Autor Wątek: Egmont 2026  (Przeczytany 32079 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Juby

Odp: Egmont 2026
« Odpowiedź #105 dnia: Pn, 29 Wrzesień 2025, 12:46:28 »
No było, tylko miałem wtedy jakieś zero złotych w portfelu i nie miałem Internetu, więc o istnieniu tego komiksu dowiedziałem się gdzieś w 2007, gdy nakład był już od dawna wyprzedany :) Poza tym, to wydanie bez Pana przyszłości, ten wyszedł w Polsce tylko w czerni i bieli.

Offline Death

« Odpowiedź #106 dnia: Pn, 29 Wrzesień 2025, 12:49:37 »
Było...20 lat temu  :)
https://gildia.pl/16-batman-gotham-w-swietle-lamp-gazowych.html
Ja tego komiksu nie kupiłem, ale potem za darmo dodawali go do Świata Komiksu, więc przeczytałem i mi się wówczas nawet podobał. W czasach przed filmami Nolana (a już szczególnie Mrocznym Rycerzem) tych Batmanów nie kupował chyba pies z kulawą nogą, skoro dodawali za darmo do magazynu, choć na przykład ten konkretny był bardzo tani. No chyba że przestrzelili z nakładem.

Offline panAeL

« Odpowiedź #107 dnia: Pn, 29 Wrzesień 2025, 13:00:15 »
Ja w taki sposób dorwałem Powrót Mrocznego Rycerza :)

Ok, czyli tak jak myślałem. Prócz wersji Noir nie było innego wydania od 20 lat. Mogliby dorzucić do Deluxe z kontynuacją. To tylko 48 stron...

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #108 dnia: Pn, 29 Wrzesień 2025, 13:37:12 »
Też nie mogłem uwierzyć oglądając zapowiedzi co to się w Egmoncie odjaniepawla z tym Gotham by Gaslight. To jedyny klasyk z Batmanem, który jest traktowany w ten sposób. Główna historia nie jest dostępna dla przeciętnego czytelnika od 20 lat a oni zamiast to normalnie wydać mają jakieś odklejone pomysły z wydaniami Noir, z kontynuacjami... Mam nadzieję, że po prostu podczas panelu gdzieś się zapodziała informacja o normalnym wydaniu podstawowej historii.
Batman returns
his books to the library

Offline michał81

« Odpowiedź #109 dnia: Pn, 29 Wrzesień 2025, 13:39:59 »
W trakcie panelu gdy pojawił się ten slajd pomyślałem właśnie, że to pierwsze Gotham by Gaslight i od razu miałem w głowie: "TAK! Kupię Deluxe'a, a wersję NOIR sprzedam, bo wolę w kolorze." Dopiero po kilku sekundach dostrzegłem podtytuł i zrozumiałem, że to jest ta nowość. Szkoda :( Ale cóż, liczę że oryginał i Pana przyszłości też kiedyś wznowią w kolorze, a jeśli nie to, że Hachette ruszy u nas w przyszłym roku z kolekcją Batmana, w której to będzie:

Jest nowe wydanie które zawiera nie tylko W świetle lamp gazowych i Pana przyszłości, ale też dodatkowo jeszcze dwie historie w których pojawia się wiktoriański Batman. Nie będę zaskoczony, jeśli w katalogu zobaczymy to wydanie wraz zapowiedzianym Wiekiem Kryptońskim. Coś jak było z Batmanem o Loeba i Sale, kiedy na prezentacji była zapowiedź tylko Mrocznego Zwycięstwa a dostaliśmy ostatecznie wszystko. Tym bardziej że obecnie wychodzi już 3 historia z tego uniwersum, więc tworzy się pewna seria. Wątpię natomiast w kolekcje Batmana od Hachette.

Offline michał81

« Odpowiedź #110 dnia: Pn, 29 Wrzesień 2025, 13:44:39 »
- po Ziemi niczyjej będzie New Gotham (nie padła informacja czy poszerzone o event Officer Down) - dwa tomy w przyszłym roku.
Myślę że o Officer Down w przyszłym roku nie musisz się martwić pomimo braku w prezentacji, ale masz rację New Gotham będzie w dwóch tomach, ale trzeba będzie poczekać do oficjalnych zapowiedzi, jak całość będzie wydana.

Offline Juby

« Odpowiedź #111 dnia: Pn, 29 Wrzesień 2025, 14:02:06 »
Nie martwię się 8)

Myślę, że max. na luty zapowiedzą Doomsday Powraca, a potem co 3 m-ce będą na zmianę wydawać klasycznego Batmana i Supermana. W maju pierwszy tom Nowego Gotham poszerzony o Officer Down (to by było 528 stron gdyby jeszcze uwzględnili ten tie-in o Batgirl, o którym pisałem w wątku życzeniowym), w sierpniu Człowiek ze stali Byrne'a, a w listopadzie drugi tom Nowego Gotham pewnie też poszerzony o jakieś luki (bo ten z okładki z prezentacji ma sam w sobie "jedynie" 296 stron).

Ciekawe czy uda im się zachować zgodną z Knightfall/ Epidemią/ Dziedzictwem/ Ziemią niczyją szatę graficzną tomów, tj. tytuły na froncie i grzbiety. Byłoby miło, ale jeśli będzie odświeżenie na półce (np. dadzą białe grzbiety) też będzie dobrze.

No i ciekawi mnie jaką okładkę wybiorą dla deluksowego Husha. W prezentacji jest klasyczna z TPB, ale Jim Lee zrobił dwie rocznicowe + w tym roku wydano kolejną z okładką z pierwszego zeszytu (wykorzystaną też przez Eaglemoss w pierwszym tomie ich kolekcji), więc jest w czym wybierać*:

*oczywiście najsłabiej by było gdyby wybrali tę ostatnią, bo już wydano komiks z takim frontem w naszym kraju. Trzymam kciuki za tę z puzzlami, lub zbliżenie na twarz.
« Ostatnia zmiana: Pn, 29 Wrzesień 2025, 14:47:51 wysłana przez Juby »

Offline lis22

« Odpowiedź #112 dnia: Pn, 29 Wrzesień 2025, 14:44:18 »
Jim Lee rysował jeszcze jakiegoś Batmana oprócz Hush i All Star Batman i Robin?

Mi najbardziej podoba się właśnie ta ostatnia okładka ;)

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #113 dnia: Pn, 29 Wrzesień 2025, 14:51:31 »
Były już okładki z Catwoman w miękkiej oprawie z 2005 roku i oczywiście z buciorem i Nightwingiem w 2 tomowym wydaniu Eaglemoss.

W USA było też jeszcze kilka innych. Podstawowe pytanie - czy wydadzą jeszcze Hush Returns i Heart of Hush po polsku?? Brałbym to bardziej niż te wszystkie słabe Black Labele.

« Ostatnia zmiana: Pn, 29 Wrzesień 2025, 14:55:24 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Kandor

« Odpowiedź #114 dnia: Pn, 29 Wrzesień 2025, 15:26:51 »
Też nie mogłem uwierzyć oglądając zapowiedzi co to się w Egmoncie odjaniepawla z tym Gotham by Gaslight. To jedyny klasyk z Batmanem, który jest traktowany w ten sposób. Główna historia nie jest dostępna dla przeciętnego czytelnika od 20 lat a oni zamiast to normalnie wydać mają jakieś odklejone pomysły z wydaniami Noir, z kontynuacjami... Mam nadzieję, że po prostu podczas panelu gdzieś się zapodziała informacja o normalnym wydaniu podstawowej historii.
Istnieje też możliwość że Egmont zdecyduje się wydać "Gotham by Gaslight" oraz "Master of the Future" w ramach DC Compact gdyż w USA 20 stycznia przyszłego roku ma ukazać się w ramach tej serii 120-stronicowy tomik zawierający oba te komiksy (preorder na tę pozycję pojawił się w Atom Comics w zeszłym tygodniu).
« Ostatnia zmiana: Pn, 29 Wrzesień 2025, 15:29:52 wysłana przez Kandor »

« Odpowiedź #115 dnia: Pn, 29 Wrzesień 2025, 15:27:35 »
Jim Lee rysował jeszcze jakiegoś Batmana oprócz Hush i All Star Batman i Robin?
Aktualnie rysuje Husha 2. A tak to narysował krótką historię w Detective Comics #1000 do krótkiej historyjki Kevina Smitha
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline amsterdream

« Odpowiedź #116 dnia: Pn, 29 Wrzesień 2025, 15:44:36 »
To jedyny klasyk z Batmanem, który jest traktowany w ten sposób.

No nie wiem. Trylogii Batman & Dracula Kelly Jonesa do dzisiaj nie wydali. A Gaslight masz wydanie tpb i w Noir.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline michał81

« Odpowiedź #117 dnia: Pn, 29 Wrzesień 2025, 15:56:30 »
W maju pierwszy tom Nowego Gotham poszerzony o Officer Down (to by było 528 stron gdyby jeszcze uwzględnili ten tie-in o Batgirl, o którym pisałem w wątku życzeniowym)
Będzie więcej niż Oficer Down i nie mówię tu o Batgirl. ;)

Offline Juby

« Odpowiedź #118 dnia: Pn, 29 Wrzesień 2025, 16:11:29 »

Offline stab

« Odpowiedź #119 dnia: Pn, 29 Wrzesień 2025, 17:16:39 »