Autor Wątek: Egmont 2024  (Przeczytany 580736 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline radef

Odp: Egmont 2024
« Odpowiedź #2685 dnia: Pn, 23 Wrzesień 2024, 14:32:10 »
Egmont widzę przeprosił się z BZGraf.
Egmont chyba nigdy w całości nie zrezygnował z BZGraf, albo był to naprawdę krótki okres. Np. integrale "Armady" są tam drukowane od samego początku, i kilka innych serii, których tytułów z pamięci nie wymienię.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #2686 dnia: Pn, 23 Wrzesień 2024, 14:34:33 »
Raveonettes, a jak wypada polska nowelka? I jak spisał się Jacek Michalski w roli jej ilustratora?

Offline parsom

« Odpowiedź #2687 dnia: Pn, 23 Wrzesień 2024, 15:33:16 »
Mimo wszystko dwóch stów bym za to nie dał, gdyby wydali normalny tom w HC - brałbym.

Dzięki, mam podobne zastrzeżenia. Z tym ich "limitowaniem" to tylko same problemy.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2688 dnia: Pn, 23 Wrzesień 2024, 15:39:37 »
Dodruk "Broni X" być może przyniósłby zyski w krótkim terminie, ale w dłuższym ujęciu byłby dla firmy szkodliwy, bo od tej pory klienci byliby przekonani, że inne pozycje "Limited" też mogą być w razie potrzeby dodrukowane, i nie spieszyliby się z zakupem. A przecież jednym z założeń wydań limitowanych jest właśnie napędzenie popytu przez ograniczoną dostępność towaru i jego wartość kolekcjonerską wynikającą ze stosunkowej rzadkości (czy nam się takie praktyki podobają, czy nie).

To jak w tym starym komiksie Barksa, gdzie Donald sprzedawał coraz więcej rzadkich monet ze skarbca Sknerusa, aż wreszcie rzucił na rynek aż tyle, że straciły wartość.

Doceniam porównanie, doceniam ale uważam je za nietrafne. Tu bardziej pasuje inny komiks Barksa - Milion dla każdego/Deszcz Pieniędzy. Kiedy nagle okazało się, że zwykła kapusta kosztuje 100 tys itd. "Broń X" to nie powinna być ta moneta z odwróconym orłem, tylko właśnie kapusta, ziemniaki czy pomidory - dostępna dla normalnego klienta przez długi okres czasu. Teraz Civil War czy Powrót Mrocznego Rycerza są dostępne cały czas bo to są klasyki i tak być powinno (zdziwiło mnie, że Rok Pierwszy się wyprzedał).

Zgadzam się, że jak ktoś mówi że komiks będzie Limited bez dodruków, to niech będzie bez dodruków. Ale to nie wyklucza kolejnego wydania numer 4, które też można zrobić na offsecie jak np. New Mutants. Z inną okładką, z innymi dodatkami albo bez dodatków, może nieco mniejszy format, ale większy niż standardowe Marvel Classic. I wtedy byłby wilk syty, bo wydawnictwo dotrzymało słowa i owca cała bo komiks trafił do czytelników. Popieram to co ktoś napisał o dobrych stosunkach z Panini. Egmont pokazywał kilka razy, że je ma. Zatem może bez dodruku, ale błyskawiczne nowe wydanie. Albo choć oficjalna zapowiedź, że Broń X zostanie wydana w przyszłym roku. Nawet w grudniu, jak to było z zapowiedzią Rękawicy Nieskończoności.

Bo szczerze - kto z ludzi którzy nie mają Broni X a by chcieli je mieć, jest przeciwko normalnej dostępności tego komiksu na rynku? No chyba, że ci co już mają nie chcą też innego, nieco skromniejszego wydania, właśnie dlatego, że ich obecne jest teraz warte 300-400 zł. To taką postawę ja krytykuję.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2689 dnia: Pn, 23 Wrzesień 2024, 15:56:34 »
Wydaje mi się, że nikt tu nie miał nic przeciwko, żeby puścili teraz normalną edycję i to byłoby najlepsze rozwiązanie. Jedyna uwaga była, żeby był offset, a to myślę, że mogliby mieć na uwadze, skoro już sami mówili o doborze papieru i zachowaniu oryginalnej kolorystyki w wersji Limited.

Offline Popiel

« Odpowiedź #2690 dnia: Pn, 23 Wrzesień 2024, 16:07:24 »
Tylko tak zapytam - w ogóle dobra jest ta "Broń X"? Pytam, bo czytałem jak tylko wyszła z MM, czyli 30 lat temu. I zapamiętałem jako strasznie nudną, przegadaną męczybułę z bardzo fajnymi rysunkami.
A miałem wtedy już jako takie komiksowe wyrobienie, ale i o wiele większą tolerancję niż teraz, a przecież komiksy bardzo często brzydko się starzeją.

Chyba, że to była kwestia zwykłego dla Semica (czyli kiepskiego) tłumaczenia.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #2691 dnia: Pn, 23 Wrzesień 2024, 16:09:30 »
Raveonettes, a jak wypada polska nowelka? I jak spisał się Jacek Michalski w roli jej ilustratora?
Źle wypada:) tj. jest lepiej niż w przypadku naszej historii w Batman Świat, ale nie zmienia to faktu, że dalej jest  chujowo. Ogólnie, to raczej nie jest spoiler, Joker przybywa do Krakowa, aby ukraść obraz Stańczyka Matejki, który w ramach wystawy czasowej pokazywany jest na Wawelu. Sam pomysł spoko, tylko nie wiem po co autorzy na siłę dali tu Kraków zamiast Warszawy, gdzie obraz ma swoje miejsce na co dzień. Poza tym, oprócz tego pomysłu, nic się więcej tu nie dzieje.
Jeżeli chodzi o stronę graficzną, to nie przemawia do mnie ten styl rysowania, więc nie będę o oceniał. Dodam jeszcze tylko, że wypociny Pana Tomasza są przedostatnim opowiadaniem w zbiorze i moją ocenę może trochę zaburzać fakt, że miałem wcześniej nieprzyjemność zapoznać się z pozostałymi nowelkami.   

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #2692 dnia: Pn, 23 Wrzesień 2024, 16:36:21 »
Dziękuję za opinię. Ja się odbiłem od nowelki w "Batman: Świat". Liczyłem, że tym razem pójdzie lepiej, ale jak widać nie na tyle ile by się chciało.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2693 dnia: Pn, 23 Wrzesień 2024, 16:56:46 »
Tylko tak zapytam - w ogóle dobra jest ta "Broń X"? Pytam, bo czytałem jak tylko wyszła z MM, czyli 30 lat temu. I zapamiętałem jako strasznie nudną, przegadaną męczybułę z bardzo fajnymi rysunkami.

I ja się z tą oceną zgadzam. To origin o tym jak Wolverine dostał szpony z adamantium. Mi się nawet te rysunki BWS niezbyt podobały.

Tu się wysuwa na czoło też ta kwestia, że mniejszość osób kupiła za 120 zł coś co teraz jest warte nawet ponad 300 zł. I od razu obudziło się w nas polskie poczucie niesprawiedliwości, że jak to tak? Ja też chcę. :) I stąd groźne pohukiwania o dodruk lub nowe wydania. Wtedy cena spadnie. Jak z Kingdom Come czy Hush'em. Bo ostatnio na Forum, przed Łodzią, to ludzie pisali, żeby wydać Planetę Hulka, Wojnę Hulka, AvX, ja chciałem Dark Avengers. Awantura wybuchła jak chłopaki wrócili z Łodzi, gdzie nie kupili Broni X, bo na stoisku rabat tylko 25% od okładkowej. A tu wychodzi, że w dyskontach komiksu nie ma.
« Ostatnia zmiana: Pn, 23 Wrzesień 2024, 17:11:08 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2694 dnia: Pn, 23 Wrzesień 2024, 16:59:29 »
"Joker: Świat" nie jest w DC Deluxe.

Online michał81

« Odpowiedź #2695 dnia: Pn, 23 Wrzesień 2024, 17:02:02 »
Dzięki za zdjęcia Joker Świat. Długie Haloween z DC Deluxe ciągle nie miało zwykłej okładki, tylko czarne płótno. Okazało się, że w tej serii jednak można zrobić zwykłą okładkę pod obwolutą. Po 9 latach od startu serii. W albumie w którym jest historia ze scenariuszem TK. :)
Batman Świat i Joker Świat nie wyszły w linii DC Deluxe, mają mnieszy format, taki jak standardowe inne komiksy amerykańskie. Inna sprawa że te wydanie miały być takie bo są skoordynowane z premierą światową w innych krajach.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2696 dnia: Pn, 23 Wrzesień 2024, 17:10:56 »
A to przepraszam. Widzę obwolutę od Egmontu, to myślałem, że to DC Deluxe. Komiksu nie kupiłem, bo po Action Comics 1000 i Detective Comics 1000 nie biorę takich antologii. Już kasuję swój poprzedni komentarz. Egmont po 9 latach od "Sprawiedliwości" dogonił Muchę. :)

Online michał81

« Odpowiedź #2697 dnia: Pn, 23 Wrzesień 2024, 17:15:11 »
A to przepraszam. Widzę obwolutę od Egmontu, to myślałem, że to DC Deluxe. Komiksu nie kupiłem, bo po Action Comics 1000 i Detective Comics 1000 nie biorę takich antologii. Już kasuję swój poprzedni komentarz. Egmont po 9 latach od "Sprawiedliwości" dogonił Muchę. :)
Wystarczyło sprawdzić w dowolnym sklepie gdzie te pozycje są dostępne że mają inny format, a nie pisać głupoty bo "to zły Egmont". Ogarnął byś się człowieku. W czym dogonił Muchę?

Offline Antari

« Odpowiedź #2698 dnia: Pn, 23 Wrzesień 2024, 17:25:12 »
Widzę, że już po 400 chodzą, za miesiąc to będą po 1k  :)

Pisałem już o tym wczoraj zdaje się. Myślę, że na 100% tak będzie i stąd te obawy niektórych osób przed wznowieniem. Bo straciliby coś na czym można zrobić szybki flip i zarobić pare stówek.

I to jest najlepsza opcja. Taki sam papier, kolory etc.

Ja dalej nie rozumiem jaki widzicie w tym sens... czyli mają wydać ten sam papier, te same kolory, wielkość o 4-5cm mniejsza z boku oraz inna okładka. I wtedy będzie zgodnie ze sztuką, po Bożemu, bez łamania przysięgi i z zachowaniem honoru wydawnictwa :)

To ja mam propozycję. Niech wydadzą ten sam papier, te same kolory i różnica 1mm na boku + inna okładka. To już nie będzie to samo przecież.

Robienie na szybko wznowienia w innym formacie z tym samym papierem to jest dokładnie to samo co zrobienie wznowienia w formacie Limited. Nie ma żadnej różnicy. Tak czy siak obietnica jest złamana.

Offline Szekak

« Odpowiedź #2699 dnia: Pn, 23 Wrzesień 2024, 17:31:08 »
Twoja metoda dalej bylaby perfidnym oszukiwaniem klienta.
Piękno jest w oczach patrzącego.