Autor Wątek: Egmont 2024  (Przeczytany 579817 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline michał81

Odp: Egmont 2024
« Odpowiedź #3300 dnia: Nd, 03 Listopad 2024, 16:00:50 »
Porównywanie małych wydawców do dużego korpo z zapleczem. Trochę to stawia mniejszego wydawcę na straconej pozycji. 

Offline Death

« Odpowiedź #3301 dnia: Nd, 03 Listopad 2024, 16:17:25 »
Lost in Time też jest małym wydawnictwem. Mandioca też. I są jakoś lepiej zarządzane (zakładek nie liczę:D ). Problem jest taki, że się okazało, że można lepiej i mądrzej. Choć tak jak już wiele razy pisałem... jeśli Taurus coś wyda typu Undertaker, Bouncer, Elryk, to kupię. Ja się nie obrażam na wydawnictwa. Na straconej pozycji, to niektórzy stawiają samych siebie wydając ciągle pierwsze tomy nowych serii bez kontynuacji poprzednich, nie płacąc za profesjonalną korektę... I tak dalej, i tak dalej. :)
Ukoronowaniem świetnego planowania posunięć będzie bajeczny pakiet listopadowy Lostów. Caza, Toppi, Loisel i na deserek Tango. Gdyby Taurus wydał combo: Bouncer, Undertaker, Zamek zwierzęcy, Elryk, to też wziąłbym 4/4.

Offline Kvothe

« Odpowiedź #3302 dnia: Nd, 03 Listopad 2024, 16:18:41 »
Ja nie wiem skąd wam się wzięło, że Marvel Clasic będzie teraz na miękko. Zapowiedzieli jeden tytuł i że być może w przyszłości będą kolejne. A wy nadinterpretujecie, że cała linia będzie teraz na miękko. Moim zdaniem chodzi o Modern Era Epic Collections, bo dostaniemy więcej tytułów z tej linii wydawniczej i tyle. Obstawiał bym Venom i Star Wars, albo Young Avengers pod MCU.

Miles Morales jeszcze nie wyszedł w epicach, ale jest już zapowiedziany. Więc raczej oprą swoje wydanie na ultimate collection na twardo, ale o to można dopytać Alicje w styczniu.

Ale DD Zdarskiego na miękko, nadal mnie boli. Chociaż to Marvel Fresh.

Online Castiglione

« Odpowiedź #3303 dnia: Nd, 03 Listopad 2024, 16:28:50 »
Ja nie wiem skąd wam się wzięło, że Marvel Clasic będzie teraz na miękko. Zapowiedzieli jeden tytuł i że być może w przyszłości będą kolejne. A wy nadinterpretujecie, że cała linia będzie teraz na miękko.
Nikt tak nie interpretuje. Natomiast jasno padło, że chcą puszczać więcej na miękko.

Obstawiał bym Venom
Bardzo bym się zastanowił, ale być może wziąłbym pierwszy tom. Nostalgia do "Venoma" Mandragory nadal we mnie żyje, mimo że kilka lat temu przeczytałem całość po angielsku i niestety jest to bardzo średnie.
« Ostatnia zmiana: Nd, 03 Listopad 2024, 16:32:03 wysłana przez Castiglione »

« Odpowiedź #3304 dnia: Nd, 03 Listopad 2024, 16:32:45 »
Ja nie wiem skąd wam się wzięło, że Marvel Clasic będzie teraz na miękko. Zapowiedzieli jeden tytuł i że być może w przyszłości będą kolejne. A wy nadinterpretujecie, że cała linia będzie teraz na miękko. Moim zdaniem chodzi o Modern Era Epic Collections, bo dostaniemy więcej tytułów z tej linii wydawniczej i tyle. Obstawiał bym Venom i Star Wars, albo Young Avengers pod MCU.

Miles Morales jeszcze nie wyszedł w epicach, ale jest już zapowiedziany. Więc raczej oprą swoje wydanie na ultimate collection na twardo, ale o to można dopytać Alicje w styczniu.
Wyraźnie Pani Alicja w filmie powiedziała, że ma nadzieję, że eksperymentalny tom Spider-Man/Deadpool który roboczo jest przypisany do Marvel Classic wydany na miękko sprawdzi się bo planują wydawać w ten sposób więcej klasyki
Więc nie jest to żadna interpretacja. I miejmy nadzieję, że będzie jak mówisz. I dokładnie, w styczniu się zapyta o to ją i miejmy nadzieję, że udzieli odpowiedzi na to pytanie.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline michał81

« Odpowiedź #3305 dnia: Nd, 03 Listopad 2024, 19:27:49 »
Tylko że zawartość Modern Epic pokrywa się z zawartością Ultimate Collection, więc to nie ma znaczenia, bo mogą i tak wydać na miękko, choć wolałbym, aby wydali to na twardo aby pasowało do wcześniejszej serii z Ultimate Spider-manem.

Obstawiam, że serie które mają trafić do szerszego grona odbiorców (właśnie takie jak Miles Morales czy Venom) będą wydawane na miękko, a one-shoty (np. Nextwave) będą nadal wydawane na twardo.

Co do Venoma z Modern Epic Colletion to poza runem Daniela Waya (wydanym niekompletnie przez Mandragorę) jest tam też uwzględniony wg mnie rewelacyjny run Ricka Remender (Agent Venom) oraz niezły run Cullena Bunna (Space Knight) i to by spokojnie wystarczyło wydać u nas. Bo obstawiam że w tomach 2-3 (których jeszcze nie zapowiedziano) będzie między innymi materiał z Marvel Knights Spider-man oraz historia ze Spectacular Spider-mana w wydana przez Dobry Komiks (Głód) i pewnie coś jeszcze. Wątpię aby cofali się do klasycznych epików z tym bohaterem. I on idealnie pasuje pod miękkie wydania.

Offline Leszek

« Odpowiedź #3306 dnia: Nd, 03 Listopad 2024, 20:47:49 »
integrale frankofońskie
Właściwie tylko to mnie interesuje. I w dodatku musi mieć elementy fantastyczne. Jeśli akcja dzieje się tylko na Ziemi, postacie to tylko ludzie i nie ma żadnej magii lub robotów/laserów, etc, to nie moje klimaty... Cóż, są wyjątki, np. kapitan Żbik.

Mimo twardych okładek integral zajmuje mniej miejsca na półce niż osobno wydane poszczególne tomy. I dlatego czekam zwykle z zakupem na wydanie zbiorcze.

Tak się zastanawiam, jestem kolekcjonerem czy zbieraczem?

Offline 79ers

« Odpowiedź #3307 dnia: Nd, 03 Listopad 2024, 21:09:09 »
To zależy kim się czujesz - kto bogatemu zabroni  ;D
Jeżeli szopa pod PKiN-em jest nazywana muzeum, to komiksiarze, bez żadnej przesady,są kolekcjonerami i mecenasami sztuki.

Online Pestak

« Odpowiedź #3308 dnia: Pn, 04 Listopad 2024, 07:24:28 »
To nie kupuj od Egmontu będziesz szczęśliwszy a i użytkownicy forum będą wdzięczni że nie będą tych wypocin już czytać

Jesli kreślony przez niektorych czarny scenariusz sie sprawdzi tzn. Egmont zejdzie z jakości a nie z ceny to mysle, ze tych ktorzy zrezygnuja z tego wydawnictwa bedzie wiecej. Nikt nie lubi po prostu jak robi sie go w c.... Ja jestem w stanie np. zaakceptowac grubasy na miekko ale tylko wtedy gdy cena bylaby wyraznie nizsza od obecnej ale znajac zycie nic nie spadnie tylko beda sie trzymac tezy ze przy zachowaniu twardej oprawy cena by musiala wzrosnac o 30%.

Offline michał81

« Odpowiedź #3309 dnia: Pn, 04 Listopad 2024, 08:08:49 »
Nie określiłbym zamiany twardej oprawy na miękką zejściem na jakości. Jakby spadła jakoś tłumaczenia, druk byłby gorszej jakości, czy wykorzystano papier toaletowy zamiast kredy to wtedy można by powiedzieć, że spadła jakość. Egmont na pewno zszedł na gramaturze papieru, ale zrobił to już dawno temu i jakoś nikt za bardzo nie narzekał.

Można natomiast porównać sobie ceny komiksów Egmontu w miękkiej i twardej oprawie. Np. komiks około 400 stron potrafi różnić się okładkową ceną około 30-40 zł. Dzięki takiej zmianie na miękką okładkę, Egmont pewnie będzie mógł zjeść do ceny poniżej 100 zł przy 30% ceny promocyjnej jak jest to teraz.
« Ostatnia zmiana: Pn, 04 Listopad 2024, 08:34:54 wysłana przez michał81 »

Offline Genzo

« Odpowiedź #3310 dnia: Pn, 04 Listopad 2024, 10:09:39 »
Można natomiast porównać sobie ceny komiksów Egmontu w miękkiej i twardej oprawie. Np. komiks około 400 stron potrafi różnić się okładkową ceną około 30-40 zł. Dzięki takiej zmianie na miękką okładkę, Egmont pewnie będzie mógł zjeść do ceny poniżej 100 zł przy 30% ceny promocyjnej jak jest to teraz.
Możesz podać konkretne tytuły ? Bo patrzyłem na te nowości na grudzień , to porównując tego spidera z deadpoolem , który właśnie ma być na miękko , do innych komiksów z pakietu które mają po 400stron i są na twardo , to wychodzi raptem 10zl taniej.
Obejrzałem ten filmik tej babeczki z egmontu i ona mówi , że będą testować miękkie wydania i zejdą trochę z ceny , jak to ma być 10zl taniej aż , to niech sobie darują , bo to parodia westernu . Jakby faktycznie potrafili obniżyć ceny o te 30/40zl to jestem jak najbardziej na tak .
Ideałem wydawniczym było dla mnie pierwsze wydanie ligi niezwykłych dżentelmenów, miękka okładka z obwolutą, na zajebistym, matowym papierze , to nie był żaden offset ani Kreda, kolory na tym papierze to była petarda , tak bym chciał żeby były wydawane komiksy po te 150/200 stron, bo takie kolosy po 400 stron i więcej , to faktycznie tylko w twardej, ale brakuje mi klasycznych trejdów, fajnie wydanych
« Ostatnia zmiana: Pn, 04 Listopad 2024, 10:23:04 wysłana przez Genzo »

Offline Kvothe

« Odpowiedź #3311 dnia: Pn, 04 Listopad 2024, 10:33:05 »
No jak widać, zmiana okładki nie obniża ceny (rabat 30%):

Spider-Man/Deadpool 1 - 396 str. - 104,90 zł (miękka)
Fantastyczna czwórka 4 - 368 str. - 104,90 zł (twarda)
Rządy X. Hellfire Gala - 400 str. - 97,90 zł (miękka)
Człowiek Cel - 384 str. - 111,90 zł (twarda)
Invincible. Tom 1 (wydanie 2024) - 400 str. - 90,90 zł (twarda)
Batman: Mroczne zwycięstwo - 408 str. - 118,90 zł (twarda w obwolucie, format powiększony)

Albo Spider-Man/Deadpool ma kurewsko drogą licencje, albo rodzaj okładki ma marginalne znaczenie jak tu ktoś pisał (5 - 10 zł). Bo nakłady Spider-Man/Deadpool, są na pewno większe niż Hellfire Gala.
« Ostatnia zmiana: Pn, 04 Listopad 2024, 10:37:30 wysłana przez Kvothe »

Offline xanar

« Odpowiedź #3312 dnia: Pn, 04 Listopad 2024, 10:37:22 »
Nie wiem jak przekłada się cena na polskie warunki, ale USA jest:
SPIDER-MAN DEADPOOL - $45 - 400 stron i AMAZING SPIDER-MAN  TP VOL 26 LIFETHEFT - $45 - 496 stron
Na miękko wychodzi 150 do 200 na twardo, jakieś 35-30 różnicy po rabatach.

Nowszy materiał oni wyceniają sobie drożej niż starszy.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline musznik11

« Odpowiedź #3313 dnia: Pn, 04 Listopad 2024, 11:21:32 »
Czy Amazing Spider-Man epic collection Inferno dostępny na stronie Egmontu to pierwsze wydanie (z białym logo) czy już dodruk z czerwonym? Cena sugerowałaby że to pierwsze wydanie, ale ten komiks był już niedostępny, a dodruk miał być w tym kwartale. To jakieś odnalezione egzemplarze?

Zamawiał ktoś może z was ostatnio Epica Inferno? Jak wygląda logo? Białe czy czerwone? Wolę zapytać bo wolę uniknąć, że wszystkie inne Epici będę miał z czerwonym logiem a ten jeden biały. Zabieram się wreszcie za Epici z Pajączkiem i zauważyłem, że pojawił się długo niedostępny trzeci Epic, i wreszcie mogę sobie zamówić parę po kolei nie mając dziur chronologicznych  :)

Na Allegro Lokalnie pojawiło się ogłoszenie z Epickiem "Inferno" już z dodruku. Po trzech latach Egmont utrzymał nie tylko starą cenę tego tomu, ale również białe logo (ISBN jest ten sam). Zmienił się jedynie napis na dole tylnej okładki na "Marvel 2024". https://allegrolokalnie.pl/oferta/amazing-spiderman-inferno-marvel

Przypomnę tylko, że Epicki "Ostatnie Łowy Kravena" i "Venom" (premiera w 1 poł. 2021) zaliczyły chyba największy wzrost cenowy ze wszystkich dodruków, bo w styczniu 2023 ich ceny wzrosły ze 129,99 zł na 199,99 zł (o 54%!). Inferno miało premierę w listopadzie 2021.

A zatem, Egmont w dodrukach klasyki potrafi zmienić cenę i logo (to najczęściej) albo zmienia tylko cenę (Daredevil Bendisa t.1 i t.2 zachowały białe logo) lub nie zmienia nic, nawet po trzech latach od premiery, jak w Inferno (:

A co do analizy cen w kontekście różnych typów okładek - nie porównujcie gruszek z jabłkami. Ostatni tom jakiejś serii z Marvela będzie miał się nijak do pierwszego tomu czegoś z DC, nawet jeśli liczba stron i data wydania będą podobne.
« Ostatnia zmiana: Pn, 04 Listopad 2024, 11:23:20 wysłana przez musznik11 »

« Odpowiedź #3314 dnia: Pn, 04 Listopad 2024, 11:28:49 »
Na Allegro Lokalnie pojawiło się ogłoszenie z Epickiem "Inferno" już z dodruku. Po trzech latach Egmont utrzymał nie tylko starą cenę tego tomu, ale również białe logo (ISBN jest ten sam). Zmienił się jedynie napis na dole tylnej okładki na "Marvel 2024". https://allegrolokalnie.pl/oferta/amazing-spiderman-inferno-marvel
Czyli przy dwóch pierwszych dodrukach podnieśli cenę do 200zł okładkową i dali nam nowe czerwone logo a już przy kolejnym tomie mimo dodruku zachowali cenę starą i co jeszcze dziwniejsze stare logo mimo, że mówili, że muszą zmieniać bo Marvel im tak kazał. Widzę nikt tam nawet nie wpadł jak to będzie wyglądać teraz na półce  >:(
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉