Autor Wątek: Egmont 2024  (Przeczytany 578034 razy)

Offline Juby

Odp: Egmont 2024
« Odpowiedź #3120 dnia: Nd, 13 Październik 2024, 18:08:47 »
Świetny materiał @SawiK, ale odfoliuj sobie to wydanie WKKDC, a przekonasz się, że ono też zawierało wszystkie te "strony zapowiadające" z piąchą Doomsdaya ;)

Offline SawiK

« Odpowiedź #3121 dnia: Nd, 13 Październik 2024, 18:42:47 »
O widzisz , dobra informacja, dzięki. Miałem dawniej takie oddoliowane wydanie i po przeczytaniu poszło w potrzebujące ręce. Kupiłem i uzupełniłem lukę ale już zostawiłem zafoliowane i niech tak zostanie 😉

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #3122 dnia: Nd, 13 Październik 2024, 19:24:23 »
Na rynku wtórnym dziś te zeszyty X-Men z 1996 roku potrafią kosztować 20 i więcej złotych. Czyli korzystniej jest już z mojej strony dorzucić jeszcze parę złotych i kupić na twardo, w nowym wydaniu. Natomiast mam wydanie Weapon X z WKKM, Śmierć i Rządy Supermanów z TM Semic kupione 10 lat temu, Punishera Romity Jr. black-white itp. I takich starszych wydań się trzymam i nie zamierzam wymieniać.

Jak widzę błędy w druku lub tłumaczeniu, to o nich piszę na forum. Pisałem też o tym, że akurat tej Catwoman nie warto kupować od Hachette, tylko trzymać się DC Deluxe, podobnie jak Ptaki Nocy Simone. Będzie jeszcze w BiZDC Rock of Ages i też nie kupię, bo wydanie Egmontu jest lepsze. I nie robię afer z feminatywów.

Offline parsom

« Odpowiedź #3123 dnia: Nd, 13 Październik 2024, 20:43:42 »
już zostawiłem zafoliowane i niech tak zostanie 😉

Ja bym jednak odfoliował i przekartkował - już się kilka razy zdziwiłem, że jakoś nie tak mi wydrukowali... I sam się zastanawiam ile baboli jeszcze czeka w nieodfliowanych (ale tych już nie pamiętam nawet gdzie miałbym reklamować).

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #3124 dnia: So, 19 Październik 2024, 10:17:26 »

Wybrane nowości październikowe, targi w Krakowie, polityka dodruków.
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline tomsawyer

• Polubień: 414
  • Żywych zwołuję, zmarłych opłakuję, gromy kruszę.
    • Rush Hemispheres
Egmont 2024
« Odpowiedź #3125 dnia: So, 19 Październik 2024, 12:27:17 »
Gildia.pl coś się na Egmont obraziła? Nie ma jeszcze grudniowych zapowiedzi. Jak żyć? ;)
A co do filmu powyżej, to rozumiem sytuację w jakiej jest wydawca i nie zawracam sobie głowy dodrukami. Przyznam, że podpytywałem na forum o niektóre pozycje, ale teraz już wiem że ich status jest mniej więcej taki: jak będą to będą. Szanuję podejście wydawców.
Zawsze można nauczyć się francuskiego bądź angielskiego i kupić na innym rynku.
« Ostatnia zmiana: So, 19 Październik 2024, 12:39:47 wysłana przez tomsawyer »
"Nie od razu Rzym zbudowano, oczywiście, z tamtą robotą nie miałem nic wspólnego."

Offline dinogal

« Odpowiedź #3126 dnia: So, 19 Październik 2024, 17:09:20 »
Pytanie do tych co kupowali Marvel Noir, czy tylko mi sie trafił wadliwy egzemplarz czy i u was są kartki uwalone klejem przy szwach?? Przy Pająku Noir tego nie mam a tutaj niestety tak :(

Offline Dacu

« Odpowiedź #3127 dnia: So, 19 Październik 2024, 17:16:40 »
Ja to nie do końca rozumiem czemu w XXI w. przy wszystkich komputerach, algorytmach, płatnościach internetowych i Ej Ajach nie jest po prostu możliwe zapisanie się na dodruk na żądanie? Szczególnie przy tak dużym wydawcy jak Egmont.

Zbierasz zapisy, informujesz ile musi być chętnych, kiedy chętni się zbiorą dajesz tydzień na wpłatę i drukujesz tyle ile potrzeba (oczywiście z lekką górką). Jest do całkowicie do ogarnięcia.

Offline Lobo

« Odpowiedź #3128 dnia: So, 19 Październik 2024, 17:43:38 »
I serio myślisz że oni nie mają co tam robić tylko zbierać zapisy na dodruki??

Offline Dacu

« Odpowiedź #3129 dnia: So, 19 Październik 2024, 17:48:08 »
Racja, mają lepsze rzeczy do roboty w końcu to wydawnictwo, które zarabia na sprzedaży drukowanych książek wcale nie zależy im na drukowaniu pozycji które ludzie chcieliby kupić.

Offline Zakrza

« Odpowiedź #3130 dnia: So, 19 Październik 2024, 17:53:29 »
Właśnie. Strata czasu. A można go wykorzystać na lepszy sposób. Np. na mielenie komiksów, którym skończyła się licencja  :P

Online radef

« Odpowiedź #3131 dnia: So, 19 Październik 2024, 18:17:57 »
Tak robi wiele innych wydawnictw książkowych. Często nawet większych niż Egmont. Więc to nie jest tak, że Egmont musi odkryć Amerykę by zrobić coś takiego jak "dodruk na żądanie".
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Lobo

« Odpowiedź #3132 dnia: So, 19 Październik 2024, 18:18:19 »
Na 50 sztukach na które zbiorą zapisy z pewnością

Racja, mają lepsze rzeczy do roboty w końcu to wydawnictwo, które zarabia na sprzedaży drukowanych książek wcale nie zależy im na drukowaniu pozycji które ludzie chcieliby kupić.

Offline Dacu

« Odpowiedź #3133 dnia: So, 19 Październik 2024, 18:30:21 »
10 taki dodruków po 50 sztuk i jest wartość nakładu nowego wydania i gwarancja, że wszystko się sprzeda … w momencie druku. Spokojnie można w ten sposób wykręcić 10% wzrostu sprzedaży.

To było pytanie retoryczne, ja wiem czemu oni tego nie robią bo mają inne „czynniki wzrostu”, Egmont rośnie jak szalony przy tym co ma teraz, to po co się starać? To swoją drogą jest ciekawy business case, jak na dłoni widać że takie stare, zastałe struktury nie są w stanie robić biznesu inaczej „niż przez te wszystkie lata dotychczas” dlatego prędzej czy później znikają z rynku.

Przyjdą chude lata, rynek się nasyci, wytypują złe premiery, które się nie sprzedadzą to zaraz się dodruki w tej lub innej formie znajdą.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #3134 dnia: So, 19 Październik 2024, 18:34:54 »
A poza Waneko to ktokolwiek w Polsce robi takie dodruki komiksów?