Autor Wątek: Egmont 2024  (Przeczytany 581095 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline xanar

Odp: Egmont 2024
« Odpowiedź #3345 dnia: Wt, 05 Listopad 2024, 13:01:20 »
Grzmichuj to akurat tutaj głupoty wypisuje, kobieta wystarczy, że nie jest ulana i się będzie większości facetów podobać, tak na marginesie ciekawe jak ty wyglądasz  ;D
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Szekak

« Odpowiedź #3346 dnia: Wt, 05 Listopad 2024, 13:09:10 »
Grzmich.ju, pytanie odnośnie autentyczności Pani Alicji, czy szanowny Pan zna osobiście panią Alicję?
Ja mam inne pytanie do grzmichuja, pytanie odnośnie autentyczności komiksu Incel, Jana Mazura. Czy środowisko Inceli jest w tym komiksie oddane naprawdę autentycznie?
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline radef

« Odpowiedź #3347 dnia: Wt, 05 Listopad 2024, 13:48:24 »
Najbardziej mnie chyba rozbawiło czepianie się wymowy IKS MEN.

Czy jest to poprawna wymowa po angielsku? Oczywiście, że nie, ale raczej pani Alicja prezentuje materiał po polsku, a nie po angielsku, a w polskich przekładach (zarówno w dubbingach jak i wersjach lektorskich) utarła się wymowa IKS MEN, i nie widzę błędu w używaniu takiej wymowy. To trochę tak jakby się czepiać, że ktoś mówi DISNEJ, a nie DIZNI.

Ale dziwnym trafem, gdy Kołodziejczakowi zdarzało się wymawiać nazwę np. wydawnictwa IDW jako IDEWU (a to trochę tak jakby DC wymawiać jako DECE), to nie widziałem żadnego tego typu hejterskiego komentarza.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline xanar

« Odpowiedź #3348 dnia: Wt, 05 Listopad 2024, 14:08:47 »
Przecież u niego TK to najgorszy z najgorszych.

Offline Adolf

« Odpowiedź #3349 dnia: Wt, 05 Listopad 2024, 14:18:48 »
Panna alternatywka +1 do oceny. Panna nerdówa, znowu +1 do oceny. Ale kolega nie docenia, woli wymagać od przeciętnej pracownicy wydawnictwa, by była mega-, insta- celebrity. Pewnie gdyby miał wydawnictwo, to by zaraz ogarnął jakąś lalunię, która wyglądałaby 10/10 i czytała z kartki co jej napisze, czarując nas słodkim uśmiechem podczas niezdarnego obracania ciężkich czytadeł (i wywołując nieopisane fantazje). Już sobie wyobrażam te grzmoty zachwytów. Uważam jednak, że przy małym wydawnictwie takie akcje są niepotrzebne i mająca swój styl pracownica, popełniająca drobne błędy jest dużo lepszym wyborem.

Offline Dracos

« Odpowiedź #3350 dnia: Wt, 05 Listopad 2024, 14:41:45 »
Ja mam inne pytanie do grzmichuja, pytanie odnośnie autentyczności komiksu Incel, Jana Mazura. Czy środowisko Inceli jest w tym komiksie oddane naprawdę autentycznie?

+1 bo sam like to za mało ;D

Ogólnie dobrze ludzie prawią, może ja niedzisiejszy jestem ale chyba najważniejsze żeby nagrania były merytoryczne i zawierały jakąś insiderską wiedzę z wydawnictwa, a nie to jak się ktoś ubiera bądź wygląda.

Online donT

« Odpowiedź #3351 dnia: Wt, 05 Listopad 2024, 15:15:35 »
O ile czepianie sie aparycji jest rzeczywiscie malo eleganckie to z ponizszym pozwole sie nie zgodzic.

Najbardziej mnie chyba rozbawiło czepianie się wymowy IKS MEN.
Czy jest to poprawna wymowa po angielsku? Oczywiście, że nie, ale raczej pani Alicja prezentuje materiał po polsku, a nie po angielsku, a w polskich przekładach (zarówno w dubbingach jak i wersjach lektorskich) utarła się wymowa IKS MEN, i nie widzę błędu w używaniu takiej wymowy. To trochę tak jakby się czepiać, że ktoś mówi DISNEJ, a nie DIZNI.

Jezeli zostawiamy oryginalna nazwe, warto byloby poswiecic ekstra 10 sekund swojej egzystencji na upewnienie sie jak sie cos wymawia, zeby nie strzelac baboli jak Wolverajn czy podobnych (w tym iks men). To ze cos sie utarlo, niczego moim skromym zdaniem nie zmienia. 
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #3352 dnia: Wt, 05 Listopad 2024, 15:35:38 »
A jeżeli to są błędy, to czemu nawet przy okazji dubbingowania programów pochodzenia Disneyowskiego słyszymy formy "Iks Meni" i właśnie "Disnej"?

Offline Piterrini

« Odpowiedź #3353 dnia: Wt, 05 Listopad 2024, 15:43:12 »
Dziwię się jak zadziałała prowokacja ze strony @Grzmichuja, a panowie piszący wyżej peany na cześć pracownicy Egmontu...

// Od kilku miesięcy średnio działają mi adblocki na Facebooku, widzę masę reklam i postów z grup publicznych jakie mnie nie interesują, przeciętne posty na takich grupach to np. "patrzcie co narysowałem", "patrzcie ile przebiegłem", po kilku godzinach od publikacji 30 lajków i może komentarz albo dwa, z tym że posty kończące się na "-em" nie są w większości, posty kobiet to kompletnie odmienna reakcja, kilkaset lajków i dziesiątki komentarzy, w tym połowa mężczyzn: "ładny wynik pasuje do ładnej kobiety", a druga połowa to kobiety przestrzegające się przed mężczyznami co do nich wypisują po wstawieniu takich (jakichkolwiek) postów...

Pracownica Egmontu robi to, za co jej płacą, raz włączyłem filmik z nią, napisałem tu enigmatycznie co mi się nie podoba i ani razu więcej nie słuchałem. Rozumiem że może się komuś podobać, że kobieta mówi o komiksach, ale bez przesady z pochwałami, w moich oczach niczym się to nie różni od ww. wspomnianego przykładu Facebookowego, @Grzmichuj nie potrafi/nie chce napisać w sposób kulturalny, ale kilka obserwacji ma trafnych, wbrew zdaniu osób oburzonych.

Offline xanar

« Odpowiedź #3354 dnia: Wt, 05 Listopad 2024, 15:57:13 »
Tylko te trafne komentarze już były rok temu, jak się pierwszy raz pojawiła.

Zasadniczo to można co film to samo pisać, nic nowego nie wymyślił.

Offline Kadet

« Odpowiedź #3355 dnia: Wt, 05 Listopad 2024, 16:12:54 »
Jezeli zostawiamy oryginalna nazwe, warto byloby poswiecic ekstra 10 sekund swojej egzystencji na upewnienie sie jak sie cos wymawia, zeby nie strzelac baboli jak Wolverajn czy podobnych (w tym iks men). To ze cos sie utarlo, niczego moim skromym zdaniem nie zmienia.

Ale wymowa "Iks-meni" to moim zdaniem akceptowalne spolszczenie wersji fonetycznej. Trochę dziwnie by to wyglądało, gdybyśmy mówili o "eks-menach" - po pierwsze u nas "eks-" kojarzy się głównie z "byłym", po drugie ci bohaterowie mają na kostiumach iksy i są nosicielami genu iks, więc dziwnie byłoby iść temu w poprzek.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Online donT

« Odpowiedź #3356 dnia: Wt, 05 Listopad 2024, 16:25:30 »
Nie bede sie klocil. Byc moze to efekt 18 lat zycia w anglojezycznym kraju, ale dla mnie takie spolszczanie i odmienianie przez przypadki wyglada czesto, mowiac delikatnie - dziwnie.

Offline Dracos

« Odpowiedź #3357 dnia: Wt, 05 Listopad 2024, 16:52:04 »
Nie bede sie klocil. Byc moze to efekt 18 lat zycia w anglojezycznym kraju, ale dla mnie takie spolszczanie i odmienianie przez przypadki wyglada czesto, mowiac delikatnie - dziwnie.

To jest dokładnie to nie jesteś pierwszą osobą którą poznałem, a która żyła bądź żyje x lat gdzieś tam i zawsze mają tendencje do poprawiania ludzi jak powinno się coś wymawiać. Czego nigdy nie uświadczyłem z ust native'a o ile zakładają że ofc każdy mówi po angielsku to im to lotto jak wymówił grunt że zrozumiał :)

Online donT

« Odpowiedź #3358 dnia: Wt, 05 Listopad 2024, 17:08:42 »
Wiem o czym mowisz, bo tez sie z tym spotkalem, ale jestem od tego daleki. Wydaje mi sie, zwyczajnie po ludzku i bez wywyzszania sie - biorac sie za jezyk obcy w przestrzeni publicznej, warto jest sie upewnic jaka jest poprawna wymowa. Tylko tyle.

Offline Dracos

« Odpowiedź #3359 dnia: Wt, 05 Listopad 2024, 17:15:44 »
Jasne, ale to nie chodzi o wywyższanie nie zarzucam tego ani tobie ani nikomu innemu po prostu zauważyłem taką prawidłowość. (oczywiście na podstawie moich doświadczeń, nie mówię że tak jest zawsze)