzymamy dopiero za 14 lat.

Offline Szekak

« Odpowiedź #532 dnia: Pt, 29 Wrzesień 2023, 08:52:07 »
Jak utrzymają takie tempo to ja będę zadowolony, bo cieszę się, że wgl dalej to wydają. Sprzedaż chyba za rewelacyjna nie jest niestety.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline vision2001

« Odpowiedź #533 dnia: Pt, 29 Wrzesień 2023, 09:13:56 »
Ogólnie widać, że Elemental chce ruszać dalej rozpoczęte serie.
Chyba ciągle podają, że pewne opóźnienia wynikają z braku jeszcze dokonanych / przekazanych tłumaczeń. Tak jest i poniżej:

Na rynku francuskim w połowie października będzie mieć premierę 14. już album z serii "Alix Senator", zatytułowany "Le Serment d'Arminius", z którego kilka przykładowych plansz możecie obejrzeć poniżej. Mamy przyjemność wydawać ją w Polsce w wydaniach zbiorczych, a ponieważ ostatnio pytaliście o kolejny tom to informujemy, że wszystko zależy od tego kiedy otrzymamy tłumaczenie. Chcielibyśmy, tak jak Wy, by to się wydarzyło jeszcze w tym roku, ale patrząc realnie to prawdopodobnie będzie to początek przyszłego roku. Gdyby się jednak coś zmieniło to damy tu znać.

Spoiler: PokażUkryj

Offline Nowicjusz

« Odpowiedź #534 dnia: Pt, 29 Wrzesień 2023, 09:36:41 »
Jeremiah i Alix fajnie że będą w końcu kolejne części, choć ta okładka Alixa ww. Trochę dziwnie naniesione te postacie z przodu

Offline Takesh

« Odpowiedź #535 dnia: Pt, 29 Wrzesień 2023, 11:20:45 »
Alix bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Dobre rysunki i ciekawy scenariusz. Niby zwykłe czytadło, ale nie głupie, ciekawe, jest napięcie, fajni bohaterowie itd. I nie jest to zwykły przeciętniak, zdecydowanie powyżej przeciętnej.

Offline Sybirak14

« Odpowiedź #536 dnia: Pt, 29 Wrzesień 2023, 12:40:01 »
Z Jeremiahem to nie miałbym problemu jakby kolejne części wychodziły w integralu

Offline eyesore

« Odpowiedź #537 dnia: Pt, 29 Wrzesień 2023, 13:18:19 »
Z Jeremiahem to nie miałbym problemu jakby kolejne części wychodziły w integralu
nieee, najgorszy pomysł na świecie, nienawidzę szatkowania typu część w zeszytach, cześć zbiorcze,
po za tym myślę że sprzedaż jeszcze bardziej by spadła
a na nowego (i kolejne) Jeremiahy czekam bo to zacna seria

Offline Dalthon

« Odpowiedź #538 dnia: Pn, 02 Październik 2023, 01:53:18 »
nieee, najgorszy pomysł na świecie, nienawidzę szatkowania typu część w zeszytach, cześć zbiorcze,
No to możesz odetchnąć - napisali że integrali nie będzie przynajmniej do końca dekady. Ja wysiadam.

Online Castiglione

« Odpowiedź #539 dnia: Pn, 02 Październik 2023, 19:24:43 »
Skąd by się miały nagle wziąć integrale, skoro jeszcze daleko do skończenia wydawania pojedynczych tomów.