Autor Wątek: Egmont 2026  (Przeczytany 32077 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Xmen

Odp: Egmont 2026
« Odpowiedź #90 dnia: Nd, 28 Wrzesień 2025, 22:33:12 »
 A mógłby ktoś w kontrze napisać dlaczego warto czytać DC absolute i ultimate Marvela? Entuzjazm był, na forum i ogólnie w sieci już wcześniej spotykałem się z pozytywnymi opiniami.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Kandor

« Odpowiedź #91 dnia: Nd, 28 Wrzesień 2025, 22:37:01 »
(...)pisane przez ludzi, którzy pewnie chętnie by mnie zastrzelili.  :D" - o, była nawet taka scenarzystka. Była. Już nie jest niczego scenarzystką. Może nawet i dobrze...

Offline Kandor

« Odpowiedź #92 dnia: Nd, 28 Wrzesień 2025, 22:58:25 »
A mógłby ktoś w kontrze napisać dlaczego warto czytać DC absolute i ultimate Marvela? Entuzjazm był, na forum i ogólnie w sieci już wcześniej spotykałem się z pozytywnymi opiniami.
Absolute. Nie cierpisz alternatywnych wersji znanych postaci komiksowych, które zachowują się "out of character"? Spokojnie, w tych seriach też tego nie uświadczysz (przynajmniej w pierwszej "trójcy" - bo w GL Hal Jordan zostaje jakąś tam wersją Black Hand i to Abin Sur go w to "wrobił"). Bohaterowie robią to co mają robić choć świat jest postawiony na głowie. Rysunki bardziej niż przyzwoite, akcja dynamiczna, każdy numer niesie małą niespodziankę. Szybko się czyta. Ciekawe zmiany originów postaci ("S" oznacza "robola" na Kryptonie i każdy z tej kasty to nosi a Thomas Wayne był nauczycielem klasy swojego syna i zginął na wycieczce w zoo ["The Zoo" to tytuł pierwszego arcu], Martha żyje i jest pracownicą społeczną ratusza a i Bruce jest formalnie w nim zatrudniony, natomiast Diana...nic o niej nie wiem bo na szczęście komiks czeka na półce na przeczytanie. Martian Manhunter ma ciekawe, psychodeliczne rysunki, Flash przedstawia bardzo młodego Wally'ego Westa i ma zachęcające, dynamiczne rysunki ale obu nie czytałem (mam po 6 pierwszych zeszytów), a GL ze względu na grafikę i scenariusz prezentuje się dla mnie "depresyjnie" (ale nie musi to być zły komiks).
« Ostatnia zmiana: Nd, 28 Wrzesień 2025, 23:04:00 wysłana przez Kandor »

Offline xanar

« Odpowiedź #93 dnia: Nd, 28 Wrzesień 2025, 23:10:05 »
Przecież to jest nic nowego, cały czas to robią tylko na mniejszą skalę np. DCeased czy Injustice, Flashpoint, New52 itd.
Dziwi mnie, że tu są w sanie zrobić coś co ludziom się podoba a w głównym uniwersum się nie da.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Xmen

« Odpowiedź #94 dnia: Nd, 28 Wrzesień 2025, 23:24:09 »
Właśnie moim zdaniem, żeby coś zmienić, trzeba postaciom zmieniać charaktery, originy, itd Mielenie w kółko tego samego mamy od lat. Czasem komuś uda się stworzyć kilka obiecujących pierwszych zeszytów, żeby później seria zmieniła się w standardowe lanie wody, np venom, czy niesmiertelny Hulk, takie chwalone serie, a tam przecież tylko pierwsze tomy były dobre, później z tomu na tom gorzej, Hulk pod koniec to były takie bzdury, że ledwo dotrwałem do końca.
Syndrom sztokholmski zmusza mnie do sprawdzenia początków ultimate i absolute.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline lis22

« Odpowiedź #95 dnia: Pn, 29 Wrzesień 2025, 01:01:22 »
Cóż, ja biorę:

Wszystkie Batmany i Supermany ( serie, Black Label DC Deluxe, itp. )
Wonder Woman i Liga Sprawiedliwości
Spider Man
Spider Man Miles Morales
Venom
X Men
Avengers
iron Man
Eventy
Pięć Królestw
Świat Akwilonu
Lasy Opalu
Wojny i Smoki
Tarzan
Asterix
Yakari
Smerfy
Mali Bogowie
Włoski Skarbiec
Bohaterowie Disneya
Zwierzogród i Kubuś Puchatek
Dzikie Lapy
Czarodziejki Witch
Mangi Star Wars
Star Wars Epic
Star Wars Wielka Republika

Offline amsterdream

« Odpowiedź #96 dnia: Pn, 29 Wrzesień 2025, 06:26:25 »
Absolute. Nie cierpisz alternatywnych wersji znanych postaci komiksowych, które zachowują się "out of character"? Spokojnie, w tych seriach też tego nie uświadczysz (przynajmniej w pierwszej "trójcy" - bo w GL Hal Jordan zostaje jakąś tam wersją Black Hand i to Abin Sur go w to "wrobił"). Bohaterowie robią to co mają robić choć świat jest postawiony na głowie. Rysunki bardziej niż przyzwoite, akcja dynamiczna, każdy numer niesie małą niespodziankę. Szybko się czyta. Ciekawe zmiany originów postaci ("S" oznacza "robola" na Kryptonie i każdy z tej kasty to nosi a Thomas Wayne był nauczycielem klasy swojego syna i zginął na wycieczce w zoo ["The Zoo" to tytuł pierwszego arcu], Martha żyje i jest pracownicą społeczną ratusza a i Bruce jest formalnie w nim zatrudniony, natomiast Diana...nic o niej nie wiem bo na szczęście komiks czeka na półce na przeczytanie. Martian Manhunter ma ciekawe, psychodeliczne rysunki, Flash przedstawia bardzo młodego Wally'ego Westa i ma zachęcające, dynamiczne rysunki ale obu nie czytałem (mam po 6 pierwszych zeszytów), a GL ze względu na grafikę i scenariusz prezentuje się dla mnie "depresyjnie" (ale nie musi to być zły komiks).
Nie zachęciłeś. Raczej odwrotnie. To teraz jeszcze poproszę o Ultimate.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline panAeL

« Odpowiedź #97 dnia: Pn, 29 Wrzesień 2025, 10:01:49 »
Czy oryginalne "Gotham by gaslight" ukazało się w formie Deluxe? W "Zagładzie Gotham" albo tomie poświęconym Mignoli? Nie pamiętam... Jeśli nie, to wydawanie w ten sposób kontynuacji jest... dziwne.

Nie napisze nic odkrywczego: zapowiedzi "bezpieczne". Co nie znaczy, że nie będzie czego czytać. Wręcz przeciwnie. Portfel i półki już płaczą. Po prostu zabrakło wielkich zaskoczeń (może prócz WildC.A.T.S.).

Z rozczarowań: Wielcy Bohaterowie Disneya o Myszce Mickey dopiero w 2027. Szkoda, bo ze względu na brak dubli, to na te tomy czekam najbardziej. Mickey jest od lat kompletnie pomijany, a z dzieciństwa pamiętam, że było tam sporo przyjemnych historyjek. Najwidoczniej zanim je dostaniemy musimy raz jeszcze przemielić Barksa...
No i brak jakiegoś deluxe wydania Avengers Hickmana. Może za rok, bliżej filmu.

Offline xanar

« Odpowiedź #98 dnia: Pn, 29 Wrzesień 2025, 10:22:59 »
Czy oryginalne "Gotham by gaslight" ukazało się w formie Deluxe? .

No i brak jakiegoś deluxe wydania Avengers Hickmana. Może za rok, bliżej filmu.
A to miało być coś takiego ?
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline panAeL

« Odpowiedź #99 dnia: Pn, 29 Wrzesień 2025, 10:27:42 »
Chodzi mi o polskie Deluxe. Było jako Noir, to wiem. Ale nie pamiętam czy znalazło się w którymś z dwóch Mingoliowych składaków.
A to miało być coś takiego ?
Liczyłem, że będzie :)
« Ostatnia zmiana: Pn, 29 Wrzesień 2025, 10:29:15 wysłana przez panAeL »

Offline Grzmichuj

« Odpowiedź #100 dnia: Pn, 29 Wrzesień 2025, 10:46:58 »
Nie wiem czy było.
Czy rzeczywiście po mega udanej sprzedaży zbiorczych XIII (zgodnie z szantażem TK), kolejne tomy i serie poboczne będą wydawane... w pojedynczych tomach?

Ale skur34836482o :D
jeżeli nadal będzie opowiadał takie bzdury, to skontaktuję się z odpowiednimi organami odnośnie pomawiania mnie, Egmontu i jeszcze kilku innych polskich wydawnictw. Ciekawe, czy wówczas będziesz takim kozakiem?

Offline Castiglione

« Odpowiedź #101 dnia: Pn, 29 Wrzesień 2025, 10:53:28 »
Nie wiem czy było.
Czy rzeczywiście po mega udanej sprzedaży zbiorczych XIII (zgodnie z szantażem TK), kolejne tomy i serie poboczne będą wydawane... w pojedynczych tomach?

Ale skur34836482o :D
Nie, nic takiego nie padło, wręcz przeciwnie.

Offline lis22

« Odpowiedź #102 dnia: Pn, 29 Wrzesień 2025, 11:06:21 »
Czy oryginalne "Gotham by gaslight" ukazało się w formie Deluxe? W "Zagładzie Gotham" albo tomie poświęconym Mignoli? Nie pamiętam... Jeśli nie, to wydawanie w ten sposób kontynuacji jest... dziwne.

Ja posiadam tylko wersję Noir.

Offline Juby

« Odpowiedź #103 dnia: Pn, 29 Wrzesień 2025, 11:46:55 »
W trakcie panelu gdy pojawił się ten slajd pomyślałem właśnie, że to pierwsze Gotham by Gaslight i od razu miałem w głowie: "TAK! Kupię Deluxe'a, a wersję NOIR sprzedam, bo wolę w kolorze." Dopiero po kilku sekundach dostrzegłem podtytuł i zrozumiałem, że to jest ta nowość. Szkoda :( Ale cóż, liczę że oryginał i Pana przyszłości też kiedyś wznowią w kolorze, a jeśli nie to, że Hachette ruszy u nas w przyszłym roku z kolekcją Batmana, w której to będzie:

Offline Alfman

« Odpowiedź #104 dnia: Pn, 29 Wrzesień 2025, 12:21:23 »