Autor Wątek: Egmont 2024  (Przeczytany 577905 razy)

Offline xanar

Odp: Egmont 2024
« Odpowiedź #2910 dnia: So, 28 Wrzesień 2024, 17:18:33 »
Ja wielokrotnie słyszałem, jak ktoś się zwraca "pani/pan doktÓr" i też nigdy nie słyszałem, by ktokolwiek kogoś poprawiał czy się obrażał, a oczywistym jest, że nie jest to forma poprawna, niemniej wciąż wiele osób jej używa. Mało tego, sam do doktorki też bym powiedział "pani doktor" bo jednak jest to sformułowanie bardzo bezpieczne i oklepane. Tak jest teraz, a jak będzie za pięć, dziesięć czy piętnaście lat... :)Pytanie co jest nowomową?

To już było, weź mi powiedz dlaczego w angielskim nie używa się feminatywów a się używało, tez im ktoś zakazał
Gościnni też ktoś zakazał i ludzie przestali, no chyba tak to nie działa.
To dlaczego mamy używać tylko femintaywów z 1500 r. mówmy tak jak wtedy mówiono.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Kadet

« Odpowiedź #2911 dnia: So, 28 Wrzesień 2024, 17:41:12 »
  Indianie, Eskimosi i Kreole to albo osobne ludy, albo grupy zamieszkujące konkretne regiony więc oni nie mają nic wspólnego z murzynami, Co do Metysów to istnieją jako narodowość, ale pierwsze słyszę szczerze mówiąc aby metys czy mulat w kontekście mieszanki białego z czarnym czy czerwonym pisało się z dużej litery, jakieś inne książki chyba czytałem.

Przepraszam bardzo zainteresowanych za uproszczenie, ale: Indianie mają czerwoną skórę. Eskimosi żółtą. Murzyni czarną. Mulaci pośrednią między czarną a białą. Metysi pośrednią między czerwoną a białą. "EDIT: to jednak zbytnie uproszczenie i nie do końca trafne, przepraszam. Reguła ortograficzna wyraźnie mówi, że wielką literą piszemy nazwy członków narodów, ras i szczepów - właśnie dlatego, żeby nie bawić się w rozstrzyganie, czy dana nazwa to może odnosi się do szczepu, a może do plemienia, a może jednak do rasy itp. itd.

A skoro pierwszy raz słyszysz, że "Mulat" i "Metys" pisze się wielką literą, to niestety chyba nie śledzisz ortografii w jej obecnym kształcie - zalinkuję jeszcze raz tę samą zasadę. I żeby uprzedzić oskarżenia o jakąś nowomodną politpoprawność, to mogę potwierdzić, że ta zasada obowiązuje co najmniej od blisko 20 lat, bo właśnie sprawdziłem ją w słowniku ortograficznym PWN z 2006 r.

Naprawdę nie mam pojęcia, czemu masz taki problem z tym, że słowo "Murzyn" pisze się wielką literą - od wielu, wielu lat, bo przecież pisane jest też wielką w słowniku języka polskiego pod redakcją Doroszewskiego, który wychodził od 1958 do 1969 r. - i cały czas uparcie piszesz je w swoich postach małą. To nie jest żaden nowomodny wymysł. Taka jest ortografia od wielu lat, tego nie zmienisz, chyba że wybiorą Cię do Rady Języka Polskiego i przekonasz resztę członków do swoich racji.

stachel: Zmodyfikowano na prośbę autora
« Ostatnia zmiana: Nd, 06 Październik 2024, 22:10:10 wysłana przez stachel »
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline misiokles

« Odpowiedź #2912 dnia: So, 28 Wrzesień 2024, 17:46:41 »
Kadet, odpuść. Skandalista już od kilkunastu postów odczynia syndrom oblężonej twierdzy.

Offline Kadet

« Odpowiedź #2913 dnia: So, 28 Wrzesień 2024, 17:47:27 »
Odpuszczam i kończę temat, bo mam ważne zlecenie do zrobienia. Z mojej strony EOT.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Szekak

« Odpowiedź #2914 dnia: So, 28 Wrzesień 2024, 17:53:50 »
To dlaczego mamy używać tylko femintaywów z 1500 r. mówmy tak jak wtedy mówiono.
Ok, mówmy. Będzie to nowomowa?
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline jahred666

« Odpowiedź #2915 dnia: So, 28 Wrzesień 2024, 18:05:47 »
i kolejna słowotwórcza gównoburza wybuchła :) wchodząc po 2 dniach na ten wątek myślałem, że dowiem się czegoś więcej o nowych komiksach, przewijam, bo mi się już tego czytać nie chce i do końca nic nowego nie znalazłem :)

Offline starcek

« Odpowiedź #2916 dnia: So, 28 Wrzesień 2024, 18:10:41 »
Tak może i mówiono po francusku w XV wieku, ale dla nich jest to jakże naturalna, niczym imię Etienne, a mam wrażenie, że podstawowym problemem jest właśnie wymowa. Dlatego niewykluczone, że dlatego łatwiej - o ile w ogóle - zakotwiczy się pilotka ze swoim dodatkowym znaczeniem pani pilot niż taka chirurźka. Cały język francuski to jeden wielki feminityw. :-)

Przypominam, że doktór nie jest błędem - tak onegdaj odróżniano doktora np. praw od doktora nauk medycznych. Tak samo jak inaczej wymawiano "h" i "ch". Tyle, że to okazało się zbyt trudne do ogarnięcia dla mas i zanika.

Osobiście czekam kiedy w polskim zanikną znaki diakrytyczne, bo używanie ich przerasta coraz większą grupę osób.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Online michał81

« Odpowiedź #2917 dnia: So, 28 Wrzesień 2024, 18:12:05 »
Jeśli Skandalista wcześniej nie wiedział, że Murzyn pisze się z małej z wielkiej, a teraz został już oświecony, że tak powinien pisać, to jeśli świadomie popełnia teraz ten błąd to nie nie podchodzi to już pod rasizm?
« Ostatnia zmiana: So, 28 Wrzesień 2024, 18:44:51 wysłana przez michał81 »

Offline Szekak

« Odpowiedź #2918 dnia: So, 28 Wrzesień 2024, 18:16:10 »
Przypominam, że doktór nie jest błędem
"Jedyną poprawną formą jest doktor. "Doktór" funkcjonuje w gwarach, jednak nie jest to zapis przyjęty za wzorcowy"
« Ostatnia zmiana: So, 28 Wrzesień 2024, 18:19:11 wysłana przez Szekak »
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline greg0

« Odpowiedź #2919 dnia: So, 28 Wrzesień 2024, 18:23:46 »
Jeśli Skandalista wcześniej nie wiedział, że Murzyn pisze się z małej, a teraz został już oświecony, że tak powinien pisać, to jeśli świadomie popełnia teraz ten błąd to nie nie podchodzi to już pod rasizm?
Weźcie się w końcu zdecydujcie.
Ważne żeby narzekać...

Online studio_lain

« Odpowiedź #2920 dnia: So, 28 Wrzesień 2024, 18:41:21 »
A my na tej wojnie ladnych pare lat ;)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

« Odpowiedź #2921 dnia: So, 28 Wrzesień 2024, 18:43:41 »
Przepraszam bardzo zainteresowanych za uproszczenie, ale: Indianie mają czerwoną skórę. Eskimosi żółtą. Murzyni czarną. Mulaci pośrednią między czarną a białą. Metysi pośrednią między czerwoną a białą. Reguła ortograficzna wyraźnie mówi, że wielką literą piszemy nazwy członków narodów, ras i szczepów - właśnie dlatego, żeby nie bawić się w rozstrzyganie, czy dana nazwa to może odnosi się do szczepu, a może do plemienia, a może jednak do rasy itp. itd.

A skoro pierwszy raz słyszysz, że "Mulat" i "Metys" pisze się wielką literą, to niestety chyba nie śledzisz ortografii w jej obecnym kształcie - zalinkuję jeszcze raz tę samą zasadę. I żeby uprzedzić oskarżenia o jakąś nowomodną politpoprawność, to mogę potwierdzić, że ta zasada obowiązuje co najmniej od blisko 20 lat, bo właśnie sprawdziłem ją w słowniku ortograficznym PWN z 2006 r.

Naprawdę nie mam pojęcia, czemu masz taki problem z tym, że słowo "Murzyn" pisze się wielką literą - od wielu, wielu lat, bo przecież pisane jest też wielką w słowniku języka polskiego pod redakcją Doroszewskiego, który wychodził od 1958 do 1969 r. - i cały czas uparcie piszesz je w swoich postach małą. To nie jest żaden nowomodny wymysł. Taka jest ortografia od wielu lat, tego nie zmienisz, chyba że wybiorą Cię do Rady Języka Polskiego i przekonasz resztę członków do swoich racji.

Nie szczerze mówiąc nie śledzę ortografii w jej bieżącym kształcie, wyraz metys pojawia się u nas z częstotliwością komety Halleya, mulat może trochę częściej i ciężko mi przypomnieć sobie gdzie takie słowa ostatnio widziałem, ale z pewnością nie były pisane z dużej litery. Fotkę w linku widzę więc faktycznie ten Murzyn gdzieś musiał funkcjonować. Miałem kiedyś "Chatę Wuja Toma" i "Przygody Tomka Sawyera", ale nie dam rady teraz sprawdzić ani nawet nie wiem czy bym znalazł jak tam stało, ale sprawdziłem elektroniczną wersję Chaty czyli pewnie odnowioną i tam w większości wypadków są Murzyni a czasem murzyni. To takie bardzo interesujące kryterium rasa murzyńska, ciekawe jakiej ja jestem rasy?

Kadet, odpuść. Skandalista już od kilkunastu postów odczynia syndrom oblężonej twierdzy.
  Boli coś? Łyknij z kogutkiem.

Jeśli Skandalista wcześniej nie wiedział, że Murzyn pisze się z małej, a teraz został już oświecony, że tak powinien pisać, to jeśli świadomie popełnia teraz ten błąd to nie nie podchodzi to już pod rasizm?
  HAHAHAHAHAHAHAHA nie dałbym rady się ogolić albo zębów umyć. Trochę ci się pokręciło co prawda, ale w uniesieniu to nawet zrozumiałe mURZYN szybko dzwoń są odpowiednie instytucje i paragrafy na to.

Online michał81

« Odpowiedź #2922 dnia: So, 28 Wrzesień 2024, 18:47:11 »
HAHAHAHAHAHAHAHA nie dałbym rady się ogolić albo zębów umyć. Trochę ci się pokręciło co prawda, ale w uniesieniu to nawet zrozumiałe mURZYN szybko dzwoń są odpowiednie instytucje i paragrafy na to.
Dobrze, że cię rozbawiłem. Szkoda, że jednak nie dociera do twojej świadomości, że to co robisz jednak podchodzi pod rasizm.

Offline Dracos

« Odpowiedź #2923 dnia: So, 28 Wrzesień 2024, 18:56:05 »
ciekawe jakiej ja jestem rasy?

No jak to jakiej White privilege 8) ;)

« Odpowiedź #2924 dnia: So, 28 Wrzesień 2024, 19:03:46 »
 Ej, ej tylko bez takich. Nie może być White, tylko musi być white, nie czytałeś definicji ze słownika PWN? To są rozumiesz, takie kwestie rasowe, tyczące się koloru skóry. Bo ja w sumie dalej tego nie rozumiem, mam chyba kiwać tylko głową.