Autor Wątek: Elemental  (Przeczytany 201950 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Nephilim

Odp: Elemental
« Odpowiedź #495 dnia: Pn, 12 Czerwiec 2023, 10:41:28 »
Akurat lajk nie musi oznaczać zgody z całym komentarzem, a na przykład polubienie tego, że ktoś w ogóle zamieścił swoją opinię. Ja tak czasem robię, że lajkuję opinie na temat komiksów, z którymi to opiniami się nie zgadzam.
W sumie racja. Rozemocjonowałem się. Przepraszam ;)

He, he. Miałem dokładnie te same odczucia co Nephilim. :-) 

Z drugiej strony - te kadry Cyda z czerwienią mnie od razu przypominają to, co Rosiński wyprawiał w swoich komiksach historycznych z Relaxu. Kolejny przyczynek do dyskusji o inspiracjach?
Dokładnie! Czytając "Cyda" miałem przed oczami plansze Rosińskiego z Relaxów. Inspiracja moim zdaniem oczywista. Nawet w późniejszych Thorgalach jak np w "Ponad Krainą Cieni" 'kreskowanie' niczym u Palaciosa. Na 100% inspiracja. Ale to dobry wzorzec więc na plus ;)

Offline Midar

« Odpowiedź #496 dnia: Pn, 12 Czerwiec 2023, 11:47:10 »
Do Cyda byłem nastawiony, że muszę kupić. Na KW, po dwukrotnym przekartkowaniu, komiks graficznie mnie zniechęcił. Nie kupiłem. Vasco uwielbiam.

Offline Elemental

« Odpowiedź #497 dnia: Pn, 12 Czerwiec 2023, 12:12:04 »
No i wjechały trzy nowości!
Przez kilka miesięcy mieliśmy zator ale jak ruszyło to z grubej rury.

https://www.facebook.com/100063686825323/posts/pfbid0WMKGCn11NMfdCG9qyBSrHLi2zHhUsxZrp2nsqzyz1eDv3GmnuUFAuudKHLJAdNnTl/

A w tłumaczeniu i redakcji kolejne cztery komiksy!

Na emefkę szykuje się grubsze stoisko z Planetą Komiksów;)

Offline keram2

« Odpowiedź #498 dnia: Pn, 12 Czerwiec 2023, 16:27:42 »

Na emefkę szykuje się grubsze stoisko z Planetą Komiksów;)

A dalibyście radę zaprosić do Łodzi jakiegoś autora?
Pytam, bo na ostatnich edycjach było raczej słabo w tym zakresie.

Offline Nephilim

« Odpowiedź #499 dnia: Pn, 12 Czerwiec 2023, 20:59:06 »
Do Cyda byłem nastawiony, że muszę kupić. Na KW, po dwukrotnym przekartkowaniu, komiks graficznie mnie zniechęcił. Nie kupiłem. Vasco uwielbiam.
Nie ukrywam, że uwielbianie Vasco zawsze będzie dla mnie zagadką. Dla mnie jest to fatalnie narysowany średniak fabularny. Przeczytałem dwa integrale i nie mam ochoty na więcej.

To już Ramiro oraz Rodrigo od Vancea lepszy, mimo, że ramota fabularna ;)

Offline 79ers

« Odpowiedź #500 dnia: Pn, 12 Czerwiec 2023, 21:29:08 »
Tyle, że komiksy Vance'a mają kilka baboli odnośnie "prawdy" historycznej  a Vasco jest oparty na dokładnym rozeznaniu społeczno-kulturowo-historycznego tła przedstawionych wydarzeń. W tym segmencie zdecydowanie wyżej od Ramiro czy Rodrigo stawiam wydanego przed Elemental Alix Senatora.

Offline greg0

« Odpowiedź #501 dnia: Pn, 12 Czerwiec 2023, 22:22:41 »
To już Ramiro oraz Rodrigo od Vancea lepszy, mimo, że ramota fabularna ;)

W tym segmencie zdecydowanie wyżej od Ramiro czy Rodrigo stawiam wydanego przed Elemental Alix Senatora.
o jakim "Rodrigo" od Vancea piszecie ?

Ważne żeby narzekać...

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #502 dnia: Pn, 12 Czerwiec 2023, 22:54:00 »
Batman returns
his books to the library

Offline Alfman

« Odpowiedź #503 dnia: Wt, 13 Czerwiec 2023, 08:53:45 »
o jakim "Rodrigo" od Vancea piszecie ?

To chyba pokłosie sobotniego finału  ;D

Offline Kadet

« Odpowiedź #504 dnia: Wt, 13 Czerwiec 2023, 22:29:52 »
Rozumiem, że temat jest obszerny, ale też ciekawy i można go było rozpisać na więcej zeszytów i trochę ciekawiej opowiedzieć.

Jak wskazują dodatki, autor chciał tak zrobić - miał dalszą historię zaplanowaną na kilkanaście albumów - ale warunki zewnętrzne nie pozwoliły. Nie wiem więc, czy można krytykować go za coś, co od niego nie było zależne.

Do tego komiks porusza pewne wątki, które nie zostają dokończone (np. przepowiednia pustelnika - nie wiemy czy się zrealizowała czy nie).

A o tym możemy akurat dowiedzieć się z historii :) Hiszpańscy czytelnicy pewnie od razu rozpoznali wydarzenia z przepowiedni, bo Palacios tak ją sformułował, by odnosiła się do faktycznych wydarzeń. To trochę tak, jakby w polskim komiksie jakiś pustelnik przepowiedział Łokietkowi, że zjednoczy na powrót Polskę po rozbiciu dzielnicowym :)
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Pablos

« Odpowiedź #505 dnia: Śr, 14 Czerwiec 2023, 21:38:06 »
Wiesz @Nephilim, co do kreski, to każdy ma swój gust. Jak napisałem wcześniej - mi ta z Vasco bardziej odpowiada. Palaciosowi trzeba natomiast oddać, że bardzo rozwinął swój warsztat i późniejsze księgi są o niebo lepsze od wcześniejszych (moim zdaniem oczywiście:). Jednakże cały komiks jest pod tym względem nierówny, co spowodowało taki, a nie inny jego odbiór przeze mnie.
Jeśli chodzi o urwaną historię - przyjmuję @Kadet, że masz rację i w dodatkach jest to wyjaśnione. Ja niestety dodatków nie czytałem. Mam bardzo niewiele czasu na hobby i często pomijam dodatki mając nadzieję, że będę miał na nie czas na emeryturze:). Również dlatego tak rzadko udzielam się na forum. I żeby było jasne - nie krytykuję za to autora. Niemniej, kupując Cyda spodziewałem się, że będzie to zamknięta historia, opowiedziana od początku do końca. Fakt, że tak nie jest, również wpływa na odbiór tego komiksu przeze mnie. Zgadzam się z Tobą, że możemy sobie doczytać w necie lub książkach historycznych co się faktycznie wydarzyło, lecz ja miałem nadzieję dowiedzieć się tego z tej lektury. Podobnie, byłbym pewnie zawiedziony gdyby komiks o Łokietku kończył się na roku 1300 i jego ucieczce z kraju:) Pewnie miałoby to wpływ na decyzję o zakupie.

Offline Pinto

« Odpowiedź #506 dnia: Śr, 19 Lipiec 2023, 20:05:56 »
Czy Elemental też przestał foliować?  Ostatnio dotarły do mnie ich dwa komiksy bez folii.

Offline greg0

« Odpowiedź #507 dnia: Śr, 19 Lipiec 2023, 20:17:21 »
"Cyd" był zafoliowany.
Ważne żeby narzekać...

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #508 dnia: Pn, 14 Sierpień 2023, 13:47:47 »
Patrząc po wynikach sobotniej ankiety chyba będziecie zaskoczeni naszym nowym tytułem, który zadebiutuje na początku września, gdyż będzie to biograficzno-historyczna pozycja pt. "Św. Jan Paweł II. Życie i dzieło papieża Wojtyły".

Offline raj666

« Odpowiedź #509 dnia: Pn, 14 Sierpień 2023, 16:03:32 »
Spider Jeruzalem został papieżem?