Wiesz @Nephilim, co do kreski, to każdy ma swój gust. Jak napisałem wcześniej - mi ta z Vasco bardziej odpowiada. Palaciosowi trzeba natomiast oddać, że bardzo rozwinął swój warsztat i późniejsze księgi są o niebo lepsze od wcześniejszych (moim zdaniem oczywiście:). Jednakże cały komiks jest pod tym względem nierówny, co spowodowało taki, a nie inny jego odbiór przeze mnie.
Jeśli chodzi o urwaną historię - przyjmuję @Kadet, że masz rację i w dodatkach jest to wyjaśnione. Ja niestety dodatków nie czytałem. Mam bardzo niewiele czasu na hobby i często pomijam dodatki mając nadzieję, że będę miał na nie czas na emeryturze:). Również dlatego tak rzadko udzielam się na forum. I żeby było jasne - nie krytykuję za to autora. Niemniej, kupując Cyda spodziewałem się, że będzie to zamknięta historia, opowiedziana od początku do końca. Fakt, że tak nie jest, również wpływa na odbiór tego komiksu przeze mnie. Zgadzam się z Tobą, że możemy sobie doczytać w necie lub książkach historycznych co się faktycznie wydarzyło, lecz ja miałem nadzieję dowiedzieć się tego z tej lektury. Podobnie, byłbym pewnie zawiedziony gdyby komiks o Łokietku kończył się na roku 1300 i jego ucieczce z kraju:) Pewnie miałoby to wpływ na decyzję o zakupie.