Autor Wątek: Egmont 2026  (Przeczytany 32060 razy)

Offline Juby

Egmont 2026
« dnia: So, 27 Wrzesień 2025, 18:28:16 »
Moje realne życzenia na przyszły rok ("realne", bo rok ma tylko 12 m-cy, więc wiem, że nie wydadzą nie wiadomo ile). Mam nadzieję, że ktoś z wydawnictwa to przeczyta ;)

DC Black Label

- zdaję sobie sprawę, że Dark Patterns będzie wydawane do grudnia 2025 roku (okładkowo do lutego 2026), więc w Polsce może przyjść nam czekać na ten tytuł aż do 2027, ale kiedy by to nie miało być, trzymam kciuki, aby trafił na polski rynek

DC Deluxe

- Supergirl pod premierę filmu, ale to bardziej przewidywanie niż "życzenie"...
- Superman jeśli tegoroczne dobrze się sprzedadzą
- Batman: Hush to klasyk, który zasługuje na to, aby znowu być dostępny na rynku nie tylko z drugiej ręki, w dodatku w porządnym wydaniu w jednym albumie (przyda się to wznowienie przed Hushem 2, który pewnie trafi na polski rynek w 2027)
- jeśli to możliwe można by zmieścić Batman: Year Two i Year Three w jednym albumie..?
- ostatni numer Ostatniego Halloween trafi na półki w lipcu (okładkowo we wrześniu), więc wydania zbiorcze będą w sprzedaży jeszcze przed końcem tego roku = u nas w 2026, aby saga była kompletna :)

Klasyczny Batman (najpierw nadróbmy luki w tym, co już wydali, potem kolejny event)

- pierwszy tom duetu Moench+Jones wyszedł we Włoszech i w Hiszpanii już w 2024, a w 2025 w Meksyku, więc istnieje wydanie zbiorcze, na którym mogliby bazować
- potem (jeśli starczy miejsca, bo przez Doomsday Powraca pewnie znowu będą max. 3 tomy klasycznego Batmana) Officer Down...

... na 2027 zostaną Batman. Bruce Wayne: Murderer? i Bruce Wayne: Fugitive (potem można cofnąć się do komiksów sprzed Knightfall)

Jeśli dobrze sprzeda się Batman Arkham: Pingwin, to w przyszłym roku pod wrześniową premierę filmu poproszę:

...i wciąż czekam na:

+ trzeci tom Gun Honey

i Marvel Classic
Ostatni komiks duetu Jeph Loeb / Tim Sale niewydany w Polsce w HC:

I to chyba tyle. Z BATMAN NOIR zostało im jeszcze do wydania Mroczne zwycięstwo (bez szans, dopiero co wyszło w DC Deluxe), Mroczny Rycerz kontratakuje i Śmierć rodziny (czyli wyjdzie któryś z tych dwóch), ale nie sądzę abym kupił. Mam jeszcze zanotowanych kilka tytułów na liście życzeń, ale myślę, że na niektóre z nich nie ma szans (inaczej już by zostały wydane), a na inne przyjdzie mi jeszcze poczekać.

No i trafiłem z First Knightem, z Dark Patterns, z Supergirl, Hushem, Gun Honey (nawet podwójnie). Ale bardzo dziwi mnie brak The Last Halloween, a tymczasem w zapowiedziach jest Hush 2 i Gargoyle of Gotham (ponownie), choć nawet amerykanie nie wiedzą kiedy te serie zostaną zakończone.
« Ostatnia zmiana: So, 27 Wrzesień 2025, 18:31:08 wysłana przez Juby »

Online Castiglione

Odp: Egmont 2026
« Odpowiedź #1 dnia: So, 27 Wrzesień 2025, 19:06:15 »
Dużo fajnych zapowiedzi. Epiki SW, Ghost Rider Ennisa (mam nadzieję, że w deluxe, nie w limited), kontynuacja Hellblazera, wczesne Spider-Many, Superman Byrne'a, komiks fantasy Kinga, Supergirl Kinga, Resurrection Man (jakiś czas temu zwróciłem uwagę na ten tytuł w oryginale), nowe Punishery, polska historia o kaczkach, hasło że dotarły do nich głosy o zbyt dużej ilości powtórek Barksa i Rosy... i pewnie jeszcze o czymś zapomniałem.

No i sporo rzeczy, które mnie mniej interesują, ale myślę, że w swojej kategorii też są fajne i wielu na nie czekało - powiększony Zabójczy żart, DC Compact, Absolute DC, Ultimate Marvel, Doctor Who, Christa, Murena, Leo...
« Ostatnia zmiana: So, 27 Wrzesień 2025, 19:10:51 wysłana przez Castiglione »

Offline Juby

« Odpowiedź #2 dnia: So, 27 Wrzesień 2025, 19:07:34 »
Moje fotki z DC:

No i z NOIRem też trafiłem. Na 2027 została im Śmierć Rodziny (wydana w Niemczech) i na 2028 - o ile będą chcieli, bo dopiero co wyszło w Deluxe - Mroczne zwycięstwo.

Online michał81

« Odpowiedź #3 dnia: So, 27 Wrzesień 2025, 19:13:34 »
Dodam tylko bo nie będzie tego na żadnym nagraniu że Miles Morales ma być wydany na twardo.

Offline dmlakers1

« Odpowiedź #4 dnia: So, 27 Wrzesień 2025, 19:18:52 »
Dodam tylko bo nie będzie tego na żadnym nagraniu że Miles Morales ma być wydany na twardo.
A jak wygląda porównawczo AMS Miles Morales z Epicodern Era Miles Morales? Coś się pokrywa i dubluje?

Offline Warpath

« Odpowiedź #5 dnia: So, 27 Wrzesień 2025, 19:21:50 »
A ja słyszałem, że to jakiś elseworld z bohaterem o imieniu Mike Morales ;)

Offline Kandor

« Odpowiedź #6 dnia: So, 27 Wrzesień 2025, 19:22:14 »
Coś tam pani Martyna mówiła przy odpowiedziach na pytania, choć nie było to szczególnie przekonujące i na granicy słyszalności.

Online Castiglione

« Odpowiedź #7 dnia: So, 27 Wrzesień 2025, 19:23:13 »
Potwierdzam, padło na streamie Filmożerców.

Online michał81

« Odpowiedź #8 dnia: So, 27 Wrzesień 2025, 19:27:00 »
A jak wygląda porównawczo AMS Miles Morales z Epicodern Era Miles Morales? Coś się pokrywa i dubluje?
Z zapowiedzi wynika że będą 3 tomy bazujące na Modern Epic Colletion, czyli wszystko to co wyszło w linii Ultimate (czyli będzie materiał który wszedł wcześniej w kolekcjach). Nie ma narazie zapowiedzie tego co jest jak Miles przeszedł do świata 616.
« Ostatnia zmiana: So, 27 Wrzesień 2025, 19:41:01 wysłana przez michał81 »

Offline Juby

« Odpowiedź #9 dnia: So, 27 Wrzesień 2025, 19:27:53 »
Z dodatkowych informacji:
- DC Compact będzie się ukazywać w tempie 3-4 tytułów co półrocze
- w przyszłym roku wyjdą aż 4 tomy Batman/Superman: World's Finests
- event Absolute Power wyjdzie w trzech tomach wydawanych co miesiąc(!)
- Batman Absolute wyjdzie najpierw w jakimś ekskluzywnym wydaniu, a dopiero później i on, i Superman oraz Wonder Woman, w klasycznej formie. Ale - nie wiem czemu choć to ongoingi - w twardej oprawie!
- na jesieni będzie kolejny DC Limited, ale nie ma jeszcze decyzji jaki to będzie tytuł
- po krytyce pakietu Knightfall Egmont tymczasowo wstrzymuje się z tego typu wydaniami zbiorczymi
- po Ziemi niczyjej będzie New Gotham (nie padła informacja czy poszerzone o event Officer Down) - dwa tomy w przyszłym roku. Zapytana o bardziej klasycznego Batmana redaktor naczelna odpowiedziała, że debatują w wydawnictwie w jakim kierunku iść z Batmanem dalej, ale to plany na 2027, albo i później

Jedyny brak, który trochę mnie rozczarował to Batman: The Last Halloween, ale liczę, że to przeoczenie i we wiosennym katalogu Ostatnie Halloween się pojawi.

Cyknąłem jeszcze takie fotki:

Offline Warpath

« Odpowiedź #10 dnia: So, 27 Wrzesień 2025, 19:31:00 »
Miałem też głęboką nadzieję zobaczyć spin-offy Invincible'a po ewidentnym sukcesie wtórnym / dodrukach głównej serii. Egmoncie, notuj na 2027.

Online michał81

« Odpowiedź #11 dnia: So, 27 Wrzesień 2025, 19:33:52 »
- po Ziemi niczyjej będzie New Gotham (nie padła informacja czy poszerzone o event Officer Down) - dwa tomy w przyszłym roku.
Jeden zbiorczy tom. Pokazano okładki zbiorczych aby pokazać że będzie wydana całość.

« Odpowiedź #12 dnia: So, 27 Wrzesień 2025, 19:34:43 »
Zapraszam wszystkich do odwiedzania bloga "Czytamy Komiksy", a także do obserwowania profilu na Facebooku i Instagramie.

https://czytamykomiksy.blogspot.com/
https://www.facebook.com/czytamykomiksy
https://www.instagram.com/czytamykomiksy/

Online Castiglione

« Odpowiedź #13 dnia: So, 27 Wrzesień 2025, 19:36:40 »
- po krytyce pakietu Knightfall Egmont tymczasowo wstrzymuje się z tego typu wydaniami zbiorczymi
W ogóle kilka razy w czasie tej prezentacji przewinęły się odniesienia do różnych krytycznych głosów od czytelników, również takich, które przewijały się tu, na forum. Fajnie, że znają nasze zastrzeżenia, mam nadzieję, że faktycznie będą chcieli je mieć na uwadze.

Ten Punisher Remendera to mnie totalnie odrzuca.

« Odpowiedź #14 dnia: So, 27 Wrzesień 2025, 19:39:30 »
A wiadomo gdzie ten "Zabójczy żart" z etui będzie dostępny?
Zapraszam wszystkich do odwiedzania bloga "Czytamy Komiksy", a także do obserwowania profilu na Facebooku i Instagramie.

https://czytamykomiksy.blogspot.com/
https://www.facebook.com/czytamykomiksy
https://www.instagram.com/czytamykomiksy/